Samsung Galaxy Tab S 8.4:n ohella testiimme saapui sen isoveli: Galaxy Tab S 10.5. Olemme ehtineet julkaista pari artikkelia koskien yleisesti laitetta sekä vertailtuna iPad miniin. Nyt Galaxy Tab S 10.5:n arvostelun ensimmäisessä osassa perehdymme laitteeseen käytettävyyden kannalta, kerromme hieman suorituskyvystä ja ulkoisesta designista. Toisessa osassa vertailemme hieman iPad Airiin ja viimeiseksi kerromme laajemman yhteenvedon, millainen laite on ja kerromme myös uusia avainominaisuuksia. Tässä vielä ominaisuuslista Samsung Galaxy Tab 10.5:stä:
- 10,5 tuuman Super AMOLED-tekniikalla toteutettu kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 2560×1600 pikseliä, joka tekee kiitettävät 288 pikseliä tuumaa kohti
- Samsungin 4+4-ytiminen Exynos 5 -järjestelmäpiiri, jossa on neljä ARM Cortex-A7 -ydintä 1,3 gigahertsin taajuudella ja neljä ARM Cortex A15 -ydintä 1,9 gigahertsin taajuudella
- Kolme gigatavua RAM-muistia ja 16 tai 32 gigatavua tallennustilaa
- MicroSD-muistikorttipaikka, joka tukee kortteja 128 gigatavuun asti
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat
- Edessä 2,1 megapikselin kamera ja takana kahdeksan megapikselin kamera
- Akun koko: 7 900 milliampeerituntia
- Paino: 465 tai 467 grammaa mallista riippuen
- Paksuus: 6,6 millimetriä
- Hinta: 529 euroa (Wi-Fi) ja 649 euroa (4G)
Laatikko avautui parin sinetin repäisyn jälkeen ja sitten ei muuta kuin testaamaan. Nostettuani Galaxy Tab S 10.5:n paketistaan tuli ensimmäisenä mieleen sen paksuus. Sitä on vain 6,6 millimetriä, joka on erittäin vähän. Pidemmän korren paksuudessa kuitenkin vetää Sonyn Xperia Z2 Tablet, joka on vain 6,4 millimetriä paksu, mutta eroa on mahdoton huomata kädessä pitelemällä. Samsungin tuore tabletti ei ole ainoastaan ohut, mutta myös todella kevytkin. Reilut 460 grammaa ei ole todellakaan paljoa tämänkokoiselta laitteelta.
Galaxy Tab S 10.5 on helppo aktivoida, kunhan syöttää Google-tilin tunnukset ja sitten laite asentelee vielä jotain, jonka jälkeen laite on valmis käytettäväksi. Sen jälkeen ei voi kuin ihailla sen näyttöä. Aiemmin jo tiedettiin, että AMOLED-näytöissä on hyvä värintoisto ja musta on todella mustaa, mutta tabletin näytöllä se korostuu vieläkin enemmän. Samsung ei ole turhaan korostanut näytön laatua, mutta tietysti AMOLED-näyttökin jakaa mielipiteitä. Se helposti ylikorostaa värejä, jolloin kuvat eivät ole niin luonnollisia. Tämän takia osa pitää enemmän tavallisemmista LCD-näytöistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
10,5 tuuman kosketusnäyttö on kuitenkin sen verran suuri, että kirjoittaminen on hieman hankalaa. Pystyasennossa peukaloilla naputtelu onnistuu hyvin, mutta vaakatasossa se vaatii jo hieman taiteilua. Toki tämänkokoisilla tableteilla käytetään monia muita kirjoitustyylejä myös. Elokuvia on kuitenkin todella mukava katsella 10,5 tuuman näytöltä – varsinkin kun sen tarkkuus ja laatu ovat niin hyvällä tasolla.
Samsung on luonnollisesti tuonut Androidin päälle oman käyttöliittymänsä. Tämä on mielestäni ihan hyvä juttu, koska yhtiö on tuonut paljon erilaisia toimintoja, joita ei normaalista Androidista löydy. Käyttöliittymä on tuttua Samsungin tyyliä. Kahden sovelluksen samaa aikaa käyttäminen jaetulla ruudulla on tervetullut ominaisuus. Onhan se ollut jo aiemminkin Samsungin joissain tableteissa. Toinen kätevä juttu on valmiit aloitusnäytöt. Toisesta aloitusnäytöstä löytyy uutisia makunsa mukaan, herätyksiä voi asettaa, muutamia kirjanmerkkejä, pörssikursseja sekä Side Sync -toiminto, johon paneudumme myöhemmin. Toisesta aloitusnäytöstä löytyy oma sähköposti, kalenteri sekä Samsungin käyttämä Office-ohjelmisto.
Käytettävyydeltään Galaxy Tab S 10.5:n käyttöjärjestelmä on hyvällä tasolla. Siinä missä testissämme ollut Galaxy S5 takkuili jonkin verran, ei Galaxy Tabilla ollut ongelmia. Heti käynnistyksen jälkeen laitteessa on hieman kankeutta, mutta se katoaa puolessa minuutissa. Tämän jälkeen tabletti ei ole tökkinyt tai jämähdellyt kertaakaan, joka on mielestäni aika suuri ihme – tai ainakin omien kokemuksieni valossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainitsemisen arvoinen juttu on myös Galaxy Tab S 10.5:n sormenjälkitunnistin. Tabletista löytyy Samsung Galaxy S5:stä tuttu sormenjälkitunnistin. Se on ihan mukava lisäys, mutta kuitenkin sen käytettävyys ei ole parantunut Galaxy S5:stä. Edelleen se on hyvin epävarma ja, jos nyt ei aivan puolet niin noin 30 prosenttia yrityksistä epäonnistuu.
Seuraavassa osassa vertailemme Galaxy Tab 10.5:ttä Applen iPad Airiin. Julkaisemme artikkelin ensi viikolla – pysy kuulolla.
PS. Jos on jotain kysyttävää tai sellaista, mitä haluasitte meidän testaavan, kirjoitteleppa siitä alla kommenttiosiossa, niin pyrimme toteuttamaan toiveesi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »