Budjettipuhelinten juttusarjan toisessa osassa (katso aiempi HTC Desire 500 -arvio) otamme syyniin nyt Huawein Ascend G740 ja LG:n Optimus F5 -puhelimet. LG:n uutukainen lähtee monesta kaupasta alle 250 euron, mutta Huawei G740:n saatavuus on Suomessa vielä toistaiseksi rajoittuneempaa. Puhelimen voi toistaiseksi tilata monista ulkomaisista verkkokaupoista, joista suomeksi palvelee esimerkiksi Pixmania.
Huawei Ascend G740
Huawei tarjoaa testijoukkomme kookkaimman puhelimen, jossa on myös paras näyttö. Full HD -näytöt eivät mahdu hintahaarukkaan, mutta myös 720p-tarkkuus näyttää hyvältä viiden tuuman koossa. Materiaalivalinnat ja muotoilu tuovat etäisesti mieleen parin vuoden takaiset Xperia-puhelimet, joskin Huawei onnistuu paremmin laatutuntumassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on hakenut inspiraatiota HTC:ltä ja satsannut omaan Android-käyttöliittymäänsä. Huawei kutsuu sitä Emotion UI -nimellä ja pääpaino on tyylitellyissä kuvakkeissa ja widgeteissä. Toiminnallisesti tarjottavaa ei ole yhtä paljon kuin HTC Sensessä, mutta mukana on yksinkertaisia ja selkeitä sovelluksia teeman ja profiiliasetusten vaihtoon.
Aloitusnäyttöä dominoi Me Widget, joka näyttää kellonajan, säätilan, kaksi suosikkikontaktia, sekä pikavalinnat musiikkisoittimeen. Joskus voi olla vaikea oppia tuntemaan valmistajan omia Android-lisäyksiä, mutta Huawei on ratkaissut tämän älykkäästi tuomalla satunnaisia käyttövinkkejä käyttöjärjestelmän sekaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen asetukset ja käyttöliittymä sekä kalenteri ja viestit muistuttavat standardi-Androidia muutamilla lisäyksillä. Asetusten joukosta löytyy esimerkiksi valinta erityisherkälle kosketukselle. Tuoteselosteen mukaan toiminnon pitäisi lisätä näytön herkkyyttä niin, että puhelinta voi käyttää tavallisilla hanskoilla, mutta lopputulos ei toimi erityisen hyvin. Laittamalla muutaman paperiarkin näytön ja sormien väliin voi nähdä, että herkkyys oikeasti lisääntyy, mutta hanskat kädessä näyttö ei reagoinut lainkaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mitä tulee liitettävyyteen, niin laitteesta puuttuu ainoastaan NFC. Puhelin tukee 4G-yhteyksiä ja toimii nopeasti myös 3G-verkoissa. Suoritin on tuplaytiminen ja saa vertailujoukon parhaat pisteet suorituskykytestissä. Akkukestossa tulokset taas kääntyivät ylösalaisin – huolimatta akun suuresta kapasiteetista virta loppui alle viidessä tunnissa, kun toistimme YouTube-videota akkutestissämme.
Hyvää
- Nopea
- Tukee 4G-yhteyksiä
- Hyvä ja suuri näyttö
Huonoa
- Puuttuva NFC-tuki
- Lyhyt akkukesto
LG Optimus F5
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Optimus F5 näyttää ulkoisesti huomaamattomalta ja heikosti massasta erottuvalta, mutta on myös matkapuhelin, joka epäonnistuu hyvin harvalla saralla. Teknisesti laite on hintaluokassaan vaikuttava ja tarjoaa qHD-tarkkuuden näytön, 4G-yhteyden, sekä Wi-Fi- ja NFC-tuen. Hienostunut muotoilu yhdistettynä hyviin materiaalivalintoihin saa puhelimen tuntumaan hintaluokassaan ylelliseltä. Optimus F5 omaa todella vankan muovirakenteen imitoiden takapuolelta hiilikuitua.
Aivan kuin muissakin testaamissamme Android-puhelimissa pyörii myös Optimus F5:ssä käyttöjärjestelmänä 4.1 Jelly Bean -versio. LG ei ole tehnyt suurempia muutoksia tai lisäyksiä käyttöliittymään, mutta asetusvalikko on hieman erinäköinen ja LG on tuonut mukaan oman sovelluskauppansa, jonka käyttö ei kuitenkaan onnistunut testijakson aikana.
Optimus F5:ssä on Snapdragon S4 Plus -tuplaydinsuoritin yhden gigahertsin kellontaajuudella ja gigatavun RAM-muistilla. Tämä riittää kakkossijaan nopeustestissämme ja Optimus F5 tuntuukin vikkelältä puhelimelta. Suurimman vaikutuksen tekevät kuitenkin puhelimen yhteysominaisuudet – tällä saralla LG pystyy haastamaan puhelimia, jotka maksavat jopa kaksi tai kolme kertaa enemmän.
Näyttö on kooltaan 4,3 tuumaa ja tuottaa terävän ja kirkkaan kuvan, mutta kirkkaus pitää säätää kohdalleen manuaalisesti, sillä puhelimesta puuttuu automaattinen kirkkaudensäätö. Näyttö on hyvä, mutta kamera on heikompi. Näyttää siltä, että kameran laatu on se osa-alue, missä LG on leikannut kustannuksia. Käyttöympäristö on pääasiallinen rajoite, sillä erillistä kuvausvaloa ei löydy, mutta myös tilanteissa, joissa valon pitäisi riitää, kuvat ovat todella rakeisia ja heikkoja yksityiskohdiltaan. Kuitenkin nettiselailun ja suurta tiedonsiirtoa vaativien sovellusten osalta Optimus F5 on todella onnistunut puhelin.
Hyvää
- Hyvä laatutuntuma
- Vahva suorituskyky
- 4G-tuki
Huonoa
- Kameran laatu
- Akkukesto alle keskiarvon
—
Tämä Tomas Nilssonin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »