Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Mobiilipelaamisen monet moottorit

Tämän artikkelin sisältö on Mobiili.fin yhteistyössä kumppanin kanssa tuottamaa.

Mobiilipelaaminen on todellisessa kasvussa ja on ollut sitä jo pidempään. Laitteiden suorituskyky kasvaa jatkuvasti ja eri pelimoottorit hyödyntävät parantuneita toimintaympäristöjä varsin pätevällä tavalla. Pelimoottoreita on maailmalla jo useampi kymmenen ja haluamme esitellä tässä niistä viisi.

Pelimoottorien ja pelinteko-ohjelmien saralla kehitys on tietenkin ollut huimaa ja tähän rinnalle vielä se, että mobiilipelaaminen on isossa kasvussa, asettaa paineita oikean pelimoottorin valinnalle. Eikä siinä vielä kaikki, sillä tätä nykyä pelialustojakin on useampia, PlayStation 4, Xbox One ja Wii U pelikonsoleista etunenässä ja tähän päälle tietenkin mobiilialustat Windowsista Androidiin ja iOS-järjestelmään.

Pelinkehittäminen vaatii oman pelialustan ja näitä eri alustoja on saatavilla aina ilmaisesta useamman kymmenen euron vuosimaksullisiin ohjelmistoihin.

Mobiilissa on nähty useita eri pelialustoja ja Java on yksi suosituimmista. Javalla on tehty jo pitkään erilaisia pelejä ja Java mobiilipelit ovatkin monien suosikkeja ja Javaa pidetään Androidin sukulaisjärjestelmänä.

Suurin osa tämän päivän mobiilipeleistä löytyy Androidin Play–kaupasta, Applen App Storesta ja Windows Phonen kaupasta.

Turbulenz

Turbulenz on samannimisen yhtiön HTML5-pelinkehittelyä varten suunniteltu ohjelmisto. Selainpeleihin tarkoitettu pelinkehitysalusta avattiin viime vuoden puolella avoimeksi, joka puolestaan salli pelintekijöille tämän alustan ilmaiseksi. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että pelintekijät voivat kehittää eri pelejä, käyttää omaa kehittäjätilaa testaamiseen ja tuotteiden lopulliseen hiomiseen. Ja tietenkin ennen kaikkea laittaa rahan poikimaan netissä pelin avulla, ihan ilmaiseksi.

Turbulenz tarjoaa myös nettisivuston, jolle pelin voi tuottaa. Tästä toki menee sitten prosenttiosuus itse Turbulenzille. Kyseinen alusta tarjoaa kehittelijöille todella paljon eri ominaisuuksia, fysiikkamoottorin ja törmäys ja animaatiojärjestelmän, työkalut monin pelien kehittämiseen, sosiaalisen verkostoutumiseen ja jopa äänimaailman kehittämisen aina 7.1-järjestelmään saakka.

Unreal Engine 4

Epic Gamesin lanseeramasta Unreal Engine 4 taipuu monelle alustalle. Android, iOS, HTML5, Linux, Mac, Oculus, PC, PS4, SteamOS, Xbox One… siinä riittää alustaa ja näillä pärjää varmasti. Uuden sukupolven kehitysalusta ei ole monen muun tavoin ilmainen, vaan 19 dollarin kuukausimaksu on joillekin ehkä liikaa. Samoin kehitetyistä peleistä ja niistä tienatuista rahoista 5 % menee emoyhtiölle.

Kehittäjillä on täysi pääsy pelimoottoriin ja myös C++ koodiin joka löytyy GitHubilta. Huippuluokan moottori useille alustoille takaa kehittäjille todella hyvät mahdollisuudet loihtia vaikka mitä pelejä, oikeastaan vain taivas ja mielikuvitus on rajana.

CryEngine

CryEngine on todella vahva ja voimakas pelimoottori, kenties tämän hetken yksi voimakkaimmista alustoista. Kyseinen alusta houkuttelee myös varsin vahvasti kehittäjiä siipiensä alle sillä 10 dollarin kuukausimaksu on todella houkutteleva. Ja kun mitään rojalteja ei tarvitse jatkossakaan maksaa.

CryEngine

CryEngine

Alustoina Crytekin CryEnginessä ovat tutut Android, iOS, C, Xbox 360, Xbox One, Wii U, PS3 ja PS4. Uusia ominaisuuksia julkaistaan jatkuvasti ja ei olekaan mikään ihme että tämä on yksi suosituimmista pelimoottoreista mitä markkinoilla on saatavilla. Pelit ovat todella upean näköisiä ja parhaimmat näistä ovat todella realistisia niin fysiikaltaan kuin äänimaailmoiltaakin.

Project Anarchy

Lähinnä mobiililaitteille joissa on Android, iOS tai Tizen käyttöjärjestelmä tarkoitettu mobiilialusta. Myös PC kuuluu tämän moottorin käyttäjiin. Käyttäjille on tarjolla mobiilialusta, joka on ilmainen ja kehittäjillä on mahdollisuus julkaista pelejä alustan kautta.

Project Anarchy pakettiin kuuluu myös Havok Vision Engine –moottori, törmäysgeneraattori ja fyysinen simulaatio-ohjelmisto Physics, Animation Studio ja tekoäly. Kehittäjillä on mahdollisuus hankkia lisenssi jossa on lisää ominaisuuksia joihin kuuluvat mm. PC exporter niille kehittäjille jotka haluavat laajentaa pelimoottorin tehoja laajemmaltikin.

Project Anarchy

Project Anarchy

Reach3dx

Gamebasen tarjoama Reach3dx antaa mahdollisuuden kehitellä pelejä Androidille ja iOS:lle. Flash ja HTML5 alustoja hyväksi käyttävä Reach3dx on yksi uusimmista kehitysalustoista jonka Gamebase tuo markkinoille. Samainen yhtiöhän muistetaan Gamebryo moottorista, jonka tunnetuimpia hyödyntäjiä ovat pelit kuten El Shaddai ja Epic Mickey 2: The Power of Two.

Reach3dx keskittyy kuitenkin kokonaan mobiilialustaan ja nettialustoihin. Reach3dx perustuukin OpenFL ja Haxe parametreihin, mutta perusominaisuudet ovat pitkälti samaa perua kuin Gamebryossa. Gamebasen tavoitteena on vähentää kehitysaikoja, jotta käyttäjät saavat pelit markkinoille nopeammin. Avoin beta onkin luvassa huhtikuussa.

Kuten varmaan huomasit, erilaisia vaihtoehtoja riittää todella paljon. Ja tässä vasta pintaraapaisu, näitä erilaisia on jopa kymmeniä. Kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja löydät varmasti sen sinulle parhaan pelimoottorin. Ja vaikka et haluaisi pelejä pahemmin rakennellakaan, niin pelaajana voit tehdä oikeita valintoja.

Tämän artikkelin sisältö on Mobiili.fin yhteistyössä kumppanin kanssa tuottamaa.

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Dickbutt

    Unreal Engine on tätä nykyään ilmainen. Jos myyntiin laittaa pelin niin ensimmäisen 3000€:n(?) jälkeen täytyy maksaa tuo rojalti. Itse olisin kyllä artikkeliin lisännyt osion Unitysta..

Tuoreimmat jutut