Google on nyt jättänyt vastauksensa EU-komissiolle, joka on hakukonejätin kimpussa muun muassa sen Android-käyttöjärjestelmää ympäröivien sopimusten osalta.
Kuten aiemmin jo huhtikuussa kerrottiin, EU-komissio näkee Googlella olevan älypuhelinten käyttöjärjestelmissä hallitseva markkina-asema, jota se on hyödyntänyt kyseenalaisilla tavoilla. EU:n on odotettu tekevän päätöksiä, jotka pakottavat Googlen muuttamaan toimintatapojaan minkä lisäksi Googlea voivat odottaa myös merkittävän kokoiset seuraamusmaksut.
Komission mukaan yksityiskohtaisesti Google olisi rikkonut EU-kilpailulainsäädäntöä vaatimalla valmistajia esiasentamaan Google-haun ja Googlen Chrome-selaimen ja vaatimaan Google-haun asettamista oletushakukoneeksi laitteissa, vaatimuksena tiettyjen muiden Google-sovellusten lisensoimiseksi, estämällä valmistajia myymästä älylaitteita, joissa käytetään kilpailevaa Androidin lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää sekä antamalla taloudellisia etuja valmistajille ja operaattoreille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen näkökannan mukaan EU-komissio on väärässä käytännössä kaikilta osin.
Lakiasiainjohtajan Kent Walkerin kirjoittamassa merkinnässä Android-blogissa Google käy läpi omaa käsitystään väitteistä. Google on lisäksi avannut Androidin avoimuutta korostavan sivun.
Googlen mukaan Android ei ole loukannut kilpailua, vaan se on laajentanut sitä. Google on eri mieltä komission näkemyksestä, jonka mukaan Applen iOS ei kilpaile Androidin kanssa. Se kertoo näkevänsä asian eri tavalla ja pyrkii osoittamaan puhelinvalmistajien, sovelluskehittäjien ja käyttäjien myös ajattelevan näin. Komission näkökulma on, että Androidille ei ole merkittäviä kilpailijoita käyttöjärjestelmänä puhelinvalmistajien näkökulmasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google puolustaa myös Androidin ympärille Googlen toimesta rakennettuja vähimmäisvaatimuksia. Komission ehdotuksen se näkee vain lisäävän hajaannusta.
Komission näkemyksistä keskeisin liittyy Googlen sopimuksiin, jotka edellyttävät tiettyjen Google-sovellusten löytymistä laitteesta kokonaispakettina. Valmistajalle ei ole tarjolla mahdollisuutta poimia laitteisiinsa esimerkiksi vain Play-sovelluskauppaa, vaan vain kerralla laajemman Google-sovellusten paketin.
Google puolustautuu toteamalla, että Android-puhelimissa itse asiassa esiasennetuista sovelluksista pienempi osa on Googlen kuin esimerkiksi iPhoneissa Applen tai Windows-puhelimissa Microsoftin. Samoin se toteaa, että valmistajat voivat liittää mukaan lisäksi myös Googlen kanssa kilpailevia sovelluksia. Laitevalmistajan ei myöskään ole pakko lisensoida Googlen sovelluksia, vaan voi myydä Android-laitteita täysin ilman niitä. Google kertoo myös, että sen sovellusten niputus yhteen mahdollistaa niiden kaikkien tarjoamisen ilmaiseksi ilman esimerkiksi erillisten lisenssimaksujen perimistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Luonnollisesti Google nostaa esiin myös käyttäjät: he voivat helposti ladata haluamansa sovellukset. Googlen mukaan eurooppalainen Android-käyttäjä lataa 50 sovellusta laitteen eliniän aikana. Yhteensä Google Playsta tehtiin viime vuonna 65 miljardia latausta, 175 miljoonaa päivässä. Vuodesta 2011 alkaen Googlen mukaan sen sovellusten kanssa samanlaisen toiminnallisuuden tarjoavia sovelluksia on ladattu 15 miljardia kertaa.
”Avoimen koodin alustat ovat herkkiä. Ne selviävät ja kasvavat tasapainottamalla kaikkien osapuolien tarpeet, mukaan lukien käyttäjien ja sovelluskehittäjien. Komission lähestymistapa tarkoittaisi tämän tasapainon järkyttämistä, ja lähettäisi ennakoimattoman viestin suljettujen alustojen tukemisesta avointen sijaan. Se tarkoittaisi vähemmän innovaatiota, vähemmän valinnan mahdollisuuksia, vähemmän kilpailua ja korkeampia hintoja. Tämä ei olisi huono lopputulos vain meille. Se olisi huono lopputulos kehittäjille, puhelinvalmistajille ja operaattoreille ja mikä tärkeintä, kuluttajille”, toteaa Googlen lakiasiainjohtaja Walker loppukaneettina Googlen näkökannan.
Komissio käsittelee asiassa seuraavaksi Googlen vastauksen ja mahdollisesti prosessi vielä jatkuu lisäyhteydenpidon ja -kommentoinnin merkeissä ennen komission päätöksiä mahdollisista seuraamuksista Googlelle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »