Surface Pro 3 on Microsoftin tablettisarjan uusin jäsen, joka pyrkii entistä vahvemmin yhdistämään tabletin ja kannettavan tietokoneen yhteen laitteeseen. Arvostelumme edellisessä osassa tarkasteltiin laitetta yleisellä tasolla. Seuraavassa osassa taas testataan, miten tablettiuutuus täyttää läppärin saappaat. Sitä ennen selvitämme kuitenkin, millainen Surface Pro 3 on käyttää puhtaasti tablettina.
Sovelluskaupan köykäinen tarjonta
Lähtökohtaisesti pidän Metro UI:n käyttämisestä kosketusnäytöllä. Tärkeimmät asiat saa kätevästi ja viehättävän näköisesti esille, eikä täysi sovelluslistakaan ole kuin yhden pyyhkäisyn päässä. Lisäksi sovelluksesta toiseen liikkuminen on salamannopeaa, kiitos PC-tason tehojen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tablettikokemusta rajoittaa kuitenkin isolla kädellä Microsoftin sovelluskaupan laiha tarjonta. Käsittämättömän monelta suositulta palvelulta, kuten YouTubelta ja Spotifylta, puuttuu virallinen kosketusoptimoitu sovellus. Korvaavia kolmannen osapuolen sovellusratkaisuja löytyy kyllä usein, mutta niiden laatu vaihtelee kovasti. Esimerkiksi Feedly-sovellus Readiy on oikein miellyttävä käyttää. Spotify-sovelluskorvikkeet taas eivät käytettävyydellään loista.
Vika ei monessakaan tapauksessa varmasti ole Microsoftin, mutta sillä ei sinänsä ole väliä: lopputulos joka tapauksessa on, että jopa kevyessä tablettikäytössä käyttäjä joutuu hyvin todennäköisesti turvautumaan työpöytänäkymään.
Perinteinen PC-ohjelmapuoli on ehdottomasti mukava olla olemassa, eritoten tiedostojen käsittelyä varten. Myös useimpien työpöydän ohjelmien käyttäminen onnistuu kosketusnäytöllä tarvittaessa ihan kohtalaisesti. Kosketuskäytössä Metro-näkymä on kuitenkin niin paljon miellyttävämpi kokemus, että viettäisin siellä mielelläni enemmänkin aikaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ajoittain lämmin tehopakkaus
Laitteen koko on monipiippuinen juttu. Surface Pro 3 painaa muutaman sata gramaa keskivertotablettia enemmän, mutta pääasiassa sillä ei ole juurikaan väliä. Tabletti kulkee laukussa tai repussa mukana täysin vaivattomasti ja kokoluokan hyötyjä ovat todella näyttävä näyttö ja loistava suorituskyky. Lisäksi lepuutan useimmiten tabletteja sylissäni, jolloin painolla ei ole niin paljoa väliä.
Toisaalta 12-tuumaista näyttöä katsoisi mieluiten hieman kauempaa kuin mitä kädet laitteen luonnollisesti vievät. Pidemmillä elokuva- tai pelihetkillä tabletin paino saattaa myös alkaa rassaamaan. Suurin ongelma itselleni oli, että tabletin koon vuoksi kaikkein luonnollisin ote on antaa tabletin alakulmien nojata kämmeniin. Tässä asennossa kulmikkuuden huonot puolet nostavat nimittäin päätään ja laite alkaa painaa pidemmän päälle kipeästi kämmeniä.
Raskaammassa käytössä, kuten näyttävää 3D-grafiikkaa sisältäviä pelejä pelatessa, Surface Pro 3 myös lämpenee huomattavasti, eritoten oikealta puoleltaan. Kuumuus on harvinainen vieras eikä varsinaisesti haittaa käyttöä, mutta selvästi laitteen ilmanvaihto ei toimi aivan markkinoidulla tehokkuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Piirtomahdollisuus on plussaa sitä tarvitseville
Piirtäminen ja kirjoittaminen Surface-kynän avulla toimii hienosti. Näytössä ei toki ole ihan niin paljon vastusta kuin tavallisessa paperissa, mutta kokemus on silti luonnollinen ja kynä istuu mainiosti käteen. Myös kiinteästi kynän kanssa yhteen toimiva OneNote on monipuolinen sovellus, joka mahdollistaa sekä nopeat luonnokset että tarkkaan työstetyt dokumentit.
Pieni miinus tulee kuitenkin kynän irrallisuudesta. Ymmärrän toki täysin, ettei omaa tekniikkaansa sisältävää kynää ollut mahdollista sijoittaa jo valmiiksi tiukkaan pakatun laitteen sisään. Tällaisenaan kynä kuitenkin tuntuu ikävästi ylimääräiseltä lisälaitteelta, ei kiinteältä osalta Surface-kokemusta.
Pidemmällä testauksella totesin, että paras tapa kuljettaa kynää on kiinnittää se omalla klipsillään Type Coverin ulkopuolelle. Näin se kulkee näppärästi ja jopa ihan tyylikkäästi mukana, vaikka kynä onkin irroitettava aina, kun itse Type Coveria aikoo käyttää. Muita mahdollisuuksia käytiin läpi arvostelun ensimmäisen osan yhteydessä ennakkovideolla. Kyseessä on siis pieni murhe, johon jokainen varmasti keksii itselleen sopivimman ratkaisun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tablettitestin tuomio
Loppupäätelmä lienee ilmiselvä, mutta sanon sen kuitenkin ääneen: pelkäksi tabletiksi Surface Pro 3:sta ei tule hankkia. Mikäli Surface Pro 3:n muut ominaisuudet ja muuntautuvuus kiinnostavat, saa käyttäjä samalla varsin mukiinmenevän tablettikokemuksen, jota maustavat laitteen loistava suorituskyky ja laajat liitäntämahdollisuudet. Muussa tapauksessa markkinoilta löytyy halvemmalla kevyempiä vaihtoehtoja, jotka tarjoavat sekä monipuolisemman sovellusvalikoiman että kohtalaiset tehot.
Seuraavassa osassa jätämme kannettavan tietokoneen kotiin, otamme Surface Pro 3:n laukkuun ja testaamme, täyttääkö laite todella myös läppärin saappaat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »