Apple julkaisi mobiililaitteidensa iOS-käyttöjärjestelmän uusimman version, iOS 8:n tänään. Tässä luomme katsausta päivityksen tuomiin uusiin ominaisuuksiin.
Applen iOS-käyttöjärjestelmä on perinteisesti saanut isomman päivityksen aina syksyisin uuden iPhone-mallin julkaisun aikoihin. Uudet iPhonet esiteltiin viime viikolla ja myyntiin ne saapuvat Yhdysvalloissa ja muissa ensimmäisen aallon maissa tämän viikon perjantaina. Uudet iPhone-mallit sekä jatkossa myös uutena myytävät viimeisimmät iPad- ja iPod Touch -laitteet myydään iOS 8:lla varustettuina. Nykyiset käyttäjät voivat päivityksen laitteeseensa ladata ilmaiseksi, jos kyseessä on iPhone 4S tai sitä uudempi puhelin, viidennen sukupolven iPod Touch, iPad Mini Retina-näytöllä tai ilman tai iPad 2 tai sitä uudempi iPad.
Applelle rekisteröityneet sovelluskehittäjät ovat päässeet iOS 8:n beta-versioita testaamaan jo kesäkuusta asti, kun uusi versio käyttöjärjestelmästä esiteltiin WWDC:ssä kesäkuun alussa. Beta-versioita tuli kehittäjille viisi, sekä kuudes versio operaattoreiden testattavaksi, kunnes Golden Master -versio jaettiin kehittäjille viime viikolla uusien iPhone-mallien julkistuksen jälkeen. Golden Master vastaa lopullista versiota.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päällisin puolin iOS 8 ei paljoakaan eroa viime vuonna julkaistusta iOS 7:stä. Tämä on ymmärrettävääkin, sillä iOS 7 oli ulkoasultaan iso harppaus aiemmista versioista, ja Applen Mac-tietokoneille myöhemmin tänä vuonna julkaistava Yosemite-päivitys on vasta saamassa kiinni Applen mobiililaitteiden viimevuotista ilmeen uudistusta.
Pieniä viilauksia iOS 8:ssa toki on, kuten esimerkiksi ilmoituskeskus, jossa tätä nykyä on vain kaksi välilehteä, ”Tänään” ja ”Ilmoitukset”, kun aiemmin välilehtiä oli kolme. Muutos on onnistunut. Tänään-välilehti tarjoaa päivämäärän, kalenterimerkinnät ja muistutukset, sään sekä pörssitietoja. Kaikkea tätä ei tietenkään ole pakko katsella, eli välilehdellä näytettäviä ilmoituksia voi poistaa käytöstä. Tänään-välilehdelle ilmestyvät myös pienoissovellukset, jahka sovelluskehittäjät ehtivät julkaista niitä tukevia sovelluksia. Ilmoitukset-välilehti taasen tarjoaa juurikin ilmotuksia eri sovelluksista.
Uudistunut ilmoituskeskus, mahdollisuus vastata saapuneisiin teksti- ja iMesage-viesteihin sitä kautta sekä tuki pienoissovelluksille ovat mielestäni todella tervetulleita uudistuksia. Toistaiseksi vasta harva sovelluskehittäjä on ehtinyt vielä päivittää sovelluksiaan tukemaan ilmoituskeskuksen pienoissovelluksia, mutta odotettavissa on paljon hyviä toimintoja. Sääli on, ettei Apple antanut sovelluskehittäjille mahdollisuutta käyttää tekstinsyöttöä pienoissovelluksissa, eli vaikka tekstiviesteihin ja iMessageihin voi vastata ilmoitusten kautta vaikkapa lukitulta ruudulta, ei sama onnistu kolmannen osapuolen viestimissä, kuten WhatsAppissä tai Facebookin Messengerissä. Pienoissovelluksissa voi käyttää yksinkertaisia painikkeita, kuten ”Tykkää” Facebookissa, mutta ei siis tekstinsyöttöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukava lisä, jota itse en vielä ole oppinut käyttämään, on kotinäppäimen kaksoispainalluksella esiin tuleva moniajonäkymä, johon iOS 8:ssa on lisätty yhteystiedoista omat suosikit sekä ne, joiden kanssa on viimeksi ollut yhteydessä. Sovellusikkunoiden yläpuolella näkyy yhteystiedoista joko kuva tai nimikirjaimet ympyrän sisällä sekä etunimi ympyrän alla. Ympyrää painamalla aukeaa valikko, josta voi valita, soittaako tai lähettääkö kyseiselle henkilölle viestin.
Mielenkiintoinen sekä tällä hetkellä ilmeisen trendikäs uutuus on iPhoneen tullut Terveys-sovellus. Se mahdollistaa käyttäjän terveydentilan ja hyvinvoinnin jatkuvan seuraamisen. Sovellukseen voi syöttää tietoja, kuten verensokeriarvoja, painon eri päivinä, unen määrän öisin, tietoja kuntoilusuorituksista tai vaikkapa kahvin mukana nautitun kofeiinin määrän. Mitä enemmän sovellukselle tietoja syöttää, sitä kattavammin se tarjoaa yleiskatsauksia käyttäjän tilasta. Sovelluksessa on myös mahdollisuus lähettää sille tietoja yhteensopivilta sovelluksilta. Lisäksi sovellus käyttää myös puhelimen omia antureita laskeakseen käyttäjän askeleita sekä kävelemiä matkoja, eli omaa arkiliikkumista voi sovelluksella seurata myös ilman lisälaitteita tai erillisiä kuntoilusovelluksia.
Terveys-sovellus on toki myös selvää alkusoittoa Applen ensi vuonna myyntiin tulevalle Apple Watchille, joka tarkkailee käyttäjän pulssia sekä liikkumista ja tarjoaa näitä tietoja myös sovelluksen käyttöön. Suomessa Terveys-sovelluksen tilastot jäävät ainakin toistaiseksi vain käyttäjän omaan käyttöön tai fitness-saavutusten jakamiseen sosiaalisessa mediassa, mutta Yhdysvalloissa Apple on sopinut yhteistyöstä Mayo-klinikan kanssa niin, että Terveys-sovellus voi ilmoittaa käyttäjän lääkärille, mikäli esimerkiksi käyttäjän verenpaine karkaa epäsuotuisiin lukemiin.
Terveys-sovelluksen lisäksi iOS 8 tuo tullessaan myös HealthKit-sovellustyökalun, jolla kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät saavat omat terveys-, hyvinvointi- ja kuntoilusovelluksensa keskustelemaan Terveys-sovelluksen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikille käyttäjille suositeltava toiminto Terveys-sovelluksessa on omien SOS-tietojen lisääminen. SOS-tietoihin voi lisätä mahdollisia omia hoitotietoja, allergioita ja lääkityksiä sekä yhteyshenkilön tiedot. Nämä tiedot on mahdollista saada näkyviin myös puhelimen ollessa lukittuna. Näin hätätilanteessa hoitohenkilökunnan jäsen tai muu auttaja saa nämä tiedot puhelimesta, mikäli käyttäjä on itse kyvytön niitä antamaan. Tiedot eivät toki suoraan tule lukitulle puhelimen ruudulle näkyviin, eli niitä etsivältä vaaditaan ainakin hieman ymmärrystä älypuhelimen käytöstä.
Eräs varmasti odotettu uudistus iOS 8:ssa on tuki kolmannen osapuolen näppäimistöille. Yksi Android-käyttäjien suosiota pitkään nauttinut ominaisuus on viimein tullut myös iOS-laitteille. Käytännössä siis Applen oman näppäimistön voi korvata muun kehittäjän näppäimistöllä. Useat kehittäjät ovat jo ilmoittaneet julkaisevansa näppäimistöjä iOS-laitteille lähiaikoina. Monet näistä tarjoavat sujuvasti ennakoivan tekstinsyötön sekä mahdollistavat näppäimistön ulkoasun muuttamisen vaihdettavilla teemoilla ja väreillä. Sovellukset, eli näppäimistöt itsessään ovat maksuttomia, mutta joitain laajennuksia, teemoja ja värityksiä saa rahaa vastaan. Kolmannen osapuolen näppäimistöistä aiomme tehdä vertailua, kun ensimmäiset ovat ehtineet App Storeen asti.
Myös Applen oma näppäimistö iOS-laitteille on saanut päivityksen ennakoivan tekstinsyötön myötä. Esimerkiksi viesteissä näppäimistö osaa lukea sanoja saapuneesta viestistä ja osaa tältä pohjalta tarjota sanoja vastausviestiin. Parhaassa tapauksessa siis koko vastausviestin voi kirjoittaa painamatta yhtään kirjainnäppäintä. Valitettavasti QuickType-näppäimistön ennakoiva tekstinsyöttö on saatavilla vain muutamille kielivaihtoehdoille, eikä ole suurikaan yllätys, ettei suomi kuulu kyseiselle listalle.
Suomeksi viestittelevät eivät kuitenkaan välttämättä joudu enää näpyttelemään viestejään, sillä sanelu toimii nykyään myös suomeksi. Siri-apuri ei suomenkielisiä komentoja vieläkään ymmärrä, mutta tekstinsyötön sijaan voi painaa näppäimistössä olevaa mikrofonin kuvaa ja sanella tekstinsä laitteelle. Omissa kokeiluissani sanelu vaati kuitenkin korostetun selkeää puhetta, eli omalla kohdallani sanelu jäi vain muutamaan kokeiluun. Joillekin suomenkielinen sanelu saattaa kuitenkin olla kätevä ominaisuus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa tukemattoman ennakoivan tekstinsyötön lisäksi Viestis-sovellus on saanut päivityksen, jonka myötä sillä voi lähettää viestien ja kuvien lisäksi nyt myös ääntä tai oman sijaintinsa karttalinkkinä. Nämä tietysti edellyttävät, että vastaanottajalla on niitä tukeva laite.
Kamera-sovellus on uudistunut, mutta merkittävä on myös sovelluskehittäjille avattu mahdollisuus käyttää kamerassa manuaalisia säätöjä esimerkiksi valotusajalle, tarkennukselle ja valkotasapainolle. Kamerasovelluksen lisäksi myös Kuvat-sovellus on uudistunut ja kuvien jaottelu on muuttunut. Omassa käytössäni kuvien räpsiminen on kohtuullisen satunnaista ja kuvien katselu vielä satunnaisempaa, mutta Apple kehuu parantaneensa kuvien jaottelua ja näin myös mahdollisuuksia etsiä tai jakaa vanhoja kuvia. Lisäksi iCloud-pilvipalvelun kautta kuvia voi katsella kaikilla samalle Apple ID -tunnukselle liitetyillä laitteilla.
Perheellisille Apple-käyttäjille luultavasti mieluisa uudistus on Perhejako. Sen avulla enimmillään kuusi perheenjäsentä voi jakaa ostoksia Applen iTunesista, iBooksista ja App Storesta. Lisäksi esimerkiksi kuvia tai kalenterin voi jakaa perheen kesken. Huomionarvoinen ominaisuus on maksajan, esimerkiksi isän tai äidin mahdollisuus hyväksyä tai hylätä jälkikasvunsa ostokset. Näin perheen juniorit eivät pääse odottamatta kasvattamaan luottokorttilaskua.
Liuta iOS 8:n tuomista uudistuksista ovat tiiviisti yhteydessä myöhemmin tänä vuonna Applen Mac-tietokoneille ilmestyvän Yosemite-käyttöjärjestelmän kanssa. Yosemitesta on tähän mennessä julkaistu kolme julkista beta-versiota sekä kahdeksan sovelluskehittäjille tarkoitettua beta-versiota, mutta lopullinen versio tullee käyttäjille ladattavaksi loka-marraskuussa.
Yksi uudistuksista on Applen iCloud Drive -pilvipalvelu, joka tarjoaa ilmaiseksi viisi gigatavua tallennustilaa ja tarvittaessa lisätilaa saa maksua vastaan. En itse vielä ottanut iCloud Drivea käyttöön, sillä en ole vielä halunnut päivittää pääasiallisesti käyttämääni pöytäkonetta Yosemiten beta-versioon, vaan odotan valmista versiota.
Muutamia iOS 8:n ja Yosemiten yhteistoimintoja olen jo testannut. Erityisen miellyttävä uudistus on Instant Hotspot. Instant Hotspot mahdollistaa iPhonen tai mobiilidatayhteydellä varustetun iPadin oman yhteyspisteen käyttämistä Mac-tietokoneelta käsin. Tietokoneella sekä iPhonessa tai iPadissä täytyy olla käytössä Bluetooth, jolloin iOS-laite ilmestyy tietokoneen Wi-Fi-valikkoon ja antaa mahdollisuuden käynnistää oman yhteyspisteen iPhoneen tai iPadiin koskematta. Yhteyden saa vastaavasti myös katkaistua tietokoneen tai iPadin valikosta. Lisäksi tietokoneella näkyy käytettävän iPhonen tai iPadin akun varaus sekä käytettävä mobiilidatayhteys ja signaalin vahvuus. Olin vuosi sitten iOS 7:n julkaisun yhteydessä harmissani, ettei omaa yhteyspistettä saanut käynnistettyä silloin ilmestyneestä control centeristä, mutta nyt tuo epäkohta on siis korjattu, ainakin niille, jotka käyttävät juuri Applen tietokonetta. Vaikkei Bluetoothia haluaisikaan jatkuvasti pitää päällä virtaa kuluttamassa, on sen käynnistäminen puhelimen tai iPadin control centeristä paljon vaivattomampaa kuin oman yhteyspisteen käynnistäminen asetusvalikosta.
Erinomainen uudistus on myös Handoff. Handoff tarjoaa mahdollisuuden jatkaa Applen ohjelmilla tapahtuvaa työskentelyä laitteesta riippumatta. Sen myötä esimerkiksi tavallisia tekstiviestejä voi lähettää ja vastaanottaa kaikilla samaa Apple ID -tunnusta käyttävillä laitteilla, kun aiemmin tämä toiminto oli mahdollista vain Applen omilla iMessage-viesteillä. Samaten myös tavallisia äänipuheluita voi tätä nykyä soittaa ja vastaanottaa puhelimen lisäksi myös tietokoneen tai iPadin FaceTime-sovelluksen kautta. Handoffin myötä samaa Apple ID -tunnusta käyttävät laitteet voivat tarjota mahdollisuutta jatkaa työskentelyä toisella laitteella. Esimerkiksi internetiä tietokoneella selatessa iPhonen lukitulle ruudulle ilmestyy Safarin kuvake, jota painamalla aukeaa selain, joka ohjautuu samalle sivulle, joka tietokoneella oli auki. Vastaava jatkuvuus toimii myös esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmalla, eli dokumentin muokkaamista voi jatkaa esimerkiksi iPadillä, kun poistuu tietokoneen ääreltä. Lisäksi kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät voivat hyödyntää Handoffin jatkuvuutta omissa sovelluksissaan.
Kaiken kaikkiaan iOS 8 ei siis välttämättä ensi vilkaisulla näytä järisyttävältä uudistukselta, mutta tuo paljon hyviä pikkuparannuksia. Lisäksi uudistunut iOS tuo varsinkin sovelluskehittäjille paljon uusia mahdollisuuksia. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä, miten kehittäjät näitä mahdollisuuksia hyödyntävät esimerkiksi ilmoituskeskuksen pienossovelluksissa. Selvää myös on, että Apple haluaa monilla uudistuksilla sitoa iPhone- ja iPad-asiakkaita entistä tiiviimmin ekosysteemiinsä Yosemiteen liittyvillä uudistuksilla. Toisaalta ekosysteemiin tarttuneelle käyttäjälle uudistukset ovatkin enemmän kuin tervetulleita, esimerkiksi liikkuvan toimiston tarpeisiin.
Tulemme palaamaan iOS 8:n uudistuksiin vielä näppäimistösovellusten vertailulla sekä esittelemällä joitain iOS 8:n uudistuksia hyödyntäviä sovelluksia. Lisäksi iOS 8:n tutustutaan vielä uusien iPhone-mallien myötä, jahka ne Suomeen rantautuvat ja ehdimme niihin tutustua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »