Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Surface Pro 3 – viittä vaille kannettava tietokone

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Surface Pro 3, Type Cover ja Surface-kynä

Surface Pro 3, Type Cover ja Surface-kynä

H-hetki on käsillä. Seuraavaksi nimittäin selvitämme, miten Surface Pro 3 yhdessä uudistuneen Type Coverin kanssa selviää kannettavan tietokoneen haastavista tehtävistä. Arvostelun aiemmissa osissa tarkastelimme laitetta yleisesti ja testasimme sen käyttöä puhtaana tablettina.

Kulkee vaivatta mukana

Läppärinäkökulmasta 800 gramman laite on todella vaivattomasti mukana kulkeva tapaus. Surface Pro 3 mahtuu pienempäänkin reppuun tai laukkuun eikä rasita käyttäjäänsä kannettaessa. Laite käynnistyy tietysti unitilasta välittömästi, mutta täysin suljetusta tilastakin nopeasti. Se on siis kätevä napata esiin milloin vain esimerkiksi nopeaa työtehtävää varten.

Samoin laitteen käsittelyyn tottuu nopeasti. Aluksi esimerkiksi katselukulman säätely seisontatuen avulla ei ole aivan niin näppärää kuin normaalissa kannettavassa, mutta käsien totuttua Surface Pro 3:n erilaiseen fysiikkaan hoituvat laitteen esille otto ja asennon vaihto varsin mukavasti. Eritoten, kun tabletti on tukijalkaansa myöten niin laadukasta tekoa, ettei sitä tarvitse käsitellä silkkihansikkain.

Type Coverin ja kosketusnäytön välimaastossa

Kuten aiemmin mainitsimme, yksi Surface Pro 3:n suurista hidasteista on Windowsin laihahko sovellusvalikoima. Tämän vuoksi käyttäjän on monissa tapauksissa pakko paeta perinteisen työpöydän puolelle hakemaan monipuolisuutta toimintaansa. Läppärikäytössä, eli Type Coverin kanssa, tämä ei onneksi haittaa niin paljoa, kun pieniä kohteita voi tarvittaessa klikkailla hiiren avulla.

Surface Pro 3:n Type Cover

Surface Pro 3:n Type Cover

Ikävä kyllä Type Coverin touch pad -hiiren käyttömukavuus ei pääse laitteen muiden ominaisuuksien tasolle. Pinta on omaan makuuni hieman liian liukas ja lisäksi levyn pinta-ala on pieni. Navigointi sen avulla onnistuu kyllä, mutta pitkille työ- tai pelihetkille sormet hakeutuvat mieluummin joko kosketusnäytölle tai ulkoiselle hiirelle.

Kirjoittamisen Type Cover sen sijaan hoitaa hyvin. Tietenkään ohuen kannen kirjoitustuntuma ei pärjää perinteisille läppäreille, mutta painikkeet ovat siitä huolimatta kookkaat ja antavat sopivasti palautetta. Olen viime viikkoina kirjoittanut tien päällä lukuisia Mobiili.fin artikkeleita Surface Pro 3:lla täysin ongelmitta. Elintärkeä apu on mahdollisuus nostaa näppäimistö toisen magneetin avulla kohotettuun asentoon: ilman tätä kirjoittaminen olisi huomattavasti ankeampaa.

Type Coverin korotettu kirjoitusasento

Type Coverin korotettu kirjoitusasento

Magneetin ansiosta sylikäyttökin onnistuu kohtalaisesti. Enemmän kokemusta itse asiassa rajaa seisontatuki, jonka vuoksi laite vaatii tavallista enemmän sylitilaa rajoittaen mahdollisia käyttöasentoja. Useimmiten mukava kirjoitusasento on kuitenkin mahdollista löytää ja laite toimiikin näiltä osin paremmin kuin miltä päälle päin ehkä näyttää.

Lisäksi on mainittava, että totesin kosketusnäytön läppärikäytössä todella luontevaksi navigointitavaksi. Vanhassa kannettavassani on perinteinen paneeli, mutta yritin tästä huolimatta eräänä päivänä tökkiä myös sen näyttöä. Niin nopeasti kosketuskäyttö löysi tiensä selkärankaani, mikä on suuri plussa sekä Surface Pro 3:lle että muille kosketusnäytöllä varustetuille läppäreille.

Windows 8.1 Pro ja työpöytänäkymä

Surface Pro 3 on pohjimmiltaan täysimittainen PC hyvine ja huonoine puolineen. Tehoja oli testiversiossa riittämiin kaikkeen toimintaan, aina kevyestä nettiselailusta erilaisten moniajotilanteiden kautta raskaampaan pelaamiseen saakka, eikä tahmaamista juurikaan ollut nähtävissä. Väitänkin, että useimmille käyttäjille Core i5 -versio riittää enemmän kuin hyvin.

Raskaiden tehtävien parissa laite lämpenee kyllä huomattavasti, mutta ei tullut koskaan epämiellyttäväksi pidellä. Läppärikäytössä asiaa ei itse asiassa edes huomaa, kun laitteisto piileksii näytön takana. Perinteisestä läppäristä poiketen reidet eivät siis olleet hiessä edes pidemmän käytön jälkeen.

Liitäntöjä on juuri riittävästi, jotta Surface Pro 3:lla voi uskottavasti tehdä PC:ille ominaisia toimia. Tiedostojen käsittely, videotoisto, erilaisten ajurin asentaminen tarvittaessa ynnä muu onnistuu siis hienosti. Kokemusta rajoittaa ainoastaan työpöytänäkymän laajuus, joka jättää ikonit usein liian pieniksi, vaikka niitä muuttaisi asetuksista isommiksi. Lisäksi kaikki kohteet, edes Windowsin omat taustakuvat, eivät skaalaudu näytön erikoiselle tarkkuudelle oikein, mikä johtaa sumuisiin ja rosoisiin kohteisiin ja kuvaajiin. Ongelma on vain kosmeettinen ja usein varsin huomaamatonkin, mutta tuo silti ikävän rypyn muuten niin kauniiseen laitteeseen.

Kokonaisuus ja hinta

Surface Pro 3 toimii sinänsä läppärinä varsin mainiosti, vaikka tietyissä asioissa tehdäänkin kannettavuuden ja tablettihengen vuoksi kompromisseja. Sen ihanteellista kohdekäyttäjää on kuitenkin vaikea hahmottaa.

Itse käytän päätietokoneenani pelkästään läppäriä, enkä siis olisi valmis ottamaan Surface Pro 3:a jokapäiväiseksi tietokoneekseni. Pääasiansa työnsä muualla hoitavalle ja kevyttä monitoimilaitetta kaipaavalle kyseessä on sen sijaan varsin mainio vaihoehto. Erilaisten ultrakannettavien ja tabletti-läppäri-hybridien maailmassa Microsoftin uutuustabletin hintaa voi kuitenkin olla vaikea perustella. Pääasiassa tablettia kaipaavalle laite on aivan liian hintava ja pääasiassa läppäriä kaipaavalle taas perinteisemmän mallinen laite voi olla hieman miellyttävämpi käyttää pitkällä tähtäimellä. Asiakkaan tarpeiden tuli siis osua täydellisesti Surface Pro 3:n omintakeiseen tarjontaan.

Arvostelun seuraavassa ja viimeisessä osassa koostamme kaikki tärkeimmät huomiot yhteen kompaktiin pakettiin. Lisäksi arvioimme vielä hieman tarkemmin sitä, kenelle Surface Pro 3 todella sopii.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. jonnepo

  Jos hinnalla ei ole väliä, on tässä tablettien kuningas .

  • Vili

   Tablettien!?!?!?! :) juuustt..

   • jonnepo

    Niin, vaikkei tässä ole applen ohjelmistoa toimii tuo myös täysiverisenä tablettina.
    Joten mikäs nyt ahdistaa?

    • matti

     Oisko vaikkapa paino ja käytettävyys pelkällä kostetusnäytöllä vaikka aluksi.

     • jonnepo

      Pelkkä kosketusnäytön käyttö onnistuu ainakin itseltäni samsungin rt tabletilla oikein loistavasti. Painon en usko haittaavan ketään, koska kuka vain jaksaa kannatella 800 grammaa :D

     • Vili

      Painon en usko haittaavan ketään, koska kuka vain jaksaa kannatella 800 grammaa :D”

      Vaikka 5 vuotias tyttö?

      Olet kyllä harvinaisen hakoteillä, vai miksi luulet että valmistajat tekee tableteistaan jatkuvasti kevyempiä eikä painavampia? Miksi kevyempi tabletti myy yhtäkkiä kymmeniä miljoonia? Koska keveys nimenomaan on yksi tärkeimpiä asioita tabletissa ja siinä miten miellyttävä sitä on käyttää.

      Jos samsung pystyy yhtäkkiä vaikka pudottamaan nykyisen tablettinsa painoa vielä 200 grammaa niin miljoonien myynti on taattu pelkästään sillä vaikka laite olisi muuten täysin sama kuin edellinen. Kyllä jos mun tabletista vieläkin putoaisi 200grammaa niin olsin varmaan ensimmäisten joukossa päivittämässä. Mitään ongelmaahan raskasta tablettia ei ole pidellä, mutta kyllä ero on kun yöllä ja päivällä edellisen ja nykyisen tablettini välillä. Huomaan sen aina välillä kun otan käsiini veljen tabletin jonka sille myin, aina yllättää miten painava se onkin, kun on tottunut tähän uuteen vaikka ei se silloin painavalta tuntunut.

      Ja siis markkinoiden yksikään tablet ei ole lähelläkään surface pro 3:n painossa, eli jos käytttäjä haluaa tabletin kiertää se kyllä surface pro 3:n todella kaukaa.

 2. jonnepo

  Jos käyttäjä haluaa tabletin joka on laadukas , toimii monet sovellukset ja kaikki pöytäkoneesta tutut ominaisuudet.
  Enpä tiädä kenenkään asiakkaan painon mukaan valkanneen tablettia tai puhelintansa :D kerran asiakas sanoi iphonen olevan liian kevyt ja se on aunut mitä ovat minkään painosta kiinnostuneet .

  • Vili

   Sittenhän valmistajat yrittää ihan turhaan tehdä niiden tableteista kevyempiä (microsoftikin), pitäskö sun käydä neuvomassa niitä vähän? Että lisää ominaisuuksia ja 300-400g lisää painoa, koska ei se ketään haittaa kuten sanoit.

   • jonnepo

    En väitä että noin pitäisi toimia, kerroin vain ettei enemmistöä kiinnosta laitteen paino, ellei se ole useita kiloja.

    • Vili

     Eikai se paino nyt enää olekkaan mikään iso juttu kun lähes kaikki tabletit painaa lähes saman poisluettuna surface pro 3.

     Väitän että suurin osa iPad Airin ostajista osti nimenomaan sen painon takia sen ja siksi Apple pystyi myymään niitä niin valtavat määrät koska Apple tarjosi jotakin mitä kaikki haluaa vaikka omistaisi jopa edellisen mallin.

     IPad Airin isoin myyntivaltti oli nimenomaan keveys, en ymmärrä mitä muuta Airi olisi tarjonnut joka selittäisi niin ison myynnin? Kuka nyt ei selvästi kevyempää tablettia haluaisi.

     • jonnepo

      Eiköhän myynti johdun pitkälti siitä, että se on applen uusin malli :D eikä niinkään keveydestä.
      Voisin veikata seuraavankin ipadin myyvän perkeleesti vaikka painaisi enemmän.

     • Vili

      En usko tohon, mua ei ainakaan olisi saanut päivittämään iPad 3:sta Airiin mikään rautamuutos, mutta kun kaupassa kävin koittamassa laitteen keveyttä olin täysin myyty. Käytän tablettia niin paljon, että tottakai haluan olevan sen niin kevyt kuin se voi olla.

      Myös suurmmalla osalla joka Airin osti sano, että nimenomaan se paino oli syy.

      Samoin kaikki jotka omaa Airiani sen jälkeen kokeili olivat hämmentyneitä kuinka kevyt se on ja osa osti silloin ekan tablettinsa myös ja paino oli nimenomaan se WOW juttu siinä mikä ne vakuutti. Samoin iPad mini retinan myynti jäi vaisuksi, koska nyt isossa versiossa tuli ison ja pienen tabletin parhaita puolia. IPad minin etu oli keveys ja toisaalta pienuus, mutta iPad mini retinan aika vaisusta myynnistä päätellen Airin keveys oli tarpeeksi valitsemaan se isompi malli.

     • jonnepo

      Iiihan miten vain :D toiset tykkää kevyistä sitten, toiset taas ei.

 3. Matti

  Aika moni valitsee painon ja koon mukaan. Oma ipad minikin tuntuu välillä liian painavalta, kun sitä kannattelee yhdellä kädellä vähänkään pidempään. Tuo surface tekee varmasti monta asiaa hyvin, mutta tuskin yhtään erinomaisesti.

 4. Sk

  Älkääkäpä tapelko. En vertaisi Surfacea millään tavalla tablettiin, kun ei siinä ole varsinaisesti tabletin käyttöjärjestelmää.

  • Mika

   Surface on tietokone, jolla pystyy tarvittaessa tekemään myös samat asiat kuin tabletilla. Se on joillekin kova pala, joten ainoa mihin voi takertua on tuo paino. Muutenkin on hölmöä verrata 10” iPadia 12” Surfaceen, joka on pinta-alaltaan yli 40% isompi, joten painoja on turha vertailla.

   • Matti

    No mutta jos väittää että surface on paras tabletti, niin silloin sitä verrataan tabletteihin…

    • Mobiili

     Verrataanko markettiläppäreitä ultrabookeihin? Jos vertailua haluaa harrastaa, niin eikö se kannata tehdä vastaaviin. Applella ei ole hybridejä tai 12″ tabletteja, joten ainoa keino miten se voi kilpailla Surfacen kanssa on teipata ilmastointiteipillä iPad MacBookin kanteen. Paino vain ikävästi nousee sillä keinolla.

 5. GalaxyS3

  Minun ”tabletti” painaa 2.1kg, on se tosiaan vähän liian painava yhdellä kädellä pidettäessä.
  Kyseessä siis Lifebook T4215 (2GHz dual-core, 4gb ram, win vista) :D Kyllä joku n.8″ win8 tabletti houkuttelis…

 6. TeeJii

  Voi kiesus. Aika järjetöntä vertailla Surfacea suoraan iPadin kanssa. IPad on suunnattu lähinnä nettisurffailuun ja hupikäyttöön. Siinä käytössä keveys on tietysti etu. Nettikäytön ja hupikäytön lisäksi Surface soveltuu ”oikeaan” työskentelyyn, tekstinkäsittelyyn, Excelin pyöritykseen jne. Sen saa mm. liitettyä yritysverkkoon ja sitä voi käyttää eri käyttäjäprofiileilla.

  Käyttäjäprofiileista on iso hyöty myös kotikäytössä. Jokainen perheenjäsen voi kirjautua omalla tunnuksellaan ja tehdä kytkyn omaan puhelimeensa. IPadhan on samalla tapaa henkilökohtainen laite kuin puhelinkin. Vaikka Surface on kallis, niin eipä tarvitse ostaa jokaiselle omaa tablettia.

  En kyllä oikein tajua millaisia eroja käytettävyydessä on eri tablettiryhmien (iPad, Android, Windows 8) välillä. Mielestäni kyse pelkästä tottumuksesta johonkin järjestelmään. Samat hommat saa tehtyä kaikilla, hieman eri tavoin vain.

 7. Make

  Nyt on jo aikaa noista edellisistä kommenteista, mutta jospa kertois omista kokemuksista sen verran, että ennen repussa kulki läppäri JA tabletti. Nyt kulkee Surface 3 pro i5-prossulla. Ihan loistava laite. Omassa käytössä korvaa molemmat laitteet. Vähän painavahan se on tabletiksi, mutta toisaalta kohtalaisen kevyt läppäriksi. Tällä laitteella ei ehkä kannata korvata kumpaakaan erikseen, mutta kahden laitteen sijasta mulla on nyt vaan yks käytössä. Niin ja kuskattavana. Läppärin ja tabletin myin pois, kun ei ollut niille enää järkevää käyttöä. Siihen tottuu niin hirveän nopeasti, että kaivaa aina Surface esiin vaikka olis mitä käyttöä. En vaitaisi enää erillisiin laitteisiin.

Tuoreimmat jutut