DNA on kertonut mobiiliverkkonsa tulevista kehitysaskeleista.
4G-verkoissa DNA:lla on jo valmius 1,2 gigabitin sekuntinopeuteen Siuntiossa, mutta tätä hyödyntämään pystyviä päätelaitteita vielä markkinoilla ole.
”Ylsimme jo viime keväänä 600 Mbps:n 4G-verkkonopeuteen Suomen nopeimmassa 4G-kylässä Siuntion Karubyssä. Nyt markkinoille on tulossa ensimmäisiä kaupallisia päätelaitteita, joilla kyseinen verkkonopeus saadaan maksimaalisesti hyödynnettyä. Seuraavana kehitysaskeleena kohti 5G-nopeuksia 4G-verkkomme huippunopeus nostetaan kevättalven aikana Karubyssä 1,2 Gbps:iin. Gigabitin nopeuksiin pystyviä päätelaitteita odotetaan markkinoille myöhemmin tämän vuoden aikana”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi DNA ja Ericsson ovat testanneet uuden 5G-radiotekniikan mahdollisuuksia Kirkkonummen Jorvaksessa. DNA:n ja Ericssonin 5G-testissä Jorvaksessa on saavutettu radioyhteyden noin 20 Gbit/s -siirtonopeus ja alle 3 millisekunnin viive.
”5G vie aikanaan matkaviestintekniikkaa taas merkittävän askeleen eteenpäin, mutta kyse ei ole revoluutiosta, vaan evoluutiosta. Ensimmäinen uutta 5G-radiotekniikkaa käyttävä sovellus tulleekin olemaan kiinteä langaton laajakaista. Monet maailman suurimmista operaattoreista tutkivat tilaajakuidun korvaamista 5G-radioyhteydellä ja pilotteja aloitetaan vielä tämän vuoden aikana”, kertoo Laari.
5G tuo jopa satakertaiset nopeudet nykyisiin 4G-verkkoihin nähden, vie latenssin eli viiveen jopa alle 1 millisekuntiin ja mahdollistaa merkittävästi suuremman määrän laitteita verkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Ericsson tukee DNA:ta verkon kehityksessä kohti 5G:tä. Jorvaksessa toteutetuissa 5G-testeissä saatiin esimakua tulevista matkaviestinverkkojen kyvykkyyksistä. 5G mahdollistaa entistä paremmat yhteydet ja monipuolisemmat sovellukset. DNA:n kanssa tekemämme 5G-testi ja tulevat pilotit osoittavat, että DNA:n matkaviestinverkko on jo hyvässä valmiudessa 5G:tä ja mobiilidataliikenteen jatkuvaa kasvua varten”, sanoo myyntijohtaja Anssi Kulju Suomen Ericssonilta.
Lisäksi DNA on mahdollistamassa nykyistä paremmat yhteydet esineiden internetille 4G-verkossa NB-IoT-tekniikan muodossa. Uuden tekniikan pilotointi alkaa valittujen asiakkaiden kanssa lähiviikkojen aikana. Uusi IPv6-protokolla on edellytys IoT-palveluille, joita tarjotaan tulevaisuudessa myös 4G:n ja 5G:n välityksellä. ”IPv6 mahdollistaa kaksisuuntaisen, suoran kommunikaation päätelaitteiden välillä. Mobiiliverkon on tuettava yhä suurempia päätelaitemääriä, kun erilaiset laitteet varustetaan sensoreilla ja toimilaitteilla, joiden avulla niitä voi seurata ja hallita tarvittaessa jopa reaaliaikaisesti”, kertoo Laari.
Mobiiliverkot ovat virtualisoitumassa ja muuttumassa pilvipohjaisiksi.
”Valmistaudumme 5G:n muutaman vuoden päässä häämöttävään markkinoille tuloon myös pilviteknologian osalta. Se muuttaa nykyistä verkkoarkkitehtuuria merkittävästi. Toisaalta pilviratkaisujen edut on hyödynnettävissä jo 4G-verkoissa. Tänä vuonna suunnitelmissamme onkin myös pilviteknologioiden pilotointi yhdessä Ericssonin kanssa sekä 4G-radioverkossa että keskusjärjestelmässä”, jatkaa Laari.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muista operaattoreista Suomessa Sonera on kertonut avaavansa 5G-verkon Helsingissä ensi vuonna yhdessä Nokian kanssa. Elisa puolestaan on testannut Huawein kanssa 4G-verkon kehitysaskeleita ja ylsi jo viime vuonna 1,9 Gbit/s -nopeuteen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »