Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Lumia 530 on monilla tavoin huonompi kuin edeltäjänsä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Lumia 530

Lumia 530

 

Microsoft julkisti tänään ensimmäisen uuden Lumia-puhelimensa sen jälkeen, kun Nokian entinen puhelinliiketoiminta siirtyi yhtiölle 25. huhtikuuta.

Uusi Lumia 530 on tarkoitettu aiemman edullisimman Windows Phone 8 -puhelimen, noin vuosi sitten markkinoille tuodun Lumia 520:n seuraajaksi. Lumia 520 on ollut historiansa aikana käytännössä ainoa tuote Windows-puhelinten maailmassa, jonka voidaan todeta nousseen hitiksi markkinoilla. Eikä syyttä, sillä Lumia 520 oli vuosi sitten loistava kokonaisuus ominaisuuksia ja laatua omassa hintaluokassaan – kuten arvostelussammekin aikanaan totesimme.

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

Miten Lumia 530 sitten parantaa Lumia 520:een nähden?

Järjestelmäpiiri on vaihdettu tehokkaampaan. Kun Lumia 520:ssa suorituskyvystä vastasi Qualcommin tuplaytiminen Snapdragon S4 yhden gigahertsin kellotaajuudella, on Lumia 530:ssä uudempaa sukupolvea edustava 1,2 gigahertsin neliytiminen Snapdragon 200 -piiri. Vääntöä Windows Phone 8.1:n pyörittämiseen uutuudessa on siis oletettavasti piirun verran enemmän. Lisäksi uusi piiri on annettujen toiminta-aikatietojen perusteella virtapihimpi kuin Lumia 520:n.

Samalla Lumia 530 on kuitenkin lukuisilla pienillä tavoilla heikompi esitys kuin Lumia 520, vaikka vuosi on jo edeltäjästä kulunut:

 • Lumia 530 on selvästi Lumia 520:tä paksumpi – 11,7 vs. 9,9 millimetriä pituuden ja leveyden ollessa käytännössä samoja. Painoa Lumia 530:llä on 129 grammaa (Lumia 520: 124 g).
 • Lumia 530:n kosketusnäyttö ei tue Super Sensitive Touch -ominaisuutta eli käyttöä esimerkiksi hansikkailla
 • Sisäisen tallennusmuistin määrä on leikattu 8 gigatavusta 4 gigatavuun (mukana on toki yhä microSD-muistikorttipaikka ja Windows Phone 8.1:n uudistukset sovellusten asentamisessakin kortille helpottavat sen käyttöä)
 • Viiden megapikselin kamera on vaihtunut automaattitarkenteisesta kiinteällä tarkennuksella varustetuksi – teknisten tietojen mukaan Lumia 530:n minimitarkennusetäisyys on 60 senttimetriä, kun Lumia 520:lla kuvia voi ottaa 10 sentin etäisyydeltä
 • Valoisuuden ja etäisyyden tunnistimet on tiputettu pois Lumia 630:n mallin mukaisesti – Lumia 530:n näytön kirkkauden säätyminen ympäristön valoisuuden mukaan automaattisesti ei siis ole mahdollista.
 • Samoin erillinen kamerapainike on kadonnut
 • Mukana myyntipakkauksessa ei annettujen tietojen mukaan toimiteta kuulokkeita

Lisäksi Lumia 520:een verrattuna Lumia 530:ssa toimintopainikkeet on siirretty näytön alapuolelta näytölle. Tämän osalta mielipiteet jakautunevat kahtia, onko kyseessä parannus vai heikennys. Lumia 630 -käyttökokemuksiin perustuen itse sanoisin, että erillisiin painikkeisiin on helpompi osua kuin pieniin ohjelmistollisiin painikkeisiin näytön alareunassa.

RAM-muistia Lumia 530:ssä on edelleen vain samat 512 megatavua, mutta tämä oli odotettavissa sillä saman verran on tyyriimmässä Lumia 630:ssäkin. Tietyillä valituilla markkinoilla, mutta ei Suomessa, myydyssä Lumia 520:n parannetussa Lumia 525 -variantissa muistia oli tuplasti eli yhden gigatavun verran. RAM-muistin määrän osalta suurin tekijä, on että osa raskaammista Windows Phone -sovelluksista, erityisesti peleistä, vaatii vähintään yhden gigatavun muistia ylipäätään toimiakseen.

Parannukset Lumia 530:ssä rajoittuvat siis järjestelmäpiiriin, jonka vastapainoksi pienempiä heikennyksiä on useita.

Hinnaltaan Lumia 530 debytoi markkinoilla Microsoftin mukaan elokuussa 85 euron hinnalla ennen veroja. Lumia 520:n saa nyt heti Suomestakin kaupasta hinnan painuttua myös jo alle 90 eurolla, joten tältä osin uutuudella ei myöskään vaikuttaisi olevan selvää etua puolellaan asiakkaan näkökulmasta. Microsoftille Lumia 530:n tekeminen tosin on todennäköisesti Lumia 520:tä edullisempaa, joten katteet paranevat hieman ja mahdollisesti kestävä liiketoiminta mahdollistuu. Toki Lumia 530:n hintakin laskenee ajan kanssa, kuten kävi Lumia 520:nkin kanssa. Se tuli markkinoille 140 euron hintalapulla.

Edullisempien valmistuskustannuksen lisäksi Lumia 530:stä valituilla markkinoille (=ei kannata odottaa Suomeen) tarjolle tulee myös kahdella SIM-korttipaikalla varustettu versio, jollaista ei Lumia 520:stä ole ollut. Tämä avittanee myös myyntiä.

Lumia 520:stä oli vuosi sitten helppo ennustaa hittiä, varsinkin Suomessa mutta myös muualla – toki Windows Phonen rajoitettu mittakaava huomioon ottaen. Lumia 530:kin myynee suhteellisesti hyvin uuden polven malliston (toistaiseksi) edullisimpana jäsenenä, mutta Lumia 520:n kaltaiseen vetoon se ei välttämättä yllä. Kilpailutilanne on kiristynyt. Vuosi on kalenterissa pyörähtänyt ja tuote ei ole muuttunut juurikaan kokonaisuutena paremmaksi.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Kairaaja

  Mutta eikös tämä ole halvempikin, jopa usean kympin? Rahalla saa…

 2. Eemeli

  Tämän suositushinta on lähes 60€ pienempi, kuin aikanaan Lumia 520:lla. Se on iso summa tuossa hintaluokassa ja oikeuttaa kyseisiin ominaisuuksiin.

  Et saa tällä hetkellä parempaa tuotetta 85€:lla!

 3. jonnepo

  Eiköhän tämä ole tehty vain jotta saataisiin wp hinta mahdollisimman alas.

 4. Henrik

  Other thing to note on Lumia 530 is price. At €85 ($114) still fails to get below seemingly magically $100 threshold where Android is strong!.
  — Ben Wood (@benwood) July 23, 2014.
  CCS Insight -tutkimusyhtiön tutkimusjohtaja Ben Woodin mukaan puhelimen 85 euron hinta on vieläkin liian kallis.Woodin huomauttaa Twitter-viestissään, että 85 euroa, eli 114 dollaria ei yllä alle 100 dollarin hintaluokkaan, missä Android-puhelimet ovat vahvoja!. Lumia 530 -puhelimesta puuttuu myös eteenpäin suunnattu kamera!!, mikä on (yleinen ominaisuus) myös alle 100 dollarin (Android-puhelimissa)!.
  http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288717573958.html

 5. Kairaaja

  Satasen android sellasta paskaa käyttää jos verrataa saman hinta luokan WP luuriin…

 6. Miksu

  Saahan paremman luurin 85€ = Lumia 520 noh, 3€ sinne tänne, gigantissa siis 88€

 7. Arska

  Kieltämättä hyviä kommentteja kirjoittajalta. (Y)

Tuoreimmat jutut