Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Budjettipuhelimet #3: Vastakkain Nokia Lumia 625 ja Samsung Galaxy S III mini

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

lumia625galaxys3mini

Budjettipuhelinten kolmannessa osassa (katso aiemmat arviot HTC:n Desire 500:sta sekä Huawein Ascend G740:stä ja LG:n Optimus F5:stä) otamme testiin Nokia Lumia 625 ja Samsung Galaxy S III mini -puhelimet. Nokian suurinäyttöinen budjettipuhelin tuli kauppohin viime syksyllä ja Galaxy S III mini puolestaan vuotta aikaisemmin. Molemmat puhelimet maksavat tällä hetkellä hieman alle 200 euroa, mutta Samsungin mini-sarjasta löytyy myös uudempi noin 300 euron hintainen Galaxy S4 mini -malli.

Galaxy S4 mini on Samsungilta varma vuosipäivitys, joka parantaa perinteisillä osa-alueilla, kuten kamerassa, näytössä ja prosessoritehossa. Hinta on kuitenkin selvästi muita testimme budjettipuhelimia korkeampi ja tästä syystä arviomme tämän kertaisessa artikkelissamme Lumia 625:n kanssa vanhemman Galaxy S III minin.

Nokia Lumia 625

Lumia-puhelinten näytöt ovat aiemmin olleet suhteellisen pieniä verrattuna sekä puhelinten yleisiin mittoihin että Android-puhelinten tarjontaan samassa hintaluokassa. Lumia 625 tekee kuitenkin poikkeuksen 4,7 tuuman näytöllään, jonka koosta ei löydy valitettavaa.

Harmillisesti näytön tarkkuus ei ole pysynyt menossa mukana. 800×480 pikselin tarkkuudella näytössä on alle 200 pikseliä tuumaa kohti, mikä näyttää hieman liian karkealle – erityisesti nettisivuissa, joissa on paljon pientä tekstiä.

lumia6254

Lumia 625 on kooltaan Nokian tämän hetkisistä puhelimista suurimpien joukkoon kuuluva. Edelle kiilaavat vain jättimäiset Lumia 1520 ja Lumia 1320, jotka sisältävät kuuden tuuman näytön.

 

Näytön tarkkuus tulee joissain tilanteissa ikävästi esille. Kuvassa Nokian HERE-karttasovellus Lumia 625:ssä (vasemmalla) ja Lumia 920:ssä (oikealla).

 

Lumia 625 on selvä poikkeus Android-puhelimia täynnä olevassa testissämme, eivätkä ”vanhat totuudet” enää täysin päde Windows Phonessa. Järjestelmä on saanut toimivan moniajon ja pyörittää taustalla esimerkiksi GPS-paikannusta, keskustelusovelluksia tai musiikkisoitinta samalla, kun voit käyttää puhelimen muita toimintoja. Android ja iOS ovat edelleen voittajia, jos vertaa saatavilla olevien sovellusten määrää, mutta myös Windows Phonelle tarjolla olevien sovellusten valikoima on saavuttanut hyväksyttävän tason ja jatkaa kasvamistaan.

Käyttöjärjestelmä on yhtenäinen ja kaikki osa-alueet noudattavat samaa tyyliä ja logiikkaa –riippumatta siitä, ovatko kyseessä Microsoftin vakiosovellukset ja Office-paketti vai esimerkiksi Nokian navigointisovellus. Juuri HERE-navigointi on bonus, joka erottaa Lumian muista Windows Phone -valmistajista. Nokian sovelluksen avulla voit ladata kartat puhelimeen kotona ja myöhemmin etsiä ja laskea uusia reittejä ilman datayhteyttä ulkomaanmatkoilla.

nokialumia625

Windows Phone hyötyy pelkistetystä ja kevyestä käyttöliittymästään erityisesti halpapuhelimissa. Lisäksi Nokian omat sovellukset tuovat kokonaisuuteen selvää lisäarvoa.

 

Esimerkkikuva Lumia 620:llä, jonka kamera on käytännössä identtinen Lumia 625:n kanssa.

Lumia 625:n kamera on yksi testin parhaista, mutta ei ole samaa luokkaa kuin Nokian huippumalleissa. Valitettavasti Nokia on poistanut ominaisuuden, joka toimii todella hyvin muissa Lumia-puhelimissa – NFC, jolla voi liittää kuulokkeet ilman koodeja tai näppäilyä valikoissa.

Lumia 625 on saatavilla monissa eri väreissä. Ensi silmäyksellä kuoret muistuttavat iPhonen kiinteitä kuoria, mutta ovat kuitenkin vaihdettavissa pienellä harjoittelulla. Oikealta puolelta aloitettaessa kuorten irroittaminen onnistuu melko helposti ja kuoren takaa löytyy SIM- ja micro-SD-korttipaikat.

Nokia Lumia 625 sivulta

Lumia 625 ilman takakuorta

Hyvää

 • 4G-yhteys
 • Vaihdettavat värikuoret

Huonoa

 • Matalatarkkuuksinen näyttö
 • Ei NFC-yhteyttä

Samsung Galaxy S III mini

Galaxy S III mini näyttää todellakin aivan pienoisversiolta Samsungin vanhasta lippulaivamallista, mutta puhelin ei ole paitsi pienempi vaan myös heikompi teknisiltä ominaisuuksiltaan. Verrattuna hintaluokkansa keskivertopuhelimiin tuntuu S III Minin käyttö hieman takkuavalta ja tätä tunnetta vahvistavat myös suorituskykytestimme tulokset.

samsunggalaxys3mini_galaxys3

Galaxy S III mini (vasemmalla) ja Galaxy S III (oikealla) noudattavat muotoilussa tiukan yhtenäistä linjaa.

 

Samsung on lisännyt mukaan lukuisia omia sovelluksiaan – sovelluskauppa, keskusteluohjelma, kalenteri, osoitekirja, musiikkisoitin ja muistiinpanosovellus muutamia mainitakseni. Lisäksi Samsungilla on oma rinnakkainen tilijärjestelmänsä eri palveluille. Tämä on ehkä hyödyllistä, jos omistaa yhtiön television ja haluaa ladata erikoissovelluksia, mutta matkapuhelimessa se aiheuttaa vain sekaannuksia. Uudet kalenterimerkinnät voivat esimerkiksi päätyä helposti Samsung-tilille Google-tilin sijaan ja päivitysilmoituksiakin tuntuu ilmestyvän tuplamäärä.

samsung ui touchwiz

Huonoista puolista huolimatta löytyy myös iloittavaa. Puhelinluettelossa on älykkäitä pikakuvakkeita, jotka keräävät pääsääntöisesti oikeat ihmiset eri sosiaalisen median verkostoista yhden kontaktin alle. Jotkut toiminnoista ovat helppoja muistaa – kuten puhelimen kääntäminen ympäri soiton hiljentämiseksi. Toiset ovat vähemmän ilmeisiä, mutta aiheuttavat kuitenkin ”ahaa-elämyksiä” – puhelin esimerkiksi soittaa tekstiviestin lähettäjälle, jos nostat puhelimen korvaasi vasten viestin ollessa auki. Sovelluksilla on sama ulkoasu ja toiminnot kuin varsinaisessa Galaxy S III:ssa. Kaikki ei ole täysin optimaalista, koska näytön kokoeroa on tuuman verran ja pieni näyttö voittaisi pelkistetymmässä käyttöliittymässä.

Käyttöliittymä näyttää samalta kuin Galaxy S3:ssa, muttei istu yhtä hyvin Minin pienemmälle näytölle.

Käyttöliittymä näyttää samalta kuin Galaxy S III:ssa, muttei istu yhtä hyvin minin pienemmälle näytölle.

 

Muovisen takakuoren alta löytyy paikat vanhalle normaalikokoiselle SIM-kortille, muistikortille ja vaihdettavissa olevalle akulle. Kamera tarjoaa 5 megapikseliä ja ottaa kuvia hyvällä tarkkuudella, joka on melkein samaa luokkaa testimme 8 megapikselin kameroiden kanssa. Hämärässä kuvissa esiintyy kuitenkin paljon rakeisuutta ja kuvat saavat usein vesittyneen ja harmaanvihreän ilmeen.

galaxys3mini3 samsunggalaxys3minitestbild

Hyvää

 • Kätevän kokoinen
 • NFC ja FM-radio

Huonoa

 • Ei 4G-yhteyttä

Tämä Tomas Nilssonin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. juhuu

  Tässä on tullut käytettyä jo vuoden lumia 720 ja sanon että olen pettynyt Windows kaupan antimiin. On paljon sovelluksia joita kukaan ei koskaan ole ladannut, on myös yhden, kahden ja kolmen tähden saaneita on paljon. Kaupasta löytyy myös paljon suosittujen pelien guideja, joilla ei tee mitään kun peliä ei ole saatavilla. Ostin Windows puhelimen kun luin siitä arvosteluja ja useat väittivät että kaupassa on kaikki suosituimmat ios ja android sovellukset. Ei vaan kaikkia löytynyt. nyt asiat on sentäään hieman muuttuneet ja noita pelejä on ilmestynyt jonkin verran (gta San Andreas, subway surfer, Angry Birds Go), mutta ne eivät toimi tässä omassa puhelimessani pienen ramin takia. Täytyy tässä pian vaihtaa androidin ja lippulaivaluokkaan niin kaikki sovellukset toimisivat hyvin.

  • Lollers

   Mielenkiinnosta, minkä valmistajan Android-puhelinta meinasit? Sony? LG? Huawei?

 2. Joopas

  Nii samaahan se androidillakin halvemmissa malleissa on, että pelit ei pyöri kunnolla. Jos sul ois wp8 lippulaiva niin kyllä pyörisi… Ja mitä itse olen huomannut niin kyllä windows luurissa sovellukset toimii huomattavasti peremmin kun androidilla, applessa vielä paremmin…

 3. Koda

  Nuo entisen Nokian laitteiden rakenneratkaisut ovat kyllä niin idioottimaisia. Takakuoren saa irti ja muistikortinkin saa asetettua, mutta akkua ei itse pysty vaihtamaan ilman ruuvaria ja laitteen osittaista purkamista. Mitä tästä kiinteästä rakenteesta on hyötyä?

  True-belieberithän tätä puolustaisivat vaikka millä tarinoilla, mutta fakta on, että on huomattavasti helpompaa ja mukavempaa tienpäällä vaihtaa puhelimeen suoraan täyteen ladattu akku sen sijaan, että roikottaa puhelinta kiinni laturissa tai varavirtalähteessä, jota ei sitäkään ole Nokialla tarjolla kunnon kokoista.

  Vertailun toisen valmistajan kohdalla tätä ongelmaa ei onneksi ole missään älypuhelinmallissa. Akut saa itse vaihdettua ja varavirtalähteitä löytyy 9000mAh asti, jolla lataa S III Minin noin viisi kertaa putkeen ja joka on suhteessa kapasiteettiin halvimpia kaupan hyllyssä. Makuasioita toki.

  • Kertoja

   Joo eihän tosta haittaa tosiaan ole jos akun saa helposti vaihdettua, mutta itse en ole ikinä sitä tarvinnut/kaivannut.

 4. Arska

  Nää on kyllä naurettavan suppeita ”arvioita” :D
  Ei siis paljoa hyötyä varmasti kenellekään…
  Nokia Lumia 625:stä ainakin itse nostaisin esille sellaisia asioita kuin Nokia Smart Camera, Nokia Mix Radio, erittäin herkkä kosketusnäyttö jota voi käyttää hyvin myös hanskat kädessä, näytön Lumia Color -profiili, Nokia Cinemagraph jne. Jne…

  • Erik Österman

   Tekstit ovat tavallista lyhyempiä, koska kyseessä on usean puhelimen vertailu. Nokian sovellukset on käsitelty aiemmissa artikkeleissa.

 5. JouluP

  ”Järjestelmä on saanut toimivan moniajon ja pyörittää taustalla esimerkiksi GPS-paikannusta, keskustelusovelluksia tai musiikkisoitinta samalla, kun voit käyttää puhelimen muita toimintoja.”

  Millähän tasolla teidän WP tiedot ova?!? Nuo mainitut asia eivät ole muuttuneet mihinkään vuosiin WP:ssä. Ollet vakio kamaa jo siis pitkään.

  • Erik Österman

   Kunnollinen moniajo tuli Windows Phone 8:n myötä ja sovellusten sulkemismahdollisuus moniajonäkymässä vasta Windows Phone 8:n Update 3:ssa.

   • Kertoja

    Musiikkisoitinta samalla kun teet muuta ? Eikös tämäkin ole ollut jo vuosia…

    • Wasd

     Ei

     • Kertoja

      Kyllä on….

    • Jaakko

     On ollut ainakin mun yli kaksi vuotta vanhassa Lumia 800:ssa (WP7).

Tuoreimmat jutut