Hiljattain julkaisimme Microsoftin edullisimmasta Lumia 530 -älypuhelimesta arvostelun. Kokonaisuudessaan Lumia 530 on kelpo laite hintaisekseen. Aikaisemmin tänä vuonna julkaisimme arvostelun myös Lumia 630:sta, joka on niin ikään hintaansa nähden varsin pätevä laite. Microsoftilta saapui Mobiili.fin testattavaksi Lumia 630 Dual-SIM -älypuhelin, joten päätimme vertailla edullisia Windows Phone -älypuhelimia Lumia 530:aa ja Lumia 630:aa.
Hintaeroa näillä laitteilla ei ole paljoa – riippuu tietysti, minkä Lumia 630:n version haluaa hankkia. Lumia 630:sta on tarjolla tällä hetkellä kolme eri versiota. Lumia 630 on niin sanottu perusversio, mikä on versioista halvin. Sen kaupasta saa noin 120 eurolla. Lumia 635 omaa taasen tuen 4G LTE -verkkoyhteyksille, mutta on muuten vastaava laite kuin Lumia 630. Kolmas versio, joka on tällä hetkellä testissämme, on Lumia 630 Dual-SIM, joka eroaa normaalista Lumia 630:sta kahdella SIM-korttipaikallaan.
Lumia 630 ja Lumia 530 eroavat monella tapaa toisistaan, vaikka hintaero onkin vain reilut 30 euroa. Tietenkin hintaero kasvaa, jos haluaa ostaa Lumia 635:n tai 630 Dual-SIM:n.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 630 omaa paremman näytön
Lumia 630 omaa 4,5 tuuman IPS LCD -kosketusnäytön, jonka tarkkuus on 854×480 pikseliä, joka tekee 218 pikseliä tuumaa kohti. Näytössä on myös käytetty ClearBlack -tekniikkaa, joka parantaa näytön luettavuutta kirkkaissa olosuhteissa. Näytön suojana on käytetty Corningin Gorilla Glass 3:a.
Lumia 530:ssa on taasen pienempi neljän tuuman kosketusnäyttö, jossa on käytetty halvempaa ja heikompaa TFT LCD -tekniikkaa. Näytössä ei myöskään ole käytetty ClearBlack -tekniikkaa. Näytön tarkkuus on niin ikään 854×480 pikseliä, joka tekee pienemmässä näytössä 245 pikseliä tuumaa kohti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 630:ssa on huomattavasti parempi ja laadukkaampi näyttö. Vaikka pikselitiheys on Lumia 530:ssa suurempi, näyttää kuva terävämmältä Lumia 630:ssa. Se toistaa värit paremmin ja katselukulmatkin ovat huomattavasti laajemmat. Kokonaisuudessaan Lumia 630:ssa on hintaansa nähden hyvä näyttö ja eroavaisuudet luultavasti johtuvat eri näyttöteknologioista. IPS LCD -tekniikka tuottaa huomattavasti parempilaatuisen kuvan kuin halvempi TFT LCD -tekniikka.
Miten viiden megapikselin kamerat eroavat toisistaan?
Molemmissa Lumia-laitteissa on viiden megapikselin kamerat. Nopeasti ajateltuna voisi luulla, että kameroissa ei ole juurikaan eroa. Lumia 530:ssa on kuitenkin käytetty huomattavasti heikompaa viiden megapikselin kameraa kuin Lumia 630:ssa.
Lumia 530:ssa on kiinteätarkenteinen kamera kun taas 630:ssa on automaattitarkenteinen kamera. Lumia 630:ssa käyttäjä voi vapaasti valita, mihin haluaa tarkentaa ja lähikuvien ottaminen onnistuu mainiosti. Lumia 530:n kiinteätarkenteisella kameralla ei lähikuvat juurikaan luonnistu vaan tarkennettuja kuvia voi ottaa vasta noin 30-50 senttimetrin etäisyydeltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Videokuvauksessakin on huomattava ero. Lumia 530:lla voi parhaimmillaan ottaa 480p -videokuvaa, kun taas 630:lla onnistuu 720p HD-videokuvaus. Molemmat kamerat tallentavat videokuvaa 30 kuvaa sekunnissa.
Alla esimerkkikuvia, jotka ovat otettu automaattiasetuksilla:
Snapdragon 200 vs. 400
Lumia 530:ssa on käytetty Qualcommin halpaa Snapdragon 200 -järjestelmäpiiriä. Lumia 630 omaa taasen astetta kalliimman ja tehokkaamman Snapdragon 400 -järjestelmäpiirin. Molempine puhelimien järjestelmäpiirit hyrräävät 1,2 gigahertsin taajuudella. Paperilla eron huomaa heti, mutta peruskäytössä eroa ei juurikaan ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Windows Phone on tunnettu sen sulavuudesta myös halvoissa älypuhelimissa. Kevyt käyttöjärjestelmä pyörii mallikkaasti myös heikommilla järjestelmäpiireillä. Peruskäytössä järjestelmäpiirien eroa ei juurikaan huomaa – ellei niitä vertaa vierekkäin. Kummassakin laitteessa Windows Phone pyörii sulavasti ilman ongelmia. Sovellukset käynnistyvät hieman sutjakkaammin ja internet-sivut latautuvat nopeammin Lumia 630:lla ja Snapdragon 400:lla.
Kokonaisuudessaan eroa ei siis juurikaan huomaa peruskäytössä. Molemmat laitteet toimivat ongelmitta peruskäytössä. Kummassakin puhelimessa on vain 512 megatavua RAM-muistia, joka ei kuitenkaan tunnu hidastavan vauhtia. Jotkut raskaammat pelit eivät ole saatavilla näille laitteille, mutta lähes kaikki Windows Phonelle tehdyt sovellukset toimivat laitteissa.
Tallennustila, fyysinen koko, akunkesto…
Lumia 530:ssa on tallennustilaa vain neljän gigatavun verran. Tämä tulee todella nopeasti vastaan, koska käyttäjälle neljästä gigatavusta on vapaana vain reilu gigatavu. Käyttäjän on siis lähes välttämätöntä hankkia jonkin sortin muistikortti Lumia 530:n kanssa.
Lumia 630:ssa on tallennustilaa tuplasti verrattuna Lumia 530:aan. Kahdeksasta gigatavusta käyttäjälle jää vapaaksi noin neljä gigatavua – ei sekään kovin paljoa ole. Neljä gigatavua täyttyy yllättävän nopeasti sovelluksista ja peleistä.
Jos hankkii Lumia 530:n tai Lumia 630:n, kannattaa varautua myös muistikortin ostoon. Kummassakaan laitteessa ei ole tallennustilaa ruhtinaallisesti. Muistikortit ovat kuitenkin suhteellisen edullisia ja 8-32 gigatavun muistikortit maksavat noin 10-30 euroa.
Koska Lumia 630:ssa on puolituumaa suurempi näyttö, on se myös fyysisesti suurempi. Lumia 630:n fyysiset mitat ovat 129,5 x 66,7 x 9,2 millimetriä, kun taas Lumia 530:n fyysiset mitat ovat 119,7 x 62,3 x 11,7 millimetriä. Puhelimet painavat saman verran eli 139 grammaa.
Lumia 530:n muotoilu on huomattavasti pyöreämpää, minkä ansiosta se istuu käteen astetta paremmin kuin Lumia 630. Molempia puhelimia pystyy käyttämään helposti yhdellä kädellä, koska näytöt eivät ole nykymittapuulla kovinkaan valtavia. Lumia 530 on kuitenkin 2,5 millimetriä Lumia 630:aa paksumpi ja sen huomaa todella selvästi. Lumia 630 on huomattavasti sirompi laite, minkä ansiosta se ei tunnu niin halvalta.
Molemmat puhelimet ovat todella jämäköitä, vaikka kummankaan hinta ei ole kovinkaan korkea. Vaikka takakannet irtoavat puhelimista, eivät ne nitise juuri lainkaan väänneltäessä. Kokonaisuudessaan puhelimien laatutuntuma on yllättävän hyvä näinkin halvoille laitteille.
Kummassakaan laitteessa akunkesto ei juurikaan säväytä. Molemmissa laitteissa akku kestää normaalissa käytössä aikalailla yhden päivän. Testijakson aikana kumpaakaan puhelinta ei tarvinnut laittaa lataukseen ennen yötä. Päivän jälkeen akussa oli virtaa vielä noin 20 prosenttia.
Vaikka Lumia 630:ssa on 400 milliampeerituntia suurempi akku (1 830 mAh vs. 1 430 mAh), ei käyttöajoissa ole juurikaan eroa. Lumia 630 kuluttaa enemmän virtaa kuin Lumia 530 suuremman näytön ja tehokkaamman järjestelmäpiirin ansiosta.
Yhteenveto
Lumia 630 voittaa luonnollisesti Lumia 530:n lähes joka osa-alueella. Lumia 530 omaa pienemmän ja huomattavasti heikomman näytön, huonomman kamera, heikomman järjestelmäpiirin ja pienemmän tallennustilan.
Lumia 630:n eduksi voitaneen myös laskea eri versiot, jotka antavat käyttäjälle mahdollisuuksia saada erilaisia versioita samasta puhelimesta. Pienimmillään puhelimien hintaero on vain noin 30 euroa. Suurimmillaan hintaero venyy jopa 80 euroon asti.
Laitteiden hinnat:
- Lumia 530: noin 90 euroa
- Lumia 630 (perusversio): noin 120 euroa
- Lumia 635 (4G LTE -versio): noin 140 euroa
- Lumia 630 Dual-SIM: noin 170 euroa
Jos elämä ei ole muutamasta kympistä kiinni, suosittelen ehdottomasti Lumia 630:n hankkimista. Muutaman kympin lisäpanostuksella saa kuitenkin huomattavasti laadukkaamman älypuhelimen – jos siis puhutaan Lumia 630:n perusversiosta.
Jos haluat käyttää 4G LTE -verkkoja tai tarvitset kahta SIM-korttipaikkaa, on sinun luonnollisesti pakko kääntyä Lumia 630/635:n puoleen.
Lumia 530:n hankkiminen voi kuitenkin olla järkevää vaikkapa kouluun menevälle lapselle. Se on pienempi, minkä ansiosta pienen lapsen on sitä helpompi käyttää. Pienemmät lapset eivät kuitenkaan vielä varmastikaan huomaa suurta eroa laitteiden välillä, joten pienelle lapselle Lumia 530 soveltuu mielestäni vallan mainiosti.
PS. Jos ilmeni jotain kysyttävää laitteista, kysy kommenttiosiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »