Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kesän suuri puhelinvertailu: Mikä puhelin koululaiselle?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Vasemmalta oikealle:

Vasemmalta oikealle: Samsung Galaxy Ace 4, Alcatel OneTouch Pop S3, Apple iPhone 5c, Nokia Lumia 635, Honor 6, Sony Xperia M2 Aqua, Samsung Galaxy A5 ja LG G3s

Saimme testaukseen yhteensä kahdeksan eri älypuhelinta, joiden hinnat pyörivät 100 ja 350 euron välillä. Näin kesän tullen kouluun meneville hankitaan usein uusi puhelin – nykyään se on lähes poikkeuksetta älypuhelin. Ala- tai yläasteen päättävällekin saatetaan lahjaksi antaa älypuhelin.

Alla eri laitteiden tärkeimmät tekniset tiedot listattuna:

Honor 6Honor 6

Viiden tuuman Full HD -kosketusnäyttö
HiSilicon Kirin 920 -järjestelmäpiiri
Kolme gigatavua RAM-käyttömuistia ja 16/32 gigatavua tallennustilaa
Fyysiset mitat: 139,6 x 69,7 x 7,5 millimetriä
Paino: 130 grammaa
Hinta: noin 300 euroa

 

 

 

 

iPhone 5cApple iPhone 5c

Neljän tuuman Retina-kosketusnäyttö 1136×640 pikselin tarkkuudella
Applen oma A6 -järjestelmäpiiri
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavu käyttömuistia
Fyysiset mitat: 124,4 x 59,2 x 9 millimetriä
Paino: 132 grammaa
Hinta: noin 300 euroa

 

 

 

 

Samsung Galaxy A5Samsung Galaxy A5

Viiden tuuman kosketusnäyttö 1280×720 pikselin tarkkuudella
Qualcommin Snapdragon 410 -järjestelmäpiiri
Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua muistia
Fyysiset mitat: 139,3 x 69,7 x 6,7 millimetriä
Paino: 123 grammaa
Hinta: yli 350 euroa

 

 

 

LG G3sLG G3s

Viiden tuuman HD-näyttö
Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri
Gigatavu käyttömuistia ja kahdeksan gigatavua tallennustilaa
Fyysiset mitat: 137,7 x 69,6 x 10,3
Paino: 134 grammaa
Hinta: noin 200 euroa

 

 

 

Sony Xperia M2 AquaSony Xperia M2 Aqua

4,8 tuuman kosketusnäyttö 960×540 pikselin tarkkuudella
Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavu RAM-muistia
Fyysiset mitat: 140 x 72 x 8,6 millimetriä
Paino: 149 grammaa
Hinta: noin 200 euroa

 

 

 

Nokia Lumia 635Nokia Lumia 635

4,5 tuuman kosketusnäyttö 854×480 pikselin tarkkuudella
Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavua RAM-muistia
Fyysiset mitat: 129,5 x 66,7 x 9,2 millimetriä
Paino: 134 grammaa
Hinta: noin 100 euroa

 

 

 

Samsung Galaxy Ace 4Samsung Galaxy Ace 4

Neljän tuuman kosketusnäyttö 800×480 pikselin tarkkuudella
1,2 gigahertsin neliydinydinsuoritin
Kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja gigatavu RAM-muistia
Fyysiset mitat: 121,4 x 62,9 x 10,8 millimetriä
Paino: 124 grammaa
Hinta: noin 130 euroa

 

 

 

Alcatel OneTouch Pop S3Alcatel OneTouch Pop S3

Neljän tuuman kosketusnäyttö 800×480 pikselin tarkkuudella
Neliytiminen järjestelmäpiiri
Neljä gigatavua tallennustilaa ja gigatavu RAM-muistia
Fyysiset mitat: 123 x 64,4 x 9,9 millimetriä
Paino: 130 grammaa
Hinta: noin 90 euroa

 

 

Pikkuiset pelaavat ja rymyävät

Alcatel Pop S3, Galaxy Ace 4 ja Lumia 635 ovat vertailumme parhaat puhelimet eka-tokaluokkalaiselle hintansa ja kokonsa puolesta. Vahinkoja lapsille sattuu tietenkin, minkä vuoksi Lumia 635 olisi oivallinen valinta kestävyytensä ansiosta. Vaikka takakansi irtoaakin, kun laite putoaa, sen näyttö ei naarmuunnu tai hajoa helposti Corningin Gorilla Glassin vuoksi.

Alcatel Pop S3:lle pelivalikoima on todella laaja, mutta kevyissäkin peleissä nykimistä on havaittavissa. Lumia 635:n laadukkaammalla näytöllä on miellyttävämpi katsella videoita tai pelailla pelejä, vaikka niitä ei olisikaan niin paljoa tarjolla. Galaxy Ace 4:n kirkkaalla näytöllä pelejä jaksaa pelailla, mutta käyttöliittymän ohella toiminta ei aina ole sulavaa.

Molemmista laitteista takakannet irtoavat, mutta Pop S3:n erikoisuutena on paketissa mukana tulevat viiden vaihdettavat eriväriset kuoret. Lumia 635:llekin niitä on tarjolla, mutta ne maksavat erikseen.

Pop S3:lla videoita pystyi katselemaan kolmikosta pisimpään, mutta Lumia 635:n akunkesto oli myös vakuuttava. Hännille jäi Galaxy Ace 4 melko heikolla akunkestollaan.

SONY DSC

Näyttöjen katselukulmissa on huomattavia eroja. Kulman kasvaessa värit haalenevat ja kirkkaus katoaa. Tällä saralla Samsungin AMOLED-näytöt ovat vahvoja.

Vähän vanhemmat pelaavat

Ala-astelaiset viihtyvät paljon pelien seurassa. Suuremmalta näytöltä on miellyttävämpi esitellä uusimpia videoita tai tehdä uusia ennätyksiä peleissä. LG G3s pyöreytensä ansiosta sopii pienempäänkin kätöseen. Sen akusta riittää puhtia pidempiinkin pelisessiohin tai elokuvien katseluun.

Xperia M2 Aquan valttikortti on sen vedenkestävyys, mutta näyttö naarmuuntuu LG G3s:n näyttöä helpommin. G3s:n takakansi irtoaa pudottaessa, kun taas M2 Aquassa ei takakantta ole – vesitiiviyden vuoksi. Pelejä molemmille laitteille löytyy vaikka muille jakaa ja hyvien suorittimiensa ansiosta ne pyörivät mallikkaasti. G3s:n tarkemmalta näytöltä on mukava katsella videoita ja pelailla pelejä. Molempien laitteiden kameroilla voi ottaa laadukkaita kuvia ja tallentaa Full HD -videokuvaa.

Kalliimmat Honor 6, iPhone 5c ja Galaxy A5 -älypuhelimet soveltuvat hyvin myös vanhemmille alakoululaisille. Viisituumaisella näytöllä varustettu älypuhelin pysyy varmasti jo hyvin kasvavassa kourassa ja paremmat suorittimet, kamerat ja näytöt tuovat varmasti lisämaustetta pelien pelailuun. Honor 6 onkin vertailumme todellinen tehopesä, joka ei hyydy raskaammankaan pelin edessä.

SONY DSC

Laitteiden etupuolet ovat hyvin samannäköisiä, mutta takapuolella persoonallisuutta on havaittavissa. Alcatel OneTouch Pop S3:n paketin mukana tulee viidet eriväriset vaihtokuoret, joten puhelimen ulkonäköä saa muutettua jatkuvasti

Facebook, Instagram…

Yläastelaiset ovat älypuhelinkameroiden suurkuluttajia ja sosiaalisen median käyttäjiä. Galaxy A5:n ja Honor 6:n suurilta, laadukkailta näytöiltä kelpaa katsella omia kuviaan ja selata kavereiden otoksia esimerkiksi Instagramista. iPhone 5c soveltuu hyvin tytöille, joiden käteen se mahtuu viisituumaista puhelinta paremmin.

Käyttöjärjestelmät, sovellukset ja pelit toimivat kaikilla nätisti, joten eroja laitteiden väleillä ei ole. Paljon kuvaavalle voi kuitenkin tulla ongelmia iPhone 5c:n pienen tallennustilan vuoksi. Kahdeksasa gigatavusta käyttäjälle jää vain reilu neljä gigatavua, joka täyttyy nopeasti kuvista ja sovelluksista.

Suosituimmat sovellukset, kuten Instagram, Facebook ja Snapchat, ovat saatavilla kaikille kolmelle laitteelle. Galaxy A5:n etukameralla napsii joukon parhaimmat omakuvat, joita on sitten mukava esitellä kavereille laadukkaan näytön tai sosiaalsen median kautta. Sekä iPhone 5c:llä että Honor 6:lla saa myös napsittua laadukkaita omakuvia ja takakamerat ovat hyvin tasaväkiset.

Yläastelaisille soveltuvat myös LG G3s ja Xperia M2 Aqua -älypuhelimet. Vaikka omakuvien laatu ei yllä kalliimpien kilpailijoiden tasolle, 100 euroa halvemmat puhelimet pärjäävät kilpakumppaneilleen kohtuullisesti. Xperia M2 Aquan vedenkestävyydestä on varmasti iloa, jos puhelin sattuisi kesällä tipahtamaan järveen. LG G3s istuu todella hyvin niin pieneen kuin suureen käteen ja tekniset ominaisuudet ovat sillä tasolla, että noin 200 euron hintaluokassa puhelin on varteenotettava vaihtoehto.

Kuinka saat lapsesi puhelimen turvalliseksi?

On tietenkin tärkeää, että lapsen puhelin on turvallinen. Lapsen ei pidä päästä kielletyille verkkosivuille, saada ladattua mahdollisesti viruksia tai muita haittaohjelmia tai antaa tietoja vääriin käsiin. Puhelimia pystyy suojaamaan nykyään melko hyvin ja se tapahtuu eri käyttöjärjestelmillä eri tavoilla. Saunalahden verkkosivuilla on laaja ohjepaketti, kuinka puhelimen voi suojata ja rajoittaa sen käyttöä.

Puhelinvertailumme seuraavassa osiossa käsittelemme laitteiden kameroita. Kolmannessa katsomme, miten puhelimet sopivat eri ikäisille koululaisille.

SONY DSC

 

Artikkeli on toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Elisa on toimittanut testilaitteet Mobiili.fille, jonka toimitus on omien näkemyksiensä ja kokemuksiensa perusteella tuottanut tämän artikkelin.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. syäys

  tämän jutun aiheena siis on: mikä puhelin koululaiselle, jos olet ostamassa elisalta :D

  • Hannes

   Näinhän se on :D

 2. kroisantti kekkonen

  Iphone 5c ei ainnakaan jannata ostaa. Se hajoaa tosi helposti ja alle 8 gigan muistu täyttyy hetkessä kuvista, videoista, sovelluksista ja musiikista. Muistikortti pitää olla joten noi muut on parempia vaihtoehtoja.

 3. kroisantti kekkonen

  Ja androidille saa enŕmmäm pelejä ja sovelluksia ja ilmaisia sovelluksia nlöytyy paljon enemmän. Lisäksi kaikki uusimmat pelit eiväy toimi iphone 5c koska kaikki pelit tehdään iosilla toimiksi vain iphone 5s uudemmille lsitteille joissa on 64 bittinen suoritin.

 4. Turnipsi

  Artikkelissa on Samsung Galaxy Ace 4 speksien osalta oleellinen virhe. Ainakin minun Suomesta Elisalta pari viikkoa sitten ostamani Samsung Galaxy Ace 4 SM-G357FZ sisältää Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 piirin, joka on huomattavasti tehokkaampi kuin esim. GSM Arenan listaama SG Ace 4 1Ghz tuplaydin. Jos tämän puhelimen oikean vastineen haluaa sieltä löytää, on kyseessä Samsung Galaxy Ace Style LTE. http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ace_style_lte_g357-6706.php

  Brändäykset ovat ihmeellisiä.

  • Erno Konttinen

   Oikeassa olet. Itse tuli sokeasti uskottua nimenomaan GSMArenan listauksiin. Onhan se kieltämättä outoa, että Samsung brändää laitteet samannimisiksi, vaikka eroavatkin toisistaan. Kiitos paljon korjauksesta ja nyt juttua muokattu.

   • Turnipsi

    Vielä sellainen lisäys, että RAM muistia on 1Gt eikä 512Mt. Lisäksi tallennustilaa on 8Gt mutta käytettävissä vain noin 4Gt.

    • Erno Konttinen

     No onpas nyt vaikeaa. Onneksi meillä on tarkkaavaisia lukijoita. Kiitoksia vielä ja korjailen juttuun.

     • Turnipsi

      Totta! Itsekin kun yritin löytää puhelinmallista tietoa googlella ja GSM Arenasta sai hetken pähkäillä, mikä tämä SM-G357FZ mallia oleva SG Ace 4 oikein muualla maailmassa on kun ei mikään speksi pidä paikkaansa. Jostain olen lueskellut, että voisi jopa lollipop tulla virallisesti tähän luuriin.

      Itse olen luuriin ollut tosi tyytyväinen. Vastoin odotuksia halpa android ei ole lagannut lähes ollenkaan. Amoled näyttö on hintaluokassa mainio, tosin resoluutio matalahko. Ainoa miinus akun kestosta, tosin lte ahmii akkua kuin akkua.

 5. Gr33n4reason

  Moto G ja Xperia Z1 Compact olis kyllä pitänyt olla tuolla. Moto G paras 200€ puhelin vieläpä suht vakio Androidille ja Xperia Z1 Compact ei eroa tavallisesta Z1 juuri mitenkään. Sama Snapdragon 800 2.2Ghz ja 16Gb muistia SD-kortti tuella.

 6. Pertti

  Nokia 3310 on toiminut erittäin hyvin. Sillä saa vekaran kiinni soittamalla, sekä viestitse.

 7. digi-info

  Varokaa vanhentuneita käyttöjärjestelmiä!