Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tällainen oli mobiilivuosi 2012

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Mobiilin lanseeraustilaisuus Salossa syyskuussa 2012

Mobiilin lanseeraustilaisuuden paneelikeskustelu Salossa syyskuussa 2012

Vuoden vaihduttua uuden puolelle, ajattelin kirjoittaa joistakin vuoden 2012 aikana mobiilimaailman osalta seuraamistani jutuista.

Tammikuu

Nokian kurssi oli laskenut kovaa vauhtia edellisenä vuonna ja oli noin 4 euroa vuoden alussa. Vuoden lopussa kurssi oli enää noin 3 euroa eli laskua vuoden aikana tapahtui noin neljännes. Samalla pahimmat kilpailevien laitevalmistajien osalta kurssit kehittyivät hyvin eri tavalla. Esimerkiksi Applen kurssi nousi noin 35 % vuoden 2012 aikana. Ilmeisesti suomalaisina uskomme edelleen Nokiaan, koska yhä enenevässä määrin olemme ylpeyden aiheenamme olevan ”kotimaisen” yrityksen osakkeita ostaneet vuoden 2012 aikana.

Helmikuu

Uutinen Whitney Houstonin kuolemasta hotellissa Los Angelesissa oli peräti 27 minuuttia ennen perinteisiä medioita Twitterissä. Suomessa Twitterin käyttö on vieläkin varsin vaatimatonta verrattuna muuhun maailmaan, vaikka täälläkin kasvu on kiihtynyt. Uusi ideakaan Twitter ei ole: New Yorkin Times Squaren uutisteksti on toimitettu  vastaavalla tavalla, lyhyinä viesteinä suurelle yleisölle, jo vuodesta 1986 lähtien.

Helmikuussa myös Nokian ensimmäinen Windows-puhelin, Lumia 800, saapui markkinoille Suomessa.

Maaliskuu

Angry Birds Space tekee komean ennätyksen – yli 10 miljoonaa latausta alle kolmessa päivässä. Tätä uusien ennätysten tehtailua on jatkettu läpi vuoden ja nyt yrityksestä on jo tullut viihdetalo enemmän kuin pelitalo. Mahtavaa!

Angry Birds Space

Angry Birds Space

Huhtikuu

Nokia tuo markkinoille Lumia 900:n. Vuoden aikana arvailtiin, voiko ja miten ensimmäisiä Lumia-puhelimia päivittää Windows Phone 8 -ohjelmistoon.  Nyt tiedämme, ettei se onnistu, mutta Windows Phone 7.8 on kuitenkin aika lähellä Windows Phone 8:aa. Huhtikuussa julistettiin Samsung maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi.

Toukokuu

Nokia PureView 808 tulee markkinoille. Älypuhelimessa on jopa 41 megapikselin kamera varustettuna Carl Zeissin linssillä ja testeissä nähtiin, että tällä puhelimella voi ottaa todella vakuuttavia kuvia. Android-puhelimia myydään paljon enemmän kuin iPhoneja, mutta tutkimusten mukaan iPhone-kuluttaja Yhdysvalloissa käyttää neljä kertaa enemmän rahaa ostoksiin laitteensa avulla.

Kesäkuu

Clash of Clans

Supercellin Clash of Clans

Suomalainen Supercell kutsuu jokaista päivää vuodessa ”Hay Day’ksi” lanseeraamansa uuden pelin myötä. Supercell toi myöhemmin vuoden aikana tarjolle myös Clash of Clans -pelin ja on liikevaihdoltaan todennäköisesti jo suurempi kuin Rovio. Molempien yhtiöiden pelit ovat maailman mobiilipelilistojen kärkijoukossa. Suomalainen Jolla kertoi, että heillä on jälleenmyyntisopimus kiinalaisen operaattorin kanssa. Jo muutamia kuukausia myöhemmin Jolla kertoi enemmän kehittämästään käyttöjärjestelmästä, Sailfishistä. Mahtavaa!

Heinäkuu

EU päätti katosta dataliikennemaksuissa. Eri operaattorit ympäri Eurooppaa tekivät uusia uusia hinnastoja ja vuosittaisiksi säästöiksi matkustaville liikemiehille arvioitiin jopa  noin 1000 euroa. Edelleen on syytä miettiä datakustannuksia EU:n ulkopuolelle matkustettaessa, vaikka operaattorin on annettava ilmoitus datakulujen noustessa yli 50 euron.

Elokuu

IFA-messuilla Berliinissä esiteltiin tavan mukaan paljon uusia laitteita. Windows-tabletteja esiteltiin, muun muassa Asus Vivo Tab RT, joka antoi esimakua siitä, mitä muun muassa Microsoft myöhemmin näytti tuodessaan markkinoille Surface-laitteensa, eli itse tabletti toimii itsenäisenä, mutta sen voi liittää kirjoitusalustaan. Huhutaan, että Nokia tuo vastaavan markkinoille vuonna 2013.

Syyskuu

iPhone 5 ja Lumia 920

iPhone 5 ja Lumia 920

Apple tuo iPhone 5:n markkinoille ja myy ensimmäisen viikonlopun aikana yli 5 miljoonaa puhelinta. Tämä palvelu, Mobiili.fi, näkee päivänvalon Salossa 4. syyskuuta.

Lokakuu

Tuntui, että vasta tänä vuonna heräsin huomaamaan. että taistelu kuluttajista on ehkä ekosysteemisota. Samsungilla on esimerkiksi ATIV-Windows-laitteensa, joiden avulla älypuhelin, tabletti, PC toimivat hyvin yhteen. Samsung voi liittää mukaan myös kameran ja jopa jääkaapin. Applella on oma iOS-käyttöjärjestelmänsä, Microsoftilla Windows ja Googlella Android. Lokakuussa myös Jollan ohella toinen uusi suomalainen puhelinmerkki, Adaia, ilmoitti tulevansa mukaan laitevalmistajana.

Adaian banneri

Adaian banneri

Lokakuun lopussa Facebook myös ilmoitti, että heillä on yli miljardi aktiivista kuukausikäyttäjää.

Marraskuu

Nokian Lumia 920 tulee kauppoihin joissakin maissa. Ruotsissa Samsungin Galaxy S III valitaan vuoden parhaaksi puhelimeksi.

Jolla esittelee uuden Sailfish-käyttöjärjestelmänsä.  Helsingissä Verkkokauppa.comin edessä komea jono keskiyöllä 22. marraskuuta Microsoftin ja joulupukkien säestämänä, kun Lumia 920 tulee myyntiin.

Joulukuu

Mobiili.fi-sivustolla jo yli 100 000 uniikkia kävijää kuukaudessa. Tabletteja oli Suomessa ennen joulumyyntiä käytössä yli 520 000 kappaletta eli niitä on myyty paljon enemmän kuin läppäreitä. Nyt kun sekä HBO, Netflix ja Viaplay tarjoavat Suomessa netin kautta suhteellisen edullisesti katsottavaa, niin myös tämä tulee kiihdyttämään älypuhelinten ja tablettien myynnin ja käytön kasvua ja viihteen kulutuksen siirtymistä perinteisestä televisiosta uusiin muotoihin.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut