Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Spotifylta voimakas kirje: Apple ei ole hyväksynyt sovelluksen päivitystä – suojelee omaa palveluaan kilpailulta

Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tustustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!

Spotify lupaili jo toukokuussa iOSille sovellukseen uuden käyttöliittymän rakenteen tuovaa päivitystä. Ilmeisesti sitä ei ole vielä nähty sen jäätyä Applen hampaisiin.

Spotify lupaili jo toukokuussa iOSille sovellukseen uuden käyttöliittymän rakenteen tuovaa päivitystä. Ilmeisesti sitä ei ole vielä nähty sen jäätyä Applen hampaisiin.

Musiikin suoratoistopalveluista suurin Spotify on jälleen eskaloituneissa riidoissa Applen kanssa. Spotifyn Applelle ja eri tahoille lähettämä kirje on tullut julkisuuteen kertoen, ettei Apple ole hyväksynyt Spotifyn sovelluksen viimeisintä päivitystä App Store -sovelluskauppaansa. Spotifyn näkemyksen mukaan syynä on Applen halu pönkittää omaa Apple Music -palveluaan.

Spotify on lähettänyt Applen lakiasiainjohtajalle kirjeen, raportoi muun muassa Recode.

Spotifyn kirjeen mukaan Apple oli hylännyt Spotifyn sovelluspäivityksen viitaten ”liiketoimintamallisääntöihin” ja vaatinut Spotifyta käyttämään Applen laskutussyteemiä, jos Spotify haluaa käyttää sovellusta uusien asiakkaiden hankintaan ja tilausten myymiseen.

Tuoreenkin riidan keskiössä ovat edelleen jo vuosien ajalta tutut lähtökohdat. Apple ottaa 30 prosentin osuuden itselleen sovelluksien kautta tehdyistä tilauksista eikä se salli sovellusten tarjoavan vaihtoehtoisia maksumahdollisuuksia. Sovellukset voivat kyllä tarjota tilauksia esimerkiksi verkkosivuillaan, mutta tätäkään mahdollisuutta ne eivät saa markkinoida sovelluksensa sisällä. Google puolestaan sallii Play-kauppaan sovellukset, joissa tarjotaan myös muita maksutapoja.

Spotify on jakanut kirjettään ja näkemyksiään myös eri lainsäätäjille ja viranomaisille. Kirjeessä Applen toimien kuvaillaan nostavan merkittäviä kysymysmerkkejä sekä Yhdysvaltojen että Euroopan unionin kilpailulainsäädännön osalta.

Spotify on käynnisti hiljattain jälleen markkinointikampanjan, jossa 0,99 dollarilla tai eurolla sai kolme kuukautta Spotify Premium -käyttöaikaa – mutta vain, jos tilauksen teki muualla kuin App Storessa. Spotifyn kirjeen mukaan Apple uhkasi poistaa Spotify-sovelluksen App Storesta, jollei Spotify lopeta tästä tarjouksesta kertomista sovelluksessa iPhone-käyttäjille. Spotify lopetti sittemmin kampanjan, mutta sulki myös App Store -tilausmahdollisuuden.

Kritiikki Applea kohtaan muun muassa Spotifyn taholta on voimistunut Applen lanseerattua oman musiikin tilauspalvelunsa vuosi sitten. Sittemmin Apple Music on kerännyt jo yli 15 miljoonaa maksavaa tilaajaa. Samassa ajassa Spotify on kasvattanut maksavien tilaajiensa määrää 10 miljoonalla 30 miljoonaan.

Kilpailun koventuessa Spotify laski hiljattain perhetilauksensa, joka tarjoaa Premiumin kuudelle jäsenelle, hinnan samalle tasolle Applen kanssa 14,99 euroon kuukaudessa.

Liiketoimintansa osalta Spotify on jatkuvasti ollut tappiollinen, osittain toki kasvuun panostamisen takia, mutta myös levy-yhtiöiden ja musiikkioikeuksien haltijoiden vahvan neuvotteluvoiman myötä. Viime vuodelta Spotify keräsi 1,95 miljardin euron liikevaihdon, mutta nettotulos oli 173 miljoonaa euroa tappiollinen.

Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi

Kommentit

  1. pyärämiäs

    omppu on ahne ***ka! menis konkkaan ja nopeesti, notta jäis pelikenttä kilpailijoille.

Tuoreimmat jutut