Viime vuonna Asus toi markkinoille Windows 8.1:llä varustetun Transformer Book T100 -hybridilaitteen. Tänä vuonna tuota näppäimistöllä varustettua tablettia seuraa pykälää kookkaampi Transformer Book T200TA. Uutuus säilyttää edeltäjänsä hintatason mutta tekee tietyillä osa-alueilla pesäeroa.
Testatun T200TA:n tarkat tekniset tiedot ovat:
- 11,6 tuuman IPS-kosketusnäyttö 1366 x 768 pikselillä
- Neliytiminen Intel Bay Trail-T -suoritin 1,46 gigahertsin kellotaajuudella
- Kaksi gigatavua LPDDR3 RAM-muistia
- Intel HD Graphics -näytönohjain
- 64 gigatavun tallennustila
- Viiden ja kahden megapikselin kamerat
- Liitännät: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x RJ45 LAN, 1 x micro HDMI, 2 x micro USB, 1 x microSD, yksi mikrofoni-/kuulokeliitäntä
- 38 wattitunnin akku
- Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 32bit
- Tabletin koko: 305 x 194 x 11.95 millimetriä
- Telakan koko: 305 x 200 x 26 mm
- Tabletin paino: 0,78 kilogrammaa
- Telakan paino: 0,76 kilogrammaa
Transformer Book T200TA on saatavilla myös eri kokoisilla muisteilla ja Windows 8.1 Prolla varustettuna. Laitteen käyttötarkoituksilla on paljon yhtymäkohtia esimerkiksi Surface Pro 3:n kanssa, hintaerosta huolimatta. Tulen siis vertaamaan Asuksen Windows-hybridiä Microsoftin omaan laitteeseen silloin tällöin arvostelun edetessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti riittävän laadukas
Tabletin mattapintainen muovikuori ei ole mitenkään erityisen laadukkaan tuntuinen, mutta ei anna paineen alla silti liiaksi periksi ja tuntuu mukavalta kädessä. Kuvasuhteensa vuoksi tabletti ei kuitenkaan ole ihanteellinen pystykäyttöön. Ulkonäkö taas on perussiisti, eritoten kun tumma tabletti yhdistyy musta-harmaaseen näppäintelakkaan.
Kooltaan tabletti on hieman liian jykevä. Paino ei varsinaisesti ole ongelma, mutta suurilla reunuksilla varustettuna ja lähes kahden sentin paksuisena tablettia ei voi millään sanoa siroksi. Kun päälle laskee yli kahden sentin paksuisen näppäimistön, ollaan jo hyvin perinteisissä läppärilukemissa. Vertailukohtana paljon tehokkaampi rauta on Surface Pro 3:ssa pakattu yhdeksään millimetriin. Vaikka kyse onkin hintavammasta laitteesta, toivoisin silti yksinkertaisemmalta vaihtoehdolta edes jotakuinkin samaa kokoluokkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tabletin näppäimissä on selkeä ja terävä painotuntuma. Virtapainiketta on kuitenkin liian helppoa painaa niin, että painike napsahtaa selkeästi sormen alla rekisteröimättä silti painallusta. Tässä tapauksessa herkkyys ei siis aivan riitä.
Näyttö taas tarjoilee varsin kiitettävää kirkkautta ja värien toistoa. Mustalla kuvalla näytön laidoilla näkyy kuitenkin melko vakavaa valovuotoa, mikä saattaa häiritä joitain käyttäjiä.
Kirjoittaminen hoituu hienosti
Näppäimistö on varsin kiitettävä suoriutuja. Painikkeet ovat yllättävänkin mukavan kokoiset ja kirjoittaminen onnistuu vaivatta. Tässä tapauksessa kaipaisin kuitenkin hieman terävämpää tuntumaa. Tällaisenaan palaute onnistuneesta painalluksesta ei missään nimessä ole huono, mutta se voisi olla parempikin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Touchpad-hiiri ei varmasti pääse monen perinteisen läppärin tasolle, mutta se toimii silti hyvin. Eritoten sen pinta-alaa on tämän kokoisessa laitteessa kiitettävä ja tällä saralla T200TA voittaakin aiemmin mainitun Surface Pro 3:n. Samoin kirjoitusmukavuudessa jykevä näppäimistötelakka ohittaa Microsoftin Type Coverin helposti.
Käytettävyys
Surface-laitteistakin tuttuun tapaan Transformer Book T200TA:n käyttöjärjestelmä on yhdistelmä kosketukseen sopivaa tiilinäkymää ja perinteistä PC-työpöytää. Vähemmän yllättäen myös käyttöliittymän edut ja haitat ovat tässä vaiheessa tuttuja.
Hyvänä puolena pidän edelleen sitä, että Windows 8.1:n kosketusoptimoitu käyttöliittymä on todella mukava muokata ja käyttää. T200TA toimii ilahduttavan sulavasti ja paikasta toiseen liikkuminen on sekä nopeaa että luonnollista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ikävä kyllä Windows-kaupan sovellusvalikoima jättää toivomisen varaa. Perinteinen työpöytä on monitoimilaitteessa kätevä tiettyjä tarkoituksia varten, mutta en haluaisi joutua sinne niin usein kuin nyt joudun. Pahinta lienee kosketusoptimoitujen verkkoselainten puute, sillä en pidä monista Internet Explorerin tekemistä ratkaisuista.
Toinen mielestäni heikko päätös ovat mediatoistossa käytettävät ja varsin sekavat Xbox-sovellukset. Onneksi edes tähän tarkoitukseen löytyy sovelluskaupasta parempia vaihtoehtoja. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan esimerkiksi VLC Media Playeria, jonka Windows 8 -versio löytyy ilmaiseksi sovelluskaupasta.
T200TA on siis vastaavien laitteiden tapaan hankala kiusantekijä. Se vilauttaa kauniita kuvia puhtaasti kosketuksella toimivasta mobiililaitteesta, mutta ei anna tehdä tuossa ympäristössä kaikkea tarpeellista. Kyse ei ole siitä, etteikö perinteisten työpöytäohjelmien käyttäminen onnistuisi aivan hyvin. Se ei vain ole niin miellyttävää kuin kosketussovellusten käyttö.
Keskiluokan suorituskykyä
Suoritustehon ja muistin määrä Transformer Book T200TA:ssa ei ole valtava, mutta se riittää silti moniin toimiin varsin hyvin. Parasta laitteessa on se, etten ole arkikäytössä – eli perussovellusten, kevyempien pelien ja verkkoselauksen välillä liikkuessani – saanut sitä hidastelemaan kertaakaan. Windows 8.1 rullaa tabletilla sulavasti. Laite kuitenkin kaatui kerran testiaikana, ilman sen kummempaa rasitusta.
Aktiivisemman harrastajan pelikoneeksi T200TA:sta ei kuitenkaan ole. Testasin laitetta sekä Steam-pelien että Windows-kaupan pelien kanssa. Simppelimmät pelit toimivat kyllä hienosti, jopa 3D-muodossa. Sivuhuomiona on kehaistava, että vanhan koulun point&click-seikkailupelit sopivat kosketusnäytölle upeasti.
Kotimainen Steam-peli Trine paljasti kuitenkin alustan laskentaheikkoudet nopeasti. Pelin iästä huolimatta T200TA ei jaksanut pyörittää sitä edes keskitason grafiikoilla, vaan ulkonäön joutui pudottamaan ihan matalimpaan asetukseen saakka. Vähänkään raskaampaa PC-pelaamista tabletilta ei siis kannata odottaa. Tällä osa-alueella Asuksen hybridilaite jää siis selkästi jälkeen Surface Pro 3:sta.
Akkukesto vaikuttaa olevan kohtalaisella tasolla. Jatkuvaa YouTube-videotoistoa T200TA jaksoi yhdellä latauksella noin kuuden tunnin ajan, vaikka näytön kirkkaus oli lähes maksimiasetuksellaan. Pelattaessa tämän ajan voi odottaa toki tippuvan entisestään. Kevyttä, ajoittaista arkikäyttöä ja lepotilaa laite kestää useamman päivän ajan. Lepotila ei kuitenkaan tunnu olevan sieltä virtapiheimmästä päästä, eli useamman päivän käyttötauon jälkeen laitteen joutuu todennäköisesti lataamaan jälleen ennen käyttöä.
Hybridilaite pähkinänkuoressa
Asus Transformer Book T200TA on hieman epätasainen suoriutuja. Monella osa-alueella asiat ovat hyvin. Tabletti toimii ripeästi ja yskimättä, sovellusten moniajo on vaivatonta, akkukesto on kohtalainen ja näppäimistö mainio. Kahden USB-portin ja työpöytänäkymän avulla T200TA voi hyvinkin korvata perinteisen läppärin, eritoten kevyemmällä käyttäjällä.
Näytön kokoon ja tehoihin nähden laite on kuitenkin varsin kookas. Toivoisinkin, että näytönreunuksia ja paksuutta olisi vähemmän, sillä se parantaisi kokonaisuuden kannettavuutta huomattavasti. Vaihtoehtoisesti nykyisellä kokonaisuudella olisi esimerkiksi kaiuttimen asettelu etupuolelle ollut plussaa, mutta ikävä kyllä ne löytyvät tabletin takaa.
Lisäksi T200TA:ta vaivaavat lukuisten tärkeiden sovellusten uupuminen Windows-kaupasta ja ajoittaisten kaatumisten riski. Suorituskyky ei myöskään veny kovin pitkälle, varsinkaan pelikäytössä, vaikka arjen Office-työskentely, videoiden katselu ja verkkoselailu hoituvatkin sulavasti ja vaivatta.
Varauksetta laitetta ei siis voi suositella, mutta mikäli tabletin ja kannettavan tietokoneen yhdistäminen samaan pakettiin kiinnostaa, on Transformer Pad T200TA ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus. Varsinkin, jos Windows 8.1 tuntuu työympäristönä mielekkäältä. Laitteen joustavuus tiedostojen hallinnassa ja muissa tehtävissä saavat sen muut ongelmat näyttämään usein aika pieniltä.
Varmaa on kuitenkin se, että kyseessä on useimmille käyttäjille huomattavasti sopivampi läppärin korvike kuin Surface Pro 3. Transformer Book T200TA:ssa käyttäjä saa varsin vastaavan Windows-hybridin, joka paikkaa piirto-ominaisuuksien ja Intel Core -suorittimen puuttumista huomattavasti halvemmalla hinnalla ja paremmin työskentelyyn sopivalla näppäimistöllä.
Toisaalta monelle käyttäjälle kosketusnäytöllä varustettu ultra-kannettava tietokone saattaa ajaa saman asian ja tarjota vielä parempaa vastinetta rahoille. Ensimmäinen kysymys onkin lienee, että kuinka paljon käyttäjä arvostaa näytön irroitettavuutta tablettikäyttöön. Toisin sanoen: hybridilaitteet ovatkin edelleen hieman haastava tuoteluokka. Asus Transformer Book T200TA on kuitenkin laitetoveriensa joukossa varsin huomionarvoinen tekijä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »