Mobiili.fin testiin saapui tällä kertaa Sonyn Xperia Z1 Compact. Sonyn uutuusälypuhelin on niin sanotusti Xperia Z1:n mini-versio, joka on kuitenkin saanut lähes vastaavat ominaisuudet kuin isoveljensä. Tällä kertaa mini-versiossa ei ole siis karsittu nimikaimalippulaivamalliin verrattuna suorittimessa tai kamerassa. 4,3 tuuman näytöllään Xperia Z1 Compact lienee myös lähes ainoa todellinen kilpailija Applen iPhonelle pienemmässä kokoluokassa huipputason puhelimissa. Eri Android-valmistajien lippulaivaälypuhelimet omaavat nykyisin lähes poikkeuksetta ainakin viiden tuuman kosketusnäytön. Sony tuottaa Xperia Z1 Compactillaan lähes ainoan vaihtoehdon, jos hakusessa on pienemmän kokoluokan Android-huippupuhelin.
Puhelimen ohella saimme testiin Sonyn liitettävän lisäkameran DSC-QX100:n.
Näin arvostelun alkuun hieman Xperia Z1 Compactin teknisiä ominaisuuksia:
- 4,3 tuuman kosketusnäyttö 1280×720 pikselin tarkkuudella, joka tekee pikselitiheydeksi 342 pikseliä tuumaa kohti
- Näyttö toteutettu IPS LCD -tekniikalla
- Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri 2,2 gigahertsin taajuudella
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat (alunperin 4.3 Jelly Bean)
- 20,7 megapikselin takakamera Full HD -videotallennuksella
- Kahden megapikselin etukamera niin ikään Full HD -videotallennuksella
- Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua tallennustilaa
- Muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja 64 gigatavuun saakka
- Akun kapasiteetti 2 300 milliampeerituntia
- Mitat 127 x 64,9 x 9,5 millimetriä
- Paino 137 grammaa
- IP58 -serfikaatti eli vesi- ja pölytiivis
- Hinta noin 470 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony tuo pakkauksessa itse laitteen lisäksi laturin, USB-kaapelin sekä ohjevihkosen. Valitettavasti kuulokkeita myyntipakkauksesta ei löydy.
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Testiimme saapui Sony Xperia Z1 Compactin pinkki versio, joka erottautuu massasta todella hyvin. Pienenoloinen laite istuu mukavasti käteen ja yhden käden käyttö on todella mukavaa – kiitos pienemmän laitteen koon. Laatutuntumassa Sony on onnistunut todella hyvin. Metallireunuksella varustettu puhelin on todella jämäkkä eikä siitä nitinää kuulu, vaikka laitetta painelisikin eri kohdista. Laitteen näyttöpuoli on totutusti lasia, mutta takaosa on lasin sijasta jonkinsortin muovia, vaikka isoveli Xperia Z1:ssä takaosakin on lasia. Tämä on pitkälti makuasia, tykkääkö lasista vai muovista. Kuitenkin muovinen takaosa ei tunnu yhtä viileältä kuin lasi, joten muovillakin on vahvuutensa. Kuitenkin se naarmuuntuu melko helposti ja parin viikon testijakson aikana Z1 Compactin takaosaan tuli jo muutamia naarmuja. Ne olivat kuitenkin sen verran pieniä, ettei niitä erota ilman, että käyttää valoa apuna.
Xperia Z1 Compact on vesi- sekä pölytiivis ja tämän vuoksi SIM-korttipaikka, muistikorttipaikka ja Micro-USB-liitäntä löytyvät pienten luukkujen takana. Tämä on tietysti ymmärrettävää, mutta jokapäiväisessä käytössä oli aluksi hieman ärsyttävää availla luukkua, mutta kaikkeen tottuu. Luukut asettuvat paikalleen jämäkästi ja ne ovat helppo avata, mutta toivoa sopii, etteivät hieman heppoisen tuntuiset kiinnikkeet mene rikki helposti.
Sony Xperia Z1 Compactin painikkeet ovat sijoitettu hyvin ja ne osuvat peukalolle hyvin. Oikean kyljen alareunasta löytyy kamerapainike, joten vedenalainenkin kuvaaminen onnistuu sen avulla. Kameranäppäin on suhteellisen pieni ja jämäkkä. Näppäin on luonnollisesti kaksiportainen, mutta tarkennuksen jälkeen painaminen ei olekaan kovin kevyttä. Esimerkiksi Lumia 920:n kameranäppäimeen verrattuna Xperia Z1 Compactin näppäin on melko huono.
Kokonaisuudessaan Xperia Z1 Compact istuu hyvin käteen ja sitä on miellyttävä käyttää. Teräviä reunoja siitä ei löydy. Sony on myös asettanut näytön päälle suojakalvon, joka suojaa näyttöä halkeamasta. Yhtiö ei suosittele sen poistamista eikä mielestäni sille ole tarvetakaan, vaikka se naarmuuntuukin hieman helpommin. Kuitenkaan testijakson aikana havaittavia naarmuja näyttöön ei tullut, joten ongelmaa ei välttämättä tule. Pidemmän käytön jälkeen voi tietysti kalvon poistaa, jos naarmuja sattuisi tulemaan liikaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön yläpuolelta löytyy läheisyyden sekä kirkkauden tunnistimet sekä kahden megapikselin etukamera. Niiden ohella löytyy myös LED-ilmoitusvalo, joka on hyvin käytännöllinen. Se ilmoittaa saapuneista viesteistä, puheluista tai muista ilmoituksista. Ilmoituksesta riippuen se voi vaihtaa myös väriä.
Näyttö
Sony Xperia Z1 Compactin näyttö on laadultaan erittäin hyvä, niin kuin odottaa jo sopiikin tämän hintaluokan älypuhelimelta. Isoveljeensä Z1:een nähden tarkkuus on tippunut 1920×1080 pikselistä 1280×720 pikseliin ja näin ollen pikselitiheys pudonnut noin sadan pikselin verran. Se ei kuitenkaan tule ongelmaksi, koska Z1 Compactin näyttö on 0,7 tuumaa pienempi ja edelleen pikselitihdeydeltään riittävä. Näyttö tuottaa terävän kuvan ja pikseleitä on lähes mahdoton erottaa. Pienen eron huomaa terävyydessä, kun Z1 Compactin asettaa Full HD -näytöllä varustetun älypuhelimen viereen. Kuitenkaan normaalissa käytössä ongelmaa ei ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony on toteuttanut Z1 Compactin näytön IPS LCD -tekniikalla. Taasen Xperia Z1:n näytössä käytetään TFT LCD -tekniikkaa. Näiden erot ovat pääasiassa värintoisto sekä katselukulmat. IPS LCD -näyttö tuottaa huomattavasti paremmat katselukulmat sekä värien syvyys on parempi. Xperia Z1 Compactissa Sony käyttää ensimmäistä kertaa IPS LCD -näyttöä.
Katselukulmat laitteessa on hyvät, vaikka tietyssä kulmassa näytön värit jonkin verran haalistuvat. Ongelma ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin esimerkiksi Xperia Z1:ssä, jossa jo muutaman asteen kulma saa värit haalistumaan. Näyttö toistaa värit miellyttävinä ja Z1 Compactin näytön värintoistoa voi muuttaa asetuksilla. Esimerkiksi näytön voi laittaa asetuksiin, joilla se toistaa värit muun muassa vihertävinä tai punertavina.
Nokian Lumioiden tapaan Z1 Compactin näyttöä voi käyttää hansikkaat kädessä. Tämäkin on miellyttävä ominaisuus etenkin Suomessa. Laite toimi hyvin paksutkin hanskat kädessä, vaikka tietenkään tekstiviestiä on lähes mahdoton kirjoittaa hanskat kädessä, mutta perusjutut kuten puheluihin vastaaminen tai soittaminen käyvät mukavasti hanskat kädessä.
Käyttö
Testijakson aikana Xperia Z1 Compactin kanssa ei ilmennyt lähes yhtään ongelmia. Lukuunottamatta paria hetkellistä jäätymistä laite toimi nopeasti ja todella sulavasti. Parin päivän käytön jälkeen sain päivittää Z1 Compactin uusimpaan Android 4.4 KitKatiin, joka toi muutamia mukavia ominaisuuksia sekä paransi sulavuutta entisestään.
Sony ei ole kovin paljoa muokannut Androidia, joka on mielestäni hyvä asia. Sen takia sulavuus on eri luokkaa kuin esimerkiksi Samsungin Android-laitteissa. Android 4.4 KitKatin myötä Xperia Z1 Compactin sovellusvalikosta lähti myös sovelluskuvakkeita ympäröinyt neliö. Ulkonäöllisesti se oli mukava uudistus, koska itse en koskaan ymmärtänyt, minkä takia Sony oli tuonut ympäryksen kuvakkeilla.
Xperia Z1 Compactilla pystyy käyttämään myös kahta sovellusta samaan aikaan. Laitteesta löytyy niin sanottuja piensovelluksia, joita pystyy käyttämään muiden sovellusten päällä. Niihin kuuluvat esimerkiksi laskin, kalenterisovellus sekä internet-selain. Tämä ominaisuus on ihan kätevä, mutta internet-selaimen käyttö pienessä ruudussa ei ole mitään herkkua. Kuitenkin muun muassa laskimen käyttö voi olla hyödyllistä, koska sillä voi hoitaa nopeasti pikaisia laskutoimituksia.
Sony on tuonut Xperia Z1 Compactiin rutkasti omia sovelluksia muiden valmistajien tapaan. Näihin kuuluu muun muassa Walkman-musiikkisoitin sekä elokuvapalvelu, joista löytyy todella paljon eri musiikkikappaleita sekä elokuvia. Musiikin suoratoistopalvelun saa rajattomaan käyttöön kymmenellä eurolla kuukaudessa.
Sonylta löytyy myös oma Sony Select -sovelluskauppa sekä Playstation Mobile -kauppa, joka toimii pelikauppana. Nämä kuitenkin usein korvautuvat Googlen Play-kaupalla, joka on Androidin pääasiallinen sovelluskauppa. Itse en käyttänyt Playstation Mobilea tai Sony Selectiä parin testikerran jälkeen, koska Play-kauppa on huomattavasti laajempi.
Kokonaisuudessaan Sony Xperia Z1 Compactia on mukava käyttää ja se toimii niin kuin pitääkin. Laitteeen sulavuudessa ei ole moittimisen varaa eikä laitetta tarvinnut kertaakaan käynnistää uudelleen jämähtelyn takia.
Yksi yllättävä asia oli akun kesto. Se on yllättävän hyvä nykyälypuhelimelle ja Sony on tuonut laitteeseen myös Stamina-tilan, joka pidentää akun kestoa ja toimii niin sanottuna virransäästötilana.
Ruotsin Mobil.se teki testin, jossa mitattiin akkujen kestoa virransäästötiloissa. Xperia Z1 Compactin kilpailijoiksi valittiin Samsungin Galaxy Note 3 ja Applen iPhone 5s. Puhelimet olivat siis virransäästötila päällä ja valmiustilassa lukuunottamatta päivittäistä tarkistusta. Mobil.se toteutti viikon mittaisen testin ulkomailla. Akun kesto ilmoitetaan testissä vuorokausina.
Ensimmäisen kahden päivän jälkeen sekä Galaxy Note 3 että iPhone 5s olivat sammuneet ja niiden tuloksiksi jäi kaksi vuorokautta. Taasen Sony Xperia Z1 Compact oli seitsemän päivän jälkeen vielä päällä ja akussa oli vielä varausta 30 prosenttia. Taulukossa haalealla näkyy Z1 Compactin arvioitu tulos eli kymmenen vuorokautta. Joka päivä Z1 Compactista kului akkua kymmenen prosenttia, joten on odotettavaa, että 30 prosentilla laite jaksaa vielä kolme päivää.
Mobil.se testasi myös akun kestoa videontoistossa. Tällä kertaa vertailukohtana oli Z1 Compactin isoveli eli Xperia Z1. Videota toistettiin internetin välityksellä. Z1 Compact vei tässäkin taistossa pidemmän korren, kun se jaksoi toistaa videota kuusi tuntia ja 51 minuuttia. Z1 jäi viiteen tuntiin ja 13 minuuttiin.
Vaikka Xperia Z1 Compactista löytyy pienempikapasiteettinen akku, se omaa paremman akkukeston. Tähän syynä lienee näytön pienempi koko sekä alhaisempi tarkkuus. Normaalissa käytössä Sony Xperia Z1 Compactin akkua oli jäljellä 40-50 prosenttia päivän päätteeksi. Pienellä säästelyllä se riittää hyvinkin kahdeksi päivää, mutta ahkeralla käytöllä päivän päätteeksi akkua jäi noin 20 prosenttia ja puhelin täytyi laittaa lataukseen. Kokonaisuudessaan akun kesto oli todella hyvä – varsinkin yleiseen tasoon verrattuna.
Xperia Z1 Compactin kamera sekä Sony DSC-QX100 -lisäkamera
Sony Xperia Z1 Compactista löytyy 20,7 megapikselin kamera, joka kykenee ottamaan Full HD -viedokuvaa 30 kuvaa sekunnissa. Kuitenkin 16:9 kuvasuhteella otetut kuvat ovat maksimissaan 15,5 megapikselin kokoisia. Sonyn kamerasovellus on melko yksinkertainen ja siitä löytyy myös manuaalisia asetuksia. Sen ohella se tuo muitakin tiloja.
Sony DSC-QX100 -lisäkamera liitetään laitteeseen Wi-Fi-yhteyden avulla. Käyttääkseen lisäkameraa täytyy sovelluskaupasta ladata Play Memories -sovellus, jonka kautta lisäkamera toimii. Positiivista on se, että DSC-QX100 ei toimi ainoastaan Sonyn laitteiden kanssa vaan se toimii kaikkien Android 2.3:n tai uudemman käyttöjärjestelmäversion omaavan laitteen kanssa tai iOS 6.0:n tai uudemman käyttöjärjestelmäversion omaavan Applen laitteen kanssa.
Yli 400 euron hintainen laite tuottaa hyviä kuvia. Halkaisijaltaan 6,25 senttimetriä oleva laite on kompakti, mutta kuitenkaan housujen taskuissa se ei kulje. Sony on tuonut lisäkameraan 20,2 megapikselin sensorin ja siitä löytyy 3,6 kertainen optinen zoom. Myös optinen kuvanvakain kamerasta löytyy. Videokuvaus onnistuu DSC-QX100:lla 1440×1080 pikselin tarkkuudella.
Kokonaisuudessaan lisäkamera on vähän ristiriitainen laite. Se tuottaa hyviä kuvia, siitä löytyy hieman optista zoomia ja lähikuvissa syväterävyys on eri luokkaa kuin älypuhelinkameroissa, mutta kuitenkaan se ei niin helpoti kulje mukana ja liittämiseen menee aina oma aikansa. Siitä löytyy myös muistikorttipaikka, joten yksinäänkin sillä voi ottaa kuvia.
Näinkin kalliilla hinnalla DSC-QX100 -lisäkameraa on vaikea suositella. Jos on kuitenkin himokuvaaja, ja haluaa parempaa laatua kuin puhelinkameran laatu, voinee laitetta suositella. Etenkin hämäräkuvaus onnistuu lisäkameralla huomattavasti paremmin kuin puhelinkameralla.
Itse Xperia Z1 Compactin kamera on laadultaan hyvä. Se sijoittuu älypuhelinkameroiden kärkiluokkaan ja se tuottaa hyviä ja väreiltään onnistuneita kuvia. Kamerasta ei kuitenkaan löydy optista kuvanvakainta ja sen seurauksena jälki hämärässä ei ole yhtä hyvää kuin kilpailijoilla. Videokuvaus onnistuu laitteella mukavasti ja sen tuottama jälki on hyvää. Vaikka laitteelta olisi voinut odottaa 4K-videokuvausta tai videokuvausta 60 kuvaa sekunnissa, ei se jääne haittamaan ainakaan suurta käyttäjäkuntaa.
Alta löytyy vertailukuvia, joissa vertailussa ovat Z1 Compact, DSC-QX100 sekä LG G2. Kaikki kuvat on otettu automaattiasetuksilla.
Kuvista ilmenee, että Sony Xperia Z1 Compactin kamera ei polta kirkkaita alueita yhtä herkästi puhki kuin LG G2 tai Sony DSC-QX100. Taasen jo aikaisemminkin mainittu syväterävyys on DSC-QX100:ssä omaa luokkaansa verrattuna Z1 Compactiin tai LG G2:een.
Yhteenveto
Sony Xperia Z1 Compact jätti miellyttävän kuvan ja voin ilomielin suositella laitetta, jos hakusessa on pienempinäyttöinen huippupuhelin. Z1 Compactilla on hyvin vähän suoria kilpailijoita ja lähes ainoa varteenotettava kilpailija kompakteissa huippupuhelimissa on Applen iPhone. Muiden Android-valmistajien mini-versiot lippulaivaälypuhelimistaan häviävät Z1 Compactille niin kamerassa kuin tehoissaankin. Yleisesti myös näytön laatu on huonompi.
Jämäkkä rakenne liitettynä hyviin teknisiin ominaisuuksiin takaa hyvän älypuhelinkokemuksen. Itseäni jäi oikeastaan ainoastaan ärsyttämään takakuoren muovi. Se naarmuuntuu helposti, mikä ei tietysti ole mukavaa.
Ensimmäistä kertaa lippulaivaälypuhelimen mini-versio voi ylpeänä kantaa esikuvansa nimeä. Kun hintakaan ei ole karannut mahdottomaksi, voin hyvillä mielin suositella laitetta. Jos haluaa tehokkaan älypuhelimen ja koolla ei ole niin väliä, kannattaa tarkistaa vielä kilpailijoiden tarjonta ja esimerkiksi Googlen Nexus 5 lähtee reilua sata euroa halvemmalla.
Pienen laitteen suurimpia yllätyksiä oli kuitenkin sen akkukesto. Tietysti vedenkestävyys on iso plussa varsinkin, kun kesä on nyt ovella. Rannalla ja muutenkaan ei tarvitse pelätä, jos laite hieman kastuu.
Sony Xperia Z1 Compact on onnistunut kokonaisuus ja mitään suurempaa moitittavaa siinä ei oikein ole. Se on yksi parhaita älypuhelimia tällä hetkellä markkinoilla – ainakin kokoluokassaan. Jos nyt kaivamalla kaivaa puutteita, olisihan kameraan optinen kuvanvakain mukava lisä.
Hyvää:
- Käteen istuvuus ja jämäkkä rakenne
- Nopeus
- Akkukesto
- Kamera
- Näyttö
- Suhteellisen alhainen hinta
- Uusin Android-käyttöjärjestelmäversio
- Vedenkestävyys
Huonoa:
- Takakuoren naarmuuntuvuus
- SIM-korttipaikan, muistikorttipaikan ja USB-liittimen suojuksien heppoisuus
- Kamerapainikkeen tuntuma
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »