Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Budjettipuhelimet #2: Tupla-arviossa Huawei Ascend G740 ja LG Optimus F5

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

huaweig740lgoptimusf52

Kuvassa valkoinen Ascend G740 ja musta Optimus F5. Molemmat puhelimet ovat saatavilla sekä valkoisena että mustana.

 

Budjettipuhelinten juttusarjan toisessa osassa (katso aiempi HTC Desire 500 -arvio) otamme syyniin nyt Huawein Ascend G740 ja LG:n Optimus F5 -puhelimet. LG:n uutukainen lähtee monesta kaupasta alle 250 euron, mutta Huawei G740:n saatavuus on Suomessa vielä toistaiseksi rajoittuneempaa. Puhelimen voi toistaiseksi tilata monista ulkomaisista verkkokaupoista, joista suomeksi palvelee esimerkiksi Pixmania.

Huawei Ascend G740

Huawei tarjoaa testijoukkomme kookkaimman puhelimen, jossa on myös paras näyttö. Full HD -näytöt eivät mahdu hintahaarukkaan, mutta myös 720p-tarkkuus näyttää hyvältä viiden tuuman koossa. Materiaalivalinnat ja muotoilu tuovat etäisesti mieleen parin vuoden takaiset Xperia-puhelimet, joskin Huawei onnistuu paremmin laatutuntumassa.

huaweig740bild1

Näyttö on hintaluokan huomioiden erinomainen, eikä jää merkittävästi jälkeen kalliimmistakaan puhelimista.

 

Huawei on hakenut inspiraatiota HTC:ltä ja satsannut omaan Android-käyttöliittymäänsä. Huawei kutsuu sitä Emotion UI -nimellä ja pääpaino on tyylitellyissä kuvakkeissa ja widgeteissä. Toiminnallisesti tarjottavaa ei ole yhtä paljon kuin HTC Sensessä, mutta mukana on yksinkertaisia ja selkeitä sovelluksia teeman ja profiiliasetusten vaihtoon.

Aloitusnäyttöä dominoi Me Widget, joka näyttää kellonajan, säätilan, kaksi suosikkikontaktia, sekä pikavalinnat musiikkisoittimeen. Joskus voi olla vaikea oppia tuntemaan valmistajan omia Android-lisäyksiä, mutta Huawei on ratkaissut tämän älykkäästi tuomalla satunnaisia käyttövinkkejä käyttöjärjestelmän sekaan.

huaweig7402

Emotion UI tuo puhelimeen siistin ja tyylitellyn ilmeen.

 

huaweig743

Vasemmalla eri sovellusten pikakuvakkeita ja oikealla monenlaista infoa tarjoava ”Me Widget”.

 

Puhelimen asetukset ja käyttöliittymä sekä kalenteri ja viestit muistuttavat standardi-Androidia muutamilla lisäyksillä. Asetusten joukosta löytyy esimerkiksi valinta erityisherkälle kosketukselle. Tuoteselosteen mukaan toiminnon pitäisi lisätä näytön herkkyyttä niin, että puhelinta voi käyttää tavallisilla hanskoilla, mutta lopputulos ei toimi erityisen hyvin. Laittamalla muutaman paperiarkin näytön ja sormien väliin voi nähdä, että herkkyys oikeasti lisääntyy, mutta hanskat kädessä näyttö ei reagoinut lainkaan.

huaweig740

Toisin kuin tuoteseloste antaa ymmärtää, näytön käyttö ei onnistu hanskat kädessä.

 

Mitä tulee liitettävyyteen, niin laitteesta puuttuu ainoastaan NFC. Puhelin tukee 4G-yhteyksiä ja toimii nopeasti myös 3G-verkoissa. Suoritin on tuplaytiminen ja saa vertailujoukon parhaat pisteet suorituskykytestissä. Akkukestossa tulokset taas kääntyivät ylösalaisin  –  huolimatta akun suuresta kapasiteetista virta loppui alle viidessä tunnissa, kun toistimme YouTube-videota akkutestissämme.

Muiden teknisten ominaisuuksien lisäksi Huawei G740 tarjoaa myös vaikuttavan kameran.

Muiden teknisten ominaisuuksien lisäksi Huawei G740 tarjoaa myös vaikuttavan kameran.

 

Hyvää

 • Nopea
 • Tukee 4G-yhteyksiä
 • Hyvä ja suuri näyttö

Huonoa

 • Puuttuva NFC-tuki
 • Lyhyt akkukesto

LG Optimus F5

Optimus F5 näyttää ulkoisesti huomaamattomalta ja heikosti massasta erottuvalta, mutta on myös matkapuhelin, joka epäonnistuu hyvin harvalla saralla. Teknisesti laite on hintaluokassaan vaikuttava ja tarjoaa qHD-tarkkuuden näytön, 4G-yhteyden, sekä Wi-Fi- ja NFC-tuen. Hienostunut muotoilu yhdistettynä hyviin materiaalivalintoihin saa puhelimen tuntumaan hintaluokassaan ylelliseltä. Optimus F5 omaa todella vankan muovirakenteen imitoiden takapuolelta hiilikuitua.

lgoptimusf54

540 × 960 pikselin tarkkuus riittää hyvin 4,3 tuuman näytölle, joka on Ascend G740:n ohella yksi testimme parhaista.

 

lgoptimusf59

Optimus F5 pelaa muotoilullaan varman päälle. Lopputulos tuntuu laadukkaalta, muttei herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen.

 

Aivan kuin muissakin testaamissamme Android-puhelimissa pyörii myös Optimus F5:ssä käyttöjärjestelmänä 4.1 Jelly Bean -versio. LG ei ole tehnyt suurempia muutoksia tai lisäyksiä käyttöliittymään, mutta asetusvalikko on hieman erinäköinen ja LG on tuonut mukaan oman sovelluskauppansa, jonka käyttö ei kuitenkaan onnistunut testijakson aikana.

lgoptimusf5

Käyttöliittymä on pidetty melko lähellä perus-Androidia, mikä on monilta osin hyvä ratkaisu.

 

Optimus F5:ssä on Snapdragon S4 Plus -tuplaydinsuoritin yhden gigahertsin kellontaajuudella ja gigatavun RAM-muistilla. Tämä riittää kakkossijaan nopeustestissämme ja Optimus F5 tuntuukin vikkelältä puhelimelta. Suurimman vaikutuksen tekevät kuitenkin puhelimen yhteysominaisuudet – tällä saralla LG pystyy haastamaan puhelimia, jotka maksavat jopa kaksi tai kolme kertaa enemmän.

Näyttö on kooltaan 4,3 tuumaa ja tuottaa terävän ja kirkkaan kuvan, mutta kirkkaus pitää säätää kohdalleen manuaalisesti, sillä puhelimesta puuttuu automaattinen kirkkaudensäätö. Näyttö on hyvä, mutta kamera on heikompi. Näyttää siltä, että kameran laatu on se osa-alue, missä LG on leikannut kustannuksia. Käyttöympäristö on pääasiallinen rajoite, sillä erillistä kuvausvaloa ei löydy, mutta myös tilanteissa, joissa valon pitäisi riitää, kuvat ovat todella rakeisia ja heikkoja yksityiskohdiltaan. Kuitenkin nettiselailun ja suurta tiedonsiirtoa vaativien sovellusten osalta Optimus F5 on todella onnistunut puhelin.

lgoptimusf510

Testikuva Optimus F5:llä. Muuten hyvässä kokonaisuudessa kamera muodostuu puhelimen heikoimmaksi lenkiksi.

 

Hyvää

 • Hyvä laatutuntuma
 • Vahva suorituskyky
 • 4G-tuki

Huonoa

 • Kameran laatu
 • Akkukesto alle keskiarvon

Tämä Tomas Nilssonin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. hilipatihippan

  Tällaisissa vertailuissa olisi ehkä hyvä jos kuvat olisi otettu samasta kohteesta tai edes vastaavanlaisissa valaistusolosuhteissa. Nyt toisella otettu esimerkkikuva on otettu todella hyvin valaistussa kaupassa ja toisella erittäin hämärässä. Ei oikein anna oikeaa kuvaa kameroiden vertailussa. Moni kuitenkin katsoo nämä esimerkkikuvat ja tekee niiden perusteella päätöksen.

  • Erik Österman

   Samaa mieltä. Kuvia on harmi kyllä rajoitetusti saatavilla, joten tälle asialle ei voi mitään tehdä. Omissa arviossamme pyrimme ottamaan vertailukelpoisia kuvia.

   • hilipatihippan

    Ymmärrettävää toki. Mutta jos on näin erilaiset esimerkkikuvat, niin mielestäni olisi hyvä ainakin mainita, että kuvat ovat otettu täysin erilaisissa olosuhteissa. Ja oikeastaan tässä tapauksessa olosuhteet poikkeavat niin rajusti että jättäisin suosiolla kuvat julkaisematta, koska ne eivät ole millään tavalla vertailukelpoisia. Tällainen ei anna mitään arvoa artikkelille missä vertaillaan kahta puhelinta. Päinvastoin se vie uskottavuuden koko artikkelilta.

    • Kertoja

     Täysin samaa mieltä.

Tuoreimmat jutut