Samsung Galaxy Note 3
- Android
- Muovi
- 5,7" Super AMOLED -näyttö
- 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 800 -piiri
- 3200 mAh akku
Tällä kertaa Mobiili.fin arvosteltavaksi on saapunut Samsungin Galaxy Note -sarjan järjestyksessään kolmas niin sanottu puhlettimalli eli Galaxy Note 3. Kyseessä on kookas älypuhelin 5,7 tuuman näytöllä ja Android-käyttöjärjestelmällä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note 3 saapui markkinoille hiljattain ja sen hinnat liikkuvat nyt 600-700 eurossa, useimmilla myyjillä vielä lähes 700 eurossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note 3 toimitetaan puuta ulkonäöltään muistuttavassa, mutta kuitenkin oikeasti pahvia olevassa pakkauksessa. Mukana ei ole mitään kummallista, mutta kaikki tarpeellinen: kuulokkeet, laturi sekä kaapeli. Kaapelista mainittakoon, että kyseessä on uusi USB 3.0:n mukainen Micro-USB-kaapeli ensimmäistä kertaa missään älypuhelimessa. Kaapelin puhelimeen liitettävä pää sisältää aiempaan Micro-USB:hen nähden leveyttä lisäävän lisäosan, minkä myötä kaapeli ei sovikaan aiempiiin, vanhalla liittimellä varustettuihin laitteisiin. Sen sijaan vanhat kaapelit sopivat Galaxy Note 3:een, mutta niillä ei pääse hyötymään uudemmista tiedonsiirto- ja latausnopeuksista.
Uutta Galaxy Note 3:ssa on myös takakuoren materiaali. Samsungin aiemmin suosiman, halvaltakin vaikuttaneen perusmuovin sijaan takakuori on nyt pehmeää, teksturoitua ja mukavan tuntuista materiaalia, joka on tehty näyttämään nahalta. Nahkaa se ei kuitenkaan ole, vaan edelleen muovia. Nahkamaista vivahdetta lisää reunan näennäistikkauskuvio, jonka ainoa funktio on kuitenkin vain ulkonäöllinen.
Ainakin itse pidän Galaxy Note 3:ssa tehtyä ratkaisua onnistuneena ja miellyttävänä kädessä pideltävänä – sekä myös ihan hyvännäköisenä. Ainakin se voittaa aiemman selvästi. Kuten takakuorikaan, joka näyttää nahalta, mutta ei sitä oikeasti ole, eivät myöskään Galaxy Note 3:n hopeiset reunat ole metallia vaan myöskin yhä muovia.
Samsungin tuotteita on usein viime aikoina parjattu kilpailijoihin verrattaessa halvemman tuntuisista materiaaleista, kun muut ovat käyttäneet muovin sijaan esimerkiksi alumiinia tuotteissaan, kuten Apple iPhoneissa ja HTC Onessaan. Galaxy Note 3:a pidän kuitenkin laatutuntumaltaan erittäin onnistuneena. Se on jämäkkä kuin mikä, tuntuu kädessä mukavalta ja näyttääkin tyylikkäältä. Eikö se riitä?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Androidin toimintopainikkeiden osalta Samsung jatkaa tutulla linjallaan eikä ole siirtynyt Googlen esittelemiin näytöllä näkyviin painikkeisiin. Sen sijaan Galaxy Note 3:stakin löytyy keskeltä fyysinen kotipainike ja sivuilta kapasitiviiset valikko- ja takaisin-hipaisupainikkeet.
Erillisten näppäinten etu suhteessa näytöltä löytyviin on luonnollisesti näyttöpinta-alan säästyminen täysin sisällölle. Vaikkei erillisiä näppäimiä olisikaan, ei näyttöä silti todennäköisesti oltaisi Galaxy Note 3:ssakaan voitu tehdä isommaksi muut rajoitteet huomioiden. Galaxy Note 3:ssa ainakin itse osuin monesti ärsyttävästi vahingossa hipaisupainikkeisiin – kenties tämä johtui laitteen suuresta koosta.
Kokonsa puolesta Galaxy Note 3 onkin totutun valtava. Yllä se nähdään Applen piskuisen neljän tuuman näytöllä varustetun iPhone 5s:n ja Nokian 4,5 tuumaisen Lumia 1020:n rinnalla.
Galaxy Note 3:n koko on kuitenkin yhä hallittavissa. Samsung on kasvattanut jatkuvasti Galaxy Noten näytön kokoa: ensin Galaxy Note II:ssa se nousi 5,3 tuumasta 5,5 tuumaan ja nyt Note 3:ssa taas 0,2 tuuman lisäyksellä 5,7 tuumaan. Näytön kasvusta huolimatta itse laitteen koko ei ole kasvanut, vaan Samsung on puristanut näytönreunuksia pienemmiksi. Galaxy Note 3:n mitat ovat 151,2 x 79,2 x 8,3 millimetriä ja paino 168 grammaa. Galaxy Note 3 onkin vaikuttava laite: suuri näyttö ihastuttaa. Suuren koon vuoksi näyttää suorastaan hyppää silmille, väritoisto on AMOLED-näytöille tyypillisesti rikasta ja kontrasti hyvä eikä katselukulmissakaan ole valitettavaa.
Esimerkiksi aiemmin kokeilemaamme Sonyn 6,44 tuuman näytöllä varustettuun Xperia Z Ultraan nähden Galaxy Note 3 on vielä kooltaan huomattavasti käytettävämpi ja mahtuu myös suhteellisen mukavasti jopa farkkujen taskuunkin.
Esimerkiksi lenkille lähtiessä kevyen ja kompaktin iPhonen ottaa kyllä mukaansa huomattavasti Notea mieluummin.
Suurinäyttöisten viidestä yli kuuteen tuumaankin näytön kooltaan yltävien älypuhelinten kategorian luojana Samsung kulkee monella tapaa kehityksen kärjessä suuren näytön hyödyntämisessä. Tästä yksi esimerkki on Galaxy Note 3:nkin moni-ikkunatoiminto (Multi Window), joka mahdollistaa kahden sovelluksen yhtäaikaisen käytön jaetulla ruudulla. Yllä vaakatilassa rinnakkain ovat Chrome-selain ja Twitter ja alla pystytilassa Chrome ja Googlen Maps.
Tietyissä tilanteissa monikäyttö voi olla erittäinkin hyödyllistä.
Galaxy Note 3:ssa myös tietyt linkit voi määrätä avautumaan oletusarvoisesti jaetulle ruudulle. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköpostin liitetiedostot.
Verrattuna moniin muihin puhlettikilpailijoihin, vaikkapa Nokian tulossa olevaan kuuden tuuman Lumia 1520:een, on Galaxy Note 3:n jaetun ruudun käyttömahdollisuus loistava plussa.
Suurikokoisen näyttönsä ohella Samsungin Galaxy Notet ovat aina eronneet muista Galaxy-malleista, sekä myös osittain kilpailijoistakin, mukana tulevalla stylus-kosketuskynällä sekä sitä varten kehitetyillä lisätoiminnoilla.
Suurempaa näyttöä ja stylusta lukuun ottamattahan esimerkiksi Galaxy Note 3:kinhan on käytännössä keskeisimmiltä ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan pitkälti Galaxy S4:ää vastaava.
Galaxy Note 3:ssa kynän säilytyspaikka löytyy etupuolelta katsottaessa oikeasta alareunasta takaa. Ensivaikutelmani oli, että kynä olisi liian tiukasti kiinni lokerossaan mutta harjaantumisen ja kenties alkukankeuden jälkeisen hienoisen löystymisen myötä kynän irroitus onnistui loppuaikoina jo näppärämmin.
Aina kun kynä irrotetaan, aukeaa näytölle myös alta löytyvän kuvan mukainen Ilmakomento-valikko, joka tarjoaa pikakomennot viiteen eri kynää hyödyntävään toimintoon. Valikon saa myös auki milloin tahansa painamalla styluksen pikkupainikkeesta sen ollessa näytön lähellä.
Toimintamuistiot mahdollistavat tietojen kirjoittamisen kynällä, minkä jälkeen tietoa voidaan hyödyntää erilaisilla tavoilla. Alla esimerkiksi muistioon kirjoitettuna on puhelinnumero, johon voi tämän jälkeen esimerkiksi suoraan soittaa tai tallentaa sen yhteystietoon.
Käytännössä toimintamuistion toiminnot jäävät kuitenkin melko turhiksi, sillä monimutkaisemmat asiat eivät siltä onnistu. Useimmiten asioiden tekeminen onnistuu kätevämmin niin sanotusti normaalilla tavalla verrattuna toimintamuistion käyttöön.
Näyttökirjoitus puolestaan mahdollistaa helposti kuvankaappauksen ottamisen ja sen päälle kirjoittamisen ja piirtelyn. Tämä toimii hyvin.
Leikekirja puolestaan on erilainen toteutus hieman vastaavasta ideasta. Se mahdollistaa kynällä kehystämällä halutun alueen rajaamisen, jonka voi sitten tallentaa kuvana leikekirjaan mahdollisten muistiinpanojen kera.
Edellä mainitun moni-ikkunatilan Galaxy Note 3:ssa on myös toinen moniajotoiminto eli Kynäikkuna. Siinä kynällä piirretään haluttuun kohtaan halutunkokoinen ikkuna, johon voi sitten avata jonkin tietyistä rajatuista sovelluksista (Laskin, Kello, YouTube, Puhelin, Yhteystiedot, ChatON, Hangouts, Internet). Tämäkin on ihan mielenkiintoinen lisä, mutta toiminnon hyödyllisyys jää kysymysmerkiksi. Osittain varsinainen moni-ikkunatila laajemmin eri sovelluksilla sekä toisaalta käyttö tavallisestikin eri sovellusten välillä vaihtaen tuntuvat jo täyttävän tarpeet varsin hyvin.
Erillisenä Galaxy Note 3:sta löytyy yhä myös S Note -muistiinpanosovellus, joka on varsin yksinkertainen kirjoittamisen ja piirtelyn mahdollistava ratkaisu ilman toimintamuistion toimintavaihtoehtoja.
Kuten edeltäkin kävi varmasti jo ilmi, on erilaisia Samsung-sovelluksia ja -lisäyksiä Galaxy Note 3:ssakin valtavasti. Monen näistä hyödyllisyys jää kuitenkin kyseenalaiseksi ja monet toiminnot ovatkin paremminkin vain tiellä. Silti kynän hyödyllisyyttä ei voi kiistää. Monissa tilanteissa siitä on suurta hyötyä. Esimerkiksi vaikkapa ihan kaverille lähetettävään karttakuvankaappauksen päälle lisätietoja merkittäessä.
Kynää voi myös yhä hyödyntää lisätietojen esikatseluun valituista kohteista esimerkiksi galleriassa tai kalenterissa (Air View) pitämällä sitä hieman näytön yläpuolella paikallaan hetken aikaa.
Samsungin lisäsovellukset ja -toiminnot eivät myöskään luonnollisesti rajoitu vain kynäjuttuihin, vaan mukana on nyt myös esimerkiksi oma lehti eli My Magazine, joka idealtaan vastaa HTC:n BlinkFeediä. Samsunginkin ratkaisuun saa esille perusuutisten ohella myös esimerkiksi itse valittujen kategorioiden tai some-palveluiden sisältöä. Uutisnäkymä avautuu kotinäkymästä alhaalta pyyhkäisemällä tai kahdella kotipainikkeen näpäytyksellä. Kuten hipaisutoimintopainikkeidenkin osalta, avasin myös uutisnäkymää jatkuvasti vahingossa. Ainakaan itse en myöskään löytänyt asetusta sen käytöstä poistamiseksi – erilaisia nippeleitähän Galaxy Note 3:ssa riittää yllin kyllin, joten ehkä sen jotenkin pois saakin.
Galaxy Note 3:n kamera ja kuvaussovelluskin ovat jo tuttuja Galaxy S4:stä. Tarjolla on tältäkin osin paljon erilaisia mahdollisuuksia: löytyy erilaisia kuvaustiloja eri tilanteisiin, panoraamaa, HDR-tukea, älykästä vakautusta, sarjakuvausta, puhetoimintoja, yhtäaikaista kuvausta taka- ja etukameralla ja niin edelleen.
Kuvaustiloista voi valita esimerkiksi parhaan kasvojen yhdistelyn useista eri kuvista, äänen tallennuksen kuvan kanssa, animoidun kuvan (GIF), ylimääräisten asioiden poiston, parhaan kuvan valinnan sarjasta tai liikesarjan tallentavan draamakuvan. Nokian Lumiat tarjoavat monia vastaavia toimintoja, mutta Applen iPhoneista tällaiset toiminnot vakiona uupuvat.
Loppujen lopuksi kuvaaminen onnistuu haluttaessa onneksi myös yksinkertaisesti perusautomaattiasetuksilla.
Alta löytyvien vertailukuvien perusteella Galaxy Note 3:n 13 megapikselin kamera tekee kohtalaista jälkeä. Verrokkina esimerkiksi Lumia 1020 edustaa toki kovinta mahdollista tasoa. Kannattaa myös tarkastaa aiempi iPhone 5s -arvostelumme, josta myös löytyi Galaxy Note 3:lla otettuja kuvia hieman hämärämmissä olosuhteissa.
Kameran osalta mainittakoon, että Galaxy Note 3 tukee myös yhtenä ensimmäisenä älypuhelimista 4K-tarkkuuden videokuvausta (3840 x 2160 pikseliä).
Galaxy Note 3:
Lumia 1020:
iPhone 5s:
Galaxy Note 3:
Lumia 1020:
iPhone 5s:
Emme ole toistaiseksi erikseen maininneet aiemmin tässä arvostelussa vielä mitään Android-käyttöjärjestelmästä, johon Galaxy Note 3:kin perustuu. Tarjolla on nyt 4.3 Jelly Bean -versio ja Galaxy Note 3:n voinee odottaa päivittyvän suht ripeästi myös uuteen Android 4.4 KitKatiin tulevien kuukausien aikana.
Androidin hyveet toteutuvat myös Galaxy Note 3:ssa. Näitä ovat laaja muokattavuus, kotinäkymien räätälöinti oman mielensä mukaiseksi, kattava ja laadukas sovellustarjonta sekä erityisesti myös integroituminen Googlen moninaisiin palveluihin erinomaisesti – tärkeimpinä Chrome-selain, Gmail-sähkoposti sekä kartat.
Jos haluaa muokata puhelintaan oman makunsa mukaiseksi, Android on nykyisistä kolmesta selvästi Applen iOS:ää tai Windows Phonea parempi valinta.
Samsung on myös ryydittänyt vakio-Androidia jo edellä mainittujen kynä- ja kameralisäysten ohella myös vielä hengästyttävällä listalla muita omia lisäyksiään, jotka ovat jo tuttuja aiemmilta ajoilta. Näitä ovat lähellä olevat Galaxyt yhteen liittävä Group Play, jonka myötä vaikkapa musiikkia voi toistaa useista eri laitteista yhtäaikaisesti, S Voice -äänikomennot, S Translator -kääntäjä, S Health liikunnan seurantaan, ChatON-viestipalvelu, Samsung Apps -sovelluskirjasto, Samsung Hub -sisältökauppa, WatchON, Samsung-televisioon yhdistämiseen mahdollistava Samsung Link sekä yrityskäyttöön tarkoitettu KNOX-turvaympäristö. Paljon, todella paljon kaikkea on siis mukana.
Lisäksi Galaxy Note 3 tukee myös Samsungin tuttuja Smart-toiminnallisuuksia, eli näytön pitämistä päällä sitä katseltaessa, automaattista selausta (Smart Scroll) sekä videoiden keskeytystä ja jatkoa katseen perustella (Smart Pause). Lisäksi mukana ovat myös puhelimen edessä tapahtuvat eletoiminnot esimerkiksi sisällön selaamiseen (Air Gesture).
Tehoiltaan Galaxy Note 3 sijoittuu myös aivan Android-puhelinten kärkeen, mikä on täysin luonnollista koska siitä löytyy markkinoiden tehokkaimman viittaa harteillaan kantava Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri.
Alle liitimme AnTuTu Benchmarkin tulokset, mutta tärkeämpää on Galaxy Note 3:n ripeä toiminta peruskäytössä. Tältä osin Galaxy Note 3:a ei voi kuin kehua. Sujuvaan toimintaan Galaxy Note 3:a avittaa myös vielä poikkeuksellinen kolmen gigatavun RAM-muisti, mikä mahdollistaa useampien sovelluksien pitämisen työmuistissa.
Myös yhteyksien osalta Galaxy Note 3 tarjoaa parasta mahdollista: 4G LTE -mobiiliverkkotuki kaikilla Suomen taajuuksilla 150 megabitin sekuntilatausnopeudella, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac sekä Bluetooth 4.0 tuttujen NFC:n ja paikannuksen kera.
Sisäistä tallennustilaa Galaxy Note 3 tarjoaa 32 gigatavua, minkä ohella tarjolla on microSD-muistikorttipaikka.
Omalta kohdaltani Galaxy Note 3:n osalta akunkestosta voin sanoa oikeastaan vain sen, että mitään ongelmia en sen suhteen kohdannut. Käyttö ei nimittäin testin aikana ollut useista syistä johtuen kovin tyypillistä: välillä Galaxy Note 3 oli poikkeuksellisen raskaassa ja intensiivisessä käytössä ja välillä se sai olla pidempään rauhassakin. Galaxy Note 3 sisältää 3 200 milliampeeritunnin akun ja kokemusten perusteella sen pitäisi tarjota ainakin tutun yhden päivän verran käyttöaikaa yhdellä latauksella.
Yhteenveto
Yhteenvetona, Galaxy Note 3 jätti positiivisen kuvan ja ylitti odotukset. Ulkoisesti tuntuma oli erittäin hyvä eikä laadusta jäänyt valitettavaa. Galaxy Note 3 tuntuu kädessä itsessän hyvältä ja mukavalta – koosta ei kuitenkaan pääse eroon, mutta omassa luokassaan Galaxy Note 3:n myös suhteellisen solakka ohuutensa sekä näytön kokoonsa nähden pieniksi puristettujen mittojen myötä.
Jos haluaa ison näytön, ei sitä juuri tämän pienemmässä puhelimessa saa. Galaxy Note 3:ssa suuremmasta näytön koosta on myös erityistä hyötyä moni-ikkunatilan sekä erilaisten kynätoimintojen myötä. Kyseessä ei ole vain suuremmalla näytöllä varustettu perusälypuhelin, vaan myös ohjelmiston räätälöintiä suuremmille näytöille on mietitty.
Tehojen puolesta Galaxy Note 3 on Androidin kärkiluokkaa. Samoin näyttö on hyvin vaikuttava. Kamera ajaa myös asiansa, vaikkei aivan huikeimpia ylistyksiä ansaitsekaan.
Loppujen lopuksi Galaxy Note 3:n huonot puolet liittyvätkin käytännössä koko laitteen ja Samsungin filosofiaan. Onko 5,7 tuuman älypuhelin liian iso? Onko monista ohjelmistopuolen lisäyksistä juuri mitään hyötyä? Galaxy Note 3:ssa ei olekaan juuri mitään puutteita, ennemminkin siinä on monia asioita liikaa.
Kokonaisuutena Galaxy Note 3:lla Samsung säilyttää edelleen kärkipaikkansa omassa luokassaan. Uutuus edustaa onnistunutta mutta yllätyksetöntä teknistä evoluutiota Galaxy Note -sarjassa ja on myös yhä ohjelmistopuoleltaan kilpailjoitaan paremmin sovitettu suuren näytön edellytyksiin ja mahdollisuuksiin. Kuuden tuuman luokassa Galaxy Note 3 vaikuttaa oivalta valinnalta, ja sitä voi useimmille ostajille suositella yli tärkeimpien Nokian, Sonyn ja HTC:n kilpailijoiden.
Hyvää:
- Laatutuntuma ja ulkonäkö
- Näyttö
- Tehokkuus
- Suuremman näytön hyödyntäminen ohjelmistossa
Huonoa:
- Koko varauksin
- Osa Samsungin lisäyksistä turhanpäiväisiä
- Kamera ei loista muun laitteen tavoin
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »