Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Samsung ei ollut ensin – Nokia teki AMOLED-näytöllisen älypuhelimen ensimmäisenä

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia N85

Nokia N85

Samsung tunnetaan hyvin sen AMOLED-näytöistään. Valmistaja käyttää todella monissa eri älypuhelimissaan AMOLED-näyttöjä, mutta monet muut valmistajat suosivat enemmän IPS LCD-näyttöjä. Samsung on tituleerannut näyttöteknologiansa Super AMOLED -tekniikaksi. Samsung ei ollut kuitenkaan ensimmäinen yhtiö, joka tunki älypuhelimeensa AMOLED-näytön – ensimmäinen valmistaja oli Nokia. Asiasta kertoi PhoneArena. 

Maailman ensimmäinen AMOLED-näytöllinen älypuhelin oli Nokia N85, joka oli erikoistunut viihteeseen – pääosin musiikkiin. Laitteessa oli 2,6 tuuman AMOLED-näyttö 320×240 pikselin tarkkuudella. Kyseessä ei ollut kosketusnäyttö. Aikoinaan Symbian-käyttöjärjestelmällä toiminut laite oli kovaa kamaa. Siinä oli muun muassa tuki HSDPA-tekniikalle, joka takasi nopeat verkkoyhteydet. Tämän lisäksi laite tuki Wi-Fiä. Kaiken kukkuraksi N85:n takapuolella oli viiden megapikselin kamera LED-kuvausvalolla ja Carl Zeissin optiikalla.

NOkia N85

Nokia N85 liukui kahteen eri suuntaan. Normaalin numeronäppäimistön lisäksi puhelimessa oli erilliset musiikkinäppäimet

Samsung ei hävinnyt kuitenkaan Nokialle valtavasti. Nokia N85 esiteltiin maailmalle elokuussa 2008, kun taas Samsung esitteli i7110 -puhelimensa AMOLED-näytöllä lokakuussa samaisena vuonna.

 

OLED-näyttöjä (organic light-emitting diode) hyödynnettiin puhelimissa jo ennen vuotta 2008, mutta AMOLED-näyttöjä (active-matrix light-emitting diode) ruvettiin käyttämään vuoden 2008 jälkeen.

Nykyään AMOLED-näyttöjä näkee todella monissa puhelimissa, mutta LCD-näyttöjä käytetään myös laajalti. AMOLED-näyttöjen etu on siinä, etteivät ne vaadi lainkaan taustavaloa, minkä vuoksi musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat usein syvemmin. Moni käyttäjä kuitenkin kritisoi AMOLED-näyttöjä yliampuvien värien vuoksi.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. LaDeX

  AMOLED-näytöissä itsessään ei ole vikaa mutta käyttöliittymäsuunnittelijat voisi tehdä tummia teemoja alituisen valkoisen sijaan.

  • Jaska

   Samsungilla oli ensimmäisestä Galaxy S:stä lähtien laitteissaan tumma käyttöliittymä aina Lollipop-käyttöjärjestelmäpäivityksiin asti, jonka myötä kaikki valitettavasti muuttui valkoiseksi kiitos Googlen.

   • LaDeX

    Niinpä. Galaxy S6:ssa onneksi on teematuki niin sai sentään osan takaisin mustaksi mutta valitettasti se ei vaikuta kolmannen osapuolen sovelluksiin.

  • Jonahan

   Jos AMOLED näytön pikselijärjestys on RGBG -pentile, on siinä paljonkin vikaa, etenkin jos pikselitiheys ei ole huimaavan suuri. Aiemmassa kommentissa mainitussa Galaxy S:ssa ja monta vuotta sen jälkeenkin näyttö oli kuin huonolaatuinen offset printti.

   • LaDeX

    No eihän se nyt ollut.

 2. turhaatouhua

  Mitä väliä sillä enää on, mitä Nokia teki? Nokia on poissa pelistä ja pysyy poissa. Menneitä on turha märehtiä päivästä toiseen. Suomi on muutenkin täynnä sammuneita tähtiä, joista Nokia on yksi. Olisikohan jo aika siirtyä eteenpäin?

  • Henrik

   turhaatouhua. -Yep,totta. =/

Tuoreimmat jutut