Mobiili.fi sai alkutalvesta testattavakseen Samsungin ensimmäisen omalla SIM-korttipaikalla varustetun älykellon, mallinimeltään Gear S. Kyseessä on Samsungin omalla Tizen-käyttöjärjestelmällä toimiva laite, joka saattaa tarjota kurkistuksen tulevaan, mutta ei varsinaisesti määritä sitä.
Samsung Gear S:
- Kahden tuuman Super AMOLED -näyttö, 360×480 pikseliä
- 1.0 gigahertsin kaksiydinsuoritin
- 512 megatavua RAM-muistia, neljän gigatavun massamuisti
- 2G, 3G, Bluetooth, 802.11 b/g/n Wi-Fi, A-GPS/GLONASS, USB 2.0
- kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, kompassi, sykkemittari, valoisuussensori, UV-anturi, korkeusmittari
- 300 milliampeeritunnin akku
- Mitat: 39,8×58,3×12,5 mm
- Hinta Suomessa noin 400 euroa
Jo aiemmin syksyllä testissämme on ollut myös Gear 2- ja Gear Fit -älykellot, ja vaikka Gear S on uudempi malli, vaivaa sitä sama perusongelma kuin aiempiakin malleja. Laitteelle ei ole ihan hirveän paljon käyttöä. Ongelma ei niinkään johdu laitteesta itsestään, vaan sen käyttöjärjestelmästä ja ennen kaikkea sovelluksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Gear S on iso laite, ja sen ulkonäkö varmasti jakaa mielipiteitä. Omasta mielestäni kaarevalla, kromikehystetyllä näytöllä varustettu kello näyttää mukavalta, joskin laite pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain silloin, kun näyttö on päällä, mikä taas tekee hallaa akkukestolle. Laatuvaikutelmansa osalta Gear S on juuri sellainen kuin muoviselta älykellolta voi olettaakin. Kyseessä ei ole kello, samalla tavalla kuin arvokas metallikello olisi, vaan elektroninen vempain, ja sen huomaa heti. Laite tuntuu elektroniseksi vempaimeksi kyllä laadukkaalta, mutta muovinen kello-osa ja kumiranneke yksinkertaisesti eivät herätä minkäänlaisia intohimoja tai suuria tuntemuksia. Kyseessä ei ole hieno rannekello, vaan pieni tietokone ranteessa.
Samsung on valinnut älykelloilleen linjaksi pienen tietokoneen sovittamisen käyttäjän ranteeseen, ja tässä piilee iso ongelma. Gear S on kuin rannekkeella varustettu, todella pieni älypuhelin. Laitteeseen saa sovelluksia, jotka tuovat esimerkiksi täyden qwerty-näppäimistön näytölle, mutta moisen käyttö tuntuu tilanteesta riippuen joko naurettavalta tai epätoivoiselta. Gear S on esimerkki siitä, ettei älykelloa voi kehittää kuten älypuhelimia on viime vuosina kehitetty. Kyseessä on jatkuvasti ranteessa kulkeva, pieni kapistus, jonka tulisi tässä vaiheessa, nykyisellä teknologialla, ajaa eri tarkoitusta kuin taskussa kulkevan puhelimen. Tulevaisuudessa saatamme tietysti kantaa mukanamme pienen pientä härveliä, joka korvaa nykyiset älypuhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet teknologialla, jota emme vielä edes tunne, mutta tällä hetkellä älykellon on tehtävä jotain muuta. Jotain sellaista, joka ottaa huomioon koon tuomat rajoitukset, kuten juuri kosketusnäytön käytettävyyden tai akkukeston.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suuri ongelma Gear S:ssä on myös Samsungin valitsema Tizen-käyttöjärjestelmä. Tizen on Samsungin oma käyttöjärjestelmä, joka tätä nykyä löytyy jo yhdestä virallisesti julkaistusta puhelinmallistakin, mutta toistaiseksi ei ole mitään takeita siitä, että kyseinen käyttöjärjestelmä pötkisi kovinkaan pitkälle. Niukka laitekanta ja kyseenalaiset tulevaisuudennäkymät tarkoittavat vähäistä mielenkiintoa sovelluskehittäjiltä. Samsung kehuskeli jo jokin aika sitten, että Tizenille on tarjolla jo yli tuhat sovellusta, ja äkkiä voisikin ajatella, että tuhanteen sovellukseen mahtuu kaikenlaista. Totuus on kuitenkin toinen. Ensikokemus sovelluskaupassa on, että suurin osa kelloille tarjotuista sovelluksista on harrastelijakehittäjien tekemiä jätkänshakki- tai laskinsovelluksia. Todella hyödyllisiä tai muuten hyviä sovelluksia on todella vähän.
Etupäässä Gear S tuntuu olevan jonkinlainen lisänäyttö puhelimelle. On tilanteita, jolloin on paljon helpompaa ja nopeampaa vain vilkaista ranteesta saapuva ilmoitus sen sijaan, että alkaisi kaivaa puhelinta taskusta, mutta näiden tilanteiden vuoksi en olisi valmis maksamaan satoja euroja älykellosta. Lisäksi tulee vastaan tilanteita, jolloin saattaa olla luontevampaa hoitaa puhelut kellon kuin puhelimen kautta, mutta näitäkin tilanteita tulee sen verran harvakseltaan, että satojen eurojen hankintahintaa on hankala hyväksyä. Ymmärtäisin Gear S:n hankkimisen, jos kyseessä olisi vaikkapa sadan euron lisävaruste myytäville Galaxy-puhelimille, mutta lähes 400 euron hankintahintaa on vaikea perustella hieman heikosti toimivalle handsfree-laitteelle tai puhelimen lisänäytölle.
Gear S on siis varustettu SIM-korttipaikalla, mutta käytännössä sillä ei kuitenkaan tee mitään ilman Samsungin puhelinta, sillä käyttöönotto ja sovellusten asennus tapahtuu Samsung-puhelimen sovelluksen kautta. Sarjakuvasankari Dick Tracy hoiti puhelunsa kellon kautta, mutta lyönpä pääni pantiksi, ettei sarjan luoja Chester Gould ajatellut ranneradiopuhelimen vaativan poliisin taskuun toista radiopuhelinta käyttöä varten. Se ikään kuin vesittäisi Tracyn ”2-Way Wrist Radion” käytännöllisyyden.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ominaisuuksia Gear S:ään on tungettu rutkasti. Kuntoiluosastolta löytyy muun muassa askelmittari sekä pulssimittari, mutta perinteistä sykemittaria se ei kuntoilukäytössä korvaa. Pulssimittaus ei onnistu, jos käsi heilahtelee nopeasti, eli esimerkiksi lenkillä pulssin mittaamisen ajaksi pitää juoksu lopettaa ja kättä pitää aloillaan mittauksen ajan. Satunnaisempaan tutkailuun se toki soveltuu.
Akku ei Gear S:ssä ole suurin suuri, mutta akkukesto osoittautui silti pelättyä paremmaksi, ainakin kun näyttö ei ole koko ajan päällä. Laitteessa on vilkaisunäyttö, joka tuo kellonajan näytölle kun käden nostaa vilkaisua varten, mutta muuten näyttö pysyy pimeänä, kun kello ei ole käytössä. Näin akku kesti peruskäytössä pari päivää. Tätä tietysti auttaa edellä mainittu heikohko sovellustarjonta, eli kelloa ei tule räplättyä kovinkaan paljoa. Itse miellyin pitämään kellonajan jatkuvasti näytöllä, ja asetuksista löytyy näkymä, joka tuo pelkän kellonajan muuten mustana pysyvälle näytölle, eli vain pieni osa AMOLED-näytön pikseleistä oli käytössä, mutta silti virrankulutus nousi reilusti, eikä akku kestänyt kuin yhden päivän, vähäiselläkään sovellusten käytöllä.
Lataus kaikissa testaamissani Samsungin Tizen-älykelloissa jättää toivomisen varaa. Ajatus siitä, että käyttäjä voi käyttää samaa micro-USB-liittimellä varustettua laturia sekä kellolle että puhelimelle on kaunis ajatus, mutta Samsung on toteuttanut tämän niin, että latauksen ajaksi kelloon napsautetaan kiinni hieman kelloa pienempi muoviadapteri, jossa on reikä micro-USB-johdolle. Pieni, irtonainen muovikikkare on varma harminaiheuttaja matkakäytössä. Gear S:n kohdalla onneksi lohtua tuo se, että kyseinen muovikikkare sisältää vara-akun, jolla kellon saa kertaalleen ladattua täyteen myös silloin, kun verkkovirtaa ei ole tarjolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikkinensa Samsung Gear S on ollut mielenkiintoinen laite testata, ja on mukavaa huomata, että Samsung kehittää kelloja ahkerasti, mutta toivoisin toisenlaista kehityssuuntaa. Gear S on hyvä teknolelu Samsungin puhelimen omistajalle, jolla on hieman löysää rahaa, mutta tavalliselle tallaajalle sitä on vaikea suositella. Älykelloilla on huomattavat rajoitteet, lähinnä fyysinen koko, jonka johdosta lähestymistavan pitäisi olla toinen. Älykellot eivät vielä korvaa henkilökohtaista tietokonetta, tai edes älypuhelinta, eikä niihin näin ollen pitäisi sellaisina edes suhtautua. Toki markkinoilla on myös älykkäillä lisäominaisuuksilla varustettuja rannekelloja, mutta ne sijoittuvat kuitenkin hieman eri sarjaan kuin Gear S:n kaltaiset laitteet.
Älykelloista puhuttaessa on vaikea olla tuomatta esille tänä vuonna myyntiin tulevaa Apple Watchia. Itse olen tässä vaiheessa skeptinen vielä kaikkien älykellojen suhteen, mutta yhtiö, joka uudisti älypuhelimien kehityssuunnan, saattaa onnistuessaan uudistaa myös älykellojen kehityssuunnan. Samsung Gear S:n perusteella se olisi jopa toivottavaa. Gear S on kohtuullisen laadukas, mutta varsin kallis vempain, jossa on paljon kaikenlaista, mutta käyttökokemus ei ole erityisen järisyttävä. Matkaa älykellojen todelliseen läpimurtoon tuntuu vielä riittävän.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »