Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Applen uudet päivitykset ovat ärsyttävän huonoja

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

iOS 8.1Tämän piti olla artikkeli, jossa olisin esitellyt Applen uusien iOS 8- ja Yosemite-käyttöjärjestelmien uusia yhteistoimintoja, joita englanniksi kutsutaan muun muassa nimillä Continuity ja Handoff. Apple esitteli Yosemiten ja iOS 8:n yhteistoimintoja jo kesällä, ja viime viikon torstaina julkaistun Mac-tietokoneiden Yosemite-käyttöjärjestelmän sekä tämän viikon maanantaina julkaistun iOS 8.1 -version piti lopultakin tuoda yhteistoiminnot käyttöön, mutta aivan näin ei kuitenkaan käynyt, ainakaan minun kohdallani.

Tältä Instant Hotspotin pitäisi toimiessaan näyttää

Tältä Instant Hotspotin pitäisi toimiessaan näyttää

Kaikista uusista ominaisuuksista odotin eniten Instant Hotspotia, jonka pitäisi mahdollistaa iPhonen tai iPadin Wi-Fi-yhteyspisteen käyttö tietokoneen Wi-Fi-valikon kautta niin, ettei puhelinta tarvitse kaivaa taskusta tai iPadiä laukusta, vaan yhteyspisteen voi käynnistää ja sammuttaa suoraan tietokoneelta. Tämä olisi erinomainen toiminto liikkuvan toimiston tarpeisiin, kun kannettavan tietokoneen saisi helposti yhdistettyä verkkoon. En kuitenkaan saa Instant Hotspotia toimimaan.

Jo kesällä asensin MacBookkiini Yosemiten beta-versioita ja iPhoneeni iOS 8:n betaversioita, ja muistaakseni Yosemiten seitsemännen kehittäjille tarkoitetun betan kohdalla Instant Hotspot toimi hienosti. Sitten tuli beta 8 ja se lakkasi toimimasta. Yritin monen monta kertaa, viimeiseksi vielä Yosemiten viimeisillä Golden Master -versioilla ja jo julkaistulla iOS:n versiolla 8.0.2, mutta Instant Hotspot ei toiminut. Kun Yosemite viime viikolla julkaistiin, sanottiin Instant Hotspotin tulevan iOS 8.1:n mukana. Ei tullut minulle.

Käytössäni on kaksi virallisella Yosemitella varustettua Mac-tietokonetta sekä yksi iOS 8.1:ä käyttävä iPad sekä yksi iOS 8.1:ä käyttävä iPhone. Saan iPhonella käytettyä iPadin verkkoa ja toisin päin, mutta kummankaan iOS-laitteen yhteyspistettä en saa kummaltakaan tietokoneelta oikein käytettyä. Tätä kirjoitettaessa sain hetki sitten MacBookin yhdistämään iPadin kautta verkkoon ja yhteyden iPadiin sai tietokoneelta katkaistua, mutta tällöin yhteyspiste ei sammunut iPadiltä, vaan jäi päälle kuluttamaan turhaan virtaa.

Nettihaun perusteella en suinkaan ole edes ainoa, jolla on ongelmia Instant Hotspotin kanssa. Monet ihmettelevät keskustelupalstoilla sen toimimattomuutta. Joillain Instant Hotspot on alkanut toimia, kun riittävän kauan on yhteysasetuksia laitteissa räplätty ja laitteita käynnistelty uudelleen, mutta silti monilla, kuten minulla, ei tunnu mikään askartelu auttavan. Pienen harrastelun jälkeen, eikä siis heti käyttöönoton yhteydessä, saan iPadin ja iPhone näkymään tietokoneen Wi-Fi-valikossa, mutta yhteyden muodostaminen ei vain onnistu.

Kuvake kertoo, että iPhonella selataan nettiä. Klikkaus vie Macin samalle nettisivulle.

Kuvake kertoo, että iPhonella selataan nettiä. Klikkaus vie Macin samalle nettisivulle.

Handoff toimii kohtuullisesti, eli kun esimerkiksi selaan nettiä puhelimen Safarilla, ilmestyy MacBookin alalaitaan kuvake, jota klikkaamalla pääsen samalle sivulle, joka puhelimella on auki. Tietokone ja puhelin ovat siis jonkinlaisessa yhteydessä. Tämäkin Handoff kuitenkin toimii vain yhteen suuntaan, eli en puhelimeen saa avauskuvaketta, jos tietokoneella käytän vaikkapa juuri Safaria. Kuitenkin avatessani Safarin iPadillä, tulee puhelimen näytölle kuvake, eli kyllä puhelin niitä ilmoituksia vastaan ottaa, mutta ei kuitenkaan siis MacBookilta.

Murheet iOS 8.1:n osalta eivät muuten rajoitu vain yhden suomalaistoimittajan epätoivoiseen räpiköintiin, vaan esimerkiksi juuri Continuity-ongelmia valittavat monet keskustelupalstoilla ja ainakin Ars Technica havaitsi, että Mac-tietokoneelta lähetetyt tekstiviestit saattoivat vastaanottajan puhelimesta riippuen päätyä perille lukukelvottomina.  Lisäksi 9to5Mac uutisoi jo, ettei maanantaina Yhdysvalloissa käyttöön otettu Apple Pay -mobiilimaksujärjestelmäkään täysin ongelmitta ole selvinnyt. Näissä tosin ongelmana ovat lähinnä olleet kolmannen osapuolen sovellukset, ei niinkään itse maksujärjestelmä.

TL;DR: Applen uusimmat käyttöjärjestelmät olisivat kertakaikkisen loistavia kaikkine uusine toimintoineen, jos ne toimisivat. Applen ekosysteemi hakee vertaistaan, mutta toteutus on tällä hetkellä yksinkertaisesti luokattoman huono. Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Applen laitteissa ilmenee bugeja, mutta tämänkertainen räpellys on jotain ennennäkemätöntä. iOS 8 on nyt neljännessä julkaisuversiossaan, eikä vieläkään toimi oikein. Omalla kohdallani ei Applen laitteiden käyttö ole milloinkaan ennen aiheuttanut näin paljon turhaa askartelua ja harmitusta.

Monet tietysti nyt ihmettelevät fanipojan pillitystä. Kyse on siitä, että tähän asti olen pitänyt iPhonea lähinnä vähiten huonona markkinoilta löytyvänä älypuhelimena, omaan käyttööni ja omien kokemusteni pohjalta. Nyt alkaisi kuitenkin olla tilausta ekosysteemille, joka antaa sen, minkä lupaa. Onko sellaista?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. mikkis

  Siitäniin vaihtamaan androidiin.Oneplus One preorderista tilaukseen. Jos ei täbyy pysty päivittää heti nii kyllä suurimman osan googlen palveluista saa appstoresta. Macin voit pitää. Selaimessa ne kaikki kuitenkin pyörii. Handoff ja tollaset puuttuu mutta kyllä se Gmail vaan paras on ja Driveenkin saa enemmän kuin iCloudiin ilmaiseksi tai edullisemmin ostamalla. Sitten myöhemmin päivittelet sinne androidii täbyy ja läppäriksi vaan se macci nii hyvä tulee!

  • Kairaaja

   No gmail nyt on ihan susi jos vaikka outlookkii verrataa…

   • joopajoo

    Perustelut unohtui?

    • Kairaaja

     Se riittää ettei se toimi kunnolla ei googlen vehkeissä.. Samoja omgelmia en ole kohdannut icloudin ja outlookin kanssa…

     • Energy

      Itsellä ei kyllä ole koskaan ollut mitään onglemaa gmailin/driven kanssa. Tällä hetkellä käytössä OnePlus One ja kaikki toimii niin kuin pitäisikin.

     • jj

      Googlehan toimii Applen laitteissa vallan mainiosti. Itsellä sitä kautta kalenterit, mailit ja yhteystiedot kaikissa laitteissani. Olen käyttänyt myös Outlookia, sekin toimii Applen laitteissa ongelmitta.

     • bataatti555

      joo, en ole kyllä itsekkään huomannut mitään ongelmaa gmailissa, saati sitte muissa googlen sovelluksissa. taitaa olla nämä kommentit, taas näitä…

 2. Kekkerke-12

  Et maininnut iPhonen, iPadin tai maccien malleja?
  instant hotspot pitäisi toimia 5s, 6, 6Plussalla, iPad Airillä ja 2013 -> maceillä suht ongelmitta.

  Handoff vaatinee luultavasti ok mobiilinettiyhteyden? tai toimivan wlanin toimiakseen. Ainakin itselläni kun päivitin uuteen ACtason tukiasemaa ei ole ollut ongelmaa verrattuna vanhaa telehellin adsl wlan purkkiin.

  • Janne Laakso

   Malleina iPhone 6, iPad mini 2 Wi-Fi+LTE, MacBook Air 2014 ja Mac mini 2012, eli laitteista ei ole kiinni. Ja tosiaan, kesällä samainen MacBook toimi iPhone 5S:n kanssa yhdessä vaiheessa betatestailua. Betaversioiden hieman myöhemmin vaihduttua lakkasi toimimasta.

 3. Sk

  Näköjään voi olla toimimatta niin tahtoessaan. Onneksi itsellä toimii kaikki kuten esitetty.

  Ainoa nahistava ominaisuus on tuo Handoff-kuvakkeen alituinen vaihtuminen, kun puhelimessa vaihtaa selattavaa ohjelmaa. Uhh, häiritsee…
  Pieniä on kyllä ongelmat minulla, olisi periaatteessa kiva päästä välillä leikkimään koneella, kuten Win-aikoina. :(

 4. Asko

  Juuh eli siis.. Puhdas Android 4.4.4 kitkat on huomattavasti vakaampi kuin edelliset Android -versiot. Myös Moto G toimii aivan loistavasti ja vielä siihen on luvattu 5.0 päivitys. Oujeah! Suosittelen! :D

  • Janne Laakso

   Kyllä vain, puhdasta Androidia käyttävät laitteet ovat myös kiinnostavia, mutta ekosysteemi jää hieman suppeaksi esimerkiksi tietokoneen kohdalla. Chrome OS ei oikein sovellu itselleni ainoaksi tietokoneen käyttöjärjestelmäksi, ja Chrome OS:n ja Androidin yhteispelikin kun on vasta kehittelyasteella.

   • wele

    Suosittelen Jollaa niin eo tarvitse edes murehtia mitään ekosysteemiä :D
    Mutta wp 8.1 ja windows 8.1 pelaa mukavan jouhevasti yhteen , ja yhteisiä ominaisuuksia löytyy.
    Ei välttämättä ainakaan paperilla yhtä maagisia kuin applen vastaavat, mutta toimivat ainakin niinkuin ovat luvanneet. Ja tuleva W10 lisännee yhtenäisyyttä muutenkin kuin nimeltään.
    Lisäänpä vielä, että windows ekosysteemi taitaa olla kaikkein halvin niin halutessaan( laitteet yms hinnat)

   • Asko

    Kiva ettet ole täysin jumittunut iOs:iin. Voi olla, että jonain päivänä jopa yllätyt Chrome Os ja Androidin yksinkertaisuudesta. iOs on varmasti hyvä käyttöjärjestelmä niille jotka tarvitsevat sitä. Näen vain Androidin olevan oikea vaihtoehto minulle. (En siis hauku Applea, sillä omistan myös iPadin.. :D)

    Mutta joo, eiköhän Chrome Os vielä kehity.

    • jj

     Vastahan siitä oli uutista, että Google olisi yhdistämässä Androidia ja ChromeOS:a vielä enemmän yhteen.
     Ajattelisin, että nekin yrittävät tuoda oman kokonaisen ekosysteeminsä markkinoille tietokoneita myöten ihan kunnolla. Voi olla ihan mielenkiintoista ;)

    • Janne Laakso

     Juu, on kokemusta useista alustoista ja esimerkiksi Nexus 5:stä pidin kyllä. Kaikilla alustoilla on heikkoutensa ja vahvuutensa. Windows Phonen kanssa en oikein ole viihtynyt ja Windows-tietokoneet ovat mielestäni vihoviimeisiä. Mac minissäni toki on Windows 8.1 asennettuna, mutta ei sitä käytettyä tule kuin poikkeustilanteissa. Siksi näkisin mielelläni Chrome OS:n kehittyvän. Ja kuten jj mainitsi, niin kyllähän Androidin ja Chrome OS:n lähentymisestä on juttua meilläkin ollut, mutta vielä ei mitään ratkaisevaa ole tapahtunut.

     Kahdeksan vuoden ajan olen ollut tyytyväinen Apple-käyttäjä, vaikka käsissä on tietysti montaa muutakin valmistajaa ja käyttöjärjestelmää ollut. Ensimmäinen ostamani iBook avasi silmät sille, että tietokoneet todella voivat toimia paljon mukavammin ja virheettömämmin kuin mihin Windowsilla silloin oli tottunut, mutta viime vuosina on Applella laatu ohjelmistopuolella heikentynyt. ”It just works” oli periaatteessa se, mikä minut kyseiseen leiriin aikoinaan sai, mutta se on tätä nykyä enää etäinen, lämmin muisto. Kompromisseja nämä laitteet aina ovat, ja nyt vähiten huono vaihtoehto alkaa olla aina vain huonompi.

     • Kairaaja

      Windows tietokone vihoviimeinen? Käytetääkö noita enää kuon pelaamiseen? Siihen windows on ehdoton… Chrome osn ääh. Paljon on tehtävää…

 5. Kekkerke-12

  Ainuut ongelmat ollu vaan ios 8 päivityksen jälkeen kun alhaalta vedettävä valikon toiminnot ei toiminut lukitusruudulla mm laskin, kamera etc… Omalta kohdaltani tärkeä toiminto ja se kyllä turhautti.

  mutta korjaantuivat ios8.1 toki niillä joilla ongelmia ni asentaa vaan ios8.1 puhtaana uudellee ni pitäisi selkeentyä.

  Macin kanssa koskaa ollu mitää ihmeellisempää ongelmaa.

  // applella lievästi ehkä focusointi hukassa. Sekä perään ios8 ongelmat ni kyllähän se mielikuva hieman murenee mutta edelleen parhain ekosysteemi ja onhan jälleenkerran julkaisu hetkellä nämä laitteet applella ihan kärkipäässä niin iphonet kuin uudet airit kuin macitkin. Hintavia kyllä ja teki kyllä kipeää hankkia iPhone 6 64gb 798€ kytkyllä toki. Etenkin kun juuri olin hankkinut oneplus onen iPhone 5 rinnalle/tilalle mutta kyseessä oli itselleni naurettavan iso luuri (siksi myös 6plussa tippu pois harkinnasta) sekä android ei edelleenkään kaikkien näiden vuosien jälkee valkuuta TOKI oneplus one oli ehdottomasti paras android puhelin mitä olen käyttänyt (kamerasta lievä miinus) mutta reilu kk käytön jälkeen joutu vaan tekemää tilaa vanhalle 5, se tunne taas kun kaikki toimi niin kuin halusin puhelimessa ja muissa laitteissa. iPhone 6 ios 8.1:lla on luultavasti paraspuhelin markkinoilla itselleni toki hieman paksumpi ja painavempi sasi olla jos tilalla olisi isompi akku ^^ toki kyllä tämänkin akku riittäny käytöstä riippuen 7-9h käyttöä 20-24h valmiutta ja akkua jäljellä yli 10%

 6. ei ihme

  Ojoi! Iha pittaa taskust kaiva. Mika homma! InstantEnything se pita ola! Tartte vaa istu ni kaiki on auki valamiks. Tosa pita kuitenki klikat jotai että avaa jotai se taskus. Old school!!!

 7. Myös pettynyt

  Itselläni ios 8:n myötä puhelin temppuilee niin, että sähköposti ei ota yhteyttä, synkronoidut kalenterit häviävät kalenteriohjelmasta ja esim. muistutukset -ohjelma tippuu päältä kokonaan. Puhelimen uudelleen käynnistämällä saa hetkeksi kaikki toimimaan, mutta ei jaksaisi joka aamu tai jopa kaksi kertaa päivässä käynnistellä uudestaan. Aiemmin ios 7:llä ei mitään ongelmia ja 8.1 ei tuonut muutosta. Onko vika sitten asetuksissa vai itse käyttiksessä, en tiedä. Sen verran kuitenkin aiheuttaa vaivaa ja harmia, että mietin jo vaihtamista android-luuriin.

 8. Jonahan

  Jos käytössä on ollutnpitkä sarja betaversioita voi käyttökokemus olla eri kuin ilman niitä, ellet ole asentanut finaaliversiota puhtaalta pöydältä. Continuitya en ole koittanut, koska laitteet eivät anna myöden, mutta aikaisempien käyttisbetojen kanssa on ollut kaikenlaista ongelmaa.

  • Janne Laakso

   Betoja varten oli oma osionsa, virallinen versio asentui Mavericksin päälle. Ei siis ole betoja taustalla näissä nykyisissä versioissa.

 9. Ilkka

  Itse olen ollut Android miehiä alustan Suomeen saapumisesta saakka enkä ole suostunut Applen laitteita hankkimaan. Ne ovat aina olleet mielestäni ylihinnoiteltuja. Ei käy kuitenkaan kiistäminen etteikö Applen ekosysteemi todella hakisi vertaistaan ja on ollut jokseenkin sääli kuulla näistä alustan pahoista ongelmista. Androidilla valmistajat ovat yrittäneet erottua joukosta sooloilemalla omia visioitaan siitä miten asioiden pitäisi olla ja vaikkakin Google on nyt alkanut puuttua asiaan aktiivisemmin on alusta kuitenkin melko hajautettu. Kuulostaisi pikemminkin että itselläsi suurin ongelma on laitteiden suuri määrä ja kannattaisi miettiä tarvitsetko todella kaikkia aktiivi käytössä. En voi asiasta moittia sillä itsellänikin on tabia, läppäriä, pöytäkonetta, ja luuria kaapit pullollaan. Näppäimistötelakka/tabi yhdistelmä voi olla jo aika lähellä läppäri kokemusta riippuen käyttötarpeesta ja sulattaisi yhden laitteen välistä pois. Joka alustalla riittää murheita eikä ongelmasi kyllä vaihtamalla parane joten vähennä laitteita tai odota kärsivällisesti kunnes Apple saa ongelmat korjattua ennen uusien löytymistä:)

 10. Marko

  Ikävää että koit sen näin huonoksi. Minä pidän Yosemitesta, ja moni muukin joka on maininnut aiheesta.

 11. KOIRAkaveri

  Itsekin pettynyt viimeisimpään, aina olen Applessa arvostanut sitä viimeistelyä ja ehdotonta laadun tunnetta. Vieläkin laitteet itsessään ovat kyllä laadukkaan oloisia, ns. state-of-the-art, mutta noi viimeisimmät softasekoilut kyllä yllättävästi vaikuttavat omaankin suhtautumiseeni. Tuskin nyt ensimmäisenä ekosysteemiä vaihtamaan alan, mutta tulee varmaan toi microsoftin kymppi entistä tarkemmin tutustuttua…

 12. Jooooo

  Mua itseäni sapettaa ihan törkysesti se seikka, että 4s on saatu oikeen kunnolla jumiin näillä uusilla päivityksillä. Paras puhelin, joka mulla on ollut ja riittää kivasti kaikkeen, mutta uusien päivitysten jälkeen erittäin buginen ja kolkon tuntuinen, sekä persoonaton. Android mulla on Nexus 7:ssa, mutta en siitä kovasti syttynyt, koska käytettävyys vaan ompussa on ollut luksusta. Kuitenkaan en pidä siitä, että uusien laitteiden myymiseksi, vanhat toimivat laitteet päivitetään toimimattomiksi ja sulavista bugisiksi ja samaan aikaa hinnat ovat aaevan liian korkealla. Miksi haluaisin ostaa uuden ompun, jos vanha bragailee Applen tekojen takia?

  Surullista kyllä, mutta mun kohdalla 4s jää tältä erää viimoiseksi Appleksi… Varmasti ovat uudet tuotteet hyviä, mutta jos vanhojen tuki ja kehitys tapetaan, käys samat kuten Nokialla Symbianissa. Oli kyllä käyttökokemukset aivan eri luokkaa tämän sukupolven iPhoneissa verrattuna muihin, mutta enää ei, joten miksi en vain voisi ostaa Samsungin Trend Plussaa satasella?

  • Sk

   Se siitä nopeutuu, kun iOS8 kehittyy. Nelonenkin oli alussa todella hidas iOS7:lla, mutta nyt jo ihan normaali.

  • Jonahan

   Ikävä kuulla, että sinulla on ongelmia. Tiedän, että tämä ei varmasti hirveästi lohduta, mutta saattaa antaa voimia ongelmien ratkaisuun.

   Meillä on töissä sattuneesta syystä aika suuri määrä vanhempiakin iOS laitteita. 4S ajaa tällä hetkellä IOS8:aa. En ole havainnut sen nopeudessa mitään ongelmia, se tuntuu toimivan ihan yhtä hyvin kuin iOS7:lla. Ja molemmilla käyttöjärjestelmillä se toimii paljon, paljon nopeammin kuin iPhone 4 iOS 7.

   On tietenkin totta, että siihen ei ole asennettu oman softamme lisäksi kauheasti muita ohjelmia, jonkun verran kylläkin. Jos puhelimeen on asennettu paljon esimerkiksi tausta-ajoa vaativia ohjelmia voi se vaikuttaa puhelimen yleiseen nopeuteen. Sama juttu, jos flash on aivan täynnä.

   Niin sanottu restore asennus voi auttaa. Muista varmuuskopiot.

Tuoreimmat jutut