Nyt Suomessa 4G-verkot toimivat 2 600, 1 800, 800 ja 700 megahertsin taajuuksilla. Näistä ylivoimaisesti suurin peittoalue on 800 megahertsillä. 1 800 megahertsiä on ollut toinen suosittu taajuus, ja yleinen kaupunkikeskustoissa. Jatkossa 700 megahertsin taajuudella verkkoa voidaan laajentaa syrjäseuduilla sekä nostaa verkon kapasiteettia. Verkkoon mahtuu nyt enemmän käyttäjiä ja tiedonsiirtoa, kun taajuuksia on käytössä enemmän. Kapasiteetti on kasvanut.
4G LTE -verkoissa tiedonsiirtonopeuksia on perinteisesti kasvatettu käyttämällä useita operaattoritaajuuksia yhtäaikaisesti. Päätelaite, kuten älypuhelin, voi kommunikoida verkon kanssa esimerkiksi sekä 800 että 1 800 megahertsin taajuudella, jolloin teoreettinen tiedonsiirtonopeus on tuplaantunut 300 megabittiin sekunnissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
700 megahertsin taajuuden mukaantulon myötä periaatteessa Suomessa voitaisiin alkaa käyttämään vastaavasti yhtäaikaisesti kolmea operaattoritaajuutta huomattavasti aiempaa laajemmalla alueella, mutta käytännössä näin ei vielä tapahdu. Syy on päätelaitteissa: ne eivät vielä tue 700 ja 800 megahertsin taajuuksien yhtäaikaista käyttöä. Esimerkiksi Elisan tekniset asiantuntijat eivät vielä tunteneet ainuttakaan laitetta, joka pystyisi näiden kahden taajuuden yhtäaikaiseen käyttöön. Koska taajuudet ovat lähellä toisiaan, vaatimukset laitteen antennisuunnittelulle ovat haastavat. Todennäköisesti tulevaisuudessa kehitys kuitenkin kehittyy, ja myös tällaisia laitteita markkinoilla nähdään.
Suomessa 4G-liittymiä on tuotteistettu vasta 300 megabitin teoreettiselle enimmäisnopeudelle. Kolmen operaattoritaajuuden hyödyntäminen ja 450 megabitin enimmäisnopeus olisi mahdollista 800, 1 800 ja 2 600 megahertsin taajuuksilla, mutta viimeksi mainitulla peittoa on niin niukasti, että käyttöalueet jäisivät niukoiksi. Olemassa on jo myös laitteita, jotka tukisivat neljänkin taajuuden yhdistämistä.
Jo nyt 700 megahertsin verkkojen tulo voi kasvattaa kuitenkin huomattavasti käytännön tiedonsiirtonopeuksia verkon kapasiteetin kasvaessa, vaikkei teoreettinen enimmäisnopeus kasvakaan. Erityisesti tämä saattaa näkyä verrattuna aiempaan ruuhka-aikoina ja ruuhkaisemmilla alueilla. Lisäksi 700 megahertsin taajuus voi parantaa verkon kuuluvuutta sisätiloissa, mikä myös voi nostaa yhteyden nopeutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttäjälle puhelimen 4G-verkossa käyttämä taajuus ei normaalisti näy mitenkään eikä uuden taajuuden käyttöön ottamiseksi tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä, jos oma laite sitä vain tukee.
Tulevaisuudessa 4G-verkot jatkavat nopeutumistaan uudella modulointitekniikalla sekä lisäantennien käyttöönotolla. Näidenkin osalta kehitystä rajoittavat ennen kaikkea päätelaitteet. Neljällä antennilla (4×4 MIMO -tuella) varustettuja älypuhelinmalleja on vasta kourallinen. Uudelle moduloinnille tuki on jo laajempaa, mutta ei vielä laajaa. Australiassa Telstra esitteli jo juuri ensimmäisen gigabittiluokan 4G LTE -verkon, jossa yhdistyvät kolme operaattoritaajuutta, 4×4 MIMO -antennit ja 256-QAM-modulaatio. Huippunopeuteen päästään vasta yhdellä laitteella, Netgearin uudella Nighthawk M1 -mobiilireitittimellä.
Tänään Suomessa auenneille 700 megahertsin 4G-verkoille löytyy jo myös älypuhelimista melko kattavasti tukea. Uusista älypuhelinmalleista useimmat uutta taajuutta jo tukevat. Suomessa käyttöön otettu taajuus tunnnetaan band-numerolla 28 ja se on ollut aiemmin käytössä Aasian suunnalla. Aiemmat Suomen taajuudet ovat numerot 3, 7 ja 20.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »