Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Huippupuhelimien käyttöjärjestelmät vertailussa: Android 6.0, Windows 10 ja iOS 9.2

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Vasemmalta oikealle: Lumia 950/Windows 10, iPhone 6s/iOS 9.2 ja Nexus 5X/Android 6.0 Marshmallow

Vasemmalta oikealle: Lumia 950/Windows 10, iPhone 6s/iOS 9.2 ja Nexus 5X/Android 6.0 Marshmallow

Tällä hetkellä älypuhelinmarkkinoita hallitsee kaksi käyttöjärjestelmää: Googlen Android ja Applen iOS. Windows Phone, tai nykyisin pelkkä Windows, on pyrkinyt haalimaan markkinoita, mutta se on kovista ponnisteluista huolimatta jäänyt suhteellisen pieneksi tekijäksi, vaikka Suomessa Nokian ansiosta kaduilla näkeekin paljon Windowsilla toimivia Lumioita. Laitoimme kolmesta käyttöjärjestelmästä uusimmat versiot vastakkain ja katsastimme, kuinka ne pärjäävät toisiaan vastaan.

Testilaitteet: Nexus 5X, Lumia 950 ja iPhone 6s
Käyttöjärjestelmät: Android 6.0 Marshmallow, Windows 10 Mobile ja iOS 9.2

Eri käyttöjärjestelmien suurinäyttöisiin laitteisiin olemme perehtyneet erillisessä artikkelissa, joka on luettavissa Elisa.netissä.

Mitä eroja löytyy käyttöjärjestelmien ulkonäössä?

Windows on ulkoisesti ollut jo pitkään erilainen verrattuna Androidiin ja iOS:iin – kiitos aloitusnäytön tapahtumaruutujen. Windows 10:ssä tapahtumaruutujen taustalle tai tapahtumaruutuihin voi laittaa valitsemansa taustakuvan. Tapahtumaruutujen läpinäkyvyyttä voi myös säätää, jolloin saadaan näyttäviä aloitusnäyttöjä. Ulkoisesti Windows on hyvin erilainen ja mukava tuulahdus jotain uutta verrattuna Applen iOS:iin ja Googlen Androidiin. Ainakin allekirjoittaneen mielestä ulkonäöltään Windows 10 on kilpailijoitaan parempi, mutta tämä on pitkälti mielipidekysymys.

Käyttöjärjestelmien aloitusnäytöt eroavat toisistaan melko paljon. Vasemmalta oikealle: iOS 9.2, Android 6.0 Marshmallow, Windows 10 Mobile

Käyttöjärjestelmien aloitusnäytöt eroavat toisistaan melko paljon.
Vasemmalta oikealle: iOS 9.2, Android 6.0 Marshmallow, Windows 10 Mobile

Applen iOS-käyttöjärjestelmän perusperiaate ei ole juuri muuttunut sitten ensimmäisen iPhonen julkaisun. Edelleen käyttöjärjestelmän keskiössä on sovellukset ja käyttöliittymä on pitkälti vain sovellusvalikko. Tämä on helppo omaksua, mutta siinä on omat haittapuolensakin. Käyttöliittymää ei voi paljoa muokata omannäköiseksi toisin kuin Androidilla ja Windowsilla. Kustomointimahdollisuudet jäävät taustakuvan vaihtoon ja sovelluskuvakkeiden asetteluun, jossa on myös rajoituksia.

Android on näistä kolmesta käyttöjärjestelmästä vapain. Aloitusnäyttöjä voi muokata haluamallaan tavalla niin sovelluskuvakkeilla kuin pienohjelmilla eli widgeteillä. Aloitusnäyttöjen lisäksi Androidissa on sovellusvalikko, joka hiljattain muuttui vaakasuunnasta pystysuuntaan. Nyt se muistuttaa paljon viimeisimpiä Symbian-älypuhelimia. Kyseessä on kuitenkin puhdas Android-käyttöjärjestelmä, jossa ei ole eri valmistajien käyttöliittymiä päällä, joten tilanne vaihtelee valmistajittain.

Androidissa ja Windowsissa on aloitusnäyttöjen lisäksi sovellusvalikko

Androidissa ja Windowsissa on aloitusnäyttöjen lisäksi sovellusvalikko

iOS:n toimintavarmuus ja sulavuus kärjessä – muut eivät kuitenkaan kaukana

iOS:n valttikortteja on ollut jo pitkään toimintavarmuus ja sulava käyttöliittymä. Nämä asiat ovat edelleen hyvällä mallilla, sillä iOS oli käyttöjärjestelmistä nopein ja sulavin. Windows 10 oli niin ikään nopea ja sulava, mutta käytössä iPhone 6s ja iOS 9.2 otti pienen pesäeron Windowsiin. Tämä kaksikko oli kuitenkin sulavuudessa Androidia jonkin verran edellä, sillä niissä en huomannut käyttöliittymän tökkimisiä tai hidasteluja. Vaikka puhdas Android on sulavin Android-käyttöjärjestelmä mitä olen käyttänyt, ei se täysin pärjää kilpailijoilleen. Nexus 5X:llä käyttöliittymässä huomasin testijakson aikana jonkin verran tökkimisiä ja jämähtelyjä, jotka luonnollisesti heikentävät käyttökokemusta.

Laitteiden käynnistysajoissa oli huomattavia eroja. iPhone 6s käynnistyi varsin nopeasti käyttövalmiiksi. Käynnistyminen kesti vain noin 15 sekuntia. Windows 10 nappasi kakkostilan noin 35 sekunnin käynnistymisajallaan. Ero iPhone 6s:ään ja iOS 9.2:een on suhteellisen suuri, mutta Lumia 950 on silti vikkelä käynnistymään. Android 6.0 Marhsmallow ja Nexus 5X jäävät selvällä marginaalilla jumbosijalle. Käynnistyksen puolessa välissä puhelin pyytää puhelimen lukituskoodia, jonka jälkeen käynnistyminen jatkuu. Puhelin käynnistyi noin 1,5 minuutissa, joka on suhteellisen kauan. Monien muiden valmistajien Android-puhelimet käynnistyvät vikkelämmin.

Ilmoitusvalikot eroavat toisistaan, toimintovalikot eivät niinkään

Kaikissa kolmessa käyttöjärjestelmässä on ilmoitus- ja toimintovalikot. Androidilla ja Windowsilla nämä ovat niputettu yhteen, kun taas iOS:lla ilmoitusvalikko vedetään ruudulle ylälaidasta ja toimintovalikko alalaidasta. Androidilla ja Windowsilla valikot ovat hyvin samantapaiset. Ilmoitukset tulevat valikkoon ja ne voi poistaa vetämällä ne oikeaan tai vasempaan laitaan mielensä mukaan. Käyttäjällä on myös mahdollisuus poistaa kaikki ilmoituksen yhdellä kerralla. iOS:lla ilmoitusvalikko on mielestäni heikompi kuin Androidilla tai Windowsilla, mistä johtuen sen käyttäminenkin jäi vähemmälle kuin kilpailevilla alustoilla. Applen käyttöjärjestelmällä ilmoituksia ei voi poistaa yhdellä kerralla ja yhdenkin ilmoituksen poistaminen on hitaampaa kuin kahdella muulla käyttöjärjestelmällä. iOS:lla voi kahdella painalluksella poistaa useamman ilmoituksen tai yksittäin vetämällä vasemmalle ilmoitusta, minkä jälkeen ilmoitus poistetaan ruksia painamalla.

Androidin ja Windowsin ilmoitusvalikot ovat mielestäni käytännöllisempiä kuin iOS:n

Androidin ja Windowsin ilmoitusvalikot ovat mielestäni käytännöllisempiä kuin iOS:n

Toimintovalikot ovat loppujen lopuksi eri alustoilla hyvin samantapaiset, vaikka ne eroavatkin ulkoisesti jonkun verran. Valikkojen kautta käyttäjä pääsee nopeasti vaikuttamaan käytettyihin yhteyksiin, kuten Wi-Fiin ja Bluetoothiin, tai sitten sulkemaan kaikki yhteydet laittamalla lentotilan päälle.

Windowsilla voi valita neljä toimintopainiketta, jotka näkyvät aina valikossa. Laajentamalla valikkoa tulee kuitenkin esiin huomattavasti enemmän painikkeita. Kaikissa käyttöjärjestelmissä toimintovalikossa on myös pikareittejä erilaisiin toimintoihin. Näitä ovat esimerkiksi taskulamppu ja näytön suunnanlukitus. iOS:ssa on myös oikopolut kameraan, laskimeen ja ajastimeen.

Toimintovalikoissa on eri käyttöjärjestelmissä pitkälti samoja toiminnallisuuksia

Toimintovalikoissa on eri käyttöjärjestelmissä pitkälti samoja toiminnallisuuksia

Kokonaisuudessaan laitteiden toimintovalikot ovat pitkälti samalla viivalla, mutta ilmoitusvalikkojen kohdalla Android ja Windows ovat edellä iOS:a käytettävyydessä. Käytössä huomasi, että ilmoituksia ja ilmoitusvalikkoa hyödynsi huomattavasti enemmän Androidilla ja Windowsilla kuin iOS:lla.

Ensimmäisen käynnistyksen helppous

Kun puhelin otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön, se on hieman pidempi prosessi kuin normaali käynnistys. Se vie enemmän aikaa, mutta kaikissa käyttöjärjestelmissä se käy suhteellisen helposti, sillä puhelin ohjeistaa käyttäjää jatkuvasti. Ensimmäisen käynnistyksen aikana askeleita Windowsissa oli vähiten; 11. Androidilla ja iOS:lla askeleita oli yhteensä 12, joten erot ovat hyvin pienet. Ensimmäinen käynnistys kesti kuitenkin Windowsilla pisimpään uudelleenkäynnistyksen ja sovelluksien asentamisen takia.

Alla taulukko ensimmäisen käynnistyksen vaiheista:

Eka käynnistys

Asetukset -valikot ovat simppeleitä kaikissa käyttöjärjestelmissä

Kaikissa käyttöjärjestelmissä asetuksien säätäminen ja oikean paikan löytäminen on suhteellisen helppoa. Jos oikeaa paikkaa ei meinaa heti löytää, kaikilla alustoilla on erillinen hakutoiminta, joka luonnollisesti helpottaa asetuksien löytämistä. Asetukset ovat ripoteltu eri ostikoiden alle helpottaakseen asetuksien säätämistä.

iOS:lla on kuitenkin hieman liian paljonkin tavaraa Asetukset -valikossa. Esimerkiksi Androidilla ja Windowsilla kameran asetukset säädetään suoraan sovelluksesta, kun taas iOS:lla jostain ihmeellisestä syystä käyttäjän täytyy mennä erikseen asetuksiin säätämään kameran asetukset kuntoon.

Tältä näyttää Asetukset -valikon perusvalikko

Tältä näyttää Asetukset -valikon perusvalikko

Kokeilujakson perusteella Androidilla asetuksia oli helpoin säätää ja ne olivat parhaiten saatavilla. Windows 10 tulee hyvänä kakkosena ja Asetukset -valikko on saanut Windows 10:ssä uuden kuosin ja uuden käyttöliittymän, mikä on hyvä juttu ja nyt se on aiempaa selkeämpi ja käytännöllisempi. iOS:n Asetukset -valikko oli mielestäni sekavin ja joidenkin asetuksien säätäminen vaati ensin etsimistä. Erot ovat kuitenkin kokonaisuudessaan melko pienet.

Sovellukset: edelleen Windowsin akilleenkantapää

Microsoft on tuskaillut Windowsin, ja tietenkin Windows Phonen, sovellusvalikoiman kanssa jo vuosia. Tilanne parantuu jatkuvasti, mutta hitaasti – eikä Windows 10 pysty kilpailemaan sovellusmäärissä Androidin ja iOS:n kanssa. Suurimmat sovellukset ovat jo saapuneet Microsoftin alustalle, mutta se ei tarkoita, että ongelmat olisivat täysin tiessään. Androidilla ja iOS:lla on huomattavasti enemmän käyttäjiä, minkä vuoksi niihin myös panostetaan enemmän. Se näkyy välittömästi sovelluksien laadussa.

Itse käytän paljon esimerkiksi Facebook- ja Twitter-sovelluksia, joten niiden saralla huomasin parhaiten erot laadussa. Siinä missä Android- ja iOS-sovellukset ovat tyylikkäitä ja helppokäyttöisiä, Twitterin Windows-versio on yllättävän kolkko ja skaalautuu huonosti. Myös sovelluksen toiminta on paikoin heikompaa. Esimerkiksi jos twiitissä on linkki toiseen twiittiin, avaa sovellus Microsoftin Edge -selaimeen linkitetyn twiitin eikä se avaa twiittiä Twitter -sovelluksessa.

Twitter-sovelluksien ulkonäkö eroaa jonkin verran eri alustoilla. Kokonaisuudessaan Twitterin Windows-versio on toiminnaltaan heikoin

Twitter-sovelluksien ulkonäkö eroaa jonkin verran eri alustoilla. Kokonaisuudessaan Twitterin Windows-versio on toiminnaltaan heikoin

Vaikka sovellukset ovat saatavilla, usein niiden laatu on heikompi kuin kilpailevilla alustoilla. Suurista sovelluksista Windowsilta puuttuu esimerkiksi Snapchatin ja Periscopen viralliset versiot. Peleissä asian huomaa myös hyvin. Windows 10:lle ei ole esimerkiksi tarjolla uutta Angry Birds 2 -peliä, Supercellin suosittuja Boom Beach- ja Clash of Clans -pelejä eikä myöskään osaa Miniclipin suosituista peleistä. Positiivista on kuitenkin se, että Kingin suositut Candy Crush Saga- ja Candy Crush Soda Saga -pelit ovat saapuneet myös Windowsille. Ne tulivat kuitenkin paljon myöhemmin Windowsille kuin kilpailijoilleen.

Androidilla ja iOS:lla sovellusvalikoimat ovat hyvällä mallilla ja molemmille sovelluksia riittää yllin kyllin. iOS:lla sovellukset ovat kuitenkin omaan silmään monesti tyylikkäämpiä ja laadukkaampia. Sovelluskehittäjiä helpottaa osakseen se, että iOS-laitteita markkinoilla on hyvin vähän verrattuna Android-laitteiden ja -käyttöjärjestelmäversioiden määrään. Puntit ovat kuitenkin loppupeleissä pitkälti tasan Androidin ja iOS:n välillä.

Yhteenveto

Käyttöjärjestelmän valinta uutta älypuhelinta ostettaessa on väistämätöntä, joten käyttäjän kannattaa käyttää päätökseen aikaa. Androidilla käyttöliittymät vaihtelevat paljon eri valmistajien väleillä, joten kannattaa myös tutustua esimerkiksi Samsungin, LG:n ja Huawein omiin käyttöliittymiin.

iOS 9

iOS-käyttöjärjestelmän vahvuus on toimintavarmuus ja sulava käyttökokemus. iOS ei pätkinyt testijakson aikana juuri kertaakaan, mikä on varsin mallikas suoritus. iOS on hyvin yksinkertainen käyttöjärjestelmä ja sen käyttölogiikka on helppo oppia. Yksinkertaisuus on myös tavallaan käyttöjärjestelmän heikkous, sillä sen muokkausmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Käyttöjärjestelmästä ei saa muokattua persoonallista – toisin kuin Androidista. iOS:n suuri ja laadukas sovellusvalikoima on myös hyvä valttikortti, sillä sovellukset ovat suuri juttu nykypäivän älypuhelimessa. Jos haluat varmatoimintaisen älypuhelimen, jolle on tarjolla valtavasti sovelluksia, iOS on hyvä valinta käyttöjärjestelmäksi.

Android Marshmallow

Androidin vahvuus on sen muokattavuus ja jokainen voi tehdä puhelimestaan omannäköisensä. Puhdas Android on moninpaikoin sulavampi kuin monien muiden valmistajien omat käyttöliittymät. Suuri sovellusvalikoima yhdistettynä vapaaseen käyttöjärjestelmään on varmasti monelle ihmiselle mukava juttu. Puhtaalla Androidilla toimivia puhelimia on kuitenkin suhteellisen vähän. Jos etsit käyttöjärjestelmää, jota voi muokkailla omannäköiseksi ja vaadit suurta sovellusvalikoimaa, Android lienee sinun valintasi.

Windows 10 erottautuu kilpailijoistaan erilaisella ja tyylikkäällä käyttöliittymällä. Tapahtumaruuduista koostuva aloitusnäyttö on sellainen asia, jota kilpailijoilla ei ole. Tapahtumaruudut muistuttavat jonkun verran Androidin piensovelluksia eli widgettejä. Windows 10:n suurin ongelma on edelleen sovellusvalikoima ja sen laatu. Jos kuitenkin kaipaat sulavan ja tyylikkään käyttöliittymän ja käytät vaan yleisimpiä sovelluksia, Windows 10 voi olla varsin hyvä valinta puhelimen käyttöjärjestelmäksi.

Windows 10 logo

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. masteri

  Hyä vertailu. Olis Androidin osalta kiinnostavaa saada jotain vertailua noista valmistajien versioista ja kiinnostaisi myös tietää löytyykö puhtaita tai lähes puhtaita versioita joltain muultakin kuin Googlelta.

  • Erno Konttinen

   Kiitoksia. Android-valmistajien käyttöliittymät tosiaan eroavat paljon Googlen versiosta. Lähimpänä puhdasta Androidia lienevät Motorolan älypuhelimet. Niissä käyttöliittymää ei ole juurikaan muokattu. Joskus Google myi Play-kaupassaan eri puhelimista Google Play Edition -versioita, joissa oli puhdas Android, mutta niitä ei Suomessa koskaan myyty.

   Motorolan puhelimet ovat tosiaan lähimpänä puhdasta Androidia. Muiden valmistajien, kuten LG:n, Samsungin, HTC:n ja Huawein käyttöliittymät, eroavat paljon perus-Androidista. Sony on taas vienyt käyttöliittymäänsä lähemmäksi puhdasta Androidia, mutta ainakin vielä se on melkolailla erinäköinen.

   • Hannes

    Androidia nyt vähän puolustan:
    A. Kun puhelimen käynnistää niin lollipopista saakka on ollut encyption eli salaus päällä. Sen voi asetuksista sammuttaa mikä lyhentää käynnistysaikaa huomattavasti.
    B. Android säilyttää auki olevat välilehdet vaikka sen käynnistää uudelleen.

  • phonemonkey

   Sonyn käytyöliittymä on melko lähellä, sonylla on ilmeisewti suunitelmissa poistaa omakäytyöliittymä ja korvata se vakio androidilla

 2. puhtaampaatarvitaan

  Toisaalta, ns. ”puhtaan” Androidin puhtaus ja vapaus on sekin vähän kiikun kaakun. Googlehan pakottaa mukaan runsaasti omia sovelluksiaan, mitä ei sitten voi poistaa, eli ei voi korvata jollain paremmalla, vähemmän vakoilevalla, tai omia mieltymyksiä vastaavalla sovelluksella.

 3. Peura

  Eri käyttöjärjestelmien turvallisudesta, haittaohjelmista ja niiden aiheuttamista ongelmista olisi voinut myös jotain kertoa. Jos esimerkiksi Googlen play kaupasta on voinut ladata sovelluksia jotka hajottavat puhelimen, on se väkisinkin huono asia.

 4. asiantuntija

  Tämä oli kyllä pitkään aikaan pistä paras mobiili.fi:n artikkeli. Kiitos tästä. Oisi ollu kiva nähdä myös emojinäppäimistöä ja näppäimistöä yleensäkin.

  • Erno Konttinen

   Kiitoksia. Pituuden puitteissa joitain vertailtavia asioita jäi tekemättä. Vertailtavia asioita näiden käyttöjärjestelmien välillä on todella paljon, jonka vuoksi jouduimme karsimaan joitain pois ja keräsimme yhteen tärkeimpiä asioita.

   • asiantuntija

    No niistä eroista tosiaan voisi kirjoittaa vaikka pitkän kirjan:D

 5. Kairaaja

  Nyt täytyy kyllä kehasta loistavasta artikkelista! Lisää tälläsiä…

 6. Juho

  win10 on tyylikkäin.

  • jarppi0123

   Sinäpäs sen sanoit. Niin on Windows10 ON paras käyttis ja puhelin AITO NOKIA LUMIA 930.

  • Vino

   Mielestäni wintoosa on ruma ja sekava. Mielipidekysymyksiä.

   • Kairaaja

    Ootko kokeillu wp10 vai mutulla heität sekavaks? Mun mielestä wp kyllä on selvästi tyylikkäin näistä, muusta sitte voidaa olla erimieltä..

    • Minä

     Kuten Vino toteasi minunkin mielestä Windows on ruma, en tykkää noista tapahtumaruuduista. Lisäksi Windowsin akilleenkantaapäänä on sovellusten vähäisyys ja sovellusten kehno laatu.

     Android on näyttävyyden osalta paras, voit vaikka muokata sen näyttämään iOS:lta tai Windowsilta jos haluat.

  • Androidisti

   Itselläni on puhdas Android 6,0 (Moto X 2 gen) ja puhelimeni on todella sulavasti toimiva, nopea, monipuolinen ja kirsikkana kakun päällä tulee vielä puhelimen suorastaan upea ulkonäkö sekä yleinen laadukkuus.

   Kotikoneessani minulla on Wintoosa 10 ja siitä saamieni kokemusten perusteella en todellakaan voi käsittää noita muutamia Wintoosa puhelimia ylistäviä hörhöjä. Ilmeisesti he tekevät niin ainoastaan siksi, koska edesmennyt Mokia oli ottanut sen huuhaa puhelimiensa käyttöjärjestelmäksi.

 7. A

  Hyvä artikkeli! Tälläisiä enemmän!

 8. Paroni

  Win10 ilmoitusvalikko ei ole kovin häävi. Sinne ei tule ilmoituksia kaikista sovelluksista, vain osasta. FB Messenger ja Whatsap viestit näkyy kaikki kaikki omina ilmoituksinaan, joten hetkessä se on täynnä niitä ilmoituksia. Android toimii mielestäni järkevämmin. W10:ssä ei voi ilmoituksille tehdä juuri muuta kuin poistaa ne. Esim vastaaminen olisi nykyaikaa.

  Olisi voinut verrata vielä selaimia, esim Safari, Chrome ja Edge.
  Omasta kokemuksesta Edge ei vielä yllä lähellekkään Chromea.

 9. Erik

  Haluaisin Windowsin käyttöliittymän, Applen sovellukset ja Androidin valikoiman valmistajissa ja puhelinmalleissa.

  • Kaiken se tietää

   Eikös Windows10 pitänyt tukea Ios ja Android softia?

 10. Henrik

  Windows 10 Mobile on yhtä tylsä,mitä Windows 10. Liian…yksinkertainen ja siksi vähemmän kiinnostava!!. Edistystä on vähän tullut kuitenkin eteenpäin,kun vertaa WP 8.1 versioon. ☺ Selkeä ero iOS ja Android-käyttöjärjestelmiin, 😊jotka ovat erilaisempia!. 😊

  • TeeJii

   No just! Minä kun olen aina ajatellut, että käyttöjärjestelmän nimenomaan pitäisi olla yksinkertainen.

 11. Tero

  Hyvä vertailu. Tosiaan, vertailtavaa on paljon. Pelaajia kiinnostaa pelit, somettajia some-softat ja business ihmisiä ”office”ohjelmat. Peleistä ja some-ohjelmista en piittaa, sen takia oma valinta on ollut juuri windows.

 12. aikon

  Omassa käytössäni nuo kaikki kolme käyttöjärjestelmää.
  Näistä henkilökohtainen suosikkini on ehdottomasti Windows Phone.
  Perusteena mm.
  – helppokäyttöisyys
  – valikoiden tekstit ja kuvaukset selkeitä ja ymmärrettäviä
  – nopea siirtyminen sovellusten (ikkunoiden) välillä
  – paras puhekäytössä mm. kuuluvuus ja toimitavarmuus
  – toimii kylmässä ja hanskat kädessä

  • JOKUNEN

   NONIIN TULIPAS SENTÄÄN YKS ERITTÄIN HYVÄ JA TYHJENTÄVÄ VASTAUS. LISÄÄ TÄMMÖISTÄ!

 13. Mikko

  Hei, olipa virkistävän neutraali vertailu, johon arvostelija oli kuitenkin kertonut omankin mielipiteensä. Kaikkia kolmea käyttöjärjestelmää käyttäneenä pidän itsekin Windowsista ja nyt erityisesti kympistä. Minusta se on raikkaan erilainen ja kaikin puolin hyvä. Nämä ovat mielipideasioita ja on hienoa, että markkinoilla on muutama mistä valita. Toivoa sopisi tietysti, että voimakkaita kilpailijoita olisi vielä pari enemmän.

 14. kannattaaostaa

  Lyhyesti:

  Apple= Pohjois-Koreamaisesti rajoitettu ympäristö jossa valmistaja päättää mitä tehdään. Lisäksi typerät liittimet ja tämä kuulokeliittimen muuttamis ideat jne

  Windows Phone= Lasten palikkakäyttöliittymä ja huono sovellusvalikoima

  Android= Länsimaalaisen vapaa, muokattavissa ja suuri sovellusvalikoima.

Tuoreimmat jutut