Olemme arvostelleet artikkelisarjan aikaisemmissa osissa toistakymmentä erilaista lisälaitetta, mutta tällä kertaa keskitymme poikkeuksellisesti vain yhteen laitteeseen. Testimme keskiössä on Huawein E585-reititin, joka hoitaa netin jakamisen hieman älypuhelimen tai tabletin tapaan, laitteiden akkuja kuitenkaan kuluttamatta. Arvostelussa pohdimme voiko reititintä käyttää puhelimen nettiliittymän tai perinteisen laajakaistaliittymän korvaajana, ja millaisia säästöjä tällä tavalla voisi saavuttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämänkertaisen arvostelun lisäksi artikkelisarjan aiemmat osat ovat luettavissa seuraavista linkeistä:
- Lisälaitteet testissä #1: yleisteline ja vedenkestävä suojakuori parilla kympillä
- Lisälaitteet testissä #2: kadonneita esineitä jäljittävä Nokia Treasure Tag ja modernia muotoilua tarjoava Collage-kaiutin
- Lisälaitteet testissä #3: kokeilussa futuristiset älyvaatteet
- Lisälaitteet testissä #4: täydelliset lisävarusteet urheilijan ja matkailijan tarpeisiin
- Lisälaitteet testissä #5: tältä tuntuvat Googlen ilmaiset virtuaalilasit ja Xiaomin parinkympin nappikuulokkeet
- Lisälaitteet testissä #6: näin toimivat Minixin sadan euron Android-TV ja Samsungin älykäs LED-lamppu
Arvostelussa Huawei E585 -reititin: vaihtoehto perinteiselle nettiyhteydelle
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Monilta suomalaisilta löytyy kodistaan sadan megatavun laajakaista, jonka kuukausimaksut hipovat neljänkymmenen euron rajaa. Tämän lisäksi rajattomien nettiliittymien suosio älypuhelimissa on kasvanut räjähdysmäisesti ja yhä useammat ovat hankkineet esimerkiksi kesämökilleen erillisen nettiliittymän. Kokonaisuudessaan nettiliittymien yhteishinta kipuaa helposti yli 500 euroon vuodessa, samalla kun käyttö jää monesti pelkkään nettisurffailuun ja videoiden katselemiseen.
Erityisesti tiukemmalla budjetilla eläville netin käytöstä aiheutuvat kustannukset kohoavat helposti tuntuviksi ja eri liittymiin uppoavat rahamäärät ovat usein pois muusta arkielämästä. Nettilaskujen pienentämistä varten testasimme Huawein E585 Pocket WiFi Mini 3G –reititintä, joka toimi reilun viikon ajan päätoimisena nettiyhteytenämme. Testin ajaksi käänsimme laajakaistamodeemimme pois päältä ja suljimme älypuhelimista datayhteydet, jolloin ainoa yhteys internetiin tapahtui Mini 3G:n kautta.
Hieman ennakko-odotuksien vastaisesti Mini 3G:n testaus ei aiheuttanut suurta draamaa arkielämässä. Numeroiden valossa 21 megatavun 3G-yhteys toki jäi tavallisesta 150 megatavun yhteydestä, mutta käytännössä ero on huomattavasti pienempi. Tavallisten nettisivujen lataamisessa eroa ei yksinkertaisesti ole, ja nettiliittymän vaihtumisen huomaa lähinnä suuria tiedostoja, kuten Steam-pelejä tai ohjelmia ladatessa.
Kompromissi puhelimen ja laajakaistamodeemin väliltä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huolimatta siitä, että netin jakaminen onnistuu reitittimen sijasta myös tavallisella älypuhelimella, on käyttökokemus näiden kahden välillä huomattava. Siinä missä älypuhelimella netin jakaminen syö nopeasti puhelimen virtaa, ja hotspot-valintaa saa toistuvasti kääntää päälle ja pois, on reitittimen kanssa netin jakaminen huomattavasti helpompaa. Koska reititintä ei älypuhelimen tapaan tarvitse pitää jatkuvasti mukana, voi sen hyvillä mielin kytkeä verkkovirtaan pidemmäksikin aikaa.
Pistorasiaan kytkettynä E585 Pocket WiFi Mini 3G toimii pitkälti samalla tapaa kuin perinteisempikin laajakaistamodeemi jakaen netin yhteensä viidelle eri laitteelle. Huomionarvoista reitittimessä on kuitenkin se, että netin jakaminen tapahtuu aina WiFi:n kautta, eikä mahdollisuutta nettikaapelin liittämiselle ole. Testijakson aikana tämä ei muodostunut ongelmaksi, mutta jos esimerkiksi talon ainoa pöytäkone on kytketty modeemiin kiinni LAN-portin kautta, eikä tukea WiFi:lle löydy, on asia syytä ottaa huomioon.
Vastapainona LAN-porttien puuttumiselle E585 Pocket WiFi Mini 3G:n helppo liikuteltavuus tarkoittaa, että sitä voi pitää mukana silloinkin, kun nettiä ei muuten ole saatavilla. Esimerkiksi kesämökille mentäessä Pocket WiFi kulkee helposti mukana ja perheen pienimmät voivat katsoa netistä elokuvia automatkan aikana. Reitittimestä on myös hyvä jakaa nettiyhteys älypuhelimille, sillä oman akkunsa ansiota nettiyhteys ei syö virtaa puhelimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Reitittimen hyödyt ja haitat
Kaiken kaikkiaan E585 Pocket WiFi Mini 3G jätti positiivisen jälkimaun ja todisti, että mukana kuljetettava reititin voi korvata perinteiset liittymäsopimukset yllättävän hyvin. Hieman harmaita hiuksia käytössä aiheutti LTE-tuen puuttuminen ja 3G-verkon ajoittainen ruuhkautuminen, jolloin esimerkiksi HD-videoiden katselu tai useamman koneen yhtäaikainen käyttö oli haasteellista. E585 Pocket WiFi Mini 3G ei todennäköisesti sovi niille, jotka pelaavat raskaampia PC-verkkopelejä tai ajavat kotikoneellaan tärkeitä työasioita. Normaalissa peruskäytössä se sen sijaan hoitaa asiansa paremmin kuin hyvin.
Hintansa puolesta normaali 21 megatavun 3G-yhteys maksaa tällä hetkellä operaattorista riippuen noin 10–15 euroa kuukaudessa ilman määräaikaista sopimusta. Verrattuna LTE-yhteyksiin ovat 3G-yhteydet nykyään verrattain halpoja, minkä lisäksi hintaero perinteisiin laajakaistaliittymiin on huomattava. Esimerkiksi Soneran tarjoama rajaton 3G-liittymä maksaa ensimmäisen puolen vuoden aikana 9,90 euroa ja tämän jälkeen 12,90 euroa ilman määräaikaista sopimusta. Verrattuna 39,90 euroa maksavaan kiinteään laajakaistaan tulee säästöä 27–30 euroa kuukaudessa.
Kodin laajakaistan lisäksi Pocket WiFi Mini 3G korvaa hyvin myös kesämökin erillisen nettiliittymän, mutta älypuhelimen kohdalla oman nettisopimuksen tekeminen on edelleen perusteltua. Huolimatta siitä, että reitittimellä voi jakaa netin puhelimeen, vaatii tämä reitittimen jatkuvaa mukana pitämistä, ja ulos lähtiessä reitittimen huomaa helposti jääneen kotiin. Tämä ei ehkä ole ongelma, jos netin selailu puhelimella on satunnaista, mutta ahkerammassa käytössä erillisen reitittimen mukana pitäminen käy helposti rasitteeksi.
Loppupeleissä reititin on hyvä tapa säästää rahaa, mutta aivan ilmaiseksi lisäeurot eivät tilille tule. Reilun sadan euron hinnalla reititintä täytyy käyttää jonkin aikaa, ennen kuin se maksaa itsensä takaisin, ja tilanteesta riippuen esimerkiksi vanhan älypuhelimen ostaminen reitittimeksi voi tulla halvemmaksi. On myös hyvä ymmärtää, ettei 3G-verkko tarjoa laajakaistan tapaan tasaisia yhteyksiä, ja usein nopeudet pyörivät yhden ja viiden megatavun välillä. Yksin elävälle ja normaalia nettisurffailua harrastavalle tämä ei ole ongelma, mutta jos esimerkiksi viisihenkisessä perheessä useampi henkilö katselee Netflixiä samanaikaisesti, on sanomattakin selvää ettei Pocket WiFi Mini 3G ole oikea valinta netin käyttöön.
Tekniset tiedot: E585 Mini Pocket WiFi 3G:n tukemat taajuusalueet ja muut tekniset tiedot ohessa. Tarkempia teknisiä tietoja ja ohjeita laitteen käyttöön löytyy muun muassa operaattori Threen nettisivuilta.
Ominaisuudet:
- GSM-taajuudet: 850/900/1800/1900 MHz
- 3G-taajuudet: 900/2100 MHz
- HSDPA: 7.2 Mbps
- LTE-taajuudet: ei tuettuna
- WiFi-tuki: 802.11 b/g/n
- Netin jakaminen: max. 5 laitetta
- SIM-korttipaikka: Mini SIM (2FF)
- Muistikorttipaikka: microSD-kortti, max. 32 GB
- USB-portti: micro-B-liitäntä
- Paino: 90 grammaa
Pakkauksen sisältö:
- E585 Mini 3G Pocket WiFi -reititin
- Quick Start -käyttöopas
- USB-latauskaapeli
- Laturi sekä pohjoismaisiin pistorasioihin sopiva adapteri
—
Erotuksena juttusarjan aiempiin osiin, tämä artikkeli tai sen osat eivät perustu Mobil-julkaisun arvosteluihin.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »