Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kokeeko Samsung Nokian kohtalon?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Samsungilta odotetaan lisää metallirakenteisia puhelimiaSamsung on Applen kanssa dominoinut älypuhelinmarkkinoita viime vuodet. Älypuhelimet alkavat olla tällä hetkellä siinä pisteessä, että niiden kehitys alkaa tasaantua. Tällä hetkellä kehitys nähdään pitkälti tehokkaampina suorittimina, tarkempina näyttöinä ja parempina kameroina. Älypuhelinmarkkinoilla alkaa kuitenkin olemaan todella paljon eri valmistajia, jotka myyvät monia miljoonia älypuhelimia, kun vielä muutama vuosi sitten markkinoilla oli vain muutama suuri valmistaja.

Tästä päästäänkin kysymykseen: onko Samsung kokemassa Nokian kohtalon? Samanlaisia merkkejä on havaittavissa tällä hetkellä. Vaikka Samsung myy tällä hetkellä maailmassa eniten älypuhelimia, on sen markkinaosuus tippunut melkoisesti. Vuoden 2013 toisella neljänneksellä Samsungilla oli hallussaan 32,2 prosentin markkinaosuus. Vuotta myöhemmin vastaavana ajankohtana markkinaosuus oli tippunut 24,9 prosenttiin. Vuodessa tuli siis reilun seitsemän prosenttiyksikön pudotus.

Samsungilla ei ainoastaan markkinaosuus ole pudonnut vaan myös liikevoitto. Yhtiö julkisti juuri huonoimman tuloksen kolmeen vuoteen. Samsungin tulos putosi jopa 50 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Yhtiöltä ei ole muutenkaan tullut juurikaan mitään mullistavaa, vaan Samsung on julkistanut monia hieman paranneltuja laitteita markkinoille. Toki ne myyvät edelleen hyvin, mutta monet muut valmistajat tarjoavat samantasoisia tuotteita huomattavasti edullisempaan hintaan. Tällä hetkellä markkinoilla on selvästi nähtävissä hintakilpailua. Siinä missä Apple ylhäisessä yksinäisyydessään myy miljoonia yli 600 euroa maksavia laitteita, muut pienemmät Android-valmistajat tarjoavat lippulaivaälypuhelinten ominaisuuksia noin 300 eurolla. Esimerkiksi juuri Eurooppaan julkaistu Honor 6 ja hieman vanhempi OnePlus One ovat kovan luokan puhelimia, vaikka ne ovat todella edullisia.

Samsung Galaxy S5 sinisenä värivaihtoehtona

Samsung Galaxy S5 sinisenä värivaihtoehtona

Nokian alamäki alkoi aikoinaan Applen julkistettua iPhonen. Se toi jotain aivan uutta markkinoille, mutta Nokialla ei vastattu siihen tarpeeksi ajoissa. Markkinaosuus laski, tulokset heikkenivät ja monet muutkin valmistajat rupesivat tekemään hyviä älypuhelimia.

Samsungilla ei selvästikään viitsitä nyt ottaa suurempia riskejä. Hyvää ei kannata muuttaa, vai mitä? Mielestäni Samsungilla mennään juuri nyt tuolla meiningillä. Esimerkiksi Samsung Galaxy S5:n ja Galaxy S4:n erot ovat loppujen lopuksi todella pienet. Muutenkin Samsungilta tulee tällä hetkellä eri puhelinmalleja kuin sieniä sateella.

En ole varma, mitä Samsung aikoo tehdä, että sen markkinosuus kääntyisi kasvuun. Joka tapauksessa tällä hetkellä on paljon merkkejä, jotka viittaavat laskun jatkumiseen. Samsungin pitäisi reagoida tilanteeseen tarpeeksi ajoissa, ettei sille käy niin kuin Nokialle, joka myi matkapuhelintoiminsa pois.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Cubisti

  Erittäin hyvin sanottu siellä takana!

  Pois kaikki fanipoikamaisuudet, mutta Samsungilla olisin hyvin huolissani kuluttajatuotteiden mobiiliosastosta. Puolijohde-, näyttö-, muisti- ja prosessorivalmistajana Samsung putoaa aina jaloilleen (kuten MS:lle on aivan sama kun pilvi- ja Office-palvelut pitävät yrityksen osinkokoneena), mutta ikävästi Nokian esimerkki muistuttaa mahdollisuudellaan. Kilpailu on kovaa ja armotonta.

 2. Vili

  Nyt se alkaa päivä päivåltä näkymään paremmin mikä etuasema Applella on kaikkiin muihin verrattuna.

  Apple pystyy tarjoamaan jotain mitä kukaan muu ei koska niillä on oma käyttöjärjestelmä ja sen ympärillä valtava haluttu ekosysteemi. Eikä kukaan kiinavalmistaja pysty tarjoamaan samaa halvalla kuten nyt on android maailmassa käymässä. Isot nimifirmat ongelmissa ja kiinasta pusketaan aina vaan halvemmalla luuria pihalle.

  Nyt se kostautuu, että vuosia sitten otti sen ilmaisen androidin, samsungkin yrittänyt viimeaikoina kehittää b suunnitelmaa, mutta aika meni jo.

  • Kellopeli

   Ei se nyt vaan niin mene, että kaikki haluaa ylihintaisen täysin epäyhteensopivan samanlaisen tuotteen. Apple on ollu aikaisemmin konkurssin partaalla, josta Microsoft sen pelasti ja mikään ei estä etteikö sama voisi tapahtua joskus uudestaan. Kaikki ei halua samanlaista autoa tai takkia jos kaikki niihin liittyvä on ostettava kolminkertaisella hinnalla. Tiedän paljon ihmisiä, jotka pitävät Applen, BMW:n, Moccamasterin ja Dysonin ostajia selkeästi tyhmempinä kuin muut, vaikka näiden ostajat uskovat kiistatta itse olevansa parempia ja älykkäämpiä kuin muut. Se ei ole yhtään selvää kuka keksii seuraavan oikeasti kovan jutun. Pahasti näyttää siltä, että se ei ainakaan ole Apple, Samsung, Microsoft tai joku Androidilla leikkivä kiinalainen kopiopaja.

   • Vili

    Miksi kaikkien se tarvisi haluta? Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että jos käyttäjä ostaa high end luurin suurin osa valitsee iPhonen, muut sitten jakaa mitä jaettavissa ja tässä tullaan juuri siihen, että erittäin vaikea on android valmistajien erottua toisistaan, eli kiinapajat pystyy tarjoamaa melkein samaa yli puolet halvemmalla ja se alkaa selvästi näkymään android valmiatajien tuloksissa koska niilläkin ainoa tapa kilpailla alkaa olemaan hintojen lasku.

   • kk

    ”Tiedän paljon ihmisiä, jotka pitävät Applen, BMW:n, Moccamasterin ja Dysonin ostajia selkeästi tyhmempinä kuin muut, vaikka näiden ostajat uskovat kiistatta itse olevansa parempia ja älykkäämpiä kuin muut.”

    Mitenkähän erikoisessa seurassa minulla on tapana liikkua kun en juuri koskaan törmää todellisten ihmisten kanssa tällaisiin käsityksiin että joku pitäisi itseään parempana ihmisenä brändivalintojensa takia tai muita huonompina heidän brändivalintojensa takia?

    Pakko sanoa että aika pinnallista seuraa taitaa olla tuollaiset ihmiset.

    • Vili

     Joo jos olisin kellopeli, miettisin hyvin tarkkaan seuran vaihtoa. Itse en ole kyllä IKINÄ törmännyt oikeassa elämässä mihinkään tällaisiin, ei oikeassa elämässä ketään kiinnosta mitä kukakin käyttää. Toisilla lumiat, toisilla samsungit, toisilla iPhonet, ketä kiinnostaa? :D

     Tai ehkä jossain ala-asteella meininki eri? Mutta kukaan aikuinen ihminen ei tällaisia mieti.

  • Toni

   Tarkotat varmaan että Applella on sellainen käyttöjärjestelmä mitä Googlen androidilla oli monta vuotta sitten? Apple on suuri tekijä, sitä ei voi kieltää, mutta en näe mitään uutta, mitä androidissa ei olisi ollut aikoja sitten.

   Mitä Samsungiin tulee, minun mielestä Samsungin pitäisi kuluttaa varojaan mielummin lippulaiva malleihin kuin turhiin keskiluokan puhelimiin.

   • Vili

    ”mutta en näe mitään uutta, mitä androidissa ei olisi ollut aikoja sitten.”

    No sitä minä en ihmettele :D

    • joopajoo

     Täällä sitä taas ultimaattinen fanipoika on Samsung-uutisessa julistamassa Applen ilosanomaa. Eikös sinun pitänyt pysyä niissä Apple-uutisissa?

     • Vili

      Ei edelleenkään, ehkä kannattaa tsekata mitä sanoin, tosin android pojille toi luetun ymmärtäminen tuntuu usein olevan vähän niin ja näin :)

      Kyllä minä olen kiinnostumut seuraamaan miten samsung romahtaa ja toisaalta moni muukin android valmistaja.

    • Apple=paras

     Applen puhelimissa on ikiwanha v.2007 ”yksi kuva -> yksi ohjelma” monoajo,
     mutta se myy ihan homona, koska on niin simppeli
     ja hinta on ns. ”kohdallaan”
     Jee!

   • Jake123

    Ihanko totta? Montako vuotta sitten Androidkännyihin tuli toimiva sormenjälkitunnistin…? Entä toimiva nfc, tms, maksujärjestelmä …siis kännyässä…? Ja mikähän se firma oli, mikä tän nykyisin kaiikien käyttämän ’tökittävän’ kälin toi puhelimiin…?
    Nyt ei kenenkään tarvi taas kertoa Xeroxin tuoneen sen ekana, tosin kopiokoneisiin. ja IBM sitt tietokoneisiin, pc:ihin OS/2:ssa..

 3. Henrik
 4. jorma iso

  Taitaa vilillä olla nyt pakokahu päällänsä, kun noin keleesti täytyy jotain puhelinta puolustella . Ja ikää oli ??
  On kuule maailmassa muutakin tärkempää , esim. ottaa muidenkin mielipiteistä oppia ja ajatella , että ehkä toisinkin voi olla . Tässä vaan nähdään kuinka omppu on saanut kulttimaisuuden joidenkin päähän ihan hikeen asti . Tuon luulisi olevan totta jenkeissämutta että täällä . Huh huh !!

  • Vili

   Sinun ikäsi kyllä kiinnostaisi kovasti, ei tunnu toi äidinkieli olevan sitten yhtään hallussa. Toivottavasti vielä ala-asteella nimittäin niin on äidinkielen perusteet hukassa. Lähdetään nyt vaikka siitä, että pilkkua ja pistettä ennen ja jälkeen ei tule väliä, ainoastaan jälkeen. Jos ulosanti on tuo niin kannattaa olla kirjoittamatta.

   • Henrik

    Vili on kova pilkkua ainakin viilaamaan!!.

   • Plote

    Me elämme vuotta 2014 jolloin kommentit voidaan halutessa kirjoittaa puhekielellä. Turha se on inistä jos pilkkua ei ole. Tosin käytän kirjottaessani pilkkuja, mutta en tule nettiin puhelinuutisiin siitä valittamaan!

 5. Reality check

  Olipa melko heppoinen artikkeli, ihan kuin mobiilialan tuntemus puuttuisi nuorelta pojalta…

  Tietenkin on luonnollista että kun koko matkapuhelinalalla on rautamyynti hiljentynyt, niin isoimmalla valmistajalla kolahdus on kovin. Ja korealaiset ovat jo pitkään todistaneet että he reagoivat alan muutoksiin ja trendeihin hyvin nopeasti, toisin kuin Nokia aikanaan. Eli uskon Samsungin pärjäävän hienosti tulevaisuudessakin.

  Ja millaista puppua onkaan kommentti jossa mainitaan että S4:n ja S5:n erot ovat hyvin pienet? Puuttuuko taas tuotetietous, vai onko Samsungin vastainen asenne vallannut kirjoittajan mielen? Itse olen käyttänyt kumpaakin puhelinta, ja S5 toi minulle ainakin mukanaan pitkän listan uutuuksia:
  – Veden- ja pölynkestävyys
  – Isompi, laadultaan parempi näyttö
  – Huikeasti kehittynyt kamera (reaaliaikainen HDR, valikoiva tarkennus, 0.3 sekunnin tarkennusaika)
  – Ultra Power Saving Mode, jolloin yhdellä latauksella puhelinta voi käyttää päiväkausia
  – Sykemittari
  – Download Booster, joka mahdollistaa 4G:n ja wifin käytön samanaikaisesti isojen tiedostojen lataamiseen
  – Sormenjälkilukija
  – Yksityinen tila (piilottaa arkaluontoiset tiedostot)
  – Lasten tila (sallii lasten käyttöön vain sinun hyväksymäsi appsit, leikkisässä ympäristössä)
  – Huikea määrä rahanarvoisia palveluja ja appseja kaupanpäälliseksi: tsekkaa vaikka Galaxy Gifts ja Samsung Upick
  – Paremmat lisätarvikkeet (itselle tärkein on paranneltu S View Cover ja langattoman latauksen kuoret)

  Joten oikeesti, skarpataan vähän?

  • Henrik

   Asiaa!.Tuohon minäkin uskon.

  • bataattos

   itse en myöskään loppujen lopuksi näe suurta eroa s 4 ja s 5den välillä, pääasissa erot löytyvät mikropiireistä, näytöstä ja kamerasta. sekä tietysti tuo veden ja pölyn kestävyys ja sormenjälkitunnistin. itsellä on tosiaan s 4 gt19505. ohjelmisto puolelta ei ole oikeastaan mitään uutta, mitä en saisi custom romin avulla tähänkin puhelimeen.(olen jo käyttänyt Y.C.D ja goldeneye romeja, tällä hetkellä slimkattia). mutta eniten minua ärsyttää sampoissa tämä puhelimen kuorien materiaali(note 4ssä on onneksi kuitenkin jo alumiini reunukset), sekä että kaikki sampat näyttävät aika samanlaisilta. toivottavasti tähän samppa tekee parannuksen. itse varmaan siirryn seuraavaksi nexus 6seen, eli motorolan(sekä googlen ja lenovon) leiriin.

   tuo vili ei kyllä näytä ymmärtävän että jokainen ihminen valitsee oman mielensä mukaan puhelimen, kaikki ei pidä juuri siitä erittäin suuret katteet omaavasta iphonesta. esim. minä vaadin puhelimelta muokattavuutta, tiedostojen hallintaa ja isompaa ja laadukkaampaa näyttöä, sekä että se ei ole niin tylsän näköinen kuin iphonet.

   • Androidia vedenpitävänä

    Samsung Galaxy S4 Active oli jo vedenpitävä malli.
    Ainoa uutuus on HDTV:n kanssa täysin yhteensopimaton tupla-HD näyttö
    Eli siis entinen on liian hyvä, jotta ostais uutta.

    Nyt tarvitaan jotain repäisevää!
    3D näyttö ja stereokameralla aito 3D-käyttöliittymä.
    Lumia McLaren peruttiin ja Amazonit haukkasivat lantaa.
    Kuka ottaa riskin?

    Sony?

 6. Marko

  Mielestäni Nokia kaatui ennenkaikkea kahteen asiaan. Selvää on että Win-käyttis ja elop oli yksi niistä, mutta toinen vähemmän mainittu seikka oli mielestäni miljoona eri mallit, joita Nokialta tuli. Jos alaa ei seurannut, ei enää tiennyt mitä odottaa, milloin ja missä on mitäkin ominaisuuksia. Puhelimia tuli kun sieniä sateella. Niistä katosi hohto.

  Samsung tekee nyt samaa. Kaikenlaisia puhelimia kaikille. Se toimii sen hetken, kunnes se hohto katoaa.

  Applelle on yksi perkeleen puhelin ja se tahkoaa sillä rahaa. Ja näin kuuluukin olla.

  • Vili

   Nokia kaatui symbianiin, se oli se isoin, ihme että et edes sitä maininnut. Windowssiin nokia ei kaatunut, se oli vain epätoivoinen yritys tehdä mahdottomasta mahdollinen ja uhkapeli ei valitettavasti onnistunut. Symbianilla mentiin aivan liian pitkään ja sinä aikana peli oli jo menetetty.

   • Henrik

    Nokia ”kaatui” ylimielisyyteen ja välinpitämättömyyteen asiakkaitaan kohtaan ja lopuksi virhe Microsoftin kanssa,josta Nokia sai neniinsä!!.

    • Kairaaja

     Ehei. Kyllä se nokia ihan symbianiin ja ylimielisyyteen kaatu. Liitto mikkiksen kanssa nyt oli epätoivoinen yritys nousta vielä…

   • Toni

    Ehkäpä sun Vili kannattais mennä opettelemaan käytöstapoja ylä-asteelle. Kukaan ei tykkää nenäkkäistä ja ylimielisistä ihmisistä. Tai no, kuten jossakin vaiheessa sanoinkin, niin applen fanipojathan on muutenkin vähän ylimielisiä :D Kun ei keksi muuta sanottavaa niin aletaan heittämään herjaa ihmisistä. Liekö luonteessa joku vika…

    • Jake123

     Ai onko sulla Apple, kun noin henk.kohtaisuuksiin meet…?

  • Samaa mieltä

   Olen samaa mieltä tuoteportfolion karsimisesta. Ei pelkästään se, että niistä katoaa hohto, mutta myös ostajien päiden sekoittaminen. Yhdessä kaupassa on kymmenen eri mallista samsungia ja toisessa kaupassa erit kymmenen mallia. Kyllä ei ole helppo tehdä päätöstä verrattuna valmistajaan, jolla on vain muutama eri malli tarjolla. Ja Apple ei ole ainoa tällainen valmistaja. Monella Kiina-valmistajalla on nykyään vain maksimissaan muutama eri malli tarjolla.

 7. keisari

  Samsung ei ole riippuvainen pelkästään kännyköistä riippuvainen toisinkuin nokia aikanaan

  • Kairaaja

   Ei kai nokiakaan riippuvainen pelkistä kännyistä ollut? Siellä on ihan rahaa takoova osastokin, mobiili puoli kusi pahasti…

 8. Kimmo

  Samsung voi kokea Nokia kohtalon teoriassa vain jos Samsungin toimitusjohtaja haukkuu huomenna julkisesti Galaxyt ihan paskoiksi, lopettaa niiden kehityksen eikä sitten tuo kahteen vuoteen mitään korvaavaa tarjolle. Noin Nokialla tehtiin Elopin ollessa puikoissa.

 9. Kimmo

  Nokian puhelinpuolen kaatoi umpisurkea Windows Phone strategia. Nokian myynti tyssäsi kuin seinänään heti kun julkistettiin ”Windows Phone only” strategia. Vaikka mobiilia Windowsia on tehty jo pitkälti yli kymmenen vuotta, se ei ole koskaan kiinnostanut ketään. nelkesäti Nuoremmat järjestelmät iPhone ja Android menivät ohi heittämällä. Nokiallakin Windows Phone sai näyttää kyntensä vuosikausia, mutta uhtään mitään nousua ei koskaan tullut. Päinvastoin, Nokialle tuli totaalinen romahtaminen ja Windows Phone on ei ole kasvattanut osuuttaan.

  http://www.idc.com/prodserv/smartphone-ms-img/chart-ww-smartphone-os-market-share.png

  Ja kaikessa tuossa on pohjimmiltaan ollut kyse vain Nokialaisten pomojen ylpeästä kusipäisyydestä. Androidia voi voinut valita kun ei haluttu olla markkinoiden kakkonen Samsungin jälkeen. Piti päästä ykköseksi vaikka pelaamalla pokerista tuttua all-in taktiikkaa Windows Phonen kanssa. Ja tyhjä luu jäi käteen. Google kyllä olisi antanut laittaa puhelimeen myös omat kartat, kaupat ja muut omat jutut Googlen omien palveluiden RINNALLE, mutta se ei Nokialle käynyt. Nokian oli se jonka olisi pitänyt saada laittaa PELKÄSTÄÄN pelkät omat jutut, ja ei Googlen palveluita ollenkaan. Eihän sellaiseen kukaan suostunut paitsi epätoivoinen Microsoft. Nokia oli siis se joustamaton kusipää, ei Google.

  • Kairaaja

   Kuka jaksaa tollasta paskaa levittää, että wp ois kaatanut nokian? Symbian ja ylimielisyys, olis varmaa kannattanu pysyä sillon mukana kehityksessä….

   • Kairaaja

    Ja lisätään sen verta, että ei se antero olis ollu mikään pelastus, sinne sekametelisoppaan mukaan? Isot android valmistajat tulee kaatumaan…

   • Kimmo

    Mitä sinä siihen Symbianiin enää takerrut? Windows Phone oli Nokialla vetovastuussa jo tammikuusta 2011 alkaen. Tapahtuiko niiden kolmen ja puolen vuoden aikana mitään nousua? Ei, pelkkä romahdus koska WP ei kiinnostanut yhtään ketään. (kts. linkki yllä).

    • Kairaaja

     Nii olishan se nokia voinu ottaa anteron ja kaatua sen mukana, oltasko sit sanottu et antero on ihan paska… Mitään ei ollu enää tehtävissä…

     • Kimmo

      Jos Nokia olisi valinnut Androidin, se olisi haastanut Samsungin erittäin vahvasti suurimpana Android/älypuhelinvalmistajana. Kaikki Pureviewit ja muut jutut, operaattorisuhteet ja myyntiverkosto jos olisi tuotu järjestelmään mitä markkinat halusivat, Nokia olisi säilynyt suurena valmistajana.

   • Jake123

    Kyll se loppuniitti oli wp:n valinta. Tutuspa vähän myyntitilastoihin. Sitähän ei monikaan haluu luuriinsa …sitä wp:ä…

 10. keisari

  wp on huono hidas käyttöjärjestelmä

  • Kairaaja

   Jokaisessa on hyvät puolet. Tainnu jäädä wp luuri kokeilematta? Sen paras ominaisuus kun on tuo nopeus ja selkeys…

   • Henrik

    Tylsä käyttöjärjestelmä,joten…Yksinkertaisille ihmisille,yksinkertainen älyluuri eli Windows-käyttöjärjestelmällä varustettuna!!.

  • Nebu

   keisari clash of clansistä? :Dd

 11. keisari

  wp on hidas paska. on ollut käytössä lumia vuoden. ei kyl tuu toista kertaa ostettuu

  • Tolli?

   Kas kummaa!
   HTC One M8 ja sama ”for Windows” todistavat jotain ihan muuta!
   Aika veitikka olet!

 12. keisari

  lumiois ei toimi clah of clan

 13. Jake123

  Juu mut otsikon kysymykseen, ett vahvasti siltä näyttää, ett alamäki on hyvin liukkaaksi rasvattu …ja koht’sillee on talven liukkaudetkin tulossa…
  Eli kelit jatkuu ja mäki pysyy liukkaana ;)

  • Toni

   Niin, kannattaa varoa ettet itse vahingossa kaadu :)

 14. Antti

  Kaikki alkoi siitä symbianista, ihmiset tulivat järkiinsä.
  Ei ole mitään mieltä ostaa eilispäivän osia ja surkeasti toimivaa käyttöjärjestelmää isolla rahalla.

  Esim. Samsung Galaxy S vs Nokia n97?
  Näähän oli aivan eri planeetalta, tai HTC Desire?

  Kaikki vaihtoehdot toimivat kuin unelma versus nokia älypuhelinsaralla.

 15. Antti

  Lisättäköön vielä, että luottamusta on aika hankala saada takaisin täysin paskojen laitteiden jälkeen. Ei auta WP enään kun on paskat housuissa.

 16. Kimmo

  Elop ja Nokian WP:hen siirtymä:
  http:/www.dilbert.com/2014-11-04/