Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Nokia MD-12 -Bluetooth -kaiutin – yksinkertainen, edullinen ja laadukas

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia MD-12 - potkua pienessä paketissa

Nokia MD-12 – potkua pienessä paketissa

Microsoft antoi Lumia 930:n kaveriksi testiin Nokia MD-12 -Bluetooth-kaiuttimen, jota arvostelemme tässä arvostelun osassa, vaikka se ei niinkään Lumia 930:aan liity. Lumia 930:n arvostelun ensimmäisessä osassa tutustuimme laitteeseen ja toisessa osassa teimme kameravertailun LG G3:n ja Galaxy S5:n kanssa. Nyt katsastamme kaiuttimen ja viimeisessä osassa perehdymme Cortanaan ja teemme laajemman yhteenvedon laitteen hyvistä ja huonoista puolista.

Tässä hieman teknisiä tietoja Nokia MD-12:stä:

 • Mitat: 38 x 84 millimetriä
 • Paino: 180 grammaa
 • Enimmäisteho: 95 desibeliä (puolen metrin etäisyydeltä)
 • Akun koko: 1 020 milliampeerituntia
 • Liitännät: NFC, Bluetooth, 3,5 millinen audioliitäntä
Nokia MD-12:n liitännät - näiden lisäksi yhteyden voi muodostaa Bluetoothin välityksellä

Nokia MD-12:n liitännät – näiden lisäksi yhteyden voi muodostaa Bluetoothin välityksellä

Nokia MD-12 on muotoiltu hyvin yksinkertaisesti. Pienikokoinen ja malliltaan pyöreä laite kulkeutuu helposti mukana. Varsinkin kesäisin kaiutin sujahti helpostii shortsien reisitaskuun eikä sitä juurikaan kävellessä huomannut – juostessa se rupesi kolisemaan jalkoihin ilkeästi.

Yksinkertainen muotoilu on mielestäni tyylikästä ja testissämme ollut valkoinen kappale on hyvin neutraali. Saatavilla on myös kirkkaita värejä kuten oranssi, vihreä ja keltainen.

Nokia MD-12 on kooltaan pieni ja kompatki eikä se painakaan paljoa

Nokia MD-12 on kooltaan pieni ja kompatki eikä se painakaan paljoa

Nokia MD-12 yllättää hyvällä äänentoistollaan – etenkin basso on laitteessa tasokasta. Harvoin pienikokoisissa kaiuttimissa bassoa juurikaan kuulee, mutta Nokia MD-12 käyttää hyödykseen alla olevaansa materiaalia resonanssin avulla. Äänenvoimakkuuttakin riittää varsin hyvin ja monissa tilanteissa puolet täysistä riittää varsin hyvin. Äänenlaatukin säilyy hyvänä, vaikka virittäisikin Nokia MD-12:n täysille.

Nokia MD-12:lle luvataan käyttöaikaa yhdellä latauksella jopa 15 tuntia. Kuitenkin todellisuudessa saa Bluetoothin kautta tyytyä noin kahdeksaan tuntiin. AUX-johdon kautta soitettaessa käyttöaika saattaa kasvaa.

Yksi parhaimpia juttuja Nokia MD-12:ssa on sen käytön helppous – paljoa helpommaksi sitä ei voi enää tehdä. Lumia 930:n NFC:n avulla tarvitsee vain napauttaa MD-12:ta kyljestä ja laitteet yhdistyvät. Ensimmäisellä kerralla laite kysyi, liitetäänkö laite. Jatkossa pelkkä Bluetoothin käynnistäminen riitti yhdistämiseen – todella helppoa siis.

Nokia MD-12 4. sukupolven iPadin kanssa

Nokia MD-12 4. sukupolven iPadin kanssa. Laitteet toimivat myös keskenään.

Laite ei ole kuitenkaan aivan täydellinen. Kovilla voimakkuuksilla se saattoi ruveta liikkumaan tärinän ansiosta, joka tietenkin heikensi äänenvoimakkuutta ja bassontoistoa. MD-12 omaa magneetin, jonka avulla sen saa vaikkapa jääkaapin oveen, mutta kovilla voimakkuuksilla laitteen irtoaminen on mahdollista. Magneetti auttaa myös pitämään laitteen paikallaan metallisilla pinnoilla.

Nokia MD-12:n hintakin on suhteellisen pieni. Hintaa sillä on noin 40 euroa, joka on mielestäni Suomen markkinoilla vähän näinkin laadukkaasta lisäkaiuttimesta. Pienellä panostuksella saa kätevän kaiuttimen, joka tuo musiikin lähes joka paikkaan.

Nokia MD-12 (2)

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. jonnepo

  Itsellä ollut kuukauden päivät käytössä ja kulkee työmailla mukana näppärästi. Ääntä mööpelistä lähtee kiitettävästi ja aktuaattori yllätti toimivuudellaan positiivisesti, luo nimittäin todella hyvin syvyyttä musiikkiin.

 2. PoRarI

  Pikaisesti tätä testanneena ei voi kun ihmetellä miten muhkea soundi tosta lähtee. Upea laite!

 3. Juha

  Saakos näissä kahta kaiutinta paritettua yhteen,stereoääneksi?

  • Erno Konttinen

   En ole varma. En ole ainakaan mistään lukenut, joten epäilen, että se ei onnistu. En kuitenkaan lukitse vastaustani.

 4. Jaakko

  Tämä on todellakin loistava laite! Se toimii myös handsfreenä vaikkapa autossa ja isomman porukan neuvottelukaiuttimena. Puheluun voi vastata painamalla kaiuttimen nappia ja puhelu lopetetaan samasta napista. Puheluun voi jättää vastaamatta painamalla nappia kahdesti.

  Paritin sen Lumia 1020:n kanssa ja puhelin latasi sovelluksen, joka näyttää kaiuttimen akun varaustilan.

  Stereotoistoon tarvitaan haaroitettu johto molemmille kaiuttimille puhelimen kuulokeliitännästä.

 5. Luikero

  Pakko vähän antaa noottia kirjoitusvirheiden määrästä. Käyttäkää teksti vaikka Microsoft Wordissa ennen julkaisua. Se paljastaa yhdellä silmäyksellä kirjoitusvirheet:
  ”helpostii”, ”huomannuta”, ”yhdistykseen”->yhdistämiseen, ”avian”, ”sen saa vaikkapa jääkaapin oven”.

  Mutta juttu hyvä, aihe hyvä!

  • Erno Konttinen

   Hei,

   Pahoittelen näistä virheistä. Oikoluin muutamaan otteeseen tekstin, mutta kun omille kirjoitusvirheille on niin sokea. Korjailen virheet, kiitos huomautuksesta!

 6. hansu

  Olen aina ihmetellyt noita kirjoitusvirheiden määriä, en nyt tässä julkaisussa, mut sanomalehdissä. Luulin aina et ne kirjoitetaan jollain kaupallisella ohjelmalla joka samalla oikolukee, mut ilmeisesti ei?

  • Luikero

   Samaa minäkin ihmettelen. Esimerkiksi Microsoft Word on melko edullinen ohjelma, jossa on tehokkaat oikolukutyökalut, ja ohjelmia on varmasti muitakin. Miksi käyttää työtunteja manuaaliseen oikolukemiseen, varsinkin kun silmät ovat niin sokeat omalle tekstille?

 7. Sakari

  Saako Lumia 930 fm-radion yhdistettyä md-12 kaiuttimeen?

  • jonnepo

   Kaikki ääni kulkee läpi mutta fmradion vastaanottimeksi tarvitset aux piuhan jolla liität kaijuttimen.

  • Erno Konttinen

   Itse en ainakaan löytäny tapaa tuohon. FM-radio vaatii kuulokejohdon, jonka jälkeen voi valita kuulokkeiden/ulkoisten kaiuttimien ja puhelimen oman kaiuttimen välillä. Radiota voi kuitenkin helposti kuunnella eri sovellusten avulla.

 8. HP

  Musiikin kuuntelussa toimii hyvin, ostin autoon hf-käyttöön – siitä ei tule mitään. Mikrofonissa ei ole häiriön/melunsuodatusta juuri ollenkaan. Vastapuoli ei saa siitä mitään selvää.

Tuoreimmat jutut