Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applelta tiukka vastaus Spotifylle: Teitä koskevat samat säännöt kuin muitakin – turha valittaa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Spotify lupaili jo toukokuussa iOSille sovellukseen uuden käyttöliittymän rakenteen tuovaa päivitystä. Ilmeisesti sitä ei ole vielä nähty sen jäätyä Applen hampaisiin.

Spotify lupaili jo toukokuussa iOSille sovellukseen uuden käyttöliittymän rakenteen tuovaa päivitystä. Ilmeisesti sitä ei ole vielä nähty sen jäätyä Applen hampaisiin.

Applen lakiasiainjohtaja Bruce Sewell on vastannut myös julkisuuteen tulleella kirjeellä Spotifylle, joka omassa Applelle lähetetyssä kirjeessään syytti Applea viimeisimmän Spotify-päivityksen hyväksymättä jättämisestä kauppaan sen oman Apple Musiikki -palvelun pönkittämiseksi.

Applen näkemys asiasta on vähemmän yllättäen aivan eri kuin Spotifyn.

”Pidämme ongelmallisena, että pyydätte poikkeuksia sääntöihin, jotka koskevat kaikkia kehittäjiä ja julkisesti levitätte palvelustamme huhuja ja puolitotuuksia”, toteaa Sewell Spotifyn lakiasiainjohtajalle Horacio Gutierrezille osoitetussa kirjeessä, jonka kokonaisuudessaan medioista on julkaissut BuzzFeed.

Spotifyn ja Applen riidan keskiössä ovat edelleen jo vuosien ajalta tutut lähtökohdat. Apple ottaa 30 prosentin osuuden itselleen sovelluksien kautta tehdyistä tilauksista eikä se salli sovellusten tarjoavan vaihtoehtoisia maksumahdollisuuksia. Sovellukset voivat kyllä tarjota tilauksia esimerkiksi verkkosivuillaan, mutta tätäkään mahdollisuutta ne eivät saa markkinoida sovelluksensa sisällä. Google puolestaan sallii Play-kauppaan sovellukset, joissa tarjotaan myös muita maksutapoja.

Spotifyn viestinnästä vastaava Jonathan Prince on julkaissut Twitterissä alta löytyvän kuvankaappauksen, joka hänen mukaansa kertoo, mikä kohta Spotify-sovelluksessa ei sovi Applelle. Kyse on vain Premium-ominaisuuden maininnasta ilman mitään sen tarkempia ohjeita tai lisätietoja.

Applen Sewellin mukaan sen App Store -säännöt koskevat samalla tavalla kaikkia kehittäjiä riippumatta sovelluksen tyypistä tai siitä onko Applella omaa kilpailevaa palveluaan, eikä Apple myöskään muuttanut toimintaansa tai sääntöjään Apple Musiikin lanseerauksen myötä. ”Ironisesti, se on nyt Spotify, joka haluaa asioiden olevan eri lailla pyytämällä muista poikkeavaa käsittelyä Applelta”, kirjoittaa Sewell, joka myös tyrmää Spotifyn väitteet kilpailuoikeudellisista rikkomuksista hölynpölynä.

 

Sewellin mukaan myös Spotifyn parhaillaan App Storessa oleva versio ei ole täysin Applen sääntöjen mukainen. Sewell lupaa Spotifylle vauhdikkaan hyväksynnän – heti, kun he tarjoavat jotain, mikä sopii Applen sääntöjen piiriin.

Kritiikki Applea kohtaan muun muassa Spotifyn taholta on voimistunut Applen lanseerattua oman musiikin tilauspalvelunsa vuosi sitten. Sittemmin Apple Music on kerännyt jo yli 15 miljoonaa maksavaa tilaajaa. Samassa ajassa Spotify on kasvattanut maksavien tilaajiensa määrää 10 miljoonalla 30 miljoonaan.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Phablet

  Eipä yllätä. Eikä niin kiinnostakaan. Ei tuu omppuhömppää mulle kuitenkaan kun ei kiinnostakaan.

  • Yhosa

   Näyttää kiinnostavan kun uutisen luit ja kommentoit sitä. xD

   • Phablet

    Uutisten lukeminen on eri asia kuin ompun kiinnostavuus. Ei kuoleminenkaa oo haaveissa vaikka luen lehdestä kuolinilmoitukset.

 2. Tässä on se jujuna, että Apple on kateellinen Spotifylle, jolla on enemmän tilaajia ja se on vielä suosituin kuin Apple Music palvelu. Mieluiten olen Spotifyn puolella.

  • Vili

   Eiköhån tässä ole jujuna se, että spotifyn jätkillä on pelko persiissä ja yrittävät epätoivoisesti tosi hyvillä diileillä houkutella käyttäjiä, kun tietävät että monet valitsee Apple Musicin. Apple music kasvaa tällä hetkellä puolet nopeammin kuin spotifyn maksullisten käyttäjien määrä. Yhä useampi valitsee siis maksullisena musiikkipalveluna Appls Musicin ja sekös spotifyn jätkiä harmittaa varsinkin kun koko yritys on tappiollinen.

   • Aleksi

    Eli over tuhlareita kuin minä, koska ne eivät hoksaa nykyaikaan ottaa käyttöön mod versio, jotta ei tarteisi kaivata lompakkoa esille.

  • Fabio

   Spotify on ollut jotain 7-8 vuotta, joten 30 milj. maksavaa asiakasta on todella vähän. Apple Music on ollut vasta mitä 8 kk? Joten 15+ milj. maksavaa asiakasta aika kova määrä.

   • Hulivilipoika

    Nämä nimenomaan siksi, koska amerikkalaiset, jotka vannovat vapaan kilpailun nimiin, sallivat sen mielellään vain amerikkalaisille. Apple pönkittää omaa asemaansa kaikin mahdollisin keinoin, joista kaikki eivät kestä päivänvaloa.

    • Pukki...

     Kerrotko vielä mitkä ovat nimenomaan ne keinot mitkä eivät kestä päivänvaloa?

 3. Dafter

  Eikös tällä logiikalla sitten kaikki sovellukset jotka tarjoavat sisäisiä ostoja joutuisi banniin? Hmm…

  • Vili

   Ne maksaa tuota 30%. Vai mitä siis meinasit?

  • Jaakko Riihiviita

   Ei, koska kaikki sisäiset ostot sovelluksissa tapahtuu Applen oman systeemin kautta. Spotify haluaa yksinoikeuden mainostaa palvelun ostamista muualta.

 4. jiipee

  Tässä olisi Spotifyllä ainakin Euroopassa riitauttaa tuo Applen sekä osin Googlen malli ja mahdollistaa kilpailevat tilaus- ja kauppamallit. Sekä Applella että Googlella on omassa ekosysteemissään määräävä markkina-asema, jolloin kilpailuoikeuden puolesta voisi vaatia alustan ja esim. store-appin eriyttämistä. Esimerkkinä toimii vanha Microsoftin Interner Explorer-keissi. Toivottavasti Spotifyllä on pokkaa ajaa asiaa eteenpäin.

 5. ei applea

  Eli kärjistettynä tämä tarkoittaa että Apple ottaa musiikin tekijöille kuuluvasta summasta sen 30% osuuden.

  • Janne Laakso

   Kyllä, vastaavasti kuin levykauppa ottaa ”musiikin tekijöille kuuluvasta summasta” oman osuutensa tai ruokakauppa ottaa ”makkaran tekijöille kuuluvasta summasta” siivun.

Tuoreimmat jutut