Nokia esitteli tänään aiemmin tällä viikolla julkistettuja Lumia 930 ja Lumia 630/635 -puhelimia sekä uutta Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmäpäivitystä pääkonttorillaan suomalaismedioille. Kävimme kokeilemassa uusia Lumioita ja alta löytyvät lyhyet ensikokemukset uutuuksista.
Windows Phone 8.1 loistava päivitys. Uusi päivitys olisi ansainnut tällä kertaa suuremmankin korotuksen versionumeroonsa kuin vain ”kymmenyksen”. Windows Phone 8.1:n myötä moni pitkäänkin odotettu asia viimein toteutuu, päällimmäisenä tietenkin uusi näytön yläreunasta missä tahansa näkymässä pyyhkäisemällä esiin tuleva toimintokeskusnäkymä. Toimintokeskusnäkymä sisältää käyttäjän valitsemat pika-asetukset ja eri sovellusten ilmoitukset. Ilmoitukset ovat myös järkevästi merkittävissä luetuksi kaikki kerrallaan tai sovelluskohtaisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toinen varsinkin edullisemmissa ja pienemmällä sisäisellä muistilla varustetuissa puhelimissa tärkeä muutos on sovellusten asennusmahdollisuus muistikortille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Olemme Windows Phone 8.1:n julkistuksen yhteydessä listanneet jo kattavammin sen uusia ominaisuuksia, joita kaikkia emme tässä kertaa. Erityismaininta voidaan vielä antaa uudelle Word Flow -pyyhkäisynäppäimistölle (kirjoittaminen onnistuu näpyttelyn sijaan sormea sanan kirjainten yli vetäen), joka vaikuttaisi toimivan varsin hyvin myös suomen kielellä. Kokonaisuutena Windows Phone 8.1 tekee Windows-puhelimesta monella tapaa fiksumman. Samalla myös kehittäjille avautuu uusia mahdollisuuksia.
Sekä Lumia 930 että Lumia 630/635 erittäin jämäköitä. Nokian uutuuksien antama ensintuntuma on moitteeton. Sekä lippulaiva Lumia 930 että edulliset Lumia 630/635 sekä näyttävät että tuntuvat kädessä hyvältä. Edes kuussataasarjan Lumioista ei irtoa puristelemallakaan minkäänlaisia nitlnöitä tai natinoita, mikä hintaluokkaan nähden on mainio suoritus.
Lumia 930 puolestaan on laatutuntumaltaan toistaiseksi paras Lumia. Yhdestä palasta koostuva alumiinirunko, reunoilta mukavasti kaareutuva näyttö sekä jämäkkä kiinteä polykarbonaattitakakuori muodostavat oivan kokonaisuuden. Painoa Lumia 930:llä on melko paljon eli 167 grammaa, mutta se vain lisää laatutuntumaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 930 = Lumia 925 + Lumia 1520 = loistava kokonaisuus. Lumia 930 on muutenkin loistava kokonaisuus muutenkin kuin rakenteelliselta jämäkkyydeltään. Oikeastaan mitään uuttahan Lumia 930:ssä ei Nokialle ole – puhelinta voisi kuvailla Lumia 1520:n ja Lumia 925:n risteytyksenä, jonka lopputuloksena on syntynyt toistaiseksi kaikilla muilla tavoin paras Lumia, mutta viime vuoden superkamerapuhelin Lumia 1020 vetää yhä omalla erikoisalueellaan pidemmän korren.
Viime vuoden Lumia 1520 -arviomme pätee moniltaosiltaan pitkälti Lumia 930:nkin osalta. Kamera lukeutuu niin sanottujen normaalien älypuhelinten parhaimmistoon ja Lumia 930:n uusi tähtiominaisuus on näyttö, joka ensisilmäyksellä on erittäin hyvä. Viiden tuuman ja Full HD -tarkkuuden näyttöön on pakattu 441 pikseliä tuumaa kohti, mutta näytöstä tavallista paremman tekevät myös jo Lumia 1520:sta tutut ominaisuudet, kuten esimerkiksi mukautuminen kulloisinkiin olosuhteisiin pikselitasolla. Tämä parantaa luettavuutta esimerkiksi kirkkaissa olosuhteissa. Luonnollisesti suorituskyvyn osalta tehokkaan järjestelmäpiirin myötä Lumia 930:ssä ei ole minkäänlaisia ongelmia.
Lumia 930:ssa ei ole yllätyksellisiä uutuuksia, mutta kuitenkin aika lailla kaikki kohdallaan.
Lumia 630/635 – hinta ratkaisee. Kuten edellä mainittu, Lumia 630/635 tarjoavat loistavan laatutuntuman oman luokkansa mittapuulla. Teknisten ominaisuuksien osalta ne eivät puolestaan tarjoa mitään aivan poikkeuksellista. 854×480 pikselin 4,5 tuuman näyttö ja viiden megapikselin kamera ilman kuvausvaloa ovat peruskauraa. 4G LTE -puhelimena Lumia 635 tullee olemaan yksi markkinoiden edullisimmista, mikä tietenkin on aina eduksi – tosin aivan nopeimpia datapaketteja tällaisten budjettipuhelinten ostajilla ei välttämättä edes ole.
Yksi heikkous Lumia 630/635:ssä on 512 megatavuun edelleen jätetty RAM-muisti. Tämä estää joidenkin sovellusten, kuten valittujen raskaampien pelin, toiminnan tykkänään. Varsinaista selitystä asiaan ei saatu muuta kuin kustannussyistä – Windows Phone 8.1:n tosin todettiin myös olevan aiempaa hieman kevyempi vaatimuksiltaan. Kustannussyistä myös erillinen kamerapainike on päädytty karsimaan ja toimintonäppäimet siirtämään näytölle sen alapuolelta.
Lumia 630:n ja Lumia 635:n hankinnan järkevyyden ratkaiseekin pitkälti lopulta tarkka hinta. Tässä hintaluokassa muutamallakin kympillä on jo suuri merkitys. Lumia 630:n tupla-SIM-versio tuskin saapuu Suomeen eikä toistaiseksi ole varmuutta siitä saapuvatko molemmat Lumia 630 ja Lumia 635.
Yleisesti ne jatkavat samalla linjalla kuin suosituksi noussut Lumia 520 – hyvä laatutuntuma, ajan tasalla oleva ohjelmisto ja harkittu kokonaisuus toimivat hyvin useimpia saman hintaluokan Android-kilpailijoita vastaan.
Kuvista eläviä. Nokian puolelta tulevat ohjelmistouudistukset Windows Phone 8.1:n yhteydessä ovat aiempaa maltillisempia. Niistä merkittävimpiä ovat niin sanotut elävät kuvat sekä Storyteller-tarinoiden jako. Windows Phone 8.1 -päivityksen, jota Nokia kutsuu Lumia Cyan -nimellä, myötä kamera tallentaa jatkossa aina ennen kuvan ottamista vajaan sekunnin mittaisen videopätkän. Tämän lyhyen pätkän liike näkyy kuvissa automaattisesti niitä selailtaessa. Haluttaessa ominaisuuden voi kytkeä myös pois päältä. Elävät kuvat näkyvät luonnollisesti myös Storytellerissä, joka koostaa entiseen malliin kuvista yhä automaattisesti tarinoita esimerkiksi paikan perusteella. Uutta on, että Storytellerissä tietystä sarjasta kuvia voi koostaa tyylikkään kuvat elävinä halutun musiikin kera sisältävän videopätkän, joka on jaettavissa helposti sosiaalisessa mediassa.
Nokia esitteli tänään myös Miracast-jakoa Lumia 930:n kanssa. Myös aiempi Lumia 1520 saa Miracast-tuen päivityksen myötä. Langaton näyttökuvan ja äänen siirto onnistuu Wi-Fi-yhteydellä Miracast-tuella varustettuihin laitteisiin, useimmiten kyseessä voi olla televisio sisäänrakennetulla tuella tai lisälaitteella. Tänään esittelyssä jaon aloittaminen ja itse toisto näyttivät toimivan hyvin. Käytännössä Miracastissa on kyse samasta asiasta laajemmin käytössä olevalla tekniikalla kuin Applen AirPlayssa, joka toimii Apple TV:n kanssa.
Lisäksi Lumia 930 ja myös Lumia 1520 sisältävät neljä HAAC-mikrofonia ja Rich Recording -äänentallennuksen. Windows Phone 8.1:ssä puhelimissa voi valita haluaako tallentaa surround-ääntä vai suuntaääntä. Edellä mainitussa äänet tallentuvat 5.1 Dolby Digital Plus -formaatissa ja tämä sopii tilanteisiin, joissa halutaan tallentaa ääntä joka puolelta. Suuntaavaa tallennusta puolestaan voidaan käyttää vaikkapa haastattelun tai puheen tallentamiseen – siinä laitteen takaa löytyvät mikrofonit nauhoittavat ja etupuolen mikrofonit poistavat taustamelua.
Cortana ei vielä tarjolle Suomessa. Windows Phone 8.1:n merkittävin uudistus on Cortana-ääniohjaus- ja vastauspalvelu, mutta Nokian tilaisuudessa tänään antamien kommenttien perusteella Cortanan käyttö ei tule aluksi olemaan lainkaan mahdollista täällä. /// PÄIVITYS kello 20:20: Toisin kuin tänäisessä tilaisuudessa kerrottiin vastauksena kysymyksiin, pitäisi Cortanan käyttöönoton onnistua uuden videon perusteella helposti vain asetuksista aluetta muuttamalla. Tosin alueen muuttamisessakin voi olla omat käytännöno ongelmansa. /// Jo aiemmin on tiedetty, että palvelu tulee aluksi tarjolle Yhdysvaltoihin suunnattuna ja englannin kielellä. Ilmeisesti kuitenkaan Cortanaa ei ole lainkaan edes mukana tänne tulevissa laitteissa, joten kevyelläkään kikkailulla sen käyttöönotto ei tulisi onnistumaan.
Bing-haun yhteyteen on kuitenkin Windows Phone 8.1:ssä tuotu uutena haku verkon lisäksi myös itse puhelimen sisällöstä.
Piinaava odotus. Ikävin juttu Nokian uutuuksissa sekä myös Windows Phone 8.1:ssä on, että niitä joudutaan yhä odottamaan melkoisen pitkään. Nokia on luvannut yleisesti maailman tasolla Lumia 930:n saapuvan myyntiin kesäkuussa ja Lumia 630/635:n toukokuussa. Lumia 930:n tulo Suomeen kesäkuussakaan ei ole kuitenkaan vielä varmaa, joten odotusta voi olla hyvinkin edessä vielä yli kolmekin kuukautta.
Myös Windows Phone 8.1 -päivityksen virallisen varsinaisen päivitysjakelun alkua saadaan odotetalla syvälle kesäkuukausiin asti.
P.S. Nokia demosi tänään myös uutta MD-12-lisävarustekaiutintaan. 39 euron hintaansa nähden se vaikuttaa järkiostokselta: pienikokoisesta kaiuttimesta irtoaa hyvin ääntä ja pohjasta löytyvä värisevä aktuaattori vahvistaa bassoääniä todella selvästi, kun kaiutin asetetaan kovalle pinnalle. Lisäksi kaiuttimesta löytyy myös magneetti, joten sen voi kiinnittää haluamiinsa metallisiin kohteisiin.
MD-12 tulee myös samoissa pirteissä väreissä kuin uudet Lumiat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »