Useimmat puhelinvalmistajat tuovat vuosittain markkinoille uuden lippulaivamallin. Näitä yleensä yli 500 euron huippupuhelimia ostavat ne, jotka haluavat hankkia parasta, mitä markkinoilta löytyy. Otimme vertailuun suomalaisille tuttujen valmistajien Android-käyttöjärjestelmää käyttävät lippulaivamallit. Mitä rahalla saa, ja mikä laitteista kannattaa valita?
Samsung Galaxy S6
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2550 mAh akku
Samsung Galaxy S6 edge
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2600 mAh akku
Nämä olivat vertailussamme:
- LG G4
- Samsung Galaxy S6
- Samsung Galaxy S6 edge
- HTC One M9
- Sony Xperia Z3+
- Nexus 6
- Huawei P8
- Alcatel Onetouch Idol 3
Miltä ne tuntuvat kädessä?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kalliimmissa älypuhelimissa käytetään yleensä muovin sijaan alumiinia tai lasia.
Samsung Galaxy S6:ssa, S6 edgessä ja Sony Xperia Z3+:ssa on käytetty alumiinia ja lasia. Laitteiden reunoja kiertää alumiininen kehys, tta takakuori on lasia. Galaxy S6 edgen erikoisuus on molemmille reunoille kaartuva näyttö. Tämän vuoksi laite tuntuu ohuemmalta kuin on.
Vaikka lasi tuntuu mukavalta ja arvokkaalta kädessä, ei se silti ole paras vaihtoehto takakuoreksi. Tämä tuli todistetuksi testin aikana, kun Galaxy S6 putosi noin metrin korkeudesta asfaltille ja sen takakuoren lasi halkesi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HTC One M9 ja Huawei P8 ovat vertailumme alumiinipuhelimet. HTC One M9:n kaareva takakuori istuu todella hyvin käteen, ja harjatun alumiinin ansiosta puhelin sekä näyttää että tuntuu todella mukavalta. P8 on astetta kulmikkaampi, mutta istuu myös jämäkästi käteen. Alumiininen rakenne luo lasin tapaan niin sanottua premium-tuntumaa.
Vertailumme erikoislaite on LG G4, josta on saatavilla nahkainen versio. Perusversiota pari kymppiä kalliimmassa laitteessa on nahkainen takakuori, joka näyttää erikoiselta mutta tyylikkäältä.
Kuusituumainen Google Nexus 6 by Motorola ja 5,5-tuumainen Alcatel Idol 3 ovat testin ainoat muoviset laitteet. Google Nexus 6 by Motorolan reunaa tosin kiertää tyylikäs alumiininen kehys. Myös nahkean kumimainen takakuori tuntuu kädessä hyvältä – joskaan ei yhtä arvokkaalta kuin alumiini tai lasi. Idol 3 on joukon ainoa kokonaan muovinen laite. Sen takakuori näyttää harjatulta alumiinilta, mutta kädessä pitäessä sen huomaa olevan muovinen. Laite on kuitenkin jämäkkä ja käteensopiva.
Minkä laitteen näyttö on paras?
Näyttöä käytetään puhelimessa jatkuvasti. Jos puhelin on kallis, sen näytön on oltava hyvä. Kaikkien kalliimpien puhelimien näytöt ovat tarkkoja, joten erot löytyvät koosta, kirkkaudesta ja värientoistosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Nexus 6 by Motorolassa on valtava kuuden tuuman AMOLED-näyttö, josta kelpaa katsella elokuvia ja sarjoja. Sen värientoisto ja kirkkaus ovat huippuluokkaa, eikä luettavuudessa ole juuri ongelmia kirkkailla kesäkeleilläkään.
LG G4:ssä ja Alcatel Idol 3:ssa on 5,5 tuuman näytöt. G4:ssä on astetta tarkempi näyttö, mutta Idol 3:nkin tarkkuus on hyvällä tasolla. Vaikka Idol 3:ssa on Full HD -näyttö, se vaikuttaa epätarkemmalta kuin vertailun muut Full HD -näytöt. G4:n suuressa näytössä ei ole juuri mitään vikaa – sen on kirkas, tarkka ja toistaa värit näyttävästi. Idol 3 puolestaan toistaa värit hieman hailakasti.
Vertailun muissa laitteissa näyttöjen koot pyörivät viiden ja 5,2 tuuman välillä. Samsungin laitteiden 5,1 tuuman näytöt ovat todella tarkkoja ja kirkkaita, ja värit toistuvat täyteläisinä. Galaxy S6:n ja S6 edgen näytöt ovat äärimmäisen hyviä – ehkä jopa markkinoiden parhaita.
Huawei P8:n, HTC One M9:n ja Xperia Z3+:n Full HD -näytöt ovat sekä tarkkoja että laadukkaita. Ne toistavat värit mukavasti ja ovat kokonaisuutena huomattavasti Idol 3:n näyttöä parempia. Noin viiden tuuman kokoisten näyttöjensä ansiosta ne sopivat mukavasti käteen.
Tök… Tök… Tökkiikö?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kalliin laitteen pitää toimia sulavasti. Kaikissa testatuissa puhelimissa on hieman erilainen käyttöliittymä, mutta perusidea on sama. Olennaista on tarkkailla, toimivatko laitteet sulavasti ja tökkiikö käyttöliittymä eli jämähtääkö se välillä kesken käytön.
Parhaiten käyttöliittymä toimi Google Nexus by Motorolassa. Sen käyttöjärjestelmä on niin sanottu ”puhdas Android” eli siinä ei ole valmistajan omia sovelluksia tai muuta lisättyä. Käyttöliittymä toimi moitteetta ja sulavasti eikä tökkinyt juuri lainkaan.
Samsungia on internetissä ja mediassa kritisoitu tökkivästä käyttöliittymästä. Galaxy S6:ssa ja S6 edgessä käyttöliittymä on kuitenkin toimiva ja ulkoasultaan raikas. Hieman pidemmän käytön jälkeen pieniä ongelmia tosin ilmenee. Parhaiten sen huomaa, kun palaa kotinäkymään – tällöin puhelin jämähtää hetkeksi paikoilleen ja lataa kotinäkymän kuvakkeet uudelleen. Tässä kestää normaalisti noin viisi sekuntia, joka ei ole paljon, mutta se vaikuttaa negatiivisesti käyttökokemukseen.
Huawei P8:n käyttöliittymä lainaa paljon Applen iOS-käyttöjärjestelmältä, mutta on omanlaisensa Android-käyttöjärjestelmä. Siinä ei ole lainkaan sovellusvalikkoa, vaan ladattujen sovelluksien kuvakkeet ilmestyvät suoraan aloitusnäytöille. Se toimii sujuvasti ja moitteetta. P8:n käyttöliittymä on pitkälti samalla viivalla Xperia Z3+:n kanssa. Kokonaisuudessaan molemmat toimivat todella hyvin. Ulkonäöltään Idol 3:n käyttöliittymä muistuttaa Huawei P8:n käyttöliittymää, mutta erona on sovellusvalikko, jota ei P8:ssa ole. Idol 3:n käyttöliittymä toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta se tökki eniten vertailussamme – toki kyseessä on huomattavasti muita halvempi laite.
LG G4:n käyttöliittymä on siistin näköinen ja toimiva. LG ei ole lähtenyt muokkaamaan perus-Androidia kovin paljon, vaan on lisännyt omat sovelluksensa, muutamat ominaisuutensa ja erilaisen ulkonäön. Ratkaisu on samankaltainen myös Sonyn Xperia Z3+:ssa. Jos Android-käyttöjärjestelmä on tuttu juttu, ei ongelmia näiden kanssa tule.
Kun muut valmistajat käyttivät sovellusvalikkoa vaakatasossa, HTC on laittanut sen pystyyn. HTC:n Sense-käyttöliittymä on hieman erilainen, mutta toimiva kokonaisuus. Se on sulava eikä sen kanssa tullut juuri ongelmia pidemmänkään käytön jälkeen. HTC kilpailee tasaväkisesti puhtaan Androidin kanssa.
Loppuuko tallennustila?
Puhelimiin ladataan paljon sovelluksia, jotka vievät paljon tilaa. Kuinka hyvin testilaitteidemme tallennustila riittää?
Tallennustilan määrä eri laitteissa:
- LG G4: 32 gigatavua ja muistikorttipaikka
- Galaxy S6 ja S6 edge: 32, 64 tai 128 gigatavua, ei muistikorttipaikkaa
- HTC One M9: 32 gigatavua ja muistikorttipaikka
- Xperia Z3+: 32 gigatavua ja muistikorttipaikka
- Google Nexus 6 by Motorola: 32 tai 64 gigatavua, ei muistikorttipaikkaa
- Huawei P8: 16 tai 64 gigatavua ja muistikorttipaikka
- Idol 3: 16 gigatavua ja muistikorttipaikka
32 gigatavun tallennustila ei lopu kovin helposti, mutta 16 gigatavun tallennustilan kanssa voi tulla ongelmia. Tallennustila täyttyy yllättävänkin nopeasti kuvista ja sovelluksista. Käyttöjärjestelmä ja esiasennetut sovellukset haukkaavat normaalisti puhelimen tallennustilasta noin 4–12 gigatavua. Näin ollen ilmoitetusta tallennustilan määrästä käyttäjälle on vapaana huomattavasti vähemmän. Esimerkiksi Idol 3:n ilmoitetusta 16 gigatavusta on käytettävissä reilut yhdeksän gigatavua.
Monet valmistajat suosivat huippumalleissaan 32 gigatavun tallennustilaa, koska silloin ei yleensä tarvitse ostaa erikseen muistikorttia. Monissa laitteissa on kuitenkin muistikorttipaikka varmuuden vuoksi. Samsung on Applen tavoin tuonut kolme eri tallennustilavaihtoehtoa – toki mitä enemmän tallennustilaa, sitä enemmän laite maksaa.
Kameravertailun löydät toisesta artikkelistamme, johon pääset tästä linkistä. Huomenna julkaisemme vielä loppuyhteenvedot eri laitteista.
Loppuun vielä eri laitteiden tekniset ominaisuudet ja hintatiedot:
Galaxy S6 ja S6 edge
- Näyttö: 5,1 tuumaa, 2560 x 1440 pikseliä
- Suoritin: Exynos 7420, 3 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 16 ja 5 megapikseliä
- Akun koko: 2 520 milliampeerituntia
- Tallennustila: 32/64/128 gigatavua
- Fyysiset mitat ja paino:
- Galaxy S6, 143,4 x 70,5 x 6,8 millimetriä, 138 grammaa
- Galaxy S6 edge: 142,1 x 70,1 x 7 millimetriä, 132 grammaa
- Hinta: S6 Noin 700–900 euroa, S6 edge noin 830–1100 euroa
LG G4
- Näyttö: 5,5 tuumaa, 2560 x 1440 pikseliä
- Suoritin: Qualcomm Snapdragon 808, 3 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 16 ja 8 megapikseliä
- Akun koko: 3 000 milliampeerituntia
- Tallennustila: 32 gigatavua, muistikorttipaikka
- Fyysiset mitat ja paino: 148,9 x 76,1 x 6,3 – 9,8 millimetriä, 155 grammaa
- Hinta: Noin 650 euroa
Nexus 6
- Näyttö: Kuusi tuumaa, 2560 x 1440 pikseliä
-
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 805, 3 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 13 ja 2 megapikseliä
- Akun koko: 3 220 milliampeerituntia
- Tallennustila: 32/64 gigatavua, ei muistikorttipaikkaa
- Fyysiset mitat ja paino: 159,3 x 83x 10,1 millimetriä, 184 grammaa
- Hinta: Noin 600 euroa
HTC One M9
-
Näyttö: Viisi tuumaa, 1920 x 1080 pikseliä
- Suoritin: Qualcomm Snapdragon 810, 3 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 20,7 ja 4 megapikseliä
- Akun koko: 2 840 milliampeerituntia
- Tallennustila: 32 gigatavua, muistikorttipaikka
- Fyysiset mitat ja paino: 144,6 x 69,7 x 9,6 millimetriä, 157 grammaa
- Hinta: Noin 700 euroa
Sony Xperia Z3+
-
Näyttö: 5,2 tuumaa, 1920 x 1080 pikseliä
- Suoritin: Qualcomm Snapdragon 810, 3 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 20,7 ja 5,1 megapikseliä
- Akun koko: 2 930 milliampeerituntia
- Tallennustila: 32 gigatavua, muistikorttipaikka
- Fyysiset mitat ja paino: 148 x 72 x 6,9 millimetriä, 144 grammaa
- Hinta: Noin 700 euroa
Huawei P8
-
Näyttö: 5,2 tuumaa 1920 x 1080 pikseliä
- Suoritin: HiSilicon Kirin 930, 3 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 13 ja 8 megapikseliä
- Akun koko: 2 600 milliampeerituntia
- Tallennustila: 16/64 gigatavua, muistikortti
- Fyysiset mitat ja paino: 144,9 x 72,1 x 6,4 millimetriä, 144 grammaa
- Hinta: Noin 500 euroa
Alcatel OneTouch Idol 3
- Näyttö: 5,5 tuumaa, 1920 x 1080 pikseliä
- Suoritin: Qualcomm Snapdragon 615, 2 gigatavua RAM-muistia
- Kamerat: 13 ja 8 megapikseliä
- Akun koko: 2 910 milliampeerituntia
- Tallennustila: 16 gigatavua, muistikorttipaikka
- Fyysiset mitat ja paino: 152,7 x 75,1 x 7,4 millimetriä, 141 grammaa
- Hinta: Noin 280 euroa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »