Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Miksi uudet Nexukset eivät tue langatonta latausta? Google vastaa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nexus 5X

Nexus 5X

Langaton lataus pyrkii pikku hiljaa hivuttautumaan mobiililaitteisiin, mutta se ei ole kuitenkaan iskenyt itseään kunnolla läpi. Google on moniin Nexus-laitteisiin lisännyt tuen langattomalle lataukselle, mutta uusissa Nexus-puhelimissa tukea sille ei kuitenkaan ole. Nyt Redditin kautta Hiroshi Lockheimer kertoo, minkä takia tuki on jätetty pois uutuuspuhelimista.

”Lisäsimme tuen langattomalle lataukselle Nexus 4:ään, koska microUSB-portti oli niin vaikeakäyttöinen”, kertoo Hiroshi Lockheimer. Näin ollen langaton lataus lisättiin käytön helpoittamiseksi. USB Type-C on kuitenkin helppokäyttöisempi, minkä vuoksi langatonta latausta ei näemmä tarvittu.

Lockheimer hehkuttaa myös uuden liitännän nopeutta. Pikalatauksen ansiosta Huawein valmistaman Nexus 6P:n 3 450 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 97 minuutissa. Pikalataus ei kuitenkaan ole pelkästään uudenlaisen USB-portin ansiota, koska microUSB-porttikin tukee joissain puhelimissa pikalatausta.

Kyllä Lockheimer löytää vielä yhden syyn, miksi uudet Nexukset eivät tue langatonta latausta. Jos tuki sille olisi lisätty, olisi puhelimen paksuus kasvanut. Valmistajat pyrkivät tekemään mahdollisimman ohuita laitteita, joten kaikki ylimääräinen pyritään jättämään puhelimesta pois.

Nexus langaton laturi

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. LaDeX

  Kunnon seliseliä. Langaton lataus on edelleen helpoin tapa koska ei tarvitse leikkiä johtojen kanssa.

  • Vili

   Jos se menisi noin niin kaikki valmistajat käyttäisi sitä. Markkinat on selvästi näyttänyt, että nykyiselle toteutukselle ei riitä kiinnostusta tarpeeksi että siihen kannattaisi panostaa, hyödyt ei ole niin isot ja yleisesti ihmiset ei tunnu näkevän vaivalloisena asiana kytkeä johtoa kiinni laitteeseen mitä se ei olekkaan, no normi usbilla hiukan hankalampaa, Applen laitteissa erittäin nopeaa.

   Palataan sitten asiaan, kun laitetta voi samalla ladata ja käyttää vaikka puolen metrin päästä.

  • Jonahan

   Langaton lataus menee vikaan jo siinä, että käytetty termi on väärä. Kyseessä ei nykytekniikoin ole *langaton* lataus, latausalustaan sähkö tulee, mitäpä muutakaan kuin, sähkölankaa pitkin.

   Oikeampi nimitys olisi liittimetön lataus. Ja ihan totta, kun laitteen laittaa alustalle se latautuu, eikä tarvitse nysvätä liittimen kanssa. On helppoa olla samaa mieltä siitä, että liittimetön lataus on hieman vaivattomampaa, laitteen laittaminen lataukseen vaatii vähemmän tarkkuutta käyttäjältä.

   Valitettavasti tekniikka ei ole täydellistä: ei voi ladata kuin yhtä laitetta kerrallaan (jos on useampia jokaiselle pitää olla oma alusta, pahimmassa tapauksessa erilainen), latauseteisyys on parhaimmillaankin joitakin senttejä, lataus on hitaampaa ja latauksen aikana laitteen käyttö on käytännössä mahdotonta. Lisäongelmia ovat olleet, osin edelleen, esim. eri latausstandardit ja niiden eri versiot, laitteen suurempi koko ja suuremmat kustannukset, jotka ovat ongelmana valmistajille etenkin halvemmissa hintaluokissa, joissa puhelimien hintakilpailu on erittäin kovaa.

   Liittimetön lataus ei siis ole universaalisti parempi tapa ladata, joissakin tapauksissa toki helpompi, joissakin toisissa tapauksissa ei ja aina joudutaan tekemään kompromisseja.

   Siinä vaiheessa kun tekniikka mahdollistaa vaikka yöpöydän kokoisen latausalustan, johon voi huolettomasti laittaa useamman laitteen kerrallaan ja ihan oikeasti kaikki laitteet ymmärtävät saman standardin päälle alkaa tekniikasta olla kunnolla hyötyä. Silloinkin miinuksena on laitteen käyttökelvottomuus latauksen aikana.

   • LaDeX

    Mitkähän eri latausstandardit kun kaikki laitteet käyttää Qi:ta?

    • Jonahan

     Ensinnäkin Qi:sta on monta eri versiota. Ja standardeja on monia. Ainakin 1. Qi, 2. PMA 3. Rezence ja 4. Open Dots.

     Ja muitakin oli ainakin pari vuotta sitten. Numerot kaksi ja kolme yhdistyivät jokunen hetki sitten, en ole seurannut onko sieltä saatu jo uutta standardia ja/tai uusia laitteita ulos. Niin tai näin, Qi ei todellakaan ole ainoa liittimettömän latauksen standardi.

   • Keisari10

    Langaton lataus menee vikaan jo siinä, että käytetty termi on väärä. Kyseessä ei nykytekniikoin ole *langaton* lataus, latausalustaan sähkö tulee, mitäpä muutakaan kuin, sähkölankaa pitkin.
    Varmaan tarkoitti tätä samaa

    • LaDeX

     Puhelimen ja alustan välillä ei ole johtoja joten kyseessä on langaton lataus.

     • Jussi Hagman

      Siinä missä langattomat verkot ratkaisevat ongelman viimeisten metrien (matalaenergia-BT) tai kilometrien (GPS) pituudelta, langaton lataus ratkaisee ongelman viimeisen senttimetrin tai parin osalta. Edistystä, mutta vielä on matkaa.

 2. Unkka T. Kumiankka

  Minä menen ostamaan Ikeasta langattomalla laturilla varustetun pöytälampun ja sitten siihen sopivan puhelimen. Nexus ei sitten ole listalla. Ja nykypuhelimet ovat muutenkin jo aivan riittävän (naurettavan) ohuita.

 3. Reku

  Erittäin helppo ja mukava heittää luuri yöpöydänpäälle kun iltasella menee nukkumaan niin latailee rauhassa siinä. Muutenkin lataukseen laittamisen kynnys on paljon matalempi kun voi heittää vaan yöpöydälle vaikka akku ei olisi vielä edes lopussa sen ihmeemmin ajattelematta että tarkoituksellisesti lataan puhelinta.

  • Jonahan

   Mitä laitetta ja latausalustaa käytät, jos voit ”vain heittää yöpöydälle”? Vai pitääkö laite kuitenkin asettaa varsin tarkasti (jokusen senttimetrin tarkkuudella) latausalustan päälle?

   • Kellopeli

    Jonahan
    No ostat vaikka Ikeasta sellaisen yöpöydän jossa se on tai poraat sen reikäporalla juuri siihen kohtaan pöytääsi kun haluat. Suorastaan huvittavaa kuinka yrität kaikin keinoin perustella itsellesi miksi Jumala ei ole laittanut sinun siunattuun puhelimeesi langatonta latausta. Sano vaan suoraan, että langaton lataus on saatanasta ja kaikki sitä käyttävät joutuvat helvettiin. Itselläni langaton lataus on ainakin toiminut todella hyvin monta vuotta ja se on yksi puhelimeni suosikkiominaisuuksia. Eräskin puhelimerkki käyttää täysin epästandardeja liittimiä ja omia ylihintaisia latureitaan jotka ovat yhteensopivia vain oman egonsa kanssa. Näin ollen tuntuu hassulta, että selittelet joistain eri standardeista.

    http://www.ikea.com/ms/fi_FI/coming-soon/wireless-charging/index.html

    • Jonahan

     Ei liittimetön lataus ole saatanasta ja jos se ihan oikeasti olisi langatonta olisi se ihan älyttömän hieno juttu. Jos ostan sieltä Ikeasta sen lataavan pöydän: ”Laitteen on oltava suoraan plus-merkin päällä, jotta laturi toimii parhaalla mahdollisella tavalla”. Eli aivan kuten aiemmin kirjoitin, jostain syystä ”langaton” lataus -advokaatit eivät halua mm. tästä puhua vaan esittävät sen olevan täysiin kompromissiton, paras keksintö viipaloidun leivän jälkeen.

     Jos väität, että viisi (nykyään ehkä enää kolme) kilpailevaa epäyhteensopivaa standardia eivät ole hidastaneet ”langattoman” latauksen yleistymistä olet yksinkertaisesti väärässä. Ja jos kuvittelet että yleisyydellä ei ole mitään tekemistä esimerkiksi tämän Googlen tekemän päätöksen kanssa, on se lähinnä yhtä hassua kuin se, että alat selittelemään jotain ”eräästä puhelinvalmistajasta”, joka ei liity tähän keskusteluun millään tavalla.

     Olen koittanut ”langatonta” latausta kahden laitteen kanssa, Palm Pre 3:n ja Apple Watchin. Jos se on jollekin maailman paras ominaisuus niin olkoon. Minulle se on nykymuodossaan varsin yhdentekevä.

 4. Juha

  Ei tämä Lg g3 kovin paksu ole vaikka langaton lataus on.
  Hyvä ominaisuus kyllä

 5. Fhjfg

  Fhjgfh.

 6. AndroidWindows

  Aivan sama, kyl se kännykän ohuus on tärkeempää kun joku Qi-lataus.

 7. AndroidWindows

  Se on fakta.