Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Applen iOS 8 – tutun kuoren alla paljon uutta

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applen iOS 8

Applen iOS 8

Apple julkaisi mobiililaitteidensa iOS-käyttöjärjestelmän uusimman version, iOS 8:n tänään. Tässä luomme katsausta päivityksen tuomiin uusiin ominaisuuksiin.

Applen iOS-käyttöjärjestelmä on perinteisesti saanut isomman päivityksen aina syksyisin uuden iPhone-mallin julkaisun aikoihin. Uudet iPhonet esiteltiin viime viikolla ja myyntiin ne saapuvat Yhdysvalloissa ja muissa ensimmäisen aallon maissa tämän viikon perjantaina. Uudet iPhone-mallit sekä jatkossa myös uutena myytävät viimeisimmät iPad- ja iPod Touch -laitteet myydään iOS 8:lla varustettuina. Nykyiset käyttäjät voivat päivityksen laitteeseensa ladata ilmaiseksi, jos kyseessä on iPhone 4S tai sitä uudempi puhelin, viidennen sukupolven iPod Touch, iPad Mini Retina-näytöllä tai ilman tai iPad 2 tai sitä uudempi iPad.

Applelle rekisteröityneet sovelluskehittäjät ovat päässeet iOS 8:n beta-versioita testaamaan jo kesäkuusta asti, kun uusi versio käyttöjärjestelmästä esiteltiin WWDC:ssä kesäkuun alussa. Beta-versioita tuli kehittäjille viisi, sekä kuudes versio operaattoreiden testattavaksi, kunnes Golden Master -versio jaettiin kehittäjille viime viikolla uusien iPhone-mallien julkistuksen jälkeen. Golden Master vastaa lopullista versiota.

iOS 8

iOS 8

Päällisin puolin iOS 8 ei paljoakaan eroa viime vuonna julkaistusta iOS 7:stä. Tämä on ymmärrettävääkin, sillä iOS 7 oli ulkoasultaan iso harppaus aiemmista versioista, ja Applen Mac-tietokoneille myöhemmin tänä vuonna julkaistava Yosemite-päivitys on vasta saamassa kiinni Applen mobiililaitteiden viimevuotista ilmeen uudistusta.

Pieniä viilauksia iOS 8:ssa toki on, kuten esimerkiksi ilmoituskeskus, jossa tätä nykyä on vain kaksi välilehteä, ”Tänään” ja ”Ilmoitukset”, kun aiemmin välilehtiä oli kolme. Muutos on onnistunut. Tänään-välilehti tarjoaa päivämäärän, kalenterimerkinnät ja muistutukset, sään sekä pörssitietoja. Kaikkea tätä ei tietenkään ole pakko katsella, eli välilehdellä näytettäviä ilmoituksia voi poistaa käytöstä. Tänään-välilehdelle ilmestyvät myös pienoissovellukset, jahka sovelluskehittäjät ehtivät julkaista niitä tukevia sovelluksia. Ilmoitukset-välilehti taasen tarjoaa juurikin ilmotuksia eri sovelluksista.

iOS 8:ssa viesteihin voi vastata ilmoituskeskuksessa

iOS 8:ssa viesteihin voi vastata ilmoituskeskuksessa

Uudistunut ilmoituskeskus, mahdollisuus vastata saapuneisiin teksti- ja iMesage-viesteihin sitä kautta sekä tuki pienoissovelluksille ovat mielestäni todella tervetulleita uudistuksia. Toistaiseksi vasta harva sovelluskehittäjä on ehtinyt vielä päivittää sovelluksiaan tukemaan ilmoituskeskuksen pienoissovelluksia, mutta odotettavissa on paljon hyviä toimintoja. Sääli on, ettei Apple antanut sovelluskehittäjille mahdollisuutta käyttää tekstinsyöttöä pienoissovelluksissa, eli vaikka tekstiviesteihin ja iMessageihin voi vastata ilmoitusten kautta vaikkapa lukitulta ruudulta, ei sama onnistu kolmannen osapuolen viestimissä, kuten WhatsAppissä tai Facebookin Messengerissä. Pienoissovelluksissa voi käyttää yksinkertaisia painikkeita, kuten ”Tykkää” Facebookissa, mutta ei siis tekstinsyöttöä.

iOS 8 mahdollistaa pienoissovellukset ilmoituskeskuksessa

iOS 8 mahdollistaa pienoissovellukset ilmoituskeskuksessa

Mukava lisä, jota itse en vielä ole oppinut käyttämään, on kotinäppäimen kaksoispainalluksella esiin tuleva moniajonäkymä, johon iOS 8:ssa on lisätty yhteystiedoista omat suosikit sekä ne, joiden kanssa on viimeksi ollut yhteydessä. Sovellusikkunoiden yläpuolella näkyy yhteystiedoista joko kuva tai nimikirjaimet ympyrän sisällä sekä etunimi ympyrän alla. Ympyrää painamalla aukeaa valikko, josta voi valita, soittaako tai lähettääkö kyseiselle henkilölle viestin.

iOS 8:n moniajovalikosta löytyy nyt myös suosikkiyhteystiedot sekä viimeksi käytetyt yhteystiedot

iOS 8:n moniajovalikosta löytyy nyt myös suosikkiyhteystiedot sekä viimeksi käytetyt yhteystiedot

Mielenkiintoinen sekä tällä hetkellä ilmeisen trendikäs uutuus on iPhoneen tullut Terveys-sovellus. Se mahdollistaa käyttäjän terveydentilan ja hyvinvoinnin jatkuvan seuraamisen. Sovellukseen voi syöttää tietoja, kuten verensokeriarvoja, painon eri päivinä, unen määrän öisin, tietoja kuntoilusuorituksista tai vaikkapa kahvin mukana nautitun kofeiinin määrän. Mitä enemmän sovellukselle tietoja syöttää, sitä kattavammin se tarjoaa yleiskatsauksia käyttäjän tilasta. Sovelluksessa on myös mahdollisuus lähettää sille tietoja yhteensopivilta sovelluksilta. Lisäksi sovellus käyttää myös puhelimen omia antureita laskeakseen käyttäjän askeleita sekä kävelemiä matkoja, eli omaa arkiliikkumista voi sovelluksella seurata myös ilman lisälaitteita tai erillisiä kuntoilusovelluksia.

iOS 8:n Terveys-sovellus

iOS 8:n Terveys-sovellus

Terveys-sovellus on toki myös selvää alkusoittoa Applen ensi vuonna myyntiin tulevalle Apple Watchille, joka tarkkailee käyttäjän pulssia sekä liikkumista ja tarjoaa näitä tietoja myös sovelluksen käyttöön. Suomessa Terveys-sovelluksen tilastot jäävät ainakin toistaiseksi vain käyttäjän omaan käyttöön tai fitness-saavutusten jakamiseen sosiaalisessa mediassa, mutta Yhdysvalloissa Apple on sopinut yhteistyöstä Mayo-klinikan kanssa niin, että Terveys-sovellus voi ilmoittaa käyttäjän lääkärille, mikäli esimerkiksi käyttäjän verenpaine karkaa epäsuotuisiin lukemiin.

Terveys-sovelluksen lisäksi iOS 8 tuo tullessaan myös HealthKit-sovellustyökalun, jolla kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät saavat omat terveys-, hyvinvointi- ja kuntoilusovelluksensa keskustelemaan Terveys-sovelluksen kanssa.

Terveys-sovellukseen voi lisätä tärkeää tietoa esimerkiksi sairauksista tai allergioista sekä yhteyshenkilön tiedot hätätilanteiden varalle. Tiedot saa näkyviin myös lukitulla puhelimella.

Terveys-sovellukseen voi lisätä tärkeää tietoa esimerkiksi sairauksista tai allergioista sekä yhteyshenkilön tiedot hätätilanteiden varalle. Tiedot saa näkyviin myös lukitulla puhelimella.

Kaikille käyttäjille suositeltava toiminto Terveys-sovelluksessa on omien SOS-tietojen lisääminen. SOS-tietoihin voi lisätä mahdollisia omia hoitotietoja, allergioita ja lääkityksiä sekä yhteyshenkilön tiedot. Nämä tiedot on mahdollista saada näkyviin myös puhelimen ollessa lukittuna. Näin hätätilanteessa hoitohenkilökunnan jäsen tai muu auttaja saa nämä tiedot puhelimesta, mikäli käyttäjä on itse kyvytön niitä antamaan. Tiedot eivät toki suoraan tule lukitulle puhelimen ruudulle näkyviin, eli niitä etsivältä vaaditaan ainakin hieman ymmärrystä älypuhelimen käytöstä.

iOS 8:ssa voi käyttää myös muita kuin Applen omaa näppäimistöä

iOS 8:ssa voi käyttää myös muita kuin Applen omaa näppäimistöä

Eräs varmasti odotettu uudistus iOS 8:ssa on tuki kolmannen osapuolen näppäimistöille. Yksi Android-käyttäjien suosiota pitkään nauttinut ominaisuus on viimein tullut myös iOS-laitteille. Käytännössä siis Applen oman näppäimistön voi korvata muun kehittäjän näppäimistöllä. Useat kehittäjät ovat jo ilmoittaneet julkaisevansa näppäimistöjä iOS-laitteille lähiaikoina. Monet näistä tarjoavat sujuvasti ennakoivan tekstinsyötön sekä mahdollistavat näppäimistön ulkoasun muuttamisen vaihdettavilla teemoilla ja väreillä. Sovellukset, eli näppäimistöt itsessään ovat maksuttomia, mutta joitain laajennuksia, teemoja ja värityksiä saa rahaa vastaan. Kolmannen osapuolen näppäimistöistä aiomme tehdä vertailua, kun ensimmäiset ovat ehtineet App Storeen asti.

Myös Applen oma näppäimistö iOS-laitteille on saanut päivityksen ennakoivan tekstinsyötön myötä. Esimerkiksi viesteissä näppäimistö osaa lukea sanoja saapuneesta viestistä ja osaa tältä pohjalta tarjota sanoja vastausviestiin. Parhaassa tapauksessa siis koko vastausviestin voi kirjoittaa painamatta yhtään kirjainnäppäintä. Valitettavasti QuickType-näppäimistön ennakoiva tekstinsyöttö on saatavilla vain muutamille kielivaihtoehdoille, eikä ole suurikaan yllätys, ettei suomi kuulu kyseiselle listalle.

Suomeksi viestittelevät eivät kuitenkaan välttämättä joudu enää näpyttelemään viestejään, sillä sanelu toimii nykyään myös suomeksi. Siri-apuri ei suomenkielisiä komentoja vieläkään ymmärrä, mutta tekstinsyötön sijaan voi painaa näppäimistössä olevaa mikrofonin kuvaa ja sanella tekstinsä laitteelle. Omissa kokeiluissani sanelu vaati kuitenkin korostetun selkeää puhetta, eli omalla kohdallani sanelu jäi vain muutamaan kokeiluun. Joillekin suomenkielinen sanelu saattaa kuitenkin olla kätevä ominaisuus.

iOS 8:ssa viesteihin voi lisätä ääntä, videota tai sijainnin

iOS 8:ssa viesteihin voi lisätä ääntä, videota tai sijainnin

Suomessa tukemattoman ennakoivan tekstinsyötön lisäksi Viestis-sovellus on saanut päivityksen, jonka myötä sillä voi lähettää viestien ja kuvien lisäksi nyt myös ääntä tai oman sijaintinsa karttalinkkinä. Nämä tietysti edellyttävät, että vastaanottajalla on niitä tukeva laite.

Kamera-sovellus on uudistunut, mutta merkittävä on myös sovelluskehittäjille avattu mahdollisuus käyttää kamerassa manuaalisia säätöjä esimerkiksi valotusajalle, tarkennukselle ja valkotasapainolle. Kamerasovelluksen lisäksi myös Kuvat-sovellus on uudistunut ja kuvien jaottelu on muuttunut. Omassa käytössäni kuvien räpsiminen on kohtuullisen satunnaista ja kuvien katselu vielä satunnaisempaa, mutta Apple kehuu parantaneensa kuvien jaottelua ja näin myös mahdollisuuksia etsiä tai jakaa vanhoja kuvia. Lisäksi iCloud-pilvipalvelun kautta kuvia voi katsella kaikilla samalle Apple ID -tunnukselle liitetyillä laitteilla.

Perhejaossa perheenjäsenet voivat pyytää lupaa ostoksille luottokortin haltijalta

Perhejaossa perheenjäsenet voivat pyytää lupaa ostoksille luottokortin haltijalta

Perheellisille Apple-käyttäjille luultavasti mieluisa uudistus on Perhejako. Sen avulla enimmillään kuusi perheenjäsentä voi jakaa ostoksia Applen iTunesista, iBooksista ja App Storesta. Lisäksi esimerkiksi kuvia tai kalenterin voi jakaa perheen kesken. Huomionarvoinen ominaisuus on maksajan, esimerkiksi isän tai äidin mahdollisuus hyväksyä tai hylätä jälkikasvunsa ostokset. Näin perheen juniorit eivät pääse odottamatta kasvattamaan luottokorttilaskua.

iOS 8 ja Mac-tietokoneiden Yosemite-päivitys tiivistävät Applen ekosysteemiä entisestään

iOS 8 ja Mac-tietokoneiden Yosemite-päivitys tiivistävät Applen ekosysteemiä entisestään

Liuta iOS 8:n tuomista uudistuksista ovat tiiviisti yhteydessä myöhemmin tänä vuonna Applen Mac-tietokoneille ilmestyvän Yosemite-käyttöjärjestelmän kanssa. Yosemitesta on tähän mennessä julkaistu kolme julkista beta-versiota sekä kahdeksan sovelluskehittäjille tarkoitettua beta-versiota, mutta lopullinen versio tullee käyttäjille ladattavaksi loka-marraskuussa.

Yksi uudistuksista on Applen iCloud Drive -pilvipalvelu, joka tarjoaa ilmaiseksi viisi gigatavua tallennustilaa ja tarvittaessa lisätilaa saa maksua vastaan. En itse vielä ottanut iCloud Drivea käyttöön, sillä en ole vielä halunnut päivittää pääasiallisesti käyttämääni pöytäkonetta Yosemiten beta-versioon, vaan odotan valmista versiota.

iCloud Drive on Applen uusi pilvitallennuspalvelu

iCloud Drive on Applen uusi pilvitallennuspalvelu

Muutamia iOS 8:n ja Yosemiten yhteistoimintoja olen jo testannut. Erityisen miellyttävä uudistus on Instant Hotspot. Instant Hotspot mahdollistaa iPhonen tai mobiilidatayhteydellä varustetun iPadin oman yhteyspisteen käyttämistä Mac-tietokoneelta käsin. Tietokoneella sekä iPhonessa tai iPadissä täytyy olla käytössä Bluetooth, jolloin iOS-laite ilmestyy tietokoneen Wi-Fi-valikkoon ja antaa mahdollisuuden käynnistää oman yhteyspisteen iPhoneen tai iPadiin koskematta. Yhteyden saa vastaavasti myös katkaistua tietokoneen tai iPadin valikosta. Lisäksi tietokoneella näkyy käytettävän iPhonen tai iPadin akun varaus sekä käytettävä mobiilidatayhteys ja signaalin vahvuus. Olin vuosi sitten iOS 7:n julkaisun yhteydessä harmissani, ettei omaa yhteyspistettä saanut käynnistettyä silloin ilmestyneestä control centeristä, mutta nyt tuo epäkohta on siis korjattu, ainakin niille, jotka käyttävät juuri Applen tietokonetta. Vaikkei Bluetoothia haluaisikaan jatkuvasti pitää päällä virtaa kuluttamassa, on sen käynnistäminen puhelimen tai iPadin control centeristä paljon vaivattomampaa kuin oman yhteyspisteen käynnistäminen asetusvalikosta.

Instan Hotspot mahdollistaa iPhonen tai iPadin käyttämisen Wi-Fi-yhteyspisteenä tietokoneen kautta

Instan Hotspot mahdollistaa iPhonen tai iPadin käyttämisen Wi-Fi-yhteyspisteenä tietokoneen kautta

Erinomainen uudistus on myös Handoff. Handoff tarjoaa mahdollisuuden jatkaa Applen ohjelmilla tapahtuvaa työskentelyä laitteesta riippumatta. Sen myötä esimerkiksi tavallisia tekstiviestejä voi lähettää ja vastaanottaa kaikilla samaa Apple ID -tunnusta käyttävillä laitteilla, kun aiemmin tämä toiminto oli mahdollista vain Applen omilla iMessage-viesteillä. Samaten myös tavallisia äänipuheluita voi tätä nykyä soittaa ja vastaanottaa puhelimen lisäksi myös tietokoneen tai iPadin FaceTime-sovelluksen kautta. Handoffin myötä samaa Apple ID -tunnusta käyttävät laitteet voivat tarjota mahdollisuutta jatkaa työskentelyä toisella laitteella. Esimerkiksi internetiä tietokoneella selatessa iPhonen lukitulle ruudulle ilmestyy Safarin kuvake, jota painamalla aukeaa selain, joka ohjautuu samalle sivulle, joka tietokoneella oli auki. Vastaava jatkuvuus toimii myös esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmalla, eli dokumentin muokkaamista voi jatkaa esimerkiksi iPadillä, kun poistuu tietokoneen ääreltä. Lisäksi kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät voivat hyödyntää Handoffin jatkuvuutta omissa sovelluksissaan.

iOS 8:n Handoff mahdollistaa esimerkiksi nettiselaamisen jatkumisen laitetta vaihdettaessa

iOS 8:n Handoff mahdollistaa esimerkiksi nettiselaamisen jatkumisen laitetta vaihdettaessa

Kaiken kaikkiaan iOS 8 ei siis välttämättä ensi vilkaisulla näytä järisyttävältä uudistukselta, mutta tuo paljon hyviä pikkuparannuksia. Lisäksi uudistunut iOS tuo varsinkin sovelluskehittäjille paljon uusia mahdollisuuksia. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä, miten kehittäjät näitä mahdollisuuksia hyödyntävät esimerkiksi ilmoituskeskuksen pienossovelluksissa. Selvää myös on, että Apple haluaa monilla uudistuksilla sitoa iPhone- ja iPad-asiakkaita entistä tiiviimmin ekosysteemiinsä Yosemiteen liittyvillä uudistuksilla. Toisaalta ekosysteemiin tarttuneelle käyttäjälle uudistukset ovatkin enemmän kuin tervetulleita, esimerkiksi liikkuvan toimiston tarpeisiin.

Tulemme palaamaan iOS 8:n uudistuksiin vielä näppäimistösovellusten vertailulla sekä esittelemällä joitain iOS 8:n uudistuksia hyödyntäviä sovelluksia. Lisäksi iOS 8:n tutustutaan vielä uusien iPhone-mallien myötä, jahka ne Suomeen rantautuvat ja ehdimme niihin tutustua.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. james

  taitaa vaatia ihan kivasti vapaata tilaa 5.7 GB

  • Eeehh

   Päivitä iTunesin kautta, niin ei vaadi mitään viittä gigaa. OTA-päivityksessä asennuspaketti tietysti ladataan ja puretaan laitteelle.

  • mac

   Ainoastaan asennusvaiheessa vaatii tuon verran vapaata tilaa. Kun asennus on suoritettu, tila vapautuu jälleen.

 2. Severi

  Ihan ok päivitys, paljon uutta, sekä parannuksia edelliseen versioon. Hyvä näin.

 3. Toni

  Hyvä että apleen tuli toi ennustava teksti. Eipä tuo toiminto löytynytkään kuin iki vanhasta xcoverista jossa android 2.3.6.

  • Jonahan

   iPhonessa on ollut ennustava teksti ja muutenkin erinomainen (esim. dynaamiset tap targeitit) näppis vuodesta 2007. Nyt se parani (joidenkin kielien osalta) siten, että antaa useampia vaihtoehtoja ja on enemmän kontekstitietoinen, esim. äidillesi ja parhaalle ryyppykaverillesi kirjoitetut tekstiviestit antavat eri ennustuksia.

 4. Arska

  Uskomatonta miten myöhässä apple tuo ominaisuuksia, jotka ovat olleet muilla alustoilla jo pitkään käytössä ja silti ihmiset ostaa niitä!
  Silmät auki!

  • hansu

   Ei ne jotka noita ostaa ole tietoisia mitä muissa puhelimissa on. En minä ainakaan seuraisi laiteuutisia ellen olisi atksta muutoinkin kiinnostunut toisin kuin yksikään kavereistani.

  • Make

   Esimerkkejä, kiitos.

 5. Matti

  Ipad mini rupesi tökkimään päivityksen jälkeen. Animaatiot tökkii ja tekstikenttiin kirjoittaminen, kuten tähän, ei aina toimi. Vaan saa yrittää monta kertaa ennen kuin kursori ilmestyy.

 6. Kairaaja

  Eipä täs nyt mitää ihmeelistä tullut, samoja ominaisuuskia mitä muilla on….

 7. Pukki...

  En tiedä mitä ovat aiheen tiimoilta keksineet mutta akun kesto parani huomattavasti vaikka otin ”askelmittarin” käyttöön kasin myötä. Laitteena 5s.

Tuoreimmat jutut