Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Mobiilisuorittimien valikoima kasvaa – Samsung ja Huawei pyrkivät myös muiden valmistajien puhelinten sisään

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Samsung Exynos 5 Octa

Samsung Exynos 5 Octa

Samsung Electronicsilla on omat Exynos-järjestelmäpiirinsä. Samoin Huawein tytäryhtiö, HiSilicon Technologies, valmistaa omaa Kirin-piirisarjaansa. Molemmat ovat nopeuttaneet kehitystyötään ja saavuttaneet muun muassa 64-bittiset, 8-ytimiset ja 4G-tuetut järjestelmäpiirit. Nyt Samsung ja HiSilicon haluavat levittää järjestelmäpiirinsä mahdollisimman laajalle. Suunnitelmista raportoi DigiTimes.

Toistaiseksi sekä Exynos että Kirin ovat sisältyneet pääasiassa valmistajiensa omiin laitteisiin. Exynos-järjestelmäpiirejä on nähty Samsungin laitteissa ja HiSiliconin järjestelmäpiirejä taas Huawein huippumalleissa, kuten Ascend P7:ssä. Tämä on jättänyt useimmille latevalmistajille kaksi vaihtoehtoista lähdettä järjestelmäpiireille: Qualcomm ja MediaTek. Esimerkiksi Sony, LG ja HTC ostavat yli 90 prosenttia mobiililaitteidensa laskentaratkaisuista Qualcommilta, jonka tunnetuin piirisarja on luonnollisesti Snapdragon.

Tilanne tulee kuitenkin todennäköisesti muuttumaan, kun Samsung ja HiSilicon tuovat tuotteensa laajemmin saataville. HiSilicon onkin jo alkanut toimittaa Kirin 910 -suorittimia Hewlett-Packardin HP Slate 8+ -tabletteja varten.

Tässä vaiheessa on toki vaikea sanoa, kuinka moni puhelinvalmistaja valitsee tulevaisuudessa Exynos- tai Kirin-järjestelmäpiirin esimerkiksi Qualcommin tarjonnan yli. Se on kuitenkin selvää, että kilpailu tekee alalle hyvää, sillä se pakottaa aina tuotteiden hintoja alas ja laatua ylös.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. DaveNull

  No onneksi kenttä ei ole aivan niin kapea kuin artikkeli antaa ymmärtää. Nvidia:n Tegra-piirisarja tekee jälleen paluuta pelaamiseen erikoistuneissa mobiililaitteissa ja löytyy jo nykyisistä (ja tulevista) Nexus-tableteista. Broadcom taistelee edelleen halvemmissa laitteissa. Valitettavasti mainio Texas Instruments:in OMAP-piirisarja ja (ei niin valitettavasti) ST-Ericsson:in NovaThor ovat joutuneet jo luopumaan kilvasta. Lisäksi tablettivalmistajilla on vielä omat piirisarjat, joista valita (Rockchip, AMlogic, Allwinner, Actions, jne).

  Paketti, joka Qualcomm:illa on tarjota, on vain ylivoimainen kaikkiin muihin verrattuna. Piirisarjojen teho/virrankulutus suhde on parasta mitä markkinoilla on tarjolla. Lisäksi Qualcomm tarjoaa parhaan softatuen alustoilleen ja mikä parasta – vielä enimmäkseen avoimena lähdekoodina. MediaTek tunnetusti laskuttaa asiakkaitaan jo GPL-lisensoidun koodin jakamisesta, vaikka sen pitäisi olla vapaasti saatavilla. Samsung on luvannut useaan otteeseen avata Exynos-alustansa referenssikoodia kehittäjille, mutta pettänyt nämä lupaukset toistuvasti. Huawei:lta on täysin turhaa edes odottaa mitään tämän suhteen.

  ”…Qualcommilta, jonka tunnetuin piirisarja on luonnollisesti Snapdragon.”
  Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikä piirisarja tämä Snapdragon on. Kyseessähän on siis valtava piirisarjojen perhe, johon kaikki Qualcomm:in valmistamat kymmenet/sadat eri mobiilipiirisarjat kuuluvat.

  • Wasd

   Lisää vielä Intel jonka piirisarjoja löytyy ainakin joistain tableteista. ;)

Tuoreimmat jutut