Solu Machines on kotimainen startup, joka on hakeutunut haastavan tehtävän äärelle. Yritys haluaa nimittäin uudistaa täysin, miten tietokone määritellään ja miten sitä käytetään. Tämän halun tuloksena syntyi Solu, johon tutustuimme tarkemmin perjantaina järjestetyssä Suomen lanseeraustilaisuudessa.
Solun mahduttaminen pähkinänkuoreen on hieman vaikeaa, sillä liian suurilla yksinkertaistuksilla laitteen tarkoitus katoaa helposti. Teknisesti kyseessä on pieni, omalla näytöllä varustettu tietokone, jota voi käyttää joko sellaisenaan tai ulkoisten näppäimistöjen kanssa. Laitteen kuorissa on hyödynnetty puuta ja valmistus tapahtuu kunnioitettavasti Suomessa, tarkemmin Oulussa.
Solun tärkein anti löytyy kuitenkin uuden SoluOS -käyttöjärjestelmän tarjoamasta käyttökokemuksesta. Yrityksen toimitusjohtaja Kristoffer Lawson on nimittäin moneen otteeseen luvannut, että Solun myötä kaikki asennus-, ylläpito- ja varmuuskopiohuolet ovat historiaa. Solu-käyttäjän sisältö tallentuu automaattisesti pilveen ja laitteen kerrotaan hallitsevan itsenäisesti paikallista tilaa tarpeen mukaan. Mikäli laite hukkuu, pääsee käyttäjä uuden laitteen kautta heti käsiksi koko työpöytäänsä, sillä näkymä sisältöineen löytyy pilvestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toimintansa lisäksi SoluOS on hyvin eri näköinen kuin tavalliset PC-työpöydät. Orgaaninen, laitteen nimen henkeä huokuva käyttöliittymä on suunniteltu ennen kaikkea yhteistyön ympärille. Käyttäjien on helppo jakaa sisältönsä projektimaisiin kokonaisuuksiin ja jakaa tarvittaessa niitä – joko osittain tai kokonaan – muiden käyttäjien kanssa. Jaettuun sisältöön tehdyt muutokset ilmaantuvat reaaliajassa kaikille asianomaisille. Lisäksi yhteistoimintaa tuetaan esimerkiksi sisäänrakennetulla ja sisältökohtaisella chat-järjestelmällä sekä väreillä, joilla kunkin käyttäjän muutokset yhteisiin dokumentteihin merkitään.
Lawson esitteli näitä ominaisuuksia viime viikon lanseeraustilaisuudessa. Lisäksi osallistujat pääsivät kokeilemaan laitetta omin käsin. Solu on kieltämättä mukavan kotoisa ja lämmin pidellä, kiitos puukuorten. Neliömuodon vuoksi laite ei istu käsiin ihan älypuhelimen tavoin, mutta ei sen toisaalta tarvitsekaan – ainakaan vielä. Käyttöliittymä istuu kauniisti näytölle, mutta epäselväksi jää, kuinka paljon konkreettisia toimia laitteen omalla näytöllä on miellyttävä suorittaa.
SoluOS:n navigointi tapahtuu pääasiassa laitteen näytön avulla – myös silloin, kun laite on yhdistetty suurempaan näyttöön. Liikkumisen keskiössä on näkymästä toiseen zoomailu, joka tapahtuu erilaisten klikkausten ja kolmen sormen nipistysliikkeen avulla. Käyttöliittymä tuntuu varsin näppärältä, vaikka tietyt toimet vaativatkin alkuun tottumista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lyhyen kokeilun perusteella ei toki voi tehdä lopullisia päätelmiä, varsinkaan kun laitteen julkaisuun on vielä yli puoli vuotta. Sekä käyttöliittymä että laitteen fyysinen muoto tulee hioutumaan tulevien kuukausien aikana. Tällä hetkellä käyttökokemus vaikuttaa kuitenkin hyvältä. Samalla yrityksen lupaus järjestelmähallinnan helppoudesta vaikuttaa erittäin lupaavalta.
Nämä mietteet eivät kuitenkaan poista lukuisia kysymysmerkkejä, joita Solun ympärillä pyörii. Esimerkiksi raskasta mediaa käsitteleville Solu ei välttämättä tule sopimaan PC:n korvikkeeksi, vaikka arkisempaan toimisto- ja vapaa-ajan käyttöön se sopineekin hyvin. Lisähaasteita tuo Solun tilausmalli, jossa järjestelmän kaikki sovellukset ja resurssit ovat kaikkien käytössä tiettyä kuukausimaksua vastaan. Kuukausimaksu on tärkeä osa Solun konseptia, mutta se vaatii taakseen todellista arvoa, jota yksilölle toisivat ennen kaikkea Solua käyttävät tuttavat ja laaja sekä laadukas sovellusvalikoima. Kummankaan vaatimuksen täyttyminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa.
Varmaa sen sijaan on, että Solu Machinesillä ollaan innostuneita uuden tuotteen mahdollisuuksista. Samalla yritys tietää, että Solulle asetetut tavoitteet ovat kovia eikä välitön menestys ole taattua. Lawsonin mukaan tiimi tekikin alusta asti tietoisen ratkaisun: ”Vielä mahdollista epäonnistumista enemmän meitä olisi ärsyttänyt, jos joku olisi ehtinyt tehdä tämän ennen meitä.”
Solu on parhaillaan ennakkotilattavissa Kickstarterissa. Laitteen hinta juuri nyt on 349 euroa. Lopullinen myyntihinta sen sijaan on 449 euroa. Rahoituskampanjan 200 000 euron tavoitteesta puuttuu vielä hieman alle 20 000 euroa. Solun toimitukset alkavat toukokuussa 2016.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »