Viime kerralla arvostelimme Xiaomin varavirtalähteen ja Jabran kuulokkeet. Tällä viikolla jatkamme hieman samoissa merkeissä arvostellessamme Xiaomin parinkympin Piston 2 -halpakuulokkeet, minkä lisäksi testaamme Googlen viime kesällä esittelemän Cardboard-virtuaalilasikonseptin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Artikkelisarjan aiemmat osat ovat luettavissa seuraavista linkeistä:
- Lisälaitteet testissä #1: yleisteline ja vedenkestävä suojakuori parilla kympillä
- Lisälaitteet testissä #2: kadonneita esineitä jäljittävä Nokia Treasure Tag ja modernia muotoilua tarjoava Collage-kaiutin
- Lisälaitteet testissä #3: kokeilussa futuristiset älyvaatteet
- Lisälaitteet testissä #4: täydelliset lisävarusteet urheilijan ja matkailijan tarpeisiin
Xiaomi Piston 2
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Markkinat ovat täynnä parinkympin kuulokkeita, mutta laadukkaiden halpakuulokkeiden löytäminen on vaikeaa. Yleensä budjettimallien kohdalla vastaan tulee joko kestävyys tai äänenlaatu, jonka takia niitä ei voi suositella säännölliseen käyttöön. Poikkeuksen tekee Xiaomin Piston 2, joka tarjoaa parinkymmenen euron hinnalla yhden luokkansa parhaimmista kuuntelukokemuksista.
Suoraan paketista avatessa Piston 2 poikkeaa merkittävästi tavallisista halpakuulokkeista. Xiaomi on asetellut kuulokkeet siistiin muovikoteloon, jonka sisältä löytyy muun muassa kolmet vaihtoehtoiset korvatulpat. Lisäksi itse kuulokkeissa on käytetty tavallisen muovin sijasta metallia ja yksityiskohdat ovat kautta linjan huolella harkittuja.
Mitä itse äänenlaatuun tulee, ei Piston 2:sta löydy pahaa sanottavaa. On sanomattakin selvää, etteivät parinkympin kuulokkeet yllä samalla tasolle monen sadan euron huippumallien kanssa, mutta tavalliselle musiikinkuuntelijalle Piston 2:n äänenlaatu riittää paremmin kuin hyvin. Verrattuna oman hintaluokkansa kuulokkeisiin, on Piston 2:lle vaikea keksiä varteenotettavaa haastajaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Negatiivisina puolina Piston 2:sta voi mainita liikaa keräävän pintakuvioinnin sekä volyymipainikkeet, jotka eivät ole yhteensopivia kaikkien laitteiden kanssa. Edellä mainitut ongelmat ovat kuitenkin pieniä kauneusvirheitä muuten hyvässä kokonaisuudessa, eikä niistä muodostu todellista estettä kuulokkeista nauttimiselle.
Kokonaisuudessaan Piston 2 –kuulokkeita voi suositella lämpimästi kaikille, jotka harkitsevat uusien kuulokkeiden ostoa. Halpakuulokkeita etsivälle tarjoaa Piston 2 hyvää vastinetta rahoille, ja niille joilta jo löytyy kalliimmat kuulokkeet, on Piston 2 kätevä varamalli tallessa pidettäväksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Cardboard
Viime kesällä monet vierailijat pyörittelivät silmiään Googlen I/O-konferenssissa. Perinteisten lehdistölle jaettavien Nexus-puhelinten tai Chromebook-kannettavien sijaan, toimittajien istumapaikkojen viereen oli asetettu pala kartonkia. Kyse oli Googlen taiteltavista virtuaalilaseista, joita oli tarkoitus käyttää yhdessä älypuhelimen kanssa. Kokonaisuus toimii sekä Googlen oman Cardboard-sovelluksen kanssa että kolmansien osapuolten sovellusten kanssa.
I/O-konferenssin jälkeen virtuaalilasien kehitys on mennyt joitain askelia eteenpäin ja joukkoon on astunut mukaan muun muassa Samsungin Galaxy Gear VR –lasit, jotka toimivat monin tavoin Googlen Cardboardin tavalla. Lisäksi markkinoilla on suuri joukko kolmansia valmistajia, jotka myyvät pahvisia ja muovisia virtuaalilasirunkoja, jotka oikean ohjelmiston avulla toimivat hyvin esimerkiksi iPhonessa.
Arvostelua varten päätimme ostaa I am Cardboard –valmispakkeuksen, jossa kartongin reunat on valmiiksi pyöristetty ja varustettu kiinnitysreillä. Pakkaukseen kuuluu myös kaksi linssiä, yksi NFC-tarra ja pieni magneettikytkin, joka toimii joissain sovelluksissa valintanäppäimenä. Oma versiomme oli suunniteltu alle viiden tuuman näytöllä varustettuja puhelimia varten, mutta markkinoilta löytyy myös isommille puhelimille suunniteltuja malleja.
Virtuaalilasien yhteen kasaaminen kesti vajaat kymmenen minuuttia ja suurin ongelma oli lähinnä mihin suuntaan kartonkia kuului mistäkin kohtaa taittaa. Urakkaa helpottamaan kartonki oli valmiiksi numeroitu ja työn valmistuttua emme joutuneet yhtä ylimääräistä teippausta lukuun ottamatta korjaamaan runkoa.
Kun Cardboard oli saatu toimintakuntoon, oli pahvisten virtuaalilasien laatu yllättävän hyvä, eikä kokonaisuus jäänyt erityisesti jälkeen kalliimmasta Galaxy Gear VR:stä. Toki Cardboardissa on jonkin verran valovuotoa, linssit eivät istu aivan täydellisesti ja pidemmän päälle kädet väsyvät virtuaalilasien pitelystä. Pienellä virittämisellä ongelmia voi kuitenkin vähentää ja erityisesti niille, jotka haluavat kokeilla virtuaalilaseja halvalla, on Google Cardboard oiva valinta.
Varsinaisessa käytössä puhelin asetetaan Cardboardin kahden pahvikiinnikkeen väliin, jolloin puhelin pysyy tukevasti pystyasennossa ja kontrollipainikkeet jäävät pahvikuoren sisään. Tämä ei ole niinkään ongelmallista liikeohjautuvia sovelluksia käytettäessä, mutta sovelluksesta toiseen vaihdettaessa joutuu puhelimen toistuvasti ottamaan ulos pahvikuoresta.
Pienistä ongelmistaan huolimatta Cardboard on mieleenpainuva kokonaisuus ja tarjoaa mukavaa hetken riemua teknologiapelien ja videoiden muodossa. Innokkaimmat voivat ladata Cardboardin kasausohjeet suoraan Googlen nettisivuilta ja hieman viimeistellympää tuotetta kaipaavat voivat ostaa Cardboardin noin kymmenen euron hintaan nettikaupasta. Kummallakin tavalla kyse on ehdottomasti kokeilun arvoisesta tuotteesta.
—
Tämä artikkeli perustuu osaksi ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa aiemmin julkaistuun artikkeliin.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »