Applen uudet iPhone 6 ja iPhone 6 Plus, jotka edustavat jo historian kahdeksatta iPhone-sukupolvea, saapuivat tänään markkinoille myös Suomessa viikko viime perjantaisen maailman ensi-illan jälkeen.
Apple iPhone 6
- 4,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 8 Mpiks. kamera
- 1.2 Mpiks. etukamera
- Apple A8 -piiri
- 1810 mAh akku
Apple iPhone 6 Plus
- 5,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 8 Mpiks. kamera
- 1.2 Mpiks. etukamera
- Apple A8 -piiri
- 2915 mAh akku
Sain iPhone 6 Plussan lyhyeen kokeiluun Elisalta jo keskiviikkona. Saunalahdella iPhone 6 Plussalla on hintaa 799, 899 ja 999 euroa 16, 64 ja 128 gigatavun malleina. Puhelimen saa halutessaan myös 12-36 kuukauden luottokaupalla, jolloin vähimmillään iPhone 6 Plussasta joutuu pulittamaan 22,18 euroa kuukaudessa 16 gigatavun malliversiosta. Lisäksi iPhone 6 Plussan saa toki myös Elisan yrittäjä- ja yritysmyynnistä, halutessaan myös hinnan enintään 24 kuukaudelle jaettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valitettavasti samoihin kuviin iPhone 6:n kanssa emme iPhone 6 Plussaa täpärästi ehtineet saada. iPhone 6:sta on luvassa myöhemmin oma arvostelunsa hieman pidempien käyttökokemusten jälkeen.
iPhone 6 Plussassa hallitseva aspekti on tietenkin laitteen valtava koko – varsinkin aiempiin kompakteihin iPhone-malleihin tottuneiden näkökulmasta.
Älypuhelimen koosta ei ole yhtä oikeaa mielipidettä, vaan kaikilla on omansa. Osa tykkää isosta, osa pienemmästä. Puhelinta käytetään eri tavoin ja kuljetetaan eri paikoissa. Henkilökohtaisesti itselleni on kertynyt kokemusta isoista puhelimista testilaitteina jo Samsungin Galaxy Note 3:n sekä Nokia Lumia 1520:n ja Lumia 1320:n muodossa. Omalta kohdaltani voin sanoa, että tykkään kyllä pienemmästä ja iPhone 6 Pluskin on omaan makuuni liian kookas.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhone 6 Plus ei nimittäin ole edes 5,5 tuuman näytöllä varustetuksi puhelimeksi kovin pieni, vaan erityisesti näytön ylä- ja alapuolen kookkaat reunukset vievät koon jo varsin massiiviseksi. Normaaleihin miesten housujen taskuihin laite kuitenkin sopii hyvin, vaikka istuminen voisikin olla mukavampaa. Naisten käsilaukkuun Plus sujahtanee myös mukavasti ja tässä mielessä lisäkoko ei ole samalla tavalla rasitteeksi.
Erityisesti suurissa puhelimissa käyttöotteen sopivuus on paljolti kiinni käsien koosta. Suhteellisen normaalinkin kokoisilla käsillä yhden käden käytettävyys kyllä kärsii iPhone 6 Plussan koon myötä selvästi: puhelinta on vaikeampi avata TouchID:llä lukituksesta sormea kotinäppäimellä pitämällä ja toisaalta nyt uusissa iPhoneissa koon kasvun myötä oikealle reunalle siirretty lukituspainikekin oli ainakin omaan makuuni ainakin hieman liian korkealla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhone 6 Plus (ja myös iPhone 6) ovat pinnaltaan myös varsin liukkaita. iPhone 5/5s:stä poiketen käytännössä koko takarakenne on nyt alumiinipintaa, mikä yhdessä suuremman koon ja pyöreiden reunojen kanssa tekee uutuuksista vaarallisen helposti pudotettavia.
Apple on pyrkinyt helpottamaan yhden käden käyttöä uudella Reachability-toiminnolla, jolla kaksi sormea kotinäppäimellä käyttämällä näytön sisältö valahtaa alaspäin niin, että muuten näytön yläreunassa tavoittamattomissa oleviin kuvakkeisiin ja painikkeisiin pääsee käsiksi. Tämä on ihan näppärä toiminto, mutta jotenkin vähän halvanoloinen ratkaisu. Muiden valmistajien erityisiin ”pienemmän näytön” erillisiin erikoistiloihin nähden kyseessä on kuitenkin paljon fiksumpi ajatus (tosin siihen ei paljon vaadita, sillä nämä muiden erityistilat ovat käytännössä lähes täysin turhia).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suuremmassa näytössä on siis omat hankaluutensa, mutta mitkä ovat sen hyödyt?
Verkkoselailussa, tekstin lukemisessa sekä erityisesti videokatselussa edut ovat melko ilmeiset. 5,5 tuuman näyttönsä myötä iPhone 6 Plus lähestyy käyttötuntumaltaan iPad miniä, jollaisen hankinta Plussan kaveriksi alkanee monista jo hetken käytön jälkeen tuntua jatkossa melkoisen turhalta.
Apple on myös lisännyt suuremman näytön myötä iPhoneihinkin laajakuvatilan. Jo nyt kotinäkymä ja Applen omat sovellukset toimivat iPhone 6 Plussassa myös vaakatilassa, jolloin näytölle saadaan yhtäaikaisesti rinnakkain yleensä kaksi aiemmin erikseen esitettyä näkymää sovelluksista. Toivoa sopii, että tulevaisuudessa myös ulkopuoliset sovelluskehittäjät vaivautuvat kehittämään laajakuvanäkymiä omiin sovelluksiinsa. Laajakuvatilassa tarjolla on myös aiempaa laajempi virtuaalinäppäimistö, jonka reunoille on tuotu hyödyllisiä lisäpainikkeita, esimerkiksi kopioi- ja liitä-painikkeet. Osaltaan laajemman näppäimistön käytettävyys kärsii jopa liiallisesta painikesekamelskasta.
iPhone 6 Plussan suuremman näytön ohjelmistoekstroja esitellään alla videolla. iOS 8:aan perehdyimme laajemmin jo aiemmin erillisessä artikkelissa.
iPhone 6 Plussan 5,5 tuuman näyttöpaneelin tarkkuus on 1920×1080 pikseliä, eli siinä on 401 pikseliä tuumaa kohti. Määrä on kohtuullinen – Apple ei ole lähtenyt mukaan Android-valmistajien speksikisaan – ainakaan vielä. Vaikka näyttöpaneelin tarkkuus on Full HD, piirtää iPhone 6 Plussan ohjelmisto kuitenkin todellisuudessa 2208×1242 pikselin kuvan, joka sitten sovitetaan pienemmälle tarkkuudelle näytöllä. Esimerkiksi kuvankaappausta otettaessa tallentuu 2208×1242 pikselin otos. Näyttötarkkuudessa on kyse 3x-skaalauksesta eli pohjalla on 736×414 pikseliä, jota voidaan verrata edeltävän iPhone 5/5c/5s:n 568×320 pikseliin, joka tuolloin 2x-skaalattiin 1136×640 pikseliin.
iPhone 6 Plus laskee ohjelmiston kannalta yli 300 000 pohjapistettä, kun iPhone 5-sukupolvessa oltiin vain reilussa 180 000 pikselissä. Tämä vaatii toki oman veronsa myös tehopuolella, minkä myötä hyppy todellisessa suorituskyvyssä ei ole niin kovin suuri, vaikka itse Apple A8 -järjestelmäpiirin grafiikkasuoritin onkin Applen mukaan 50 prosenttia aiempaa vikkelämpi.
Silmillä katsottuna iPhone 6 Plussan näyttö on lyhyesti sanottuna loistava. Näytön väritoisto on osuva, kirkkautta riittää totuttuun tapaan ja näkyvyys ainakin näin syksyisessä ulkoilmassa oli parempi kuin iPhone 5s:llä – ja myös katselukulmat ovat selvästi laajentuneet.
Näytön näyttävyyttä lisää sen sijoittuminen yhä lähemmäs lasipintaa, mikä ikään kuin pompsauttaa kuvan paremmin estradille. Pieni lisätarkkuus aiempiin iPhoneihin nähden ei myöskään ole pahitteeksi – sen huomaamiseksi tarvitaan kuitenkin vertailu rinnakkain ja tavallista käyttöetäisyyttä lähemmältä silmäiltynä.
Toistaiseksi ohjelmistopuolella asiat eivät ole vielä aivan reilassa. Ulkopuoliset sovelluskehittäjät eivät pääsääntöisesti ole vielä päivittäneet sovelluksiaan ottamaan irti hyötyä uudesta lisätarkkuudesta. Vanhat sovellukset skaalataan uudelle näytölle, mikä johtaa useimmissa tapauksissa hienoiseen sumeuteen. Toisaalta skaalaus venyttää myös käyttöliittymän päivittämättömissä sovelluksissa tavallista suuremmaksi. Sovellukset toimivat moitteetta, mutta suurempi ruututila menee hukkaan. Tämä kuitenkin korjautunee pikku hiljaa sovellus kerrallaan viimeistäänkin tulevien kuukausien aikana päivitysten valuessa julki.
Koon ja näytön ohella ominaisuuksissa käytännössä ainoat erot Plussassa tavalliseen 4,7 tuuman uuteen iPhone 6:een nähden ovat lisäksi kamerassa sekä suurempien kuorien sisälle mahtuvassa kookkaammassa akussa, joka takaa aiempia iPhoneja ja peruskuutosta pidemmät toiminta-ajat. Koska testiaikamme oli 1,5 vuorokautta, ei toiminta-ajoista ole paljoa omakohtaista kerrottavaa. Suuremman näytön ohella monille iPhone-ostajille perusteeksi hankkia Plus perus-6:n sijaan voi kuitenkin nousta juurikin myös pidempi toiminta-aika.
Kameran osalta iPhone 6:n ja iPhone 6 Plussan erottaa toisistaan yksi asia: optinen kuvanvakain. Nokian ja muun muassa HTC:n puhelimista jo vuosien ajalta tuttu optinen vakain on nyt löytänyt tiensä myös Applen kameramaailmaan.
Vähemmän yllättäen optinen kuvanvakain näyttäisi myös todellisuudessa tekevän sen mitä sen pitäisikin: alla vertailuvideoissa iPhone 5s:ään nähden Plussan kuva on vakaampaa.
Muuten iPhone 6 Plussan takakamera on pääspekseiltään iPhone 5s:ssäkin jo nähtyä vastaava: tarkkuutta 8 megapikseliä, sama kennon koko ja näin 1,5 mikronin kokoiset pikselit sekä f/2,2-koon aukko. Vaikka luvut ovat samat, on kenno Applen mukaan laitettu kuitenkin uusiksi. Lisäksi kuvankäsittelypiirin uudistuksen pitäisi parantaa niin kasvojen tunnistusta kuin esimerkiksi valaistuksen hallintaakin. LED-kuvausvalo on edelleen tuplamallia, mutta nyt pyöreä muodoltaan.
Kuvanlaadun ohella kameran käyttökokemus koostuu myös muista asioista, kuten esimerkiksi toiminnan nopeudesta. iPhone 6:ssa ja 6 Plussassa käytössä onkin uusi vaihe-eroon perustuva automaattitarkennus (Applen brändäämänä Focus Pixels), joka on tänä vuonna tullut aiemmin tutuksi muun muassa Samsungin Galaxy S5:stä. Käytännössä vaihe-eroperustaisuus näkyy tarkennuksen selvänä nopeutumisena. Uusilla iPhoneillakin on yhä nopeampaa napsia kuvia kuin aiemmin ja eron huomaa erityisesti vierekkäin vertailtaessa ihan käytännössäkin.
Lisäksi videokuvauksessa käytössä on nyt jatkuva automaattitarkennus. Videokuvauksesta mainittakoon myös, että slo-mo-hidastuskuvauksen nopeuden voi nyt valita 240 tai 120 kuvasta sekunnissa (720p-tarkkuus). Full HD -tarkkuuden perusvideo tallentuu nyt myös 60 kuvaa sekunnissa. Lisäksi iOS 8 toi myös timelapse-aikasarjakuvauksen. Näitä erikoisvideokuvaustoimintoja en nyt ehtinyt testata. Palaamme asiaan iPhone 6:n kanssa myöhemmin.
Kokonaisuutena iPhone 6 Plussan kamera ottaa jälleen useita askelia eteenpäin. Itse en rankkaisi sitä kamerapuhelinten kärkeen kuvanlaadultaan, mutta käytettävyydeltään Applen iPhonet ovat kameroina aina olleet ilahduttavia. Kuvaaminen on helppoa ja käy nopeasti. Kamerassa tehdyt parannukset tulevat esiin totuttuun tapaan helpommin mitä vaikeammista olosuhteista on kyse eli hämärässä iPhone 6 ja iPhone 6 Plus lyövät edeltäjänsä. Tässä auttaa myös optinen kuvanvakain Plussassa. Katso kaikki iPhone 6 Plus vs. iPhone 5s -vertailukuvat muokkaamattomana Dropboxista. Alla olevat kuvat sisällönhallintajärjestelmämme muokkaamia.
iPhone 6 Plus:
iPhone 5s:
iPhone 6 Plus:
iPhone 5s:
iPhone 6 Plus salamalla:
iPhone 5s salamalla:
Katso kaikki iPhone 6 Plus vs. iPhone 5s -vertailukuvat muokkaamattomana Dropboxista.
Myös etukameraa Apple on parantanut uutuuksissa: kenno on uusittu ja aukko on suurennettu f/2,2-kokoon.
Sisuskaluissa on luonnollisesti tapahtunut myös tyypillisiä muita parannuksia: sekä 4G LTE -yhteydet (nyt maksimi 150 megabittiä/s) ja Wi-Fi-tuki (nyt 802.11ac) on päivitetty pykälää paremmiksi ja nykykilpailijoiden kanssa samalle viivalle. Mukaan on tuotu myös ilmapuntari, jonka myötä M8-liikeseurantapiiri voi taltioida tiedot myös korkeuseroista ja näin tarjota esimerkiksi suoraan tiedot nousuista pyörälenkeillä tai rappusissa liikuntasovelluksille.
Kotinäppäimesta löytyvään TouchID-sormenjälkitunnistimeen ei nyt ole tehty merkittäviä muutoksia. Itse iPhone 6 Plussan käyttöönoton yhteydessä jälleen kerran kuitenkin taas havaitsin, kuinka loistava juttu TouchID on. iPhone 5s:ssä sen käyttöön rutinoituneena siitä on tullut täysin huomaamaton ja kun Plussaan ei heti sormenjälkeä tallentanut, alkoi puhelimen avaaminen pyyhkäisemällä nyppiä nopeasti. Uskomattoman pienillä asioilla voi olla suuri merkitys. Yksikään kilpailija ei ole omilla tunnistimillaan käyttömukavuudessa lähelläkään Applen TouchID:tä.
TouchID:n merkitys kasvaa nyt myös iOS 8:n myötä sen mahdollisuuksien avautuessa ulkopuolisille sovelluskehittäjille. Yhdysvalloissa iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -käyttäjät pääsevät myös nauttimaan jo lokakuussa Apple Pay -maksuista, mutta Suomen osalta uuden maksumahdollisuuden tulon aikataulusta ei ole toistaiseksi minkäänlaista näkymää. Kyse lienee ainakin vuoden odotuksesta, toivottavasti ei kuitenkaan paljoa pidemmästä ajasta.
Laatutuntumaltaan iPhone 6 Plus on loistava. Viime päivinä verkossa levinnyt ”Bendgate” iPhone 6 Plussan taipumisesta on aika lailla täyttä hölynpölyä. Kun viime vuosien iPhone 4:n ”Antennagatessa” ja Apple-karttojen ongelmissa oli jotain pohjaakin, voi Bendgaten käytännössä unohtaa suoralta kädeltä. Taipuminen ei ole ongelma normaalissa tai vähän kovemmassakaan käytössä iPhone 6 Plussassa yhtään sen enempää kuin muissakaan vastaavan kokoluokan puhelimissa.
Yleinen tuntuma kädessä iPhoneissa on parantunut jatkuvasti: iPhone 4 oli aikanaan valtava hyppäys eteenpäin, josta vielä iPhone 5/5s paransivat samoilla linjoilla. iPhone 6 ja 6 Plus ovat jälleen paluu pehmeämpiin muotoihin ja saumattomuus yhdistettynä ohuuteen tekee kokonaisuudesta laadun tunteeltaan loistavan. iPhone 6 ja iPhone 6 Plus ovat mielestäni ehdottomasti fyysisesti laadukkaimman tuntuiset puhelimet, mitä kaupoista löytyy.
Uutuuksien designista voi olla montaa mieltä kuten koostakin, mutta kenties iPhone 6:ssa ja iPhone 6 Plussassa, osittain ehkä jo koon takia, on menetetty jotain aiempien iPhone-mallien jopa korumaisesta ulkoasusta eivätkä antennilinjat takana ole nyt aivan sieltä kauneimmasta päästä.
Yhteenveto
Pikatutustuminen iPhone 6 Plussaan oli mukava. Kuten muidenkin jättinäyttöisten älypuhelinten kanssa, ensivaikutelma on linjoilla ”Wow! Tällähän on mukava katsella kaikkea suurelta ruudulta.” Ainakin aiempien jättipuhelinten kohdalla itselläni ensivaikutelma on kuitenkin laimentunut ajan kanssa ja kompaktiutta on oppinut taas arvostamaan. Pienempi puhelin on helpompi käyttää kävellessä, se mahtuu mukavammin taskuun eikä paina liikaa lenkeillä.
Kuten jo edelläkin todettua, ei kukaan voi kuitenkaan sanoa toiselle, että mikä koko olisi tälle paras. Itse olen tyytyväinen Plussan kokeilun jälkeenkin, että tänään postista napsahti omakseni tavallinen iPhone 6 eikä Plussa. Samanaikaisesti monet pitävät Plussasta enemmän, koska ehkä heidän tarpeensa ovat erilaiset.
Älypuhelimet ovat kehittyneet viime vuosina niin, että rintamalinjat ovat varsin selvät, vaikka samaan aikaan myös yhdentymistä eri alustojen välillä on tapahtunut. Kaikilla on nyt suuret näytöt, ilmoituskeskukset ja niin poispäin. Samalla sovelluksissa iPhone vaikuttaisi edelleen olevan kärjessä. iOS 8:n myötä osa pitkään kaivatuista mahdollisuuksita, kuten eri näppäimistöt ja pienoissovellukset sekä sovellusten parempi yhteispeli, ovat vihdoin saapuneet ja iOS:kin on avautunut aiempaa enemmän. Sovelluskehittäjät alkavat pikku hiljaa hyödyntää uusia asioita ja iOS:llä voidaan nähdä mielenkiintoisiakin avauksia.
Osaltaan älypuhelimissa on jo kyse tottumuksistakin. Monet ovat tykästyneet siihen, mikä on tullut viime vuosina tutuksi. Nyt iPhoneen tykästyneille on tarjolla myös isompaa näyttöä, jos sellaista tekee mieli.
On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten suuri iPhone 6 Plus tulee Suomessa menestymään. Toistaiseksi operaattorien myyntilistojen perusteella eivät Samsungin Galaxy Notet tai Nokian jätti-Lumiat ole onnistuneet suomalaisia koukuttamaan. Osa syystä on toki korkeiden hintojen – vaikkakin myöskin esimerkiksi halvan ja ison Lumia 1320:n menestys jäi jopa yllättävänkin vaisuksi.
iPhonet ovat tyypillisesti löytyneet hintaskaalan yläpäästä ja silti myyneet hyvin. iPhone 6 Plus laajentaa hintahaitaria entisestään vain ylöspäin. Suomessakin Applen markkinaosuus omissa hintaluokissaan on erittäin iso. Monien mielestä kyse on parhaasta älypuhelimesta (ja totta kai, monet ovat myös eri mieltä ja alta löytyvä kommenttiketju täyttyneekin eriävistä mielipiteistä). iPhone 6 Plussaa ei kannata hirveästi verrata esimerkiksi Samsungin Galaxy Note 4:ään. Ennemmin kannattaa pohtia, haluaako Android-puhelimen vai iPhonen, ja sitten vasta päättää puhelimen koosta.
Apple on pantannut iPhonen suurentamista tähän asti – bisnesnäkökulmasta erittäin fiksusti toimien. Toisaalta tänä vuonna iPhone 6:n tai iPhone 6 Plussan hankinta voi olla melko viisas vaihtoehto, sillä nyt on tehty merkittävä uudistus ja on vaikea keksiä, mitä todella mullistavaa ensi vuoden oletettavasti päivitysversioita nykyisistä edustaviin laitteisiin olisi luvassa. Plussallakin pärjännee siis hyvän tovin.
Itse olen jo kauan pitänyt iPhonea kokonaisuutena parhaana älypuhelimena, mitä tarjolla on. Nyt sellaisen saa halutessaan myös jättikokoisena. Mutta kannattaa miettiä, haluaako sitä todella. Ja käydä kaupassa kenties taivastelemassa kuinka iso iPhone 6 Plus onkaan.
P.S. Kommenteissa voi kysyä vielä iPhone 6 Plussasta ja iPhone 6:sta. Tosin Plussaa ei ole enää hallussa, mutta yritämme vastata.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »