Artikkelisarjan edellisessä osassa tutustuimme futuristisiin älyvaatteisiin, mutta tällä kertaa keskitymme astetta perinteisempiin tuotteisiin. Ensimmäisenä laitteena arvostelemme Xiaomin uuden varavirtalähteen ja toisena Jabran urheilukuulokkeet. Huolimatta siitä, että kyseessä on kaksi perinteistä lisävarustetta, sisältävät molemmat laitteet myös jokusen yllätyksen. Kokonaisuudessaan tämän kertaiset lisälaitteet asettuvatkin laatutuntumaltaan ehdottomasti testilaitteidemme kärkikastiin.
Xiaomin tapauksessa 16 000 mAh:n varavirtalähde sopii hyvin erityisesti pidemmille matkoille ja kuulokkeiden osalta Jabra tarjoaa kaiken, mitä tosiurheilija voi toivoa. Poiketen tavallisista kuulokkeista Jabran Sport Pulse Wireles sisältää muun muassa sisäänrakennetun sykemittarin ja mikrofonin puheluita varten. Myöskään Xiaomi ei jää täysin ilman uudistuksia, sillä aiemmista varavirtalähteistä poiketen voi uudella 16 000 mAh:n mallilla ladata useita laitteita samanaikaisesti. Tämä onnistuu siitä huolimatta, vaikka itse virtalähde olisi kytketty verkkovirtaan kiinni.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt arvosteltavien Jabran ja Xiaomin laitteiden lisäksi olemme aikaisemmin testanneet myös lukuisia muita lisälaitteita. Aiemmat arvostelut voi lukea seuraavista linkeistä:
- Lisälaitteet testissä #1: yleisteline ja vedenkestävä suojakuori parilla kympillä
- Lisälaitteet testissä #2: kadonneita esineitä jäljittävä Nokia Treasure Tag ja modernia muotoilua tarjoava Collage-kaiutin
- Lisälaitteet testissä #3: kokeilussa futuristiset älyvaatteet
Arvostelussa Xiaomin 16 000 mAh:n varavirtalähde: virtaa vaikka muille jakaa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nykyisten älylaitteiden suurin ongelma on jo pitkään ollut akkukesto. Tabletteja ja matkapuhelimia käytetään nykyään mitä erilaisimpiin asioihin, ja monesti laitteista loppuu virta juuri sillä hetkellä, kun sitä eniten tarvittaisiin. Jos olet esimerkiksi tottunut työmatkoilla pitämään matkaliput älypuhelimessa, voi virran loppuminen aiheuttaa pahimmillaan satojen eurojen lisälaskun. Erilaisia kauhukuvia on helppo keksiä lukuisia ja monissa tapauksissa pistorasiaa ei ole lähettyvillä tilannetta helpottamaan.
Älylaitteiden lataamiseen tarkoitettuja varavirtalähteitä on löytynyt markkinoilta jo jonkin aikaa, mutta monissa laitteissa kapasiteetti ei tahdo riittää päivää pidemmälle. Niille, jotka matkustavat paljon, tai lähtevät esimerkiksi vaellusretkelle, ei muutaman tunnin lisävirrasta ole paljoa iloa. Erityisesti, jos on tottunut surffailemaan verkossa tai katsomaan elokuvia, tuntuu tavallisten varavirtalähteiden virta hupenevan silmissä.
Viihdekäyttöön paremmin soveltuvaa varavirtalähdettä on lähtenyt kehittämään kiinalainen Xiaomi, joka tunnetaan nykyään maailman kolmanneksi suurimpana matkapuhelinvalmistajana. Verrattuna tavallisiin 5 000 mAh:n virtalähteisiin, tarjoaa Xiaomi uudessa varavirtalähteessään jopa 16 000 mAh:n edestä lisävirtaa. Tällä virralla pystyy lataamaan perusälypuhelimen noin 4–7 kertaa, joten virtaa riittää hyvin pidemmällekin matkalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomille tyypillisesti varavirtalähteessä ei ole lähdetty erityisesti konstailemaan, eikä langottoman latauksen kaltaisia erikoisuuksia kannata odottaa. Laitteen sivusta löytyy kaikessa yksinkertaisuudessaan kaksi USB-porttia ulkoisten laitteiden lataukseen sekä yksi micro-USB-portti itse virtalähdettä varten. Lisäksi sivussa on neljä LED-valoa, jotka ilmoittavat kuinka paljon virtaa on jäljellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ehdotonta kiitosta varavirtalähteelle pitää antaa jämäkästä ja kestävästä metallirungosta, joka takaa sen, että laitteen voi melko huolettomasti heittää matkalaukkuun tai repun pohjalle. Myös akun kapasiteetti on kiitettävän suuri, ja erityisesti useampaa laitetta mukana pitäville sekä monen hengen porukassa liikkuville varavirtalähde on kullanarvoinen lisä.
Jos Xiaomin varavirtalähteestä haluaa etsiä heikkouksia, on suhteellisen suuri koko merkittävin ja ilmeisin haitta. Noin 350 gramman painollaan varavirtalähde painaa reilusti normaalia älypuhelinta enemmän ja vie taskusta tilaa noin älypuhelimen verran. Koko on kuitenkin ymmärrettävä seuraus suuresta kapasiteetista, ja koska varavirtalähdettä pitää usein laukun pohjalla, ei kokoon kiinnitä samalla tavoin huomiota kuin älypuhelinten kanssa. Halutessaan varavirtalähteen voi laittaa myös melko huolettomasti farkkujen takataskuun, joskin laitteen painon tuntee taskussa selvästi.
Itse koon lisäksi toinen suureen kapasiteettiin suoraan verrannollinen asia on latausaika, joka on huomattavasti normaalia pidempi. Tyhjästä täyteen latautuminen kestää karkeasti arvioiden noin yhdeksän tuntia, joten kahvilalounaan ohessa laitteen lataamisesta on turha haaveilla. Toisin kuin nopeasti voisi ajatella, ei lataamisesta silti testijakson aikana päässyt muodostumaan ongelmaa. Suuren kapasiteetin ansiosta varavirtalähdettä ei useinkaan tarvitse ladata kesken päivän, ja sopivan majapaikan löytyessä latautuu virtalähde kätevästi yön aikana.
Niiden, jotka etsivät kevyempää ja halvempaa vaihtoehtoa, kannattaa harkita Xiaomin 10 400 mAh:n akulla varustettua mallia. Pienemmästä koosta johtuen sisarmallista on karsittu toinen USB-portti pois, mikä estää usean laitteen samanaikaisen latauksen. Jos pienempi kapasiteetti ja toisen USB-portin puuttuminen eivät kuitenkaan haittaa, on 10 400 mAh:n malli hyvä vaihtoehto. Toisaalta 10–15 euron lisähinta 16 000 mAh:n mallista on melko vähän huomioiden, että varavirtalähdettä saattaa käyttää aktiivisesti useiden vuosien ajan.
Hinta: 38 € (16 000 mAh:n malli)
Hinta: 28 € (10 400 mAh:n malli)
Arvostelussa Jabra Sport Pulse Wireless: kuntoilijan unelmakuulokkeet
Langattomat kuulokkeet ja sykemittari samassa paketissa kuulostavat houkuttelevalta kokonaisuudelta. Jabran tapauksessa hyvästä ideasta on saatu myös oikeasti toimiva, ja Sport Pulse Wireless –kuulokkeet lukeutuvat ehdottomasti yksiin alkuvuoden mielenkiintoisimmista uutuuksista.
Verrattuna Jabran aiempiin Rox-kuulokkeisiin, on Sport Pulse Wireless kooltaan kompaktimpi, minkä lisäksi kuulokkeisiin on saatu sisällettyä myös erillinen sykemittari. Käytännössä mittari toimii pitkälti samalla tavalla kuin älykelloissa tai rinnan ympärille kiinnitettävissä malleissa, mutta sillä erotuksella, ettei kuulokkeiden kanssa vaadita erillisiä lisälaitteita.
Jabralle tyypillisesti käyttäjän pitää nähdä jonkin verran vaivaa, että Sport Pulse Wireless –kuulokkeet saa toimimaan optimaalisesti. Koska sykemittari käyttää pulssin mittaamiseen pientä infrapunalamppua, ei korvaan saa päästä ulkopuolista valoa. Tätä varten käyttäjän pitää valita kuulokkeiden kanssa käytettävät pehmustetyynyt huolellisesti, minkä lisäksi itse käyttöä varten on syytä perehtyä Jabran sovelluksen tarjoamiin ohjeisiin. Kaikesta avusta huolimatta, kuulokkeiden käyttöönotto vaatii jonkin verran opettelua.
Kun alkuopettelu on takana, tarjoaa Sport Pulse Wireless monia hyödyllisiä ominaisuuksia liikunnasta kiinnostuneille. Kuulokkeiden kanssa toimiva Pulse-sovellus tarjoaa täysmittaisen treenausohjelman, ja positiivisesti myös kolmansien osapuolten sovellukset ovat hyvin tuettuina. Esimerkiksi Runkeeper tai Endomondo sovellusten kanssa kuulokkeet toimivat normaalina sykemittarina, minkä lisäksi musiikintoisto onnistuu Bluetoothin kautta kuntoilusovelluksesta riippumatta.
Sykemittarin lisäksi toinen keskeinen kysymys kuulokkeissa on äänentoisto. Lyhyesti vastattuna ääni kuulostaa hyvältä ja kuulokkeet myös istuvat paikoillaan mukavan varmasti. Käyttöönotossa Sport Pulse Wireless antaa monia neuvoja kuulokkeiden optimaaliseen käyttöön ja ohjeiden seuraaminen on myös vaivan arvoista, sillä lopputuloksesta on vaikea keksiä huomautettavaa. Myös puheääni tallentuu kuulokkeiden avulla ilman taustaääniä, mutta tämä ei oikeastaan yllätä, sillä Jabre on näyttänyt puheäänen nauhoituksessa suuntaa jo jonkin aikaa.
Negatiivisena puolena Sport Pulse Wireless toimii yhdellä latauksella vain noin viisi tuntia, tai joskus jopa hieman lyhemmän ajan. Näin ollen kuulokkeiden kanssa ei selviä turhan monista treeneistä ilman välissä tapahtuvaa latausta. Huomioiden kuitenkin Sport Pulse Wirelessin tarjoaman tekniikan ja toimivan kokonaisuuden, voi akkukestoa katsoa jossain määrin läpi sormien.
—
Tämä artikkeli perustuu osaksi ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa aiemmin julkaistuun artikkeliin.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »