Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen tulos rysähti odotetusti – toimitti 15 % vähemmän iPhoneja

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Applen tulos laski odotetusti vuoden toisella kalenterineljänneksellä huhti-kesäkuussa. Sijoittajat ottivat tulosjulkistuksen vastaan positiivisesti ja Applen kurssi lähti vajaan viiden prosentin nousuun jälkipörssissä – joskin se on edelleen lähes viidenneksen alempana kuin vuosi sitten.

Apple toimitti nyt 40,4 miljoonaa iPhonea, kun vuotta aiemmin toimitukset ylsivät 47,5 miljoonaan iPhoneen. Laskua oli näin 15 prosenttia, mutta liikevaihto laski enemmän, 23 prosenttia, keskihinnan laskiessa muun muassa uuden iPhone SE:n hyvän menestyksen kasvatettua edullisempien iPhone-mallien osuutta kokonaismyynnistä. Keskimääräinen iPhonen myyntihinta laski nyt viime huhti-kesäkuun 660 dollarista 595 dollariin. Analyytikkopuhelussa Apple-johto kertoi iPhonen myynnin loppuasiakkaille laskeneen Applen toimituksia selvästi vähemmän, 8 prosenttia.

iPhone SE on menestynyt Applen tulosnumeroiden ja kommenttien perusteella erittäin hyvin.

iPhone SE on menestynyt Applen tulosnumeroiden ja kommenttien perusteella erittäin hyvin.

Applen liikevaihto laski nyt toisella peräkkäisellä neljänneksellä vuotta aiemmasta ja oli 42,36 miljardia dollaria (-15 %). Ennen alkuvuotta Applen liikevaihto oli edellisen kerran supistunut vuonna 2003.

Applen nettotulos laski roimasti ja oli nyt huhti-kesäkuussa 7,8 miljardia dollaria (-27 %). Applen bruttokate oli 38 prosenttia.

”Olemme tyytyväisiä raportoidessamme tilikautemme kolmannen vuosineljänneksen tuloksen, joka heijastaa vahvempaa kuluttajakysyntää ja liiketoiminnan suorituskykyä kuin mitä odotimme neljänneksen alussa”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Meillä oli iPhone SE:n erittäin onnistunut lanseeraus ja olemme innoissamme asiakkaiden ja kehittäjien reaktioista ohjelmistoihin ja palveluihin, joita esittelimme WWDC:ssä kesäkuussa.”

iPhone-toimitukset ovat tänä vuonna kärsineet myynnin nopeammasta laskusta iPhone 6s -lanseerauksen jälkeen kuin sitä edeltäneen iPhone 6:n yhteydessä. Suurempien näyttöjen myötä iPhone 6 -sukupolvi laukaisi hiljaisemman kasvujakson jälkeen aikanaan iPhone-myynnin uudestaan vauhtiin purkaen patoutunutta kysyntää. Nyt älypuhelinmarkkinoiden kokonaiskasvun taantuminen ja iPhonen myyntikanavien laajentuminen jo aiemmin kaikkiin merkittäviin operaattoreihin globaalisti ovat yhdistettynä Kiinan talouden hidastumisen laskemaan myyntiin siellä kääntäneet iPhone-myynnin laskuun.

Pitkään myyntiä kiihdyttänyt Kiina hidastaa Applea nyt todella selvästi. Kiinan myynti laski 33 prosenttia vuodentakaisesta ja muuallakin Aasiassa 20 prosentilla. Euroopassa Applen liikevaihto supistui vain 7 prosentilla, Yhdysvalloissa tuli takapakkia 11 prosenttia ja Japani toi 23 prosenttia kasvua.

iPad-toimitukset olivat 9,95 miljoonaa. Vuosi sitten iPadeja toimitettiin 10,9 miljoonaa. iPadien myynti on ollut laskussa jo pitkään uuteen laitteeseen vaihtajien vähäisyyden sekä tableteilta elintilaa syöneiden suurinäyttöisempien puhelinten myötä.

Koska nyt toimitetut iPadit olivat kuitenkin aiempaa keskimääräistä kalliimpia iPad Pro -mallien myötä, nousi iPad-liikevaihto vuotta aiemmasta seitsemällä prosentilla, joka oli paras suoritus 10 vuosineljännekseen.

Maceja Apple toimitti 4,25 miljoonaa, 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Apple ei edelleenkään paljastanut Apple Watchin toimitus- tai liikevaihtolukuja. Viime vuonna Apple Watchin lanseeraus osui toiselle neljännekselle, mistä johtuen nyt Watchin myynnin on arvioitu laskeneen selvästi. Watchin sisältävän Other Products -osion liikevaihto laskikin nyt 16 prosenttia.

Palveluiden liikevaihto oli Applen raportoimista osa-alueista jälleen vahvin kasvualue kuten alkuvuonnakin. Palvelut tuottivat Applelle nyt 6 miljardin dollarin myynnin, joka merkitsee 19 prosentin kasvua. Palveluliikevaihtoa tuo muun muassa App Store, jonka tuotot olivat historian korkeimmat.

Sijoittajia tyydytti eniten Applen ohjeistus kuluvalle neljännekselle, joka oli riittävän hyvä odotuksiin nähden. Apple odottaa 45,5-47,5 miljardin dollarin liikevaihtoa sekä 37,5-38 prosentin bruttomarginaalia.

Applen nettokassa neljänneksen lopussa oli 146,5 miljardia dollaria ja osakkeenomistajille osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina neljänneksellä palautettiin jälleen 13 miljardia dollaria.

iphone_2016_q2 ipad_2016_q2 iphone_kasvu_2016_q2

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Toni

  😮

 2. huhhuh1

  Applelle tulee kiire uudistaa käyttistä. Nykyinen palikka app laucher yhdistettynä ylihintaiseen laitteeseen ei enää myy kuten ennen. Ettei vaan kävis kuin Nokialle että jumahdetaan pitkään hyvin myyneeseen kaavaan eikä uskalleta uudistua.

  • Vili

   ”Applelle tulee kiire uudistaa käyttistä. Nykyinen palikka app laucher yhdistettynä ylihintaiseen laitteeseen ei enää myy kuten ennen”

   Eihän tästä nyt kyse ole lainkaan, ei se käyttis mikään ongelma ole. Ongelma on siinä, että nämä laitteet on jo niin hyviä, että ei näitä ole järkeä enää päivittää samaan tahtiin, aika vähässä on syyt miksi tavallinen käyttäjä vaihtaisi uudempaan kun nykyinenkin pelaa niin hyvin. Tehokäyttäjät sitten erikseen jotka haluaa aina uusinta uutta.

   Samasta syystä iPad myynti tökkii, juuri kävin eilen katsomassa kaupassa iPad Prota ja totesin, että turha siihen on päivittää kun tässä 2 vuotta vanhassa Airissa on about kaikki ja toimii edelleen myös todella nopeasti ja sulavasti ja tulee saamaan iOS10 jne.

   IPhone 6 myynti oli niin huimaa koska suuremman näyttönsä ansiosta se tarjosi selkeän ison syyn päivittää uudempaan ja nyt Applen ja muidenkin valmistajien pitäisi keksiä joku must have juttu että myyntiä tulisi, mutta kuten kaikki on varmaan huomannut että jokainen valmistaja julkaisee enemmän tai vähemmän samaa laitetta missä ei ole oikeasti mitään sellaista miksi se pitäisi ehdottomasti saada.

   • Azazel

    Yksi syy on myös kun iPhone saa pitkään päivityksiä, jopa uusimmat iOS päivitykset niin ei sekään ole syy uuteen vaihtaan.. kun taas Huaweilla tai Samsungilla saa kerran sen uuden Androidin kunnes uudempi tulee ja vanhempi malli unohdetaan.. ja myös Android malleissa uudella numerolla oleva Android tulee vasta vuosi sen julkaisusta kun iOS tulee päivitykseen suunnilleen uuden iPhonen esittelyn jälkeen ennen kuin seuraava malli on myyntiin päässy

    Ps. Itse kuulun noihin jotka vuosittain uuteen malliin vaihtaa

   • Toni

    Aika tekopyhästi sanottu, koska aikasemmin olet kannattanut pieniä näyttöjä kuten Apple itsekin.

    • Jonahan

     Mitä joku henkilö itse ”kannattaa” ja mitä massat tekevät ovat kaksi eri asiaa. Itsekin pidin yhden käden käytettävyyttä tärkeänä, päivitin kuitenkin iPhone 6:een, koska se oli ainoa tapa saada Applen uusinta rautaa. Laite oli ihan ok, mutta koko kuitenkin liian suuri (sekä ulkoiset mitat että paino), vaihdon keväällä iPhone SE:een, joka on nykyisestä valikoimasta paras kompromissi itselleni.

     Mieltymykset ovat hyvin henkilökohtaisia, tunnen ihmisiä joiden mielestä 5.5″ iPhone 6(s)+ on juuri oikean kokoinen, se on heidän valintansa.

    • Matti

     Oma mielipide ja toteutunut myynti on vähän eri asioita.

    • Vili

     Minä olen tietääkseni vain yksi ihminen? :) mitä merkitystä sillä on mitä minä kannatan? Jos kymmenet miljoonat haluaa muuta?

     PS minähän en siis ostanut iPhone 6:sta, vasta 6s jonka ostoon Apple tavallaan ”pakotti” ja vieläkin voisin hyvin mennä takaisin 5s kokoon joka oli kyllä mukavampi ja näppärämpi käyttää.

     Noh saas nähdä huiman SE kysynnän myötä, että huomasiko Applekin myös, että niitä on vielä paljon jotka haluaa vain sen näppärän pienen älyluurin ja panostaa tulevaisuudessa myös siihen pienimpäänkin taas vuosittain.

   • Carlos

    ei se käyttis mikään ongelma ole
    Niin just kyl se symbian on ihan hyvä vielä
    T. Nokia

 3. Henrik

  Samsung toimii laitteisto päivityksien osalta ihan oikein,että itse käyttöjärjestelmä tuki Googlen osalta (Android käyttis) kestaa Samsung Galaxy malleissa vain n.2 vuotta,mutta (tietoturva päivityksien osalta jatkuu vielä).Tietenkin tämä luo paineita Samsungille uudistaa seuraavaksi tulevia malleja.
  Ja nyt ei taida edes uuden Galaxy S7 mallin roottauskaan onnistua?.

  • Henrik

   Vuosikausia puhelinmarkkinoita hallinneen Applen asema horjuu,kun Samsung ja Huawei ovat saavuttaneet sen etumatkaa!.

   • HintaLaatu

    1 Huawei tilattu tänään ;-)

    • SANDY

     Ite tein saman viime viikolla (Nexus 6p ja p9)

 4. Yusa

  Ainakin iPadit on tehty aivan liian kestäviksi. Oma iPad2 vuodelta 2011 porskuttaa edelleen täysiä ilman murheita. Laitteet eivät saisi valmistajan vinkkelistä katsoen kestää yli kolmea vuotta.

  • Phablet

   Meillä herkes porskuttamasta ku tuli taannoin uus päivitys. Sen jälkeen sillä ole mitään tehnytkään. Että saa se aplle päivittämälläki laitteet vaihtoon. Toki ei tullu enää omppua tähän talouteen.

   • Yusa

    Se on sitten yksilöllistä. Mulla on kaikki päivitykset sisällä ja hyvin porskuttaa. Otetaan siis kehuista osa takaisin.

    • Kairaaja

     Juu eihän noi tabletit mihinkä hajoa jos ei heittele pitkin seiniä. Applella nyt on vaa paha tapa hidastaa näitä vanhempia vehkeitä päivityksillä.

     • Vili

      Tästä ei varmasti ole mitään todisteita? Tottakai jos ajat vuosia vanhaan laitteeseen uusimman käyttöjärjestelmän missä on uusia ominaisuuksia se mahdollisesti voi hidastaa laitetta, mutta mitään merkittävää tai näkyvää hidastumista en ole ainakaan itse koskaan kokenut.

      Ensimmäinen iPad Air edelleen käytössä ja pelaa todella hienosti ja nopeasti. IPhone 5s oli 2 vuotta ei sielläkään mitään merkittävää hidastumista.

      Jos nyt tarkoitat jotain tyyliin iPhone 4 niin luonnollisesti rauta silloin ei ollut lähellekään niin tehokasta kuin tänäpäivänä joten pienet erot nopeudessa tottakai oli paljon suuremmat.

  • Matti

   Töissä kaikki ipad2:set on kyllä käyttökelvottoman hitaita. Meillä on n. 50 padiä koulussa.

   • Nuhanenä

    Onks toi nyt mikään ihme? Puhutaan kohta jo 5 vuotta vanhasta tabletista. xD
    Ei noi voi mitenkään ikuisesti pysyä nopeina. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset kehittyy kokoajan vaan raskaammiksi kun tulee uusia ominaisuuksia. Pelkästään jo Facebookin sovellus on kehittynyt aika paljonkin raskaammaksi kuin mitä se on ollut muutamia vuosia sitten. Ihme itkemistä aina näiden päivityksien kanssa. Tota varten noi laitteet juuri kehittyy, että tulee enemmän tehoa, joka taas näkyy uusina ominaisuuksina ja parempana grafiikkana. Samalla tavalla pelipc:tä pitää jossain vaiheessa päivittää tai ostaa uusi, jotta uudet raskaammat ohjelmat ja pelit pyöris.

    • Vili

     Siis se on jo reippaasti yli 5v vanha

    • Matti

     Kommentoin lähinnä Yusan viestiä.

 5. Ü

  Mobiili.fi taitaa olla ainoa digilehti Suomessa, joka vielä jaksaa hehkutta Applesta ja sen ylihintasista ongelmajätteistä.
  Muut lehdet on jo kääntäneet sivun, ja aika marginaali lukijakuntakin on täällä, samoin on kommenttien laita, samat nimet ylistävät kyseisen roskalaitoksen tuotoksia. Wake up!

 6. Marko

  Aikas kova nousu osakkeessa kumminkin, vaikka myynnit ja liikevaihdot sun muut laskivat.

  • iKnow_

   Myynnin pelättiin tippuneen vielä enemmän ja se oli jo laskettu osakkeen hintaan. Odotettua pienempi pudotus johti lievään kurssinousuun.

   • Vili

    Markkinat huomasi, että Apple on onnistunut tekemään huimasti jatkuvasti kasvavan bisneksen palveluillaan. Palvelut on jo toiseksi suurin tulolähde Applelle iPhonen jälkeen.

    Viimekvartaalilla iPhone toi 65% tuloksesta. Tällä kvartaalilla tuo tulos oli 57% mikä tietenkin lupaa hyvää, että ollaan vähemmän riippuvaisia siitä iPhone myynnistä joka tottakai on edelleen se ykkönen ylivoimaisesti.

    Myös iPad tulos kasvoi vaikka laitteita myytiinkin vähemmän, mutta iPadit mitä jengi osti oli kalliimpia.

    • Kairaaja

     Nii sitähän apple nyt tekee, että kiskotaa laitteista kovempia hintoja kun kpl määrät tippuu.

Tuoreimmat jutut