Lumia 630 on ensimmäinen uusi puhelin, joka tuli myyntiin Nokian puhelinliiketoiminnan siirryttyä Microsoftille huhtikuun lopulla. Samalla Lumia 630 on myös ensimmäinen Windows Phone 8.1 -puhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia-valikoimassa hiljattain myyntiin saapunut Lumia 630 sijoittuu edullisinta seuraavaksi vaihtoehdoksi alkujaan vajaan 150 euron hintalapulla. Myöhemmin mahdollisesti Suomenkin markkinoille saapuva Lumia 635 sisältää Lumia 630:een nähden ekstrana tuen 4G LTE -verkkoyhteyksille sekä eroaa ulkoisesti kiiltäväpintaisilla kuorillaan.
Design
Lumia 630:n kuori on siis mattapintaista polykarbonaattimuovia. Kokeiltavaksemme saapui pirteä kirkkaan oranssi värivaihtoehto. Muut Suomessa nyt myytävät värivaihtoehdot ovat vihreä, musta ja valkoinen. Lisäksi vaihtokuorena tarjolla on myös keltainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotokieli on hyvin pelkistettyä: linjat ovat selkeän suoraviivaisia. Käteen Lumia 630 istuu mukavasti vinoreunojensa ja myös kokonsa puolesta (129,5 x 66,7 x 9,2 millimetriä ja 134 grammaa). Oikealta reunalta puhelimesta löytyvät äänenvoimakkuuden säätökytkin sekä lukituspainike, joiden tuntumassa ei myöskään ole moittimista.
Yleisesti ottaenkin hintaluokkaansa nähden Lumia 630 tarjoaa oivan laatutuntuman. Peruskäytössä rakenteesta ei nitinöitä tai natinoita irtoa – erikseen hakemalla pientä narinaa irti saa painelemalla puhelinta sen yläpäästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikean reunan painikkeiden ohella Lumia 630:stä löytyy ainoastaan Micro-USB-liitin pohjasta sekä audioliitin yläpäästä. Näytön ollessa sammutettuna puhelimen etupuoli on täysin musta, sillä ensi kertaa nyt Windows Phonessa takaisin-, Windows-koti- ja hakupainikkeet on toteutettu ohjelmistollisesti näytön alareunassa.
Näyttö
Lumia 630:n näytöllä on kokoa 4,5 tuumaa ja pikseleitä se sisältää 854×480. Tämä tarkoittaa 221 pikseliä tuumaa kohti, mikä ei ole huikeasti, mutta jälleen kerran Lumia 630:n hintaluokka huomioiden käypä lukema.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on toteutettu IPS-tekniikalla ja tuttuun tapaan mukana on Nokian ClearBlack -tekniikka, jonka pitäisi vähentää heijastuksia ja parantaa luettavuutta kirkaammissa olosuhteissa. Käytännössä Lumia 630:n näyttö onkin odotuksiin nähden hyvä: katsekukulmat ovat varsin laajat ja kirkkautta on riittävästi. Luonnollisestikaan huippumallien vaikuttavuuden tasolle näyttö ei yllä, mutta näyttö ei ole Lumia 630:n heikkous.
Näyttöä suojaa Nokian mukaan Corningin Gorilla Glass 3 -lasi. Todennäköisesti lasin pinnoitteessa on säästetty, sillä näytön pintaan jää helposti sormista jälkiä sekä likaa kiinni ja näyttö ei puhdistu yhtä liukkaasti pyyhkäisemällä kuin huippumalleissa. Lian jääminen näyttöön heikentää näkyvyyttä kirkkaissa olosuhteissa, esimerkiksi ulkona.
Karsittu
Paljon on muutenkin Lumia 630:ssa karsittu ominaisuuksia, jotta laadukkaalta tuntuva puhelin on saatu painettua hinnaltaan edulliseksi.
Windows Phone 8.1:n myötä pois on pudonnut näytölle siirrettyjen, aiemmin erikseen näytön alapuolelta löytyneiden toimintonäppäinten ohella myös kamerapainike. Kameran avaaminen ja kuvien ottaminen Lumia 630:llä onnistuukin siis vain näytön valikoiden kautta. Kameran osalta Lumia 630:stä ei myöskään löydy kuvausvaloa ja mukana on vain yksi kamera – edestä ei kameraa löydy.
Yleensä moderneissa älypuhelimissa etukameran ohella näytön yläpuolelta löytyvät myös valoisuuden ja läheisyyden tunnistimet. Näitäkään Lumia 630:ssä ei ole ja näin ollen näytön kirkkauden säätyminen automaattisesti ei ole mahdollista, vaan käyttäjä voi valita kirkkauden tason kolmesta eri vaihtoehdosta. Läheisyyden tunnistinta käytetään puhelimissa useimmiten näytön sammuttamiseen, kun puhelin nostetaan korvalle. Myös Lumia 630:ssä näyttö sammuu virhepainallusten välttämiseksi, ilmeisesti perustuen näytön itsensä tekemään tilanteen tunnistukseen.
Antureista Lumia 630:ssä mukana on sentään kiihtyvyysanturi, eli puhelimen näyttö kyllä kääntyy automaattisesti pysty- ja vaakatilan välillä. Anturipuolella uutta on myös SensorCore, joka seuraa taustalla ilman suurta virrankulutusta liikkumista ja jonka tietoja jatkossa erilaiset liikuntasovellukset voivat hyödyntää.
Rajusta karsinnasta kertoo myös se, ettei Lumia 630:n mukana toimiteta kuulokkeita tai datakaapelia. Mukana tulevat vain puhelin, akku, laturi sekä ohjeet. Uutta on pakkauksen design: aiemmista sinisistä ja laatikkomaisemmista pakkauksista on nyt siirrytty valkopohjaiseen ja melko litteään paketointiin.
Kamera
Automaattitarkenteinen takaa löytyvä kamera on Lumia 630:ssä tarkkuudeltaan viisi megapikseliä. Kennon koko on 1/4 tuumaa ja aukon koko f/2,4. Videokuvausta tuetaan 720p-tarkkuudella. Tismalleen samoilla lukemilla oli jo varustettu esimerkiksi viime vuoden Lumia 520:n kamera.
Kameran osalta Lumia 630:stäkin löytyy mainio Nokia Camera -sovellus, joka pesee täysin vastaavan hintaluokan kilpailijoiden tarjonnan. Halutessaan Nokia Camerasta voi säätää käsin valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-valoherkkyyttä sekä suljinaikaa ja toisaalta muuten automaattiasetuksin käyttö on hyvin helppoa. Lisäksi mukana on myös sarjakuvaukseen liittyvät toiminnot.
Kuvauskokemusta voi vielä laajentaa Nokian lisäsovelluksilla, kuten Cinemagraphilla animoitujen kuvien taltioimiseen, Glam Mellä selfie-kuvaukseen ja Refocuksella jälkitarkennettavien kuvien ottamiseen. Lisäksi pakettiin kuuluvat toki myös Video Trimmer videoiden lyhentämiseen ja Creative Studio kuvanmuokkaukseen. Nokia-kameraohjelmistopaketin laajuus ja käytettävyys ovat edellä muita, erityisesti tässä hintaluokassa.
Laadullisesti Lumia 630:n kamera kelpaa perusnäppäilyyn, mutta huippumalleihin sen vertailu olisi turhaa. Kuten yleensäkin, hämärissä olosuhteissa erot korostuvat ja Lumia 630:n kanssa on pulassa – varsinkin, kun kameran yhteydestä ei kuvausvaloa löydy.
Alta löytyy muutamia Lumia 630:llä otettuja esimerkkikuvia.
Käyttö
Lumia 630:n suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 400 -neliydinjärjestelmäpiiri, joka sykkii 1,2 gigahertsin kellotaajuudella. Vääntöä piirissä riittää jokapäiväisessä käytössä rivakkaan toimintaan.
RAM-muistissa Lumia 630:ssä on kuitenkin säästelty: sitä on tarjolla edelleen vain 512 megatavua. Tämä on merkittävä ongelma ennen kaikkea sovellustuen osalta: osa sovelluksista, kuten raskaammista peleistä, on asetettu vaatimaan vähintään gigatavun RAM-muistilla varustettua puhelinta, joten ne eivät tue Lumia 630:tä.
Sisäistä tallennusmuistia mukana on kahdeksan gigatavua ja lisäksi ilahduttavaa on microSD-muistikorttipaikan löytyminen. Windows Phone 8.1:ssä muistikortin käytettävyys on parantunut merkittävästi, kun sille voidaan nyt asentaa myös sovelluksia.
Yhteyksien osalta Lumia 630 tarjoaa perussetin: 3G-verkkoyhteys, Wi-Fi 802.11b/g/n ja Bluetooth 4.0. 4G-yhteys on jätetty Lumia 635:n lisäominaisuudeksi.
Akkukesto Lumia 630:ssä on hyvä. 1 830 milliampeeritunnin akulla yltää pienellä säästämisellä läpi paristakin päivästä, vaikkakin varmuuden vuoksi lataaminen päivittäin tai joka yö on edelleen varmuuden vuoksi järkevää. Lumia 630 on kuitenkin paremmasta päästä tältä osin.
Windows Phone 8.1
Julkaisimme juuri myös erillisenä artikkelina katsauksen Windows Phone 8.1:een ja sen uudistuksiin.
Kokonaisuutena Windows Phone 8.1 on loistava päivitys, joka korjaa monia puutteita tuomalla mukaan esimerkiksi kaivatun ilmoituskeskustoiminnallisuuden, jaetun äänenvoimakkuuen säädön sekä monilla uusilla toiminnoilla varustetun Windows Phone 8.1:n.
Lisäksi personointia oman mielen mukaiseksi on helpotettu kotinäkymän lisäsarakkeella sekä mahdollisuudella valita taustakuva tapahtumaruuduille.
Käyttöjärjestelmän osalta merkittävänä heikkoutena pysyttelee yhä edelleen Android- ja iPhone-maailmaa perässä laahaava sovellustarjonta, mutta senkin osalta tilanne on parempi kuin vuosi sitten ja paljon parempi kuin pari vuotta sitten. Nykyisin useimmat sovellukset jo löytyvät tai niille löytyy hyvä korvaava vaihtoehto, mutta edelleenkin uusimmista herkuista Windows Phonella jää aina aluksi paitsioon.
Sananen kilpailijoista
Nokian Lumia 630:llä on varteenotettavia kilpailijoita Android-leiristä. Samsungilta samassa hintaluokassa on Galaxy Core Plus. Lisäksi 170 eurolla saa jo myös Galaxy S III minin.
Galaxy Core Plussan heikkouksia ovat ohjelmiston päivittyminen jatkossa. Mielipideasioita ovat design ja käyttöjärjestelmä.
LG:n myös alle 150 eurolla myytävä L70-malli on kenties lähimpänä Lumia 630:tä. Myös sen näytöllä on kokoa 4,5 tuumaa, kamera tarjoaa viisi megapikseliä ja pohjana on nyt tuorein Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmäversio. L70:n ja Lumia 630:n välillä valintaa ohjaa hallitsevasti käyttöjärjestelmä, jonka osalta paljon puolestaan riippuu omasta mielipiteestä ja esimerkiksi tarvittavista sovelluksista.
Hieman Lumia 630:tä kalliimpi on 180 eurolla kaupattava Motorolan Moto G, jota on myös kiitelty laadukkuudesta sekä ilman lisäyksiä varustetusta Androidista.
Yhteenveto
Lumia 630:stä on helppo pitää. Se on monella tapaa järkevä kokonaisuus: näyttää hyvältä, tuntuu hintaansa nähden laadukkaalta ja on varustettu viimeisimmällä ohjelmistolla.
Windows Phone 8.1 on myös kattavasti uutta tarjoava ja paljon aiemmasta parantava päivitys, joka nostaa käyttöjärjestelmän uudelle tasolle.
Heikkouksiakin toki Lumia 630:ssä on, vaikka huomioidaan puhelimen edullinen alle 150 euron hintakin anteeksiantavana tekijänä: erityisesti RAM-muistissa on säästelty liikaa sovellusyhteensopivuuden kustannuksella.
Kilpailua on myös Lumia 630:n hintaluokassa ja parhaat vaihtoehdot Android-maailmasta löytynevät juuri nyt LG:ltä ja Motorolalta.
Kokonaisuutena Lumia 630:tä voi kuitenkin suositella kaikille, jotka eivät himoa älypuhelimiinsa välttämättä aivan viimeisimpiä herkkuja ja ole niistä valmiita maksamaan rutkasti enemmän. Nuorille ensimmäiseksikin älypuhelimeksi tai yleiseksi suhteellisen edulliseksi nykypäivän käyttöpuhelimeksi Lumia 630 on oiva valinta.
Hyvää:
- Hinta kohdallaan
- Design ja laatutuntuma
- Nokia-kameraohjelmistot
- Akunkesto
- Windows Phone 8.1 hyvä, laaja päivitys
Huonoa:
- Karsittu kamerana: ei kamerapainiketta, ei kuvausvaloa, ei etukameraa
- 512 megatavun rajallinen RAM-muisti
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »