Applen iOS 8 -käyttöjärjestelmä iPhone-, iPad- ja iPod Touch -laitteille tuli kahdeksan aikaan eilisiltana jakoon käyttäjien ladattavaksi ja asennettavaksi. Julkaisimme jo eilen laajan arvostelun, jossa tuotiin esille päivityksen tarjoamia suurimpia uudistuksia. Monia käyttäjiä on kuitenkin jäänyt askarruttamaan eräät Applen kesällä lupailemat tai esittelemät toiminnot, joita ei nyt tunnu uudesta käyttöjärjestelmästä löytyvän. Syynä tähän saattaa olla joidenkin palvelujen lokalisointi, josta kaukainen ja eksoottinen Suomi on jäänyt paitsi. Näiden lisäksi luomme tässä artikkelissa katsauksen muutamaan muuhun pienempään yksityiskohtaan, joita ei eilisessä arvostelussa tuotu esille.
Kuten eilisessä arvostelussamme jo mainittiin, ei Applen oman näppäimistön ennakoiva tekstinsyöttö toimi suomeksi. Kyseessä näyttäisi olevan varsin fiksu ja ilmeisen hyvin toteutettu toiminto, joka kuitenkin toimii aluksi vain yhdeksällä kielellä, eikä suomi kuulu tähän joukkoon.
Valitettavasti myöskään kolmannen osapuolen näppäimistöt eivät vielä osaa suomea. Android-laitteissa suosiota nauttineet SwiftKey, Swype ja Fleksy ehtivät jo julkaista näppäimistönsä iOS 8:lle, mutta mikään näistä ei tällä hetkellä tue suomenkieltä. Toivoa sopii, että suomi tulee näille pian päivityksen myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eräs Applen kesällä mainostama uutuus on Spotlight-hakuun tullut Spotlight Suggestions, jonka on määrä auttaa löytämään iOS-laitteen sisällön lisäksi esimerkiksi tunnettuja verkkosivuja, tietoa Wikipediasta, lähellä sijaitsevia kohteita kuten ravintoloita sekä elokuvien näytösaikoja. Spotlight Suggestions ei kuitenkaan ole käytössä Suomessa, vaan Spotlight toimii kuten aiemminkin, etsien laitteen sisältöä, esimerkiksi musiikkia, elokuvia tai sähköpostiviestejä. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden hakea tietoa Safarin kautta internetistä, mutta ei siis tarjoa sitä omiin hakutuloksiinsa samaan tapaan kuin Suggestions.
Myöskään puhetta tunnistava Siri-apuri ei vieläkään osaa suomea. Siri on toki käytettävissä Suomessa, mutta keskustelu sen kanssa tapahtuu englanniksi ja tulokset ovat vaihtelevia, koska ominaisuutta ei virallisesti tueta Suomessa.
Edellä luetelluista lokalisointipuutteista huolimatta iOS 8 toi kuitenkin tullessaan myös joitain pieniä parannuksia, jotka saattavat ensi silmäyksellä mennä ohi. Eräs tervetullut yksityiskohta on mahdollisuus saada viikkonumerot näkyviin laitteen omaan kalenterisovellukseen. Viikkonumeroiden käyttö on Suomessa kohtuullisen yleistä, mutta tätä ennen ei Applen oma kalenteri ole viikkonumeroita tarjonnut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pieni, mutta toimiessaan kätevä parannus on mahdollisuus selata nettisivujen työpöytäversioita iOS-laitteen Safari-selaimella. Tätä nykyä monet sivustot tunnistavat, kun selaajalla on käytössään mobiililaite, ja tällöin nähtäväksi tulee sivuston mobiiliversio, eivätkä kaikki mobiilisivustot tarjoa mahdollisuutta ”täysversion” eli työpöytäversion käyttämiseen. IOS 8:n Safari-selaimessa on mobiilisivulle päätymisen jälkeen mahdollista napauttaa osoiteriviä ja tämän jälkeen vetäistä sitä alaspäin, jolloin esille tulevat vaihtoehdot ”Lisää suosikkeihin” ja ”Pyydä työpöytäversio”. Nopean kokeilun perusteella työpöytäversion pyytäminen ei kuitenkaan läheskään aina toiminut toimitulla tavalla.
Yksi ehdottomasti huomionarvoinen ominaisuus iOS 8:ssa on myös mahdollisuus seurata, kuinka paljon mikäkin sovellus kuluttaa virtaa. Näin käyttäjä voi opetella välttämään virtasyöppöjen sovellusten turhaa käyttöä. Lista löytyy asetusvalikosta, kohdasta Yleiset – Käyttö – Akun käyttö.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »