Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Luulitko älypuhelimesi sormenjälkilukijan olevan turvallinen? Mietipä uudestaan

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

galaxy-s5-fingerprint-scanner

Sormenjälkilukijasta on tullut monelle ensisijainen tapa älypuhelimen suojaamiseen ja tekniikka tulee todennäköisesti vielä yleistymään lähitulevaisuudessa. Varsinkin vilkkaammin asutuilla alueilla monet käyttävät sormenjälkilukijoita sillä perusteella, että lukitut puhelimet houkuttelevat vähemmän taskuvarkaita ja puhelimet ovat tätä kautta paremmin turvassa. Tuoreessa artikkelissaan PhoneArena kuitenkin kumoaa monet sormenjälkilukijoihin liitetyt uskomukset ja oikoo vääriä väittämiä oikeiksi.

Kun Apple esitteli sormenjälkilukijan ensi kertaa vuonna 2013 iPhone 5s -puhelimessaan, olivat monet skeptisiä sormenjälkilukijan luotettavuudesta. Kritiikki kohdistui niin sormenjälkien tallentamiseen kuin siihen, kuinka helposti sormenjäljellä toteutettu salaus on kierrettävissä. Ongelmia välttääkseen Apple esitteli iCloud Account Lock -ominaisuuden, jonka avulla puhelin lukittui murtoyritysten yhteydessä ja lähetti sijaintitiedot alkuperäiselle omistajalle pilvipalvelun kautta. ”Kill switchin” avulla alkuperäinen omistaja pystyi myös kotoa käsin tyhjentämään varastetun iPhonen muistin ja tekemään laitteesta käyttökelvottoman.

Sormenjälkilukijoiden yleistyessä Android-puhelimiin, monet ovat kuvitelleet tekniikan pysyneet pitkälti samankaltaisena iPhonen kanssa, missä PhoneArenan mukaan piilee suuri ongelma. Siinä, missä Applen sormenjälkilukija toimii varsinkin viimeisissä iOS-versioissa hyvin, ei tekniikan aukottomuus ole Androidin puolella läheskään samaa tasoa. Esimerkiksi varastettujen puhelinten kohdalla Androidin Recovery Mode tarjoaa varkaille hyvän työkalun puhelimen muistin puhdistamiseen ja näin ollen myös turva-asetusten nollaamiseen. Tämän jälkeen puhelimeen voi asentaa uuden käyttöjärjestelmän ja myydä vaivatta eteenpäin. Puhelinvarkauksia pelkäävien kannattaakin pysytellä käyttöjärjestelmän osalta Applen iOS:n leirissä tai etsiä Androidin puolelta vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmaan.

PhoneArenan artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan oheisesta linkistä.

 

Apple iPhone 5s:n sormenjälkitunnistin opetetaan tunnistamaan käyttäjän sormi useilla painalluksilla

PhoneArena antaa Applen sormenjälkitunnistukselle kehuja, mutta Android-puhelimet saavat kritiikkiä huomattavasti helpommin kierrettävästä suojauksestaan.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Mikko Mäkipää

  Kirjoituksessa esille nostetuilla ”heikkouksilla” ei ole mitään tekemistä puhelimissa olevien sormenjälkilukijoiden kanssa. Asiat ovat täysin samoin jos puhelin on suojattu salasanalla tai pin-koodilla. Myöskin androidin käyttöjärjestelmänä ja android puhelinten laitteina sallima upea vapaus vaikkapa käyttöjärjestelmän vaihtamiseen esitellään jonkinlaisena heikkoutena siksi koska se mahdollistaa varastetun puhelimen myymisen eteenpäin? Täysin laaduton artikkeli.

  • Juhannuspukki

   Totta. Itsekin kokeilin tehdasresetoida kaverin samsungin pariin kertaan ja molemmilla kerroilla meni läpi vaikka siellä oli ties mitä suojauksia. Annoin luvan koittaa samaa iphonella mutta eivät tietysti onnistuneet. Toisaalta ei mikään kiinalainen muovinen antero-purkkaviritysritsa varkaita kiinnostakaan edes ilmaiseksi eli siinä mielessä molemmat käyttäjäryhmät ovat hyvässä turvassa.

 2. Kairaaja

  Tottakai koodi on turvallisempi, sitä ku ei irti saa…

  • Matti

   Kyllä sekin varmaan parin sormen jälkeen irtoaa.

 3. Gaius Säteri

  Sormenjälkilukijan hyöty liittyy yrityksiin käydä katsomassa kännykän sisältöä omistajan huomaamatta. Jos kännykkä häviää, niin silloin omistaja voi jo ryhtyä tietosuojatoimenpiteisiin. Mutta jos kännykän sisältöä voidaan käydä pikavilkaisemassa, niin sitä ei omistaja tiedä.

 4. AndroidWindows

  No eihän tuo mikään yllätys ole. Sen nyt ymmärtää, että Android kopioi kaiken Applelta, mutta ettei edes yritä päästä samalle tasolle.

  • KukaKopioiKeneltä
   • AndroidWindows

    Niin, mitä sitten? Miksi niitä ei sitten ilmestynyt laajemminkin Android-puhelimiin ennen kuin vasta iPhone 5S:n julkaisemisen jälkeen?

    • Jaa

     Niin, mitä sitten? Missä ne kaikki eri iphonet on, joissa on sormenjälkilukija. Ainii eihä niit oo kovin montaa. Jos iphoneja olis myös tuhansia erilaisia nii kyl niissäki olis sormenjälkilukijat lähteny leviämää vasta muutamien mallien jälkeen.

     • Juhannuspukki

      Ainoa syy miksi android-puhelimissa esiintyy sormenjälkilukija on se, että apple teki iphonen jossa sellainen on. Kaikissa iphoneissa 5S:n jälkeen on sormenjälkilukija. Kaikissa atrixin jälkeisissä motoroloissa ei ollut sormenjälkilukijaa. Motorolan puhelimen lukijaa voisi verrata puiseen avaruusrakettiin: se on avaruusraketti, mutta koska sen toteutus on huono sillä ei tee mitään ja siksi se ei yleistynyt. Eikä se edes oikestaan ole raketti muuten kuin nimellisesti. Se vain antaa keksijälleen mahdollisuuden väittää keksineensä avaruusraketin.

 5. Mitätaas

  Täh? Androidissahan on nykyisin toiminto, jonka ansiosta Google-tilin salasanaa kysytään aktivointivaiheessa mikäli lukitus puretaan Recovery Mode -valikosta. Mukavahan se on kirjoitella PhoneArenan soopaa uudestaan Suomeksi, jos ei olla edes vaivauduttu kokeilemaan asiaa.

  • HH

   Näin on näreet.

 6. Mjaa

  Itse en käytä edes lukitusnäyttöä. Turhaan vaan hidastaa käyttöä.

Tuoreimmat jutut