Nokia 5 on toinen uusista HMD Globalin Nokia-älypuhelimista, joka on ehtinyt arvosteluumme. 149 euron Nokia 3 oli helppo todeta hintaisekseen mainioksi älypuhelimeksi ja 199 euron Nokia 5 lupaa vielä muutamia parannuksia. Lisäksi toistaiseksi on lanseerattu vielä 249 euron Nokia 6, joka pääsee arvosteluumme seuraavaksi.
Nokia 5:n värivaihtoehtoja ovat satiinimusta, satiinivalkohopea, karkaistu satiinisininen ja kupari. Testipuhelimemme on väriltään satiinivalkohopea.
Nokia 5:ssä saumaton metallirakenne
Nokia 3
- Android
- Muovi + alumiini
- 5,0" IPS LCD -näyttö
- 8 Mpiks. kamera
- MediaTek MT6737 -piiri
- 2630 mAh akku
Nokia 5
- Android
- Alumiini
- 5,2" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 430 -piiri
- 3000 mAh akku
Nokia 5 erottuu Nokia 3:sta ulkoisesti. Nokia 5:ssä on saumaton alumiinirunko, kun Nokia 3:ssa vain kehikko on alumiinia ja takaa puhelin polykarbonaattimuovia. Jo Nokia 3:n laatutuntuma on kuitenkin hyvä, mutta Nokia 5:n kuitenkin parempi ja käytännössä jo huippupuhelinten tasolla alle 200 euron hinnasta huolimatta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä edullinen hinta näkyy Nokia 5:ssä ulkoisesti huippupuhelimia suuremmissa näytönreunuksissa sekä paksuudessa, joskaan ei Nokia 5:kään kovin paksu 8,05-millimetrisenä ole.
Nokia 5:n LCD-tekniikalla toteutetun näytön koko on 5,2 tuumaa, 0,2 tuumaa Nokia 3:a enemmän. Pikseleitä on samat 1280×720, mikä hieman suuremmalla näytöllä sekä hieman kalliimmassa hintaluokassa alkaa olla jo Nokia 3:a enemmän heikkous. Nokia 5:n hinnalla jo useammista kilpailijoista löytyy myös tarkempia 1920×1080 pikselin Full HD -näyttöjä.
Sinällään Nokia 5:n näyttö on ihan ok, mutta ei aiheuta riemunkiljahduksia. HMD:n itsensä mukaan Nokia 5:n näytön enimmäiskirkkaus on 500 nitiä, kun Nokia 3 jää 450 nitiin ja näytön sisältävän luettavuutta auringonvalossa parantavia ominaisuuksia.
Tärkein ero Nokia 3:een on eri järjestelmäpiiri
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 5:ssä ja Nokia 6:ssa on käytössä sama järjestelmäpiiri, Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 430, joten niiden suorituskyky on pitkälti yhteneväinen. Edullisimmasta Nokia 3:sta löytyy MediaTekin neliytiminen MT6737-piiri, joka on Snapdragon 430:tä heikompi.
Myöskään Snapdragon 430 ei ole mikään tykki huippupuhelimiin verrattuna. Halvalla ei puhelimessa voi kaikkea saada.
Suorituskyvyn ohella Snapdragon 430:n edut tulevat esiin kahdella muulla tärkeällä osa-alueella. Ensinnäkin sen myötä Nokia 5:n akunkesto on tässä suhteessa varsin keskivertoa Nokia 3:aa parempi. Toki asiassa avittaa myös kookkaampi akku (3 000 vs. 2 630 milliampeerituntia). Myöskään Nokia 5:ssä ei ole varsinaista pikalatausta, vaan lataaminen sujuu perinteisen hitaasti mukana toimitetulla 5 voltin ja 2 ampeerin laturilla.
Toiseksi Qualcommin piirin tärkein etu on parempi päivitystuki. Vaikka HMD on luvannut koko Android-puhelinmallistolleen nopeat Android-versiopäivitykset sekä kuukausittaiset Android-tietoturvakorjaukset, laahaa MediaTekin piirillä varustettu Nokia 3 näiden lupausten perässä. HMD ei voi taikoa yksinään päivityksiä ilman MediaTekin yhteistyötä. Tämän takia Nokia 3:sta löytyykin vasta Android 7.0 Nougat, kun Nokia 5 ja Nokia 6 on varustettu jo uudemmalla Android 7.1.1 Nougatilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Nokia 3:lle on luvattu piakkoin Android 7.1.1 Nougat, mutta nähtäväksi jää miten se pysyy päivityksissä jatkossa mukana. Nokia 5:n (ja Nokia 6):n osalta tulevien päivitysten saapumiseen voi suhtautua luottavaisemmin.
Parempi kamera
Nokia 5 parantaa Nokia 3:sta myös kuvauskäytössä. Etukameroiden tekniset määreet – 8 megapikseliä, automaattitarkennus, 1,12 mikronin pikselikoko, f/2,0-aukko ja 84 asteen laajakulma – ovat yhtäläisiä.
Takakamerassa Nokia 5 korottaa tarkkuuden 8 megapikselistä 13 megapikseliin, pikselikoko on samat 1,12 mikronia, kuten myös aukon koko f/2,0. Lisäksi Nokia 5:n kuvausvalossa LEDejä on kaksin kappalein, kun Nokia 3:ssa on tyytyminen yhteen.
Megapikselien lukumäärän ja vastaavasti kameran kennon koon kasvun ohella tärkeää on kuitenkin myös Nokia 5:n tuki PDAF:lle eli vaiheen tunnistukseen perustuvalle automaattitarkennukselle, mikä käytännössä näkyy kameran nopeammin toimivana tarkennuksena. Hieman hidas ja hakeva tarkennus on yksi Nokia 3:n kameran käytettävyyttä heikentäviä seikkoja, Nokia 5:ssä tilanne on parempi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös HMD:n kehittämä kamerasovellus tuntuu toimivan Nokia 5:ssä jouhevammin. Sitä ei välttämättä ole optimoitu täydellisesti, ainakaan vielä, Nokia 3:n eri järjestelmäpiirille.
Alla muutama esimerkkikuva Nokia 5:llä.
Sormenjälkitunnistin löytyy – ja toimii miellyttävästi
Jokapäiväisessä käytössä ja puhelimen ja sen tietojen turvaamisessa tärkeä lisäominaisuus Nokia 5:ssä on sormenjälkitunnistin. Sen puuttuminen on yksi edullisemman Nokia 3:n merkittävimmistä heikkouksista.
Nokia 5:ssä sormenjälkitunnistin löytyy kotinäppäimestä, joka on vain hieman upotettu muusta näyttölasin pinnasta. Tunnistin toimii kohtuullisen nopeasti ja varmasti. Se ei ole markkinoiden nopein, mutta ilman rinnakkain vertailua asiaa ei tule juuri ajateltua – sen verran sutjakkaasti kuitenkin myös Nokia 5 lukituksesta avautuu, kun sormen kohdalle vie. Verrattuna huippupuhelimiin Nokia 5:n sormenjälkitunnistin tuntuu herkemmältä sormen asennolle ja asettelulle tarkasti lukijalle.
Nokia 5:ssä kotinäppäimen sivuilta löytyvät takaisinpäin- ja moniajopainikkeet on varustettu myös valolla toisin kuin Nokia 3:ssa.
Yksi tekninen ero Nokia 5:ssä edullisempaan Nokia 3:een on vielä HMD:n ”älyvahvistimeksi” kutsuma TFA9891-äänipiiri, joka on luonnollisesti otettu mukaan äänentoiston laadun parantamiseksi. Myös tämän todellista merkitystä oli mahdoton arvioida, kun mahdollisuutta rinnakkain vertailuun Nokia 3:n kanssa ei saatu. Tuskinpa lisä-äänipiiri kuitenkaan äänentoistoa ainakaan huonommaksi tekee.
RAM-käyttömuistia myös Nokia 5:ssä on 2 gigatavua, joka ei enää nykypäivänä ole suuri määrä. Silläkin kuitenkin pärjää, mutta välillä voi olla tarvetta sulkea käsin sovelluksia pois taustalta. Tallennusmuistia on 16 gigatavua, josta noin puolet on vapaana käytettäväksi käyttöönoton jälkeen. Pienen sisäisen tallennusmuistin ongelmaa voi kuitenkin lievittää muistikortilla, jotka nykypäivänä ovat varsin halpoja kohtuullisissa kapasiteeteissa.
Myös Nokia 5:ssä on kaksi SIM-korttipaikkaa. Näin samaan puhelimeen saa oman ja työliittymän tai vaikkapa reissussa myös paikallisen liittymän. Usein toinen SIM-korttipaikka on nykyisin muissa älypuhelimissa jaettu muistikorttipaikan kanssa, mutta Nokia-puhelimet tuovat tähän poikkeuksen. SIM-korttipaikoille ja muistikorttipaikalle on puhelimen kyljessä aivan omat kelkkansa.
Myös Nokia 5:stä löytyy, kuten kaikista uusista Android-Nokioista, käytännössä vakio-Android, johon HMD ei ole tehnyt juurikaan ylimääräisiä muutoksia. HMD:n käyttäjälle näkyvä panos rajoittuu kamerasovelluksen kehittämiseen sekä Nokia-tukisovellukseen. Nokia näkyy myös Nokia 5:ssä logona puhelimen etupuolella ja takana keskellä, minkä lisäksi ohjelmistossa se on mukana käynnistyskuvassa ja -äänessä ja Nokia Tune -soittoäänenä.
Vakio-Android on kokonaisuutena ja keskimäärin hyvä asia. Se on hyvin selkeä käyttää ilman turhuuksia.
Nokia 5:ssä saa paljon 50 euron lisäpanostuksella – mutta kilpailukin tiukkenee
Kokonaisuutena Nokia 5 on hyvä älypuhelin 199 euron hintaansa nähden.
Verrattuna 50 euroa edullisempaan Nokia 3:een Nokia 5:n selkeitä etuja ovat täysi alumiinirakenne, sormenjälkitunnistin, parempi ja nopeampi kamera sekä Qualcommin järjestelmäpiiri, mikä käytännössä näkyy paremman suorituskyvyn ohella myös nopeampina päivityksinä.
Lue tästä myös Nokia 3 -arvostelumme!
Kahden sadan euron hintaluokassa Nokia 5 kohtaa jo useampia vahvoja kilpailijoita. Esimerkiksi Moto G5 on muutamaa kymppiä edullisempi, mutta tarjoaa kuitenkin tarkemman 1920×1080 pikselin Full HD -näytön eikä ole merkittävästi heikompi millään muulla osa-alueella, sisältäen Nokia 5:n kanssa täysin saman Snapdragon 430 -järjestelmäpiirin ja kahden sijaan kolme gigatavua RAM-käyttömuistia.
Lue tästä myös Moto G5 -arvostelumme!
Kova haastaja Nokia 5:lle on myös esimerkiksi Honor 8 Lite, jota myydään jo tarjouksissa alle kahden sadan. Siinäkin tarjolla on Full HD -näyttötarkkuus, nopeampi sormenjälkitunnistin sekä myös yksi lisägigatavu RAMia.
Katso tästä videotesti Honor 8 Litestä!
Nokia 5 on kuitenkin myös yksi erittäin hyvä valinta edullista, mutta ei aivan karvalakkimallia hakevalle älypuhelimen ostajalle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »