Saimme testaukseen yhteensä kahdeksan eri älypuhelinta, joiden hinnat pyörivät 100 ja 350 euron välillä. Näin kesän tullen kouluun meneville hankitaan usein uusi puhelin – nykyään se on lähes poikkeuksetta älypuhelin. Ala- tai yläasteen päättävällekin saatetaan lahjaksi antaa älypuhelin.
Alla eri laitteiden tärkeimmät tekniset tiedot listattuna:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viiden tuuman Full HD -kosketusnäyttö
HiSilicon Kirin 920 -järjestelmäpiiri
Kolme gigatavua RAM-käyttömuistia ja 16/32 gigatavua tallennustilaa
Fyysiset mitat: 139,6 x 69,7 x 7,5 millimetriä
Paino: 130 grammaa
Hinta: noin 300 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Neljän tuuman Retina-kosketusnäyttö 1136×640 pikselin tarkkuudella
Applen oma A6 -järjestelmäpiiri
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavu käyttömuistia
Fyysiset mitat: 124,4 x 59,2 x 9 millimetriä
Paino: 132 grammaa
Hinta: noin 300 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viiden tuuman kosketusnäyttö 1280×720 pikselin tarkkuudella
Qualcommin Snapdragon 410 -järjestelmäpiiri
Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua muistia
Fyysiset mitat: 139,3 x 69,7 x 6,7 millimetriä
Paino: 123 grammaa
Hinta: yli 350 euroa
Viiden tuuman HD-näyttö
Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri
Gigatavu käyttömuistia ja kahdeksan gigatavua tallennustilaa
Fyysiset mitat: 137,7 x 69,6 x 10,3
Paino: 134 grammaa
Hinta: noin 200 euroa
4,8 tuuman kosketusnäyttö 960×540 pikselin tarkkuudella
Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavu RAM-muistia
Fyysiset mitat: 140 x 72 x 8,6 millimetriä
Paino: 149 grammaa
Hinta: noin 200 euroa
4,5 tuuman kosketusnäyttö 854×480 pikselin tarkkuudella
Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavua RAM-muistia
Fyysiset mitat: 129,5 x 66,7 x 9,2 millimetriä
Paino: 134 grammaa
Hinta: noin 100 euroa
Neljän tuuman kosketusnäyttö 800×480 pikselin tarkkuudella
1,2 gigahertsin neliydinydinsuoritin
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavu RAM-muistia
Fyysiset mitat: 121,4 x 62,9 x 10,8 millimetriä
Paino: 124 grammaa
Hinta: noin 130 euroa
Neljän tuuman kosketusnäyttö 800×480 pikselin tarkkuudella
Neliytiminen järjestelmäpiiri
Neljä gigatavua tallennustilaa ja gigatavu RAM-muistia
Fyysiset mitat: 123 x 64,4 x 9,9 millimetriä
Paino: 130 grammaa
Hinta: noin 90 euroa
Pikkuiset pelaavat ja rymyävät
Alcatel Pop S3, Galaxy Ace 4 ja Lumia 635 ovat vertailumme parhaat puhelimet eka-tokaluokkalaiselle hintansa ja kokonsa puolesta. Vahinkoja lapsille sattuu tietenkin, minkä vuoksi Lumia 635 olisi oivallinen valinta kestävyytensä ansiosta. Vaikka takakansi irtoaakin, kun laite putoaa, sen näyttö ei naarmuunnu tai hajoa helposti Corningin Gorilla Glassin vuoksi.
Alcatel Pop S3:lle pelivalikoima on todella laaja, mutta kevyissäkin peleissä nykimistä on havaittavissa. Lumia 635:n laadukkaammalla näytöllä on miellyttävämpi katsella videoita tai pelailla pelejä, vaikka niitä ei olisikaan niin paljoa tarjolla. Galaxy Ace 4:n kirkkaalla näytöllä pelejä jaksaa pelailla, mutta käyttöliittymän ohella toiminta ei aina ole sulavaa.
Molemmista laitteista takakannet irtoavat, mutta Pop S3:n erikoisuutena on paketissa mukana tulevat viiden vaihdettavat eriväriset kuoret. Lumia 635:llekin niitä on tarjolla, mutta ne maksavat erikseen.
Pop S3:lla videoita pystyi katselemaan kolmikosta pisimpään, mutta Lumia 635:n akunkesto oli myös vakuuttava. Hännille jäi Galaxy Ace 4 melko heikolla akunkestollaan.
Vähän vanhemmat pelaavat
Ala-astelaiset viihtyvät paljon pelien seurassa. Suuremmalta näytöltä on miellyttävämpi esitellä uusimpia videoita tai tehdä uusia ennätyksiä peleissä. LG G3s pyöreytensä ansiosta sopii pienempäänkin kätöseen. Sen akusta riittää puhtia pidempiinkin pelisessiohin tai elokuvien katseluun.
Xperia M2 Aquan valttikortti on sen vedenkestävyys, mutta näyttö naarmuuntuu LG G3s:n näyttöä helpommin. G3s:n takakansi irtoaa pudottaessa, kun taas M2 Aquassa ei takakantta ole – vesitiiviyden vuoksi. Pelejä molemmille laitteille löytyy vaikka muille jakaa ja hyvien suorittimiensa ansiosta ne pyörivät mallikkaasti. G3s:n tarkemmalta näytöltä on mukava katsella videoita ja pelailla pelejä. Molempien laitteiden kameroilla voi ottaa laadukkaita kuvia ja tallentaa Full HD -videokuvaa.
Kalliimmat Honor 6, iPhone 5c ja Galaxy A5 -älypuhelimet soveltuvat hyvin myös vanhemmille alakoululaisille. Viisituumaisella näytöllä varustettu älypuhelin pysyy varmasti jo hyvin kasvavassa kourassa ja paremmat suorittimet, kamerat ja näytöt tuovat varmasti lisämaustetta pelien pelailuun. Honor 6 onkin vertailumme todellinen tehopesä, joka ei hyydy raskaammankaan pelin edessä.
Facebook, Instagram…
Yläastelaiset ovat älypuhelinkameroiden suurkuluttajia ja sosiaalisen median käyttäjiä. Galaxy A5:n ja Honor 6:n suurilta, laadukkailta näytöiltä kelpaa katsella omia kuviaan ja selata kavereiden otoksia esimerkiksi Instagramista. iPhone 5c soveltuu hyvin tytöille, joiden käteen se mahtuu viisituumaista puhelinta paremmin.
Käyttöjärjestelmät, sovellukset ja pelit toimivat kaikilla nätisti, joten eroja laitteiden väleillä ei ole. Paljon kuvaavalle voi kuitenkin tulla ongelmia iPhone 5c:n pienen tallennustilan vuoksi. Kahdeksasa gigatavusta käyttäjälle jää vain reilu neljä gigatavua, joka täyttyy nopeasti kuvista ja sovelluksista.
Suosituimmat sovellukset, kuten Instagram, Facebook ja Snapchat, ovat saatavilla kaikille kolmelle laitteelle. Galaxy A5:n etukameralla napsii joukon parhaimmat omakuvat, joita on sitten mukava esitellä kavereille laadukkaan näytön tai sosiaalsen median kautta. Sekä iPhone 5c:llä että Honor 6:lla saa myös napsittua laadukkaita omakuvia ja takakamerat ovat hyvin tasaväkiset.
Yläastelaisille soveltuvat myös LG G3s ja Xperia M2 Aqua -älypuhelimet. Vaikka omakuvien laatu ei yllä kalliimpien kilpailijoiden tasolle, 100 euroa halvemmat puhelimet pärjäävät kilpakumppaneilleen kohtuullisesti. Xperia M2 Aquan vedenkestävyydestä on varmasti iloa, jos puhelin sattuisi kesällä tipahtamaan järveen. LG G3s istuu todella hyvin niin pieneen kuin suureen käteen ja tekniset ominaisuudet ovat sillä tasolla, että noin 200 euron hintaluokassa puhelin on varteenotettava vaihtoehto.
Kuinka saat lapsesi puhelimen turvalliseksi?
On tietenkin tärkeää, että lapsen puhelin on turvallinen. Lapsen ei pidä päästä kielletyille verkkosivuille, saada ladattua mahdollisesti viruksia tai muita haittaohjelmia tai antaa tietoja vääriin käsiin. Puhelimia pystyy suojaamaan nykyään melko hyvin ja se tapahtuu eri käyttöjärjestelmillä eri tavoilla. Saunalahden verkkosivuilla on laaja ohjepaketti, kuinka puhelimen voi suojata ja rajoittaa sen käyttöä.
Puhelinvertailumme seuraavassa osiossa käsittelemme laitteiden kameroita. Kolmannessa katsomme, miten puhelimet sopivat eri ikäisille koululaisille.
Artikkeli on toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Elisa on toimittanut testilaitteet Mobiili.fille, jonka toimitus on omien näkemyksiensä ja kokemuksiensa perusteella tuottanut tämän artikkelin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »