Tällä kertaa Mobiili.fin arvosteltavaksi on saapunut Asuksen uusi Transformer Book T100. Transformer Book T100 koostuu tabletista, jossa on 10,1 tuuman näyttö ja erikseen kiinnitettävästä näppäimistöosasta, joka kuuluu samaan pakettiin. Laite perustuu uuteen Windows 8.1 –käyttöjärjestelmäversioon, joka pyrkii korjaamaan Windows 8:n suurimpia ongelmakohtia. Transformer Book T100 on vasta tulossa markkinoille ja Suomeen rantautumisen ajankohdasta ei ole vielä varmaa tietoa.
Näin alkuun vähän teknisiä tietoja laitteesta:
- Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä
- 10,1 tuuman kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1366 x 768 pikseliä
- Näyttö toteutettu IPS LCD -tekniikalla
- Kosketusnäyttö tukee viiden sormen kosketusta samanaikaisesti
- Neliytiminen Intel Atom Bay-Trail Z3740 –suoritin 1,33 gigahertsin taajuudella (Turbo Boostilla 1,86 GHz )
- Intel HD Graphics, tukee DirectX 11:sta
- 2 gigatavua LPDDR3-RAM-muistia
- 32/64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (SSD)
- microSD-muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja 64 gigatavuun asti
- Liitännät: Micro-USB, mini-HDMI ja 3,5mm mikrofoni/kuuloke –liitin, telakointiliitin
- Näppäimistö osassa normaali USB 3.0
- Valoisuudentunnistin, gyroskooppi ja elektroninen kompassi
- 8 000 milliampeeritunnin akku
- Mitat: 263 x 171 x 10,5 millimetriä
- Paino: 550 grammaa, näppäimistön kanssa 1,07 kilogrammaa
- Etukamera videopuheluita varten
- Suositushinta: 449 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asus toimitti laitteen mustassa pahvilaatikossa. Paketista avattuani ensimmäiset fiilikseni laitteesta olivat, että se on yllättävän pieni ja kevyt. Tuntuu kuin normaali kannettava tietokone olisi puristettu paljon pienempään tilaan samalla käyttöjärjestelmällä. Aluksi tietysti laite valmistelee itsensä toimintakuntoon. Tässä auttaa paljon, jos käyttäjällä on jo ennestään Microsoft-tili.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design
Transformer Book T100:n design on hyvin tavanomainen nykyisillä markkinoilla. Mustanharmaa takakuori on materiaaliltaan kiiltävää muovia. Varjopuolena kiiltävässä muovissa on se, että se näyttää halvahkolta, on paikoin liukas ja kerää paljon sormenjälkiä. Takakuoren reunoissa on pieniä reikiä laitteen stereokaiuttimia varten. Etupuoli on reunoiltaan musta ja päällysteenä on käytetty lasia. Näytön vasemman yläkulman yläpuolella laitetta koristaa Asuksen logo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laite on jämäkkä ja sitä puristellessa vain oikeasta yläreunasta laite natisee. Nämä natinat voivat kuitenkin olla myös hyvin laitekohtaisia. Laite on huomattavasti kevyempi kuin neljännen sukupolven Apple iPad, mutta premium-laatutuntumassa se jää toiseksi. Asus on tosin painanut laitteen hinnan melko alas, joten siellä sun täällä nähdään pieniä uhrauksia.
Laitteen näyttö on toteutettu 16:9-kuvasuhteella ja näin ollen laite soveltuu pääasiassa vaaka-tasossa käytettäväksi. Toki laite toimii myös pystyasennossa, mutta käytettävyys on melko kömpelöä verrattuna esimerkiksi iPadiin, jonka kuvasuhde on 4:3. Kuvasuhteessa on myös positiiviset puolensa: elokuvien ja sarjojen katselu paranee 16:9-kuvasuhteella, koska suurempi osa näyttöpinta-alasta saadaan käyttöön.
Näyttö
Asus on myös selvästi säästänyt näytössä. Ei näyttö suoranaisesti huono ole, mutta terävyys jää alhaiseksi ja yksittäisiä pikseleitä pystyy ruudusta erottamaan. Peruskäyttäjälle näytön tarkkuus on kuitenkin varsin riittävä ja suurempia ongelmia se ei aiheuttanut. Näytön värintoisto on melko hyvää ja värit toistuvat kohtuullisen syvinä. Asuksen oma sovellus ’’Reading Mode’’ on pieni, mutta melko miellyttävä sovellus: kun avaa sähköpostisovelluksen tai uutiset-sovelluksen, näyttö muuttaa valkoisen kellertävämmäksi ja näin näytöstä tulee paperimaisempi ja sitä on miellyttävämpi lukea.
Kirkkaudessa Asuksen näyttö jää taakse kilpailijoihin verrattaessa. Sisätiloissa kirkkaus riittää, mutta ulkoilmassa auringon paisteessa näytön luettavuus on heikkoa. Näyttö vastaa kosketukseen nopeasti ja ongelmitta. Näyttö tukee viiden sormen yhtäaikaista kosketusta.
Käyttö
Testijakson aikana ei ilmennyt suurempia ongelmia laitteen toimivuuden suhteen. Yhden kerran testijakson alussa laite ei käynnistynyt valmiustilasta, joten laite täytyi sammuttaa ja käynnistää uudelleen. Laite osoittautui käteväksi ja miellyttäväksi hybridilaitteeksi. Laite toimi normaalina tablettina moitteetta ja samaan hintaan kuuluva näppäimistö auttaa pidempien tekstien kirjoittamista laitteella.
Uusi Windows 8.1 on nopea ja miellyttävä käyttää. Käyttöjärjestelmä ei töki tai hidastele käytössä lähes lainkaan. Miellyttävä ominaisuus on Windows 8.1:n kahden sovelluksen vierekkäinen käyttömahdollisuus, mikä erityisesti tabletissa on mainio juttu. Myös Samsung on tuonut vastaavan ominaisuuden Galaxy Note -laitteisiinsa. Alkuun ajattelin ominaisuuden olevan melko turha, mutta se osoittautuikin käteväksi. Internetiä selatessa ja musiikkia kuunnellessa ominaisuus on tervetullut.
Vaikka tämä onkin tabletti, laite on myös täysverinen PC-tietokone. Normaali Windows-työpöytä löytyy myös aloitusnäytön lisäksi. Microsoftin pitäisi optimoida Office-sovellukset erikseen kosketusnäytöille, koska normaalin Officen käyttö työpöydällä on heikkoa. Niin kuin on myös monien muiden työpöytäsovellusten kohdalla. Sovellusten näppäimet jäävät tuhottoman pieniksi ja niiden painaminen sormilla vaatii tarkkuutta.
Sovelluskauppa on edelleen Windowsin ongelma. Tärkeimmät perussovellukset sieltä kuitenkin löytyvät. Windows 8.1:n mukana tuli myös Facebook-sovellus. Sovelluskaupassa on tällä hetkellä reilusti yli 100 000 sovellusta, mutta luku on todellisuudessa huomattavasti tuota suurempi, koska laite pystyy ajamaan normaaleja internetistä hankittuja työpöytäsovelluksia, esimerkiksi BS.Player toimii laitteella moitteetta.
Esiasennettuja sovelluksia laitteessa ei paljoa ole. Microsoftin sovellukset löytyvät, Office Home and Stundent ja pari Asuksen sovellusta.
Akkukestoa laitteelta löytyy kiitettävästi. Normaalilla käytöllä, johon kuului internet-selailua, videoiden katselua, kirjoittamista, satunnaista pelaamista ja yleistä testailua, akku kesti kahdesta kolmeen päivään.
Laitteen stereokaiuttimet on sijoitettu laitteen takapuolelle. Kaiuttimet tuottavat melko diskanttipitoista ääntä niin kuin yleensä kannettavat, puhelimet sekä tabletit. Takapuolelta tuleva ääni kuitenkin kuulostaa hieman syvemmältä ja bassopitoisemmalta kuin silloin, kun ääni tulee suoraan kuulijaa päin. Kun äänenvoimakkuus nostetaan yli 75:n (asteikko 0-100), rupeavat laitteen muoviosat hieman resonoimaan sekä ääni rikkoutumaan.
Takakameraa laitteessa ei ole, mutta tabletti nyt on muutenkin melko kömpelö kuvausväline, joten itse en jäänyt kameraa kaipaamaan. Edessä on kamera videopuheluita varten. Muun muassa takakamera on varmasti hintasyistä jäänyt pois tabletista.
Laitteesta puuttuvat myös 3G-yhteydet. Mielestäni vaihtoehtoinen 3G-versio olisi ollut tervetullut vaihtoehto. Monilla nykyisin tosin kulkee älypuhelin matkassa ja siitä on helppo jakaa internet tabletille.
Näppäimistö
Paketissa mukana tuleva näppäimistö on erittäin kätevä lisä pakettiin. Näppäimistö on kohtuullisen pieni, mutta kirjoittaminen sillä onnistuu kiitettävästi. Näppäimistö kiinnittyy laitteeseen liittimen avulla ja kiinnittyy jämäkästi laitteeseen. Kiinnittäminen on helppoa ja liitos ei tuota käytettäessä suurempia nitinöitä tai natinoita. Näppäimistö tuo lisäpainoa lähes tuplat laitteeseen.
Näppäimistön miinuksena on se, että siihen ei ole integroitu akkua, millä olisi saatu akkukestoa parannettua. Tosin sekin lienee osasyy, miksi Asus on saanut painettua laitteen hinnan kohtuullisen matalaksi. Näppäimistön kautta liitettynä kuitenkaan esimerkiksi ulkoinen kovalevy ei toimi, jos kovalevyssä ei ole omaa akkua. Näppäimistön materiaalina on käytetty muovia, vaikka se näyttää harjatulta alumiinilta. Samsungin ATIVissa on käytetty samantyyppistä ’’huijausta’’.
Kannettava vai tabletti?
Onko laite sitten tabletti vai kannettava tietokone? Se riippuu varmasti siitä, mihin käyttöön käyttäjä on sen ajatellut, mutta lähtökohtaisesti Asuksen Transformer Book T100 kykenee hoitamaan suuren osan sekä tabletin että kannettavan tietokoneen tehtävistä. Tehoja laitteesta ei löydy yhtä paljoa kuin paremmista läppäreistä, eikä sillä pysty pelaamaan pelejä tai editoimaan mitään. Mutta ei se ole laitteen tavoitekaan. Optista asemaa ei laitteesta luonnollisestikaan löydy.
Tablettina laite toimii hyvin. Sen saa kätevästi matkaan ja sillä on kaikki tabletin ominaisuudet. Windows 8.1 on kelpo käyttöjärjestelmä, mutta sen työpöydän mukana olo hieman pilaa tablettimaisuutta, koska työpöydän käyttö on sormin melko hankalaa. Sovelluskaupassakin sovellusten määrä sekä laatu eivät yllä Android- ja iOS-tablettien tasolle.
Kannettavana laite toimii heikommin. Sillä voi hoitaa kannettavan perustehtäviä, mutta tehoissa raja tulee nopeasti vastaan. Laitteesta uupuu paljon myös liitäntöjä sekä optinen asema. Optista asemaa kuitenkin on nykyään yhä harvemmassa laitteessa, eikä sitä puutteeksi voi sanoa tämän kaltaisessa laitteessa.
Vertailua 4. sukupolven iPadiin
iPadiin verrattuna laite on kevyt, huomattavasti kevyempi, mikä johtunee laitteen pienemmästä akusta iPadiin verrattuna. Laitteen akunkesto on myös heikompi kuin iPadilla. Syynä tähän ovat Asuksen pienempi akku sekä tietenkin myös raskaampi käyttöjärjestelmä. Asiat voisivat olla toisin, jos laitteessa pyörisi kevyempi Windows 8.1 RT, jonka suorittimena olisi virtapihimpi ARM-suoritin.
Peruskäytössä Asuksen ja ipadin sulavuudessa ei ole huomattavaa eroa. Kummatkin hoitavat perusjutut moitteetta ja tökkimättä. Asus käynnistyy huomattavasti iPadia nopeammin, niin kuin voitte oheisessa videossa todeta. Sovelluskäynnistyksissä Asus on nopeampi Netflixin sekä Ilta-Sanomien avaamisessa, mutta Facebook-sovellusta avattaessa iPad voittaa melko selvästi.
iPadin näyttö on huomattavasti tarkempi sekä kirkkaampi. Värintoistossakin iPad ottaa pisteet kotiin syvemmillä väreillä. Asus toistaa mustan mustemmin, kun kirkkaus on maksimissa, taasen iPad toistaa mustan harmahtavana.
Hyvää:
- Laitteen keveys ja istuvuus käteen
- Akkukesto Windows-laitteena
- Liitännät
- Paketissa mukana tuleva näppäimistö
- Suoritin
- Hinta
Huonoa:
- Näyttö
- Windowsin sovelluskaupan valikoima
- Työpöytäohjelmien käyttö
- Takakameran puute varauksin
Yhteenveto
Laitteesta jäi mukava maku suuhun ja voin suositella laitetta tietyille henkilöille, erityisesti opiskelijoille. Laite sopii hyvin opiskelijalle mukana tulevan näppäimistön, Office-paketin sekä melko huokean hinnan takia. Käyttäjälle, joka vaatii tuotteelta hyvää näyttöä ja paljon sovelluksia, suosittelen valinnan kääntymistä johonkin muuhun tablettiin. Laite sopii hyvin myös yrityskäyttöön, jos yrityksen järjestelmät toimivat Windowsilla.
Windows 8.1 korjaa hyvin Windows 8:n ongelmakohtia ja on käytettävyydeltään hyvällä tasolla. Henkilökohtaisesti pidän Windows 8.1:n ulkonäöstä ja, kun Windows 8.1:n omaksuu on se jo itsessään hyvä käyttöjärjestelmä.
Laite on muotoiltu hyvin ja näppäimistön liitettävyys ja käyttö on saatu erinomaiselle tasolle. Näyttöön Asus olisi voinut panostaa hieman enemmän. Tarkkuus olisi voinut olla parempi, kuten myös kirkkaus.
Kuitenkin Windows 8.1 ja sovelluksien puute on syy, miksi monet jättänevät laitteen kaupan hyllyyn.
Sanottakoon kuitenkin, että Asus on tehnyt hyvän laitteen ja pitänyt kustannukset riittävän alhaisina, että laitteelle saadaan kohtuullisen alhainen hinta.
P.S. Jos Asus Transformer Book T100:sta jäi vielä kysyttävää, kysy alla kommenteissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »