Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen tulevaisuus puhuttaa: osakkeen arvo laski vuoden 2014 tasolle

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applen logo

Viimeiset kuusi kuukautta ovat olleet Applelle haastavia. Älykelloista ei ainakaan tässä kohtaa ole tullut toivottua hittituotetta, eikä 12,9 tuuman iPad Pro piristänyt tablettien heikentyvää kysyntää. Samaan aikaan iPhone SE on saanut ristiriitaisen vastaanoton ja vuoden 2016 MacBook on saanut kritiikkiä riittämättömistä uudistuksista. Pelkästään viimeisen viikon aikana on lisäksi uutisoitu Applen Connect-palvelun tuottamasta pettymyksestäiPhone-myyntien jäämisestä Yhdysvalloissa Samsungista jälkeen ja Fitbitin nousemisesta suosituimmaksi rannelaitebrändiksi.

Lukuisat negatiiviset uutiset ovat viime aikoina heijastuneet myös Applen osakekurssiin, joka sukelsi perjantaina alimmalle tasolleen sitten vuoden 2014 kesäkuun. Alimmillaan osakkeen arvo kävi 91,85 dollarissa, mutta päätyi päivän päätteeksi 92,72 dollariin. Vertailun vuoksi osake kävi korkeimmillaan viime kesänä yli 132 dollarissa, joten 40 dollarin pudotus osakkeen arvossa on merkittävä.

Tällä hetkellä suurimmat odotukset Applen osalta kohdistuvat loppuvuoteen, jolloin yhtiöltä odotetaan uusia julkistuksia älypuhelinten ja älykellojen saralla. Applen toimitusjohtaja Tim Cook onkin jo ehtinyt toteamaan, että laskeneet myynnit ovat väliaikaisia ja muotoilujohtaja Jony Ive on kertonut yhtiön suunnittelevan radikaaleja muutoksia tulevaisuudessa. Kysymykseksi nousee kuitenkin, nähdäänkö suuria uudistuksia vielä tänä vuonna, sillä Ive on lausunnossaan todennut muutosten tulevan lähivuosina ja alustavat huhut iPhone 7:stä ovat kuvailleet puhelinta monin tavoin iPhone 6s:n kaltaiseksi. Applen onkin arveltu esittelevän suuremmat muutokset vasta vuonna 2017 julkistettavassa puhelimessaan.

MacRumorsin luonnos iPhone 7:stä ilman takaosan poikki meneviä antenniraitoja.

Alustavat huhut iPhone 7:stä eivät lupaile tajunnan räjäyttäviä muutoksia. Sen sijaan Applen on väitetty esittelevän suuremmat uudistukset vasta vuonna 2017.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Jalamari

  Jostain kumman syystä nämä uutiset toistuvat aina kahden vuoden välein, sitten huomataan et asiat ovat todella huonosti, nimittäin muut firmat alkavat mennä konkurissiin ja Apple esittelee uusia hittituotteita ja tekee yhä enemmän rahaa. Ei niistä kaikista tuotteista tule hittiä, mutta esim. Apple Watch vetäisi kilpailijoilta maton alta varsin näppärästi ja kyseessä on todella vasta beta versio vanhanaikaisella tekniikalla tehdyn CPUn kera, samaan tyyliin kuin eka iPhone.

  Investointipankki kaverini murjaisi just hyvän jutun:”Apple on siis mennyttä, tekivät 50.6 miljardin kvartaalituloksen ja voittoa vain 10.5 miljardia. Kuinka kauan kestäisi, jos sinä saisit tuon 10.6 miljardia ja saisit kuluttaa miljoonan päivässä? Sanonko? No 29 vuotta. Joka päivälle pitäisi löytää miljoonalle taalalle rahareikä. Se on kuule 10600 päivää. Minkä firman tulevaisuus on siis vaakalaudalla”. Aika valaisevaa.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Niin sitä Nokiastakin aikoinaan sanottiin. Eikä kyse ole siitä, että Apple olisi nyt mennyttä. Vaan siitä, että jos osake jatkaa laskuaan niin sijoittajat menettävät mielenkiinnon.
   Muilla on myös etuna se, että tulos ei nojaa pelkästään mobiilibisnekseen. LG, Microsoft, Samsung ja Sony tekevät muutakin kuin puhelimia. Applen tulos sen sijaan nojaa lähes täydellisesti mobiiliin, ja etenkin maineeseen. Jossain vaiheessa jos ja kun ihmiset vain menettävät mielenkiintonsa, alkaa jyrkkä alamäkin. Ellei sitä ennen keksitä jotain todella mullistavaa markkinoille. Yhden kellon tuotoilla ei sijoittajia pidetä pitkään tyytyväisinä.
   Tietysti, jos luottoa Applen uuteen nousuun vielä on, niin nyt kannattaa laittaa kaikki ylimääräiset taatelit Applen osakkeisiin ja ottaa vaikka vähän velkaa. Toki, todennäköistä on, että uuden puhelimen julkistuksen myötä osake tuleekin vielä nousemaan. Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, on varmasti hämärän peitossa ihan kaikille.
   Itse veikkaan, että kaikille ”suurille” nimille tulee vaikeat ajat. Kiinalaisten merkkien hinta-laatusuhde alkaa korostumaan ihmisten menettäessä mielenkiintoaa viimeisimpiä lippulaivoja kohtaan. Veikkaan, että mm. Huawei tulee olemaan yksi suurimpia voittajia parin seuraavan vuoden aikana.

   • Jalamari

    Tilanne on edelleen sama, iPhone korjaa 94% voitoista, mitä muut tekevät? FIH Mobile joka valmistaa Motorola, Sony, Lenovo, Xiaomi, jne. puhelimet, ilmoitti viime perjantaina tämän vuoden eka puoliskon voittojen romahtavan jopa 92%, osakkeiden arvo tuli samalla alas 21%. Eiköhän ne markkinat ole taputeltu Android puhelinten osalta. Kun on tehty miinusmerkkistä tulosta useampi vuosi, jossain vaiheessa lainahanat menevät kiinni. Kiinalaisilla merkeillä on jalansija omilla markkinoilla, mutta nihkeätä tulee heidän taistelunsa olemaan ulkomailla. Huawei tulee ehkä menestymään, se riippuu paljolti siitä kuinka nopeasti he pääsevät mukaan AR ja VR leikkiin, vieköhän senkin Apple.

    Jos iPhone irroitettaisi erilliseksi yksiköksi sillä menisi edelleen häkellyttävän hyvin. Jäljelle jäävä Apple on vieläkin arvokkaampi kuin esim. Microsoft.

    Applen liikevaihto oli jotain 50 miljardia USD, voitto 10 miljardia, luin jostain että se on aika paljon rahaa kulutettavaksi. Jos ostat miljoonan taalan Ferrarin joka päivä seuraavan 29 vuoden aikana, niin rahat saa kyllä kulumaan, mutta sitten sulla olisi 10000 Ferraria tallissa. Applen ohjeistus seuraavalle kvartaalille on 41-44 miljardin huiteilla, mitäpä veikkaatte Android puolen vastaavan olevan? Ja tappiot ovat 10%,15%,20% vai mitä? Ongelmahan on, että vain Samsungilla ja Applella on laittaa kunnolla rahaa tuotekehitykseen ja eteenkin siihen mikä se seuraava kova juttu on. Tuttu Samsung insinööri (OLED näytöt) on kyllä puhunut jo puoli vuotta, siitä miten Samsung ei tee tarpeeksi rahaa ja on jättämässä puhelintehtailun vähemmälle siirtyen ohjelmistoihin ja palveluihin. No sama juttu Applella jonka toiseksi suurin ja nopeimmin kasvava osa on palvelut kuten AppleTV, Apple Music, iBooks…

    Applellä on mielestäni tarpeeksi valtaa jotta se voi manipuloida osakkeidensa hintaa, niinpä he myös korottivat osakkeiden takaisinostojen määrää sen ollen nyt 250 miljardia taalaa. Tarkoituksena on ilmeisesti ostaa itsensä ulos pörssistä samoin kuin Dell teki aikoinaan. Mikäs sen kivempaa takaisinostojen kannalta kuin osakkeen jurraaminen 10 P/E arvon nurkilla, kun sen pitäisi olla vähintäin 30, niin kuin muilla jotka ovat siirtyneet palveluihin (Microsoft, Google, Facebook)

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

     No ei todellakaan ole markkinoita taputeltu Androidin osalta. Onhan se jo pitkään ollut tiedossa, että valmistajia tulee putoamaan pois kun käytännössä vain yksi valmistaja on selvinnyt kuivin jaloin tähän mennessä. Ja kiinalaisilla alkaa olemaan jalansijaa myös länsimaisilla markkinoilla, mm. Honor on roikkunut pitkään monen maan myydyimpien merkkien listalla.
     VR leikki on vielä tulevaisuutta, joten sitä on turha arvuutella.
     Ja sä voit ihan fanaattisesti uskoa siihen, että Applen osake tulee nousemaan raketin lailla maailman tappiin saakka. Sitä vain ei ole yksikään, ei yksi ainoakaan yhtiö pystynyt maailman taloushistorian aikana tekemään. Voit vaikka kysyä siltä finanssikaveriltasi, onko sellaista yhtiötä ollut olemassa, jonka osake on noussut loputtomasti.
     Ja jos noita metaforeja halutaan viljellä niin Nokiankin osake putosi niin paljon, että olisi ollut parempi osaa vuodessa kaikilla rahoilla kaljaa ja palauttaa pullot, koska palautuspullot olisi ollut arvokkaampia kuin samalla rahalla ostetut osakkeet. Ja tämä tapahtui vuodessa.
     Ja jos sulla on noin kova usko Applen osakkeen raketoimiseen, niin pistä hyvänen aika kaikki omaisuus pantiksi ja osta osakkeita. Jos olet oikeassa niin kauhean läjän kolikoitahan sä siinä teet.

     • Jalamari

      En oikein jaksa uskoa Applen osakkeisiin, suunta on selvä Apple ostaa pikkuhiljaa itsensä ulos, ainakin niin paljon kuin pystyy, rahaa tulee yksinkertaisesti niin paljon sisään ettei niillä voi muuta tehdä.

      Android on kuollut siltä osin, että kaikkiin palveluihin tarvitaan nykyään hyvin turvallinen älypuhelin ja 95% Android puhelimista eivät niitä ole eivätkä tule olemaan. Rahat kun tehdään nimenomaan palveluilla tulevaisuudessa.

      Olen seurannut kiinalaisen kaverini puuhia, ajokortin hankkimiseen tarvittiin rekisteröity älypuhelin + sovellus, terveyskeskuksen aikavaraus ja koko sairaalassa käynti maksuineen hoitui puhelimen sovelluksella, maksut Uber’ista lähtien hoidetaan sovelluksella, pankkiasiat tietty, kaupassa maksetaan WeChatillä tai Apple Pay’llä. Laitapa tuohon Android puhelin johon pääsee sisään lähettämällä vain tekstiviesti ja menetät sekä rahasi, että henkilötietosi, kuka semmoista paskaa laitetta voi edes ajatella käyttävänsä. Juuri eilen kaveri lähetti bussiTV:ssä pyörineen videon missä varoitettiin ihmisiä Android puhelinten vaaroista. Suomi on sen verran sekä jäljessä että eristäytynyt, ettei nuo jutut ehkä näy katukuvassa, mutta kyllä muualla maailmassa.

      Mitä tulee Huawei, Vivo, Oppo, UMi, Bluboo, Coolpad jne. kiinalaisiin maailmanvalloittaja kännyköihin, kannattaa muistaa että ne todella tulevat Kiinasta ja voivat olla myös kopioita. Koskaan et voi olla 100% varma ettei niissä ole jo sisään rakennettuna jotain sovellusta joka keräilee tietoja ties minkä maan piikkiin. Kiinasta löytyi jopa Xiaomi puhelimia joista lähti dataa venäjälle jostain syystä, puhumattakaan vähemmän tunnetuista brändeistä.

      Mielenkiinnolla odotan syksyä ja mitä markkinat tuovat tullessaan. Kännyköiden aika alkaa olla ohi, nyt alkaa siirtymävaihe VR tyylisiin laitteisiin. Seuratkaapa huviksenne mitä Samsung aikoo tehdä, kännykkä jossa on 50″ näyttö ja joka sopii takin taskuun. En yhtään epäile etteikö Apple ole samalla tiellä, koska Apple osti viime vuonna 15 alan yritystä ja tänä vuonna jo muutaman lisää. Applella on tuo teknologia tavallaan jo käytössä, kaksi Apple Watchia silmien eteen.

     • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

      No androidilla on ~80% osuus älypuhelinten markkinoista, eikä ainakaan häviämisen merkkejä ole. Mainitsemassasi Kiinassakin ~75% osuus. Ne 75% ei ilmeisesti sitten saa ajokorttia, pääse terveystarkastukseen, ei käy kaupassa eikä pääse edes julkiseen vessaan.
      Loppu olikin sen verran ufoa taas, että ehkä parempi lopettaa.

     • jojo

      ”En oikein jaksa uskoa Applen osakkeisiin, suunta on selvä Apple ostaa pikkuhiljaa itsensä ulos, ainakin niin paljon kuin pystyy, rahaa tulee yksinkertaisesti niin paljon sisään ettei niillä voi muuta tehdä.”

      Eikös niitä sillon kannata nimenomaan ostaa, jos joku tyhmä ostaa niitä kokoajan kalliilla takaisin.

      Apple ei jaa osinkoa omistajilleen, joten se sen sijaan keinotekoisesti tukee pörssikurssiaan ostamalla osakkeitaan takaisin. Tämä sen takia, että Applen kassavarat sijaitsevat ulkomailla (93% Applen ”käteisestä”) ja jos ne kotiutettaisiin, niistä pitäisi maksaa Yhdysvalloissa 40% yritysvero.

      Applella ei ole ”käteistä” ostaa edes puoliakaan osakkeistaan, että näin…

 2. Harri

  Näin uskoin että Applen tulos tulee romahtamaan ja syksyllä ilmestyvä uusi iPhone ei tule vaikuttamaan tulokseen ja alameno jatkuu jos omistat osakkeita kannattaa myydä jos ostit osakkeet vuosia vuosia aiemmin. En uskonut applen älykelloon koska malli on vanhanaikainen ja muista puutteista puhumattakaan mutta ilmeisesti Apple luotti siihen että kaikki myy hyvin kun nimessä on Apple.

 3. Jokela

  Yrityssaneeraukseen vaan koko kuplafirma

  • Henrik

   Mätä iOmena.

   • Henrik

    http://www.iltalehti.fi/digi/2016050621524092_du.shtml Huonolta näyttää tulevaisuus tällä menolla!!.

    • Jalamari

     Apple on ylivoimaisesti jenkkilän suurin veronmaksaja, tottakait tuokin pormestari haluaa Applen rahat, koska kyseessä on iso firma ja oma ego. Mitkään hänen väitteistään ei varsinaisesti pidä paikkaansa. Taitaa kyllä hänen tuoli lähteä ensimmäisenä alta. Taustalla on varmaan paljon sitä, että Apple ei tule maksamaan penniäkään energia veroja, koska koko UFO pyörii aurinkoenergialla. Eri asia on riittääkö sähköä, kun parkkitaloihin ajetaan 2000 (Apple) sähköautoa lataukseen. Apple taitaa sittenkin olla tosissaan sähköautojen kehittelyssä, he ovat nimittäin etsimässä 20000 neliön tehdashallia.

 4. Azazel

  iPhone 7 ei tule muuttamaan tilannetta mutta uskon Applen panostavan 2017 vuoden iPhoneen ja iPhone 7 tulee olemaan pienoisempi päivitys 6S:stä

  Saa nähdä nostaako nuo Oled näyttöiset iPhonet myyntiä vuonna 2017
  iP6S ei myynyt riittävän hyvin koska iP6:sta ei ole tarvetta päivittää uudempaan jos ei itse ole halua

  • Vili

   ”iP6S ei myynyt riittävän hyvin koska iP6:sta ei ole tarvetta päivittää uudempaan”

   Kuten tableteissakaan niin iPhone 6 ei vastaa valtaosaa iPhone puhelimista. IPhone 6 osuus on jotain 30% tienoilla.

   Maaliskuussa 37% käytti vielä 5s:ää tai sitä vanhempaa. Eli kyllä siellä potentiaalisia ostajia parisataa miljoonaa olisi vieläkin. Ehkä moni edellämainituista odottaa seiskaa ja siihen tulee sitten selkeästi parempi myynti, tai sitten jengi tuleekin ostamaan hulluna SE:tä.

   • Jalamari

    Tuo iPhone SE on mielenkiintoinen tapaus, yksi tuttu käy Hong Kongissa kerran pari kuukaudessa ja tuo kavereilleen tavaraa samalla, verovapaata nääs. Oli yrittänyt ostaa SEn, mutta toimitusaika oli ollut 2-3 viikkoa, myyjä oli sanonut että Kiina ostaa ne kaikki. Ihmiset ovat kyllästyneet kantamaan ylisuurta puhelinta kädessä koko ajan koska ne eivät sovi taskuun ja SE on aasialaisen kädessä saman kokoinen kuin iPhone 6 länsimaisessa karvakourassa ja sopii taskuun.

    iPhone 7 ominaisuuksiin on tulossa vaikka mitä uutta, en kyllä usko että teknologia ja hintataso vielä mahdollistaa kaikkea. Tim Cook sanoi jotenkin että:”Tulette ihmettelemään miten olette pärjänneet tähän asti ilman sitä”, niinpä, mikä niistä. Yksi asia on ilmeisen varma, siinä tulee olemaan A10 CPU. Täytyy kyllä ihmetellä Applen insinöörejä (rahalla saa kuulema erittäin hyviä), jotka kirnuavat saman suorituskyvyn puolella kellotaajuudella, core määrällä ja akun koolla mitä Qualcom.

 5. Jalamari

  ”No androidilla on ~80% osuus älypuhelinten markkinoista, eikä ainakaan häviämisen merkkejä ole. Mainitsemassasi Kiinassakin ~75% osuus. Ne 75% ei ilmeisesti sitten saa ajokorttia, pääse terveystarkastukseen, ei käy kaupassa eikä pääse edes julkiseen vessaan.
  Loppu olikin sen verran ufoa taas, että ehkä parempi lopettaa.”

  Oot kyllä aika pihalla, mutta laitetaan vielä vähän lisää. Markkinaosuus on oikeastaan vain köyhyyden ja älykkyyden mittari, 80% maailman väestöstä on köyhää ja monesti ihan siitä syystä etteivät he ole kovin älykkäitä. Tuon oppii markkinoin eka oppitunnilla. Markkinaosuuksilla ei ole mitään väliä silloin kuin niitten päämäärä on vain tuo suuri numero, vähän sama kuin Kiinan BKT, neljällä eurolla ostetaan 1 euron kasvu velaksi. Ei mitään järkeä. Mp3 soittimilla oli joskus yli 10 vuotta sitten sama tilanne, iPodin osuus oli suht mitätön kun verrattiin kokonaismyyntiä. Yhdessä kesässä Shenzhenissä meni yli 300 mp3 tehdasta nurin ja sen jälkeen Apple vei markkinat.

  Totuus on et myynnistä pitää jäädä jotain käteen. Apple ei hae yli 50% osuuksia kännyköissä, lainatakseni heidän edustajaa:”Olemme laskeneet, että yleensä n. 30% markkinaosuus kattaa kaikki ne asiakkaat jotka haluamme, jos pääsemme samoihin katteisiin vähempikin markkinaosuus riittää, suurempi taas aiheuttaa tarpeetonta painetta ekosysteemin ja palvelujen toimivuudelle. Niille on olemassa optimi koko ja joitakin juttuja on pakko rajoittaa jotta ne toimisivat”. Selitys oli paljon pitempi, mutta tuossa oli sen idea. Apple on mielestäni kyllä kompastunut omaan menestykseensä.

  Kiina on monessa asiassa edelläkävijä, maailman suurin mobiili markkina nääs. Apple on laskenut et heidän optimi markkinaosuus on 15% luokkaa, kiinalaisista 80% on hyvin köyhää ja huonosti koulutettua (tai pitäiskö sanoa aika hyvin koulutettua joka ei kuitenkaan ymmärrä mistään mitään johtuen siitä että kyseessä on kehitysmaa). Kyllä palveluja siis saa ilman kännykkää, mutta varoituksia tulee esim. 10010 numerosta ihan sen takia, ettei ihmiset ymmärrä millainen romu Android heillä on käytössä. Esimerkiksi, jonkun gängin jäsenet kävelivät useammassa kaupungissa reput selässä joissa vale GSM tukiasemat ja lähettivät viestejä pankkien yms. palvelunumeroista, pystyivät siten kaappaamaan puhelimet omaan käyttöönsä ja tyhjentämään tilit. Samainen kiinalainen kaveri sanoi saaneensa viestin pankilta joka meni näin:”Jos olet niin tyhmä, että käytät Android puhelinta jopa pankkiasiointiin, emme ota mitään vastuuta jos rahasi katoavat”. Viesti oli huumorimielellä kirjoitettu, sisältäen emoji merkkejä, mutta täyttä totta. Loppui kaverin Android älykello (pankki) testaukset siihen, tekee sitä nimittäin työkseen kehitellen joukkoliikenne sovelluksia. Busseissa on WiFi jonka avulla voi laskea liikenteen ja ihmisten määrää, ja niiden sijainti tiedetään tarkkaan, jopa busseissa olevat 5 kameraa voidaan ottaa mukaan.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Vastataan nyt vielä tähän. Kyse ei ollut missään vaiheessa katteista vaan siitä, että selitit androidin olevan häviävä alusta. Kuten sanoin, valmistajia varmasti tulee putoamaan kentältä ja tähän mennessä vain Samsung on pystynyt tekemään tulosta. Mutta androidi ei ole alustana häviämässä mihinkään.
   Voisit pikkuhiljaa päättää, mikä agendasi oikein on.

   • Jalamari

    Joo, siis Android alustana tulee suht varmaan pysymään jossain muodossa, se löytyy mm. kodinkoneista ja vessanpytyistä. Yksi ongelma on Oracle Google oikeudenkäynti Java’n tiimoilta ja se saattaa lyödä semmoisen kapulan Android kehityksen rattaisiin, että kännyköiden (sovellus)kehittäminen jää paitsioon. Käytännössä jotkut ominaisuudet yksinkertaisesti häviäisivät ja tilanne olisi kuin Microsoftilla, sovellus tarjonnassa olisi isoja aukkoja ja samalla itse puhelinkäyttis pitäisi suunnitella osittain uusiksi. Tuo on monien mielestä selvä suunta, nyt kun oikeudenkäynti alkaa uudestaan ja Google on jo todettu syylliseksi. Lisäksi viranomaiset voivat yksinkertaisesti laittaa joillekin Android versiolle käyttökiellon niiden turvallisuusriskien takia, eli puhelimeen tulee Soneralta varoitus, ettei sillä enää pääse data verkkoon.

    • Kairaaja

     Lopetajo :D

     • Jalamari

      Nyt on aikaa rupatella, meillä on Android kehittely jäissä 3 päivää ja odotamme mihin suuntaan lähdetään. Tuli tuo FIH Mobilen tulosvaroitus vähän puun takaa, osake sukelsi 30% ja kyseessä on kuitenkin suurin Android puhelinvalmistaja. Tänään kuului jo semmoista, että tuotantoa leikataan yli 20%. Että semmoista :-D

  • Vili

   Jalmari, juuri näin.

   Juuri uutisoitiin miten yli $300 luureista Intiassa Apple on viimeisen vuoden aikana vienyt n. 25% samsungin markkinaosuudesta.

   ”In terms of total market share for devices priced over $300 U.S., Apple has grown from 11 percent in the first quarter of 2015 to 29 percent at the start of 2016. That led to significant losses for rival Samsung, which saw its share tumble from 66 percent to 41 percent over the same span.

   ”Apple is outperforming the overall market in India, and still has great growth potential,” said Canalys Mobility analyst Wilmer Ang.”

 6. Erik

  Niin tai näin, Apple joutuu selittelemään asioita ja laskusuuntaansa, mikä ei tietysti ole heidän kannaltaan optimitilanne.

  Mutta kun vähän laskee niin kohta voi taas nousta. En näe perustavaa laatua olevia ongelmia, mitä Apple ei pystyisi korjaamaan aika piankin.

  • Jalamari

   Jep, hyvät selitykset ovat nyt tarpeen, vaikka yksi parhaista oli tietysti se, että vertailu kvartaali oli poikkeuksellisesti paras minkä mikään yhtiö on koskaan tahkonnut ja siitä ei pystynyt edes Apple parantamaan. Tekosyitä tietty että SE ja iPad Pro eivät kerinneet lukuihin mukaan. Tosiasia on se, että koko matkapuhelin markkina tipahti ja Apple vain hieman vähemmän kuin muut. Monille Android omistajille tuli kiire uusia luuri, kun selvisi ettei niitä voi koskaan päivittää turvallisimpaan version. Suuri joukko myös siirtyi iPhone käyttäjiksi, usein vain käytetyn iPhonen kautta.

   Tämän hetken tilanne on siis se, että Apple tekee rutkasti rahaa ja markkinat ovat muuttumassa, muilla merkeillä se tarkoittaa satsaamista enemmän tuotekehitykseen vaikka voittoa ei tule. Jopa Samsung on kääntämässä suuntaa. Applella on paha tapa tuoda markkinoille laitteita jotka tulevat kiven takaa ja yllättävät, kilpailijoille tulee kiire, rahaa on saatava jostain tuotekehitykseen ja samalla toivottava ettei Applen patentit lyö kapulaa rattaisiin. Nokian tappaja Samsung otti tietoisen riskin ja voitti, en usko että muut yrittää enää samalla röyhkeydellä, varsinkaan Samsung.

   • jojo

    ”Tosiasia on se, että koko matkapuhelin markkina tipahti ja Apple vain hieman vähemmän kuin muut.”

    Tosiasia on, että matkapuhelinmarkkina vielä kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä (vähän, mutta kasvoi silti). Apple oli ainoa, joka romahti lähes 20%.

   • Kairaaja

    Jalamaril ei nyt oo oikeet tilastot. Matkapuhelinmarkkinat kasvoi vähän ja tosiaa apple romahti silti.

    • Vili

     Mikä on oikea tilasto? Toinen tutkimus sanoi, että myynti laski ja toinen sanoin että kasvoi hiukan.

     Kyllä jalmarilla siis ihan oikeat tai väärät tilastot on, riippuu ihan lähteestä.

     http://www.forbes.com/sites/jeanbaptiste/2016/05/01/smartphone-market-shrinks-for-the-first-time-ever/#752a7dfb3e4b

     • jojo

      Sitten pitäisi enää löytää tilasto, jossa Apple muka tipahti vähemmän kuin joku muu…

    • Jalamari

     Matkapuhelin markkinat ilmeisesti kasvoi jonkin verran, mutta älypuhelimet tuli alas 3% ja Applen puhelimet 2,7%. Vielä se ettei Apple ole mukana alle 300€ älypuhelimissa. Meidän käyttämät tilastot perustuvat IDCn ja Kiinan valmistajien/tullin ilmoittamiin lukuihin. Intiassa on kyllä jotain menossa Applen osalta, tänään juuri näkyi et heillä olisi 60% myyntipiikki menossa.

     Apple muuten maksoi 0,57USD osingot tällä kvartaalilla ja maksetut osingot oli koko edellis vuoden 0,52USD, eli ilmeisesti niitä osakkeita kannattaisi ostella. Omat rahat menevät kullan ostoon, kun sitä käytetään talossa raaka-aineena, siinä samalla nääs.

     • jojo

      IDC:n tilastoissa Apple putosi 16.3% vuoden takaisesta. Edelliseen neljännekseen on turha verrata, koska Apple:n ”julkaisu” neljännes on muita vahvempi ja sitä seuraa kolme aina edellistä huonompaa neljännestä.

      Sun sijoitusvinkeillä menisi kyllä viimeisetkin rahat aika äkkiä…

     • Jalamari

      Senpä takia en juuri osakkeilla pelaa, varsinkaan Applen. Osakkeiden arvo on sinänsä yksinkertainen käsite, se mittaa vain sitä millä (korkeammalla) hinnalla ihmiset luulevat pääsevänsä niistä eroon tarvittaessa. Yhtiön kannalta osakkeen arvolla on firmalle vähemmän arvoa, toisaalta Kiinan suurin kiinteistöjen rakentaja Vanke ilmoitti vetäytyvänsä Hong Kongin pörssistä, koska osakkeet ovat liian aliarvostettuja.

      Kysyin markkina arvon laskentatapaa tarkemmin, yhdessä sarakkeessani nimittäin luki, että Android ja iOS ovat 50/50 samalla tasolla, mutta todellisuudessa Android on vain ¼ verrattuna iOS. WTF eihän tuo voi pitää paikkaansa? Vastausta pukkasi näin:”Jos katsot tarkemmin mistä firmamme rahat tulevat, niin Android 5,1 ja 6,0 varustetuista puhelimista ja oikeastaan vain 6,0 tukee kaikkea mitä on tulossa. Kaikki 4,4 vanhemmat voit jättää pois laskuista. Mikä pahinta niitäkin vielä myydään miljoonia vaikka tuottajat ovat sopineet et ei mielellään alle 5,0 laitettaisi mihinkään kännykkään.” Siis no joo, Android 6,0 markkinaosuus on 4%, se selittää miksi koko 3krs. väki on pois töistä, jos se nimittäin ei tuosta nouse FIH Mobilen mukaan, niin kaikki terveyteen ja kuntoiluun tarkoitettu tavara jää odottamaan parempia aikoja. Onneksi Apple puoli kuitenkin näyttää vetävän hyvin ja siellä oli joku kokous HomeKit’in tiimoilta, jotain uutta tulossa. Huomenna tiedetään enemmän mikä tulee olemaan Android puolen suunta, rahaa ei kannata laittaa tuotekehitykseen jos markkinat katoavat alta.

Tuoreimmat jutut