Budjettipuhelinten kolmannessa osassa (katso aiemmat arviot HTC:n Desire 500:sta sekä Huawein Ascend G740:stä ja LG:n Optimus F5:stä) otamme testiin Nokia Lumia 625 ja Samsung Galaxy S III mini -puhelimet. Nokian suurinäyttöinen budjettipuhelin tuli kauppohin viime syksyllä ja Galaxy S III mini puolestaan vuotta aikaisemmin. Molemmat puhelimet maksavat tällä hetkellä hieman alle 200 euroa, mutta Samsungin mini-sarjasta löytyy myös uudempi noin 300 euron hintainen Galaxy S4 mini -malli.
Galaxy S4 mini on Samsungilta varma vuosipäivitys, joka parantaa perinteisillä osa-alueilla, kuten kamerassa, näytössä ja prosessoritehossa. Hinta on kuitenkin selvästi muita testimme budjettipuhelimia korkeampi ja tästä syystä arviomme tämän kertaisessa artikkelissamme Lumia 625:n kanssa vanhemman Galaxy S III minin.
Nokia Lumia 625
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia-puhelinten näytöt ovat aiemmin olleet suhteellisen pieniä verrattuna sekä puhelinten yleisiin mittoihin että Android-puhelinten tarjontaan samassa hintaluokassa. Lumia 625 tekee kuitenkin poikkeuksen 4,7 tuuman näytöllään, jonka koosta ei löydy valitettavaa.
Harmillisesti näytön tarkkuus ei ole pysynyt menossa mukana. 800×480 pikselin tarkkuudella näytössä on alle 200 pikseliä tuumaa kohti, mikä näyttää hieman liian karkealle – erityisesti nettisivuissa, joissa on paljon pientä tekstiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 625 on selvä poikkeus Android-puhelimia täynnä olevassa testissämme, eivätkä ”vanhat totuudet” enää täysin päde Windows Phonessa. Järjestelmä on saanut toimivan moniajon ja pyörittää taustalla esimerkiksi GPS-paikannusta, keskustelusovelluksia tai musiikkisoitinta samalla, kun voit käyttää puhelimen muita toimintoja. Android ja iOS ovat edelleen voittajia, jos vertaa saatavilla olevien sovellusten määrää, mutta myös Windows Phonelle tarjolla olevien sovellusten valikoima on saavuttanut hyväksyttävän tason ja jatkaa kasvamistaan.
Käyttöjärjestelmä on yhtenäinen ja kaikki osa-alueet noudattavat samaa tyyliä ja logiikkaa –riippumatta siitä, ovatko kyseessä Microsoftin vakiosovellukset ja Office-paketti vai esimerkiksi Nokian navigointisovellus. Juuri HERE-navigointi on bonus, joka erottaa Lumian muista Windows Phone -valmistajista. Nokian sovelluksen avulla voit ladata kartat puhelimeen kotona ja myöhemmin etsiä ja laskea uusia reittejä ilman datayhteyttä ulkomaanmatkoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 625:n kamera on yksi testin parhaista, mutta ei ole samaa luokkaa kuin Nokian huippumalleissa. Valitettavasti Nokia on poistanut ominaisuuden, joka toimii todella hyvin muissa Lumia-puhelimissa – NFC, jolla voi liittää kuulokkeet ilman koodeja tai näppäilyä valikoissa.
Lumia 625 on saatavilla monissa eri väreissä. Ensi silmäyksellä kuoret muistuttavat iPhonen kiinteitä kuoria, mutta ovat kuitenkin vaihdettavissa pienellä harjoittelulla. Oikealta puolelta aloitettaessa kuorten irroittaminen onnistuu melko helposti ja kuoren takaa löytyy SIM- ja micro-SD-korttipaikat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hyvää
- 4G-yhteys
- Vaihdettavat värikuoret
Huonoa
- Matalatarkkuuksinen näyttö
- Ei NFC-yhteyttä
Samsung Galaxy S III mini
Galaxy S III mini näyttää todellakin aivan pienoisversiolta Samsungin vanhasta lippulaivamallista, mutta puhelin ei ole paitsi pienempi vaan myös heikompi teknisiltä ominaisuuksiltaan. Verrattuna hintaluokkansa keskivertopuhelimiin tuntuu S III Minin käyttö hieman takkuavalta ja tätä tunnetta vahvistavat myös suorituskykytestimme tulokset.
Samsung on lisännyt mukaan lukuisia omia sovelluksiaan – sovelluskauppa, keskusteluohjelma, kalenteri, osoitekirja, musiikkisoitin ja muistiinpanosovellus muutamia mainitakseni. Lisäksi Samsungilla on oma rinnakkainen tilijärjestelmänsä eri palveluille. Tämä on ehkä hyödyllistä, jos omistaa yhtiön television ja haluaa ladata erikoissovelluksia, mutta matkapuhelimessa se aiheuttaa vain sekaannuksia. Uudet kalenterimerkinnät voivat esimerkiksi päätyä helposti Samsung-tilille Google-tilin sijaan ja päivitysilmoituksiakin tuntuu ilmestyvän tuplamäärä.
Huonoista puolista huolimatta löytyy myös iloittavaa. Puhelinluettelossa on älykkäitä pikakuvakkeita, jotka keräävät pääsääntöisesti oikeat ihmiset eri sosiaalisen median verkostoista yhden kontaktin alle. Jotkut toiminnoista ovat helppoja muistaa – kuten puhelimen kääntäminen ympäri soiton hiljentämiseksi. Toiset ovat vähemmän ilmeisiä, mutta aiheuttavat kuitenkin ”ahaa-elämyksiä” – puhelin esimerkiksi soittaa tekstiviestin lähettäjälle, jos nostat puhelimen korvaasi vasten viestin ollessa auki. Sovelluksilla on sama ulkoasu ja toiminnot kuin varsinaisessa Galaxy S III:ssa. Kaikki ei ole täysin optimaalista, koska näytön kokoeroa on tuuman verran ja pieni näyttö voittaisi pelkistetymmässä käyttöliittymässä.
Muovisen takakuoren alta löytyy paikat vanhalle normaalikokoiselle SIM-kortille, muistikortille ja vaihdettavissa olevalle akulle. Kamera tarjoaa 5 megapikseliä ja ottaa kuvia hyvällä tarkkuudella, joka on melkein samaa luokkaa testimme 8 megapikselin kameroiden kanssa. Hämärässä kuvissa esiintyy kuitenkin paljon rakeisuutta ja kuvat saavat usein vesittyneen ja harmaanvihreän ilmeen.
Hyvää
- Kätevän kokoinen
- NFC ja FM-radio
Huonoa
- Ei 4G-yhteyttä
—
Tämä Tomas Nilssonin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »