Nokian superkamerapuhelin Lumia 1020 saapui aiemmin tällä viikolla myyntiin kattavasti Suomessa. Aiemmin se oli 19. syyskuuta alkaen ollut tarjolla vain Nokian Helsingin oman myymälän kautta. Lumia 1020 on vieraillut myös Mobiili.fin testattavana ja tässä arvostelussamme päähuomion kiinnitämme Lumia 1020:n kameraan.
Hintaa Lumia 1020:lla on Suomessa edullisimmillaan yleisesti nyt noin 650 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jätämme Lumia 1020:n sisältämän Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän tarkastelun nyt vähemmälle huomiolle, sillä se ei ole nyt muuttunut aiemmasta. Hyvän katsauksen Windows Phonen tuoreimpiin päivityksiin antaa aiempi arvostelumme Lumia 1020:nkin jo valmiina sisältämästä Lumia Amber -päivityksestä. Myös itse Lumia 1020 -laite muulta kuin kameraltaan on pitkälti jo viime vuodelta tuttua Lumia 920:tä vastaava.
Lumia 1020 nousee selkeästi kamerapuhelinten kärkeen. Valokuvien laadun ero on huomattava verrattuna kuviin, joita on otettu esimerkiksi Nokian Lumia 925:llä tai Applen iPhone 5:llä. Tulevan iPhone 5s:n kamerakykyihin emme voineet Lumia 1020:ta vielä verrata, sillä se ei ole vielä saapunut Suomen markkinoille. Lumia 1020 on ensimmäinen täysi PureView Nokia -kamerapuhelin sitten Symbian-malli 808 PureView, vaikka Lumia 920 ja Lumia 925 saivat myös PureView-brändäyksen takakuoriinsa. Valitettavasti meillä ei ollut mahdollisuutta verrata Lumia 1020:aa myöskään 808 PureView -malliin.
Nokian uusin Lumia 1020 on juuri se, mitä pitkään odotettiinkin – Windows Phone yhdistettynä Nokian aiemmasta 808 PureView’stä tuttuun kameratekniikkaan – tosin muutamin muutoksin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutta on, että Lumia 1020 ottaa Nokia Pro Camera -sovelluksen kautta kaksi kuvaa samaan aikaan: viiden megapikselin pikkukuvan jaettavaksi ja kuvasuhteesta riippuen joko 34 tai 38 megapikselin täyskokoisen kuvan. Pienempi kuva mahdollistaa valokuvien helpon jakamisen sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa. Mukana on myös häviötön zoom. Laatu säilyy kuvissa vaikka zoomausta on 2,5x. Esimerkkikuvamme on otettu Nokia Pro Cam -sovelluksella. Nokia Pro Cam löytyy Lumia 1020:sta valmiina, Lumia 920:een ja Lumia 925:een sovelluksen voi ladata Windows Phone -kaupasta tästä linkistä.
Täyden tarkkuuden kuvat Lumia 1020:ssa pääsevät todellakin näyttämään, mihin kamera kykenee.
Lumia 1020:ssa onkin tähän asti kennoltaan suurin älypuhelimeen sisäänrakennettu kamera, jos ei lasketa vanhaa Symbian 808 Pureview -kamerapuhelinta. Moniin tavallisiin kamerapuhelimiin nähden Lumia 1020:n kennolla on kokoa nelinkertaisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vakuuttavassa kamerassa on valitettavasti se huonompi puoli, että Lumia 1020 on painoltaan raskas ja muodoltaan epämukava taskussa sekä osittain myös kädessä. Lumia 925 tuntuu heti sirommalta ja kevyemmältä kädessä ja on mukavampi käyttää yleisesti. iPhone 5 on vielä kevyempi ja ohuempi ja keveyteen tottuu helposti.
Lumia 1020:n kameran yksityiskohdat ovat:
- 41 megapikselin automaattitarkenteinen PureView-kamera taustavalaistulla (BSI) kennolla
- Kennon koko 1/1,5 tuumaa
- Mekaaninen suljin
- 6 linssin ZEISS-laajakuvaoptiikka
- Optinen kuvanvakain
- Xenon-salama
- f/2.2-aukko
- 3x häviötön zoom kuvissa
- 1080p-videokuvaus 30 kuvan sekuntinopeudella
- 6x zoom 720p-tarkkuuden videokuvauksessa
- LED-kuvausvalo videokuvaukseen
- Kaksi mikrofonia, Nokia Rich Recording -äänentallennus stereona
- Etupuolella toinen 1,2 megapikselin kamera laajakuvalinssillä
- Nokia Pro Camera ja Nokia Smart Camera -sovellukset
Lumia 1020:n muut tekniset ominaisuudet ovat seuraavat:
- Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä Lumia Amber -päivityksellä
- HERE Maps ja HERE Drive+ -kartta- ja navigointisovellukset, Nokia Musiikki Mix Radio ja muut tutut Nokia-sovellukset
- 4,5 tuuman kosketusnäyttö, AMOLED, 1280×768 pikseliä, jo Lumia 920:stä tutut parannukset PureMotion-ruudunpäivityksen, ClearBlack-kontrastin, korkean kirkkauden tilan, auringossa luettavuuden osalta
- Näytön suojana kaareva Gorilla Glass 3 -2.5D-lasi
- Super Sensitive Touch -tuki näytössä mahdollistaa käytön myös hanskoilla koskettaen
- 32 gigatavua tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- 1,5 gigahertsin Qualcommin Snapdragon -tuplaydinsuoritin
- Kaksi gigatavua RAM-muistia
- 4G LTE viidellä taajuudella / 3G WCDMA Dual Carrier HSPA+ neljällä taajuudella / GSM neljällä taajuudella
- Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, NFC, microUSB-liitäntä (USB 2.0), 3,5 millimetrin audioliitäntä
- 2 000 milliampeeritunnin akku
- Langaton lataus Qi-standardilla lisäkuorilla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 1020:n vakiokamerasovellus eli Nokia Pro Cam sisältää useita manuaalisia kameran säätömahdollisuuksia: valkotasapaino, ISO, suljinaika, manuaalinen tarkennus ja kuvasuhde. Pro Camera -sovelluksessa eri säätöjä säädetään asteittaisesta käyttöliittymästä ja vaikutukset näkyvässä kuvassa jo ennen sen ottamista. Toki Pro Camilla voi kuvata automaattiasetuksinkin.
Alta löytyy jo aiemmin Nokian Lumia 1020 -esittelytilaisuudessa kuvaamamme lyhyt esittelyvideo Pro Camin ominaisuuksista Nokian edustajan esittelemänä:
Pro Camissa kameran kulloisetkin asetukset näkyvät selkeästi näytöllä, joten niitä on helppo muuttaa tarvittaessa. Sovellus ansaitseekin erityiskiitoksen monimutkaisen kamera-asetusten tuomisesta hyvin helppokäyttöisiksi. Tarjolla on myös muita apuja – esimerkiksi etsimen ristikot helpottavat kuvan sommittelussa.
Lisäksi Lumia 1020:ssa Pro Camillla otettuja kuvia voi myös zoomata uudella tapaa: jos kuvatessa jo zoomaa, voi kuvaa myöhemmin loitontaa. Tarkemmin Lumia 1020:n zoomin toimintaa selventää aiemmin kuvaamamme video:
Alta löytyvät Pro Camera -sovelluksella otetut vertailukuvat Lumia 1020:n ja Lumia 925:n välillä. Alla olevissa kuvissa Lumia 925:llä zoomaaminen aiheuttaa merkittävästi suuremman laadun menetyksen kuvan tarkkuudessa ja selkeydessä.
Lumia 1020:
Lumia 925:
Alta löytyvät vielä samat kuvat otettuna iPhone 5:llä. iPhonella otetut kuvat näyttävät vielä hämärämmiltä kuin Lumia 925:n, ja samat ongelmat laadun heikentymisessä ja kuvan tarkkuudessa ovat selvät.
Lumia 1020 -puhelimen zoomatutkin kuvat ovat yhtä hyviä ja tarkkoja kuin ilman zoomausta otetut kuvat Lumia 925:llä tai iPhone 5:llä.
Yleisesti voidaan sanoa, että PureView-kuvat ovat kokemukseni mukaan monia muita puhelimia lähempänä väreiltään sitä, mitä ihmisen silmä oikeasti näkee. Seuraavissa kuvissa käytimme Nokia Smart Cam -sovellusta Lumia 1020:n kanssa, ensimmäinen paikallaan ja toinen liikkeessä. Sarjakuvausta hyödyntävällä Smart Camilla kuviin saa halutessaan erilaisia efektejä, kuten vaikkapa alla ambulanssikuvassa.
Alempana olevat kuvat ovat sen sijaan otettu iPhone 5:llä. Kuvista näkee selvästi, että Nokian Lumia 1020 päästää enemmän valoa ja väriä kuviinsa. Lumian kanssa kuvat näyttävät kesän lopulta, kun taas iPhone on selvästi jo syksyisessä maailmassa.
Seuraavat alta löytyvät kuvat vertailevat puhelinten pärjäämistä hämäräkuvauksessa salamaa käytettäessä. Näyttäisi siltä, että Lumia 1020 tuottaa parhaan tuloksen, joka jälleen kerran säilyttää eniten värejä kuvissa. Lumia 1020:sta löytyy joukon ainoana aito Xenon-salama LED-kuvausvalon lisäksi. Lumia 925:n kuvat näyttävät hiukan sinertäviltä – johtuen todennäköisesti tupla-LED-kuvausvalon tuomasta väristä. iPhone 5:n kuvat sen sijaan vaikuttavat luonnollisemmilta väreiltä, mutta jälleen kerran himmeämmältä kuin kummankaan Lumian kuvat. Syynä on todennäköisesti heikompi kuvausvalo sekä kameran optiikka.
Lumia 1020:
Seuraavat kuvat ovat puolestaan ilman salamaa otettuja pimeässä valoistusta vasten Asuksen ja Googlen uusimmasta Nexus 7 -tabletista. Jälleen kerran kirkkaimmat värit löytyvät Lumia 1020:n kuvassa, ja Lumia 925 jää toiseksi ja iPhone 5 kolmannelle sijalle.
Lumia 1020:
Kaikkien näiden valokuvien vertailun jälkeen näyttää aika selvältä, että Lumia 1020 on kokonaisuutena omassa luokassaan kamerapuhelimista valokuvien ottamiseen.
Hämärä- ja videokuvauksessa Lumia 1020:tä ja Lumia 925:tä auttaa niiden sisältämä optinen kuvanvakain, joka mahdollistaa pidempien valotusaikojen käytön ja videokuvauksessa tärinän poiston kuvasta.
Seuraavaksi keskitytäänkin videoihin.. Kaikki kolme älypuhelinta pystyvät tallentamaan 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuuden videota.
Lumia 1020:
Lumia 925:
iPhone 5:
Videoiden laadussa ei ole tässä yhteydessä havaittavissa suuria eroja. Käytännön kuvausmukavuus on nyt viileällä ilmalla huomattavasti parempi Lumioissa kuin iPhonessa. iPhonella videota kuvataessa sormet viilenevät nopeasti, varsinkin jos pitää zoomata. Lumia-puhelimia pystyy täysin käyttämään hanskojen avulla, oli kyse sitten puhelimen avaamisesta, kuvaamisesta tai zoomaamisesta.
Lumia 1020:
Lumia 925:
iPhone 5:
Kuvaamissamme ja YouTubeen lataamissamme videoissa esiintyy pientä nykimistä zoomatessa. Ilmeisesti tämä johtuu kuitenkin YouTuben toiminnasta, sillä itse laitteista katsottuna videot toistuvat jouheasti.
Lumia 1020:
Lumia 925:
iPhone 5:
Yhteenkään videoon ei ole lisätty mitään erikoistehosteita, vaan ne tulevat sellaisenaan suoraan puhelimista. YouTubeen ladatuista videoista on vaikeampi huomata laadussa suurta eroa, mutta samanlaisia piirteitä kuin kuvissakin on nähtävissä. Lumia 1020:n videot näyttävät kirkkaimmilta ja Lumia 925:n vähän heikommalta – ja iPhone 5 selvästi enemmän harmaalta.
Nokia tarjoaa Lumia 1020:lle myös erikseen myytävän Camera Grip -kuvauslisäkuoren. Kuori tuo mukanaan paremman otteen tarjoavan kahvan, 1 020 milliampeeritunnin lisäakun sekä kiinnitysmahdollisuuden esimerkiksi kolmijalkaan. Käytännössä kuori on mukava lisä, mutta 70 euron hinta tuntuu suhteellisesti kalliilta. Kuoren avulla Lumia 1020:tä on mukavampi pitää kädessä kuvatessa, mutta muuten sen paksu kahvaosa on vain tiellä. Valot sivulla näyttävät jäljellä olevan akun määrän.
Yhteenveto
Kaiken kaikkiaan Lumia 1020 todellakin on superkamerapuhelin. Kamera on niin hyvä, että muita kamerapuhelimia ei haluaisi enää käyttää.
Toisaalta, puhelimen kömpelö koko on selvä miinus, jos on tottunut käyttämään kevyttä ja näppärää puhelinta. Kyse on pitkälti kuitenkin makuasioista.
Yllättäen ylivoimaisesti kätevimmäksi ominaisuudeksi sekä Lumia 1020:ssä että Lumia 925:ssä nousee myös hanskoillakin toimiva kosketusnäyttö. Suomen kylmässä ilmastossa tämä ominaisuus merkitsee suurta mukavuutta ja poistaa pelon paleltumisesta. iPhone 5:n kanssa ei tehnyt mieli lähteä kuvaamaan mitään kylmässä säässä, mutta Lumian kanssa kuvaaminen onnistui ilomielin.
Jos hyvä kamera on sinulle tärkein ominaisuus puhelimessa, niin suosittelen Lumia 1020:tä lämpimästi. Aiemmin jo erikseen arvioimamme Lumia 925 ei valitettavasti ole läheskään yhtä laadukas kuvaamisen suhteen, mutta sen parempi ulkomuoto tekee päivittäisestä käytöstä paljon mukavampaa. Kahden ison Lumian jälkeen iPhone 5 tuntuukin jo pieneltä lelulta kädessä ja ainakin itse jäin myös miettimään, että olisikohan aika vaihtaa puhelinta johonkin isompaan – ja paremmalla kameralla varustettuun.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »