Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Lumia-toimituksissa uusi ennätys: neljänneksessä 10,5 miljoonaa puhelinta – katteissa rajua laskua

Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!

microsoft lumia logoMicrosoft toimitti loka-joulukuussa markkinoille ennätykselliset 10,5 miljoonaa Lumia-älypuhelinta, yhtiö kertoi tänään julkistaessaan vuoden 2014 viimeisen kalenterineljänneksen tulosnumeronsa.

Lumia-toimitukset ylittivät ensi kertaa 10 miljoonan puhelimen rajapyykin vuosineljänneksessä. Edellinen ennätys toimitusmäärässä syntyi nyt raportoitua neljättä neljännestä edeltävällä kolmannella neljänneksellä, jolloin toimitukset olivat 9,3 miljoonaa puhelinta.

Microsoftin Nokialta ostaman liiketoiminnan sisältävä Phone Hardware -yksikkö kerrytti liikevaihtoa 2,3 miljardilla dollarilla (karkeasti noin kaksi miljardia euroa) viimeisellä neljänneksellä. Microsoftin mukaan puhelinyksikön myyntiä ajoivat edulliset älypuhelimet.

Heinä-syyskuussa Phone Hardware -yksikkö teki liikevaihtoa 2,6 miljardia dollaria, joten sen myynti supistui viimeisellä neljänneksellä joulumyynnistä huolimatta. Phone Hardware -yksikkö sisältää Lumioiden ohella myös Nokia-peruspuhelimet, joita toimitettiin nyt enää vain 39,7 miljoonaa puhelinta. Phone Hardwaren liikevaihdon laskun taustalla on siis sekä peruspuhelinten kappalemääräisen myynnin lasku kuin myös Lumioiden keskihinnan painuminen.

Bruttokatetta puhelimet tekivät 331 miljoonaa dollaria eli 14,5 prosenttia liikevaihdosta. Microsoft ei raportoi yksikkökohtaisia liikevoittolukuja, mutta selvää on, että tällä bruttokatetasolla Phone Hardware -yksikön tulos on vielä erittäin reilusti tappion puolella muun muassa tuotekehitys- ja markkinointikulujen jälkeen. Phone Hardware -yksikön bruttokate myös laski rajusti edellisen neljänneksen yli 18 prosentista eli tappiollisuus on todennäköisesti vain syventynyt edellisistä neljänneksistä.

Koko Microsoft raportoi 26,47 miljardin dollarin liikevaihdon, 7,78 miljardin dollarin liikevoiton sekä 0,71 dollarin osakekohtaisen tuloksen loka-joulukuulta. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 24,52 miljardia, 7,97 miljardia ja 0,78 dollaria. Viivan alle jäävä tulos siis laski vuoden takaisesta 9 prosentilla, mutta muun muassa Nokia-kaupan vuoksi nämä luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Tulosjulkistuksen jälkeisessä kaupankäynnissä Microsoftin pörssikurssi taipui muutama prosenttia miinukselle, eli tulosjulkistus petti markkinoiden odotukset.

Microsoftin Devices and Consumer -yksikön liikevaihto kasvoi 8 prosenttia 12,9 miljardiin dollariin. Tästä Surface-laitteiden tuottama liikevaihto oli 1,1 miljardia dollaria ja se kasvoi 24 prosenttia. Xbox-pelikonsoleita Microsoft toimitti 6,6 miljoonaa.

Microsoftin tulosta vahvisti viime neljänneksiltä tuttuun tapaan vahva Office 365 -myynnin kasvu. Microsoft kertoi Commercial-yksikön eli yritysmyynnin pilviliikevaihdon 114 prosentin kasvusta, jonka takana ovat muun muassa Office 365, Azure sekä Dynamics CRM Online. Kuluttaja-asiakkaiden Office 365 Home ja Personal -tilausten määrä puolestaan nousi 9,2 miljoonaan eli yli 30 prosenttia syyskuun lukemasta.

Windows-lisenssimyynti laitevalmistajille ja kuluttajille supistui 13 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna.

Microsoft kirjasi raportoituun tulokseensa yhteensä 243 miljoonaa dollaria integraatio- ja uudelleenjärjestelykuluja liittyen uudelleenjärjestelyynsä sekä Nokialta ostettujen liiketoimintojen integrointiin.

Päivitys: Lisätty Microsoftin tiivistetyn tulostiedotteen ulkopuolella kertoma luku 40 miljoonan peruspuhelimen toimituksista.

Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tustustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi

Kommentit

 1. rape

  Jotta voidaan päätellä Lumian menestystä, niin olisi mukavaa nähdä muutakin tietoa. Tämähän on vähän harhaanjohtavaa, koska siinä ei kerrota kappalemääräisestä markkinaosuudesta eikä siinä kerrota euromääräisen markkinaosuuden kehittymisestä myöskään. Lisäksi olisi ollut mukava nähdä, tarkoitti toimitetut kappalemäärät jälleenmyyjiä vai loppukäyttäjiä, jotka ovat ottaneet Lumian käyttöön.

  Laatujournalismi kunniaan, nythän tuo oli enemmänkin mainosta.

  • Markus Lehtiniitty

   Ei taida yksikään tutkimusyhtiö vielä olla kertonut arviotaan koko markkinasta, joten markkinaosuuslukujen kehityksestä ei ole vielä tyhjää parempaa tietoa.

   Microsoft ei myöskään raportoi kuin toimitusluvut, kuten käytännössä kaikki muutkin. Käytännössä älypuhelinvalmistajista vain Apple kertoo myös iPhonen sell-through-lukemat eli myynnin loppukäyttäjille.

 2. Erik

  Microst myi 2014 n. 200 miljoonaa perinteistä Windows lisenssiä, kun taas älypuhelimia myytiin maailmassa n. 1250 miljoonaa (josta 97% muita kuin WP). Maailma kääntyy mobiilimpaan suuntaan koko ajan. Windows lienee silti jatkossakin maailman toiseksi yleisin käyttöjärjestelmä, koska iOS ei kasva millään niin paljan että sen ohittsisi.

 3. OJ

  Lumioita meni siis 10 miljoonaa kvarttaalissa. Samsungin vastaava luku lienee 80-100 miljoonaa ja Apple kenties jossain Samsungin perässä. Lumioita menee siis jo vähintään kymmenesosa markkinajohtajan määrästä. Sanoisin että se on positiivista.

  Tänä vuonna Lumioita voi olettaa menevän siis luokkaa 50-60 miljoonaa, jossa olisi kait noin 25-50% kasvua viime vuoden toimituksiin… Toivottavasti Win10 onnistuu, niin tämä on varsin hyvin realismia.

  • Erik

   Kun vuonna 2015 tullaan maailmassa myymään 1500 miljoonaa älypuhelinta kaiken kaikkiaan niin tuo kaavailemasi 50 miljoonaan Windows Phone olisi 3.3% markkinaosuus. Eli voi hyvinkin pitää paikkansa. Tuota paikallaan junnaustahan n. kolmessa prosentissa homma on ollut tähänkin asti.

   • Jepjuudas

    Varmaan 50% tuosta myytävästä älypuhelinmassasta on jotain alle 100$ Android kuraa. Nopeiten kasvava käyttöjärjestelmä on Googleton Android. Androidin suhteen markkinaosuus näyttää ruusuisemmalta mitä se aikuisten oikeasti on.

    • Erik

     Turha minulle on kiukutella, ettei Windows Phone ole onnistunut markkinoilla.

     Globaalisti uusien puhelinten myynnissä n. 20% on yli 400e yläluokan puhelimia, keskiluokan 130-400e puhelimia on 12% ja edullisia 35-130e puhelimia 33%, loput 35% sitten alle 35e peruspuhelimia.

     Microsoftinkin myynti painottuu muuten sinne halpapäähän. Niissä hinnoissa volyymien pitäisi olla todella suuria kannattavaan toimintaan ja se volyymi Microsoftilta juuri puuttuu.

     • OJ

      Ei MS:llä ole muuta vaihtoehtoa kuin koittaa halvanpään kautta. Ei ihmiset vaihda tutusta ekosysteemistä toiseen, jos vaihtoehdot on hintaluokassa 300-600€. Niin se Samsung’kin Applea vastaan pitkälti lähti eli toi myös halvat mallit saataville, kun Applella ei ollut sielä mitään.

      Persnettoa toki MS tekee kun kalliit mallit ei myy merkittävästi, mutta ei ole vaihtoehtoja. Jos saavat halpojen mallien käyttäjät pysymään kelkassa, niin todennäköisesti he vaihtavat pikkuhiljaa kalliimpiin malleihin.

   • OJ

    WP:n osuus on kokolailla junnannut paikallaan, mutta pitää muistaa että markkinoita on nykyisin jakamassa todella monta valmistajaa, joista vain MS käyttää Windowsia. Eli kuten sanoin, ero markkinajohtajaan/-jiin näyttää supistuvan nopeammin kuin kokonaismarkkinaosuus kasvaa.

    Eikä pidä unohtaa maakohtaisia osuuksia kokonaan myöskään. Niissä WP:llä ollu jo 10-15% esim Euroopassa.

 4. Kimmo

  Windows Phonen tappiot vaan syvenee koko ajan Microsoftin kannalta. Kun tuohon laskee vielä koko ajan supistuvan PC ja Windows-myynnin niin WP-kehitys generoi tänä vuonna paljon suuremmat tappiot Microsoftille kuin 2010. Ihan viimeisellä laina-ajalla nyt mennään. Jos ei tänä vuonna tapahdu todella radikaalia käännettä, voi odottaa että Nadella järkimiehenä lopettaa WP:n kehityksen. Lopettaa tai osakkeenopistajat vaihtavat miestä.

  • Tohtori

   Huhhuh, missä maailmassa sä elät? xD
   Windows 10:n myötä Windowsin asema tietokoneissa vahvistuu entisestään ja sama pätee kännyköihin.

   • Vili

    Todellisuudessahan hän elää ja kaikki mitä hän sanoi tulee hyvin todennäköisesti tapahtumaan.

    Ihmetten että missä maailmassa sinä elät.

   • rape

    Kerro minulle ne syyt, miksi Win10 pysäyttäisi Windows-teknologian syöksykierteen?

  • Vili

   Osakkeenomistajat itseasiassa näyttänee jo reagoineen voimakkaasti, microsoft pörssissä -10% tällä hetkellä.

   Ei mikään yllätys, jos on seurannut mobiilimaailmaa ja on yhään käsitystä aiheesta ja osaa hahmottaa kokonaiskuvaa niin tietää millaisessa syvässä ahdingossa microsoft on ja tämä tuore tulos tukee sitä erittäin hyvin.

   • Niko

    Yleensä firman ahdinko näkyy sen tuloksessa, mutta Microsoft paukuttaa edelleen 20 miljardia voittoa joka vuosi, kuten se on tehnyt jo 30 vuotta. Voi vain kuvitella miten iso Microsoftin varallisuus on. Ja eikö Microsoft tehnyt viime vuonna ennätystuloksen? Ahdingossa hyvinkin… Ja nyt julkaistiin kaikkiin sopiva Win10, Hololens, Surface Hub, jne. Eli innovaatiota riittää ja Microsoft on avoimuuden puolustaja tekemällä yhteensopivuuden Androidin ja iOS:n kanssa. Apple minun mielestä on ongelmissa, koska sen tulos tulee käytännössä iPhonesta. Pitäisi saada useampia tukijalkoja.

    • Jonahan

     Apple ei suoraan kerro, mistä tulos tulee. Jos oletamme, että tulos tulee suoraan liikevaihdon mukaan on Applella tässä suhteessa munat useammassa korissa.

     Koska en jaksa odotella illan tulos julkistusta, käytetään 3 kuukauden takaisia lukuja. Tuolloin 56% Applen liikevaihdosta tuli iPhonesta,16% Macista, 13% iPadista, 11% softan ja musan myynnistä ja loput noin 5% iPodista ja muusta krääsästä.

     Microsoftin tilinpäätöstiedot ovat vaikeampia tulkita, mutta jos nyt luen noita kategorioita oikein koostuu bruttokate (eri mittari siis) 61% Windowsin ja muun softan yritysmyynnistä, 24% mm. Windowsin, ja muun softan kuluttajamyynnistä. Loput 15% sisältää sitten puhelimet, pelit hiiret ja muun sälän.

     Ja kysymyshän sijoittajan näkökulmasta paljolti kasvusta. Se vaikuttaa paljon epävarmemmalta ei-mobiilimarkkinoilla. Vaarassa kaatua Microsoft ei ole pitkään, pitkään aikaan, kuten Applekaan.

     Apple vaan on nopeammassa kasvussa, sillä on pienemmät kulut ja parempi kasvupotentiaali. Parin tunnin päästä Apple lyö tiskiin uudet ennätysluvut ja pelkästään iPhone-liikevaihto tulee olemaan miltei kaksinkertainen koko Microsoftiin nähden.

     • OJ

      En muista lukua, mutta todella merkittävä osuus Applen voitoista tulee iPhoneista. Jos liikevaihdossa osuus on ilmoittamasi yli puolet, niin voitoissa se on varmaan sitten joku 75%. Varmasti suurimmat katteet kun on iPhoneissa.

      Ja nythän on alkanut tulemaan jo analyytikoilta suosituksia, että Apple on turhan paljon iPhonejen varassa pitkällä tähtäimellä. Vielä ei ole hätää, iPhone ei tule sukeltamaan vuoden tai kahden aikana, mutta sen jälkeen on vaikeampaa ennustaa… Jos jotain kävisi, niin alamäki olisi aika hurja Applelle.

     • Jonahan

      Varmasti tuotekategoriakohtaista voittoa moni on arvaillut, mutta Apple ei sitä julkista. Sen voi olettaa olevan jonkun verran kovempi puhelimissa kuin muissa kategorioissa, mutta erot tuskin ovat kauhean suuria, 75% kuulostaa erittäin suurelta, mutta ei minulla ole parempaakaan lukua arvattuna.

      Odotetaan nyt ensin, että iPhonen kasvu loppuu, sukellus tuskin tapahtuu samalla hetkellä. Mahdollinen iPhonen sukellus olisi varmasti hurja Applen voitoille ja pörssikurssille. Mutta ei se yrityksen kannalta kokonaisuutena olisi mitenkään dramaattinen. Applella on kuitenkin rahassa mitattuna erittäin hyvät ja kannattavat tulonlähteet Maceista, iPadista ja palveluista (musiikki, appsit). Ja Apple on myös kasvattanut kulujaan erittäin varovasti, pääluku tällä hetkellä jokseenkin sama kuin Nokialla, liikevaihto *ilman iPhonea* kuusinkertainen.

      Applella on myös rahaa kohtuullisesti pankissa uuden suunnan hakemiseen, jos sellaista tarvitaan. Ja jo ennen iPhonen laskun taantumista Apple on selvästi panostanut tulevaisuuteensa. iPadeja pusketaan IBM:n avustuksella yrityksiin, Apple Pay tuo Applelle aivan uuden tulonlähteen ja iPhonen nykyisille käyttäjille yritetään luoda hyvä käyttökokemus (eli pedata asiakassuhteen jatkuminen) juurikin Apple Pay:lla ja esimerkiksi tulevalla Apple Watchilla.

      Myös musiikkimarkkinan uusjakoon on selvästi varauduttu. Beats ostettiin ja hyväkatteisten kuulokkeiden lisäksi ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Applelta odotetaan subscription-palvelua kilpailemaan suoraan Spotifyn ja vastaavien kanssa.

      En olisi kauhean huolissani Applesta, vaikka iPhonemyynnin kasvu jossain vaiheessa loppuisi tai jopa muuttuisi negatiiviseksi.

   • OJ

    Ko. kurssireaktio tuli Q4 tuloksesta yleisesti. Tulosta painoi vielä ennen kaikkea Nokia-kauppa ja sen aiheuttamat järjestelyt.

    Ei kannata isoja johtopäätöksiä tehdä yhden päivän pörssikurssista. ;)
    Nyt jos katsoo, niin kurssi on +2%, joka on päivätasolla ihan merkittävä nousu taas.

    Ainoa MS:n ahdinko on, että ovat mobiilimarkkinassa kokonaisuutena (sis. Softat, koska softa-talohan MS on!) vielä pienessä roolissa ja tulevaisuutta ajatellen oma osuus sieltä tulisi jollain tavalla saada vakiinnutettua. Kassaa riittää varmasti vaikka kymmenen vuotta hakea sitä asemaa tekemällä tappiota.

 5. Henrik

  Samsungillakin on muuta elektroniikka valmistusta,kuin älypuhelimet!. Todellisuudessa laajempi,mitä Applella.

Tuoreimmat jutut