Samsung esitteli tänä aamuna viime viikolla Espanjan Barcelonassa Mobile World Congressin yhteydessä julkistettuja kevään uutuuksiaan eli uutta Galaxy S5 -lippulaivaälypuhelinta, uusia Gear 2 -älykelloja sekä Gear Fitiä suomalaismedioille Helsingin Citycenterin myymälässään.
Uutuudet ovat tulossa kauppoihin huhtikuussa. Galaxy S5:n myynti alkaa 11. huhtikuuta ja ainakin uudet Gear 2 -älykellot ehtivät luultavasti tarjolle jo sen rinnalla. Gear Fit saattaa saapua hivenen myöhemmin.
Samsung Galaxy S5
- Android
- Muovi
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 801 -piiri
- 2800 mAh akku
Emme kertaa tässä uutuuksien kaikkia perustietoja – ne voi tsekata aiemmista jutuista:
- Samsung julkisti Galaxy S5:n – 5,1 tuumaa, 16 megapikseliä, sormenjälkitunnistin, sykemittari, vedenkestävä…
- Samsungin uudet älykellot julki: tällaisia ovat uudet Gearit – yksi suuri muutos
- Tässä Samsungin toinen julkistus: Gear Fit
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänäinen kokeilutilaisuus oli vain pikavilkaisu Samsungin uutuuksiin. Galaxy S5 ja Gearit ovat tulossa niiden saapuessa myöhemmin myös Mobiili.fin laajemmin kokeiltavaksi, joten kattavampien arvostelujen aika koittaa myöhemmin.
Tähän alle keräsin 10 ajatusta Samsungin uutuuksista.
- Galaxy S5:n design livenä kuvia parempi. Samsung jatkaa Galaxy S5:ssä pitkälti jo hyvin tutuksi tulleella linjallaan designin suhteen. Edessä suuria muutoksia ei ole tapahtunut vs. Galaxy S4, sivuiltakin löytyy edelleen kiiltävältä metallilta näyttävää muovia, mutta takakuoressa on tapahtunut muutos. Galaxy S4:een nähden ollaan menty huomattavasti parempaan suuntaan: vaikka takakuori on edelleen muovia, tuntuu ja näyttää se pehmeä- ja mattapintaisena aiempaa selvästi laadukkaammalta. Takakuoren pistetekstuuri myös ainakin omiin silmiini näytti nyt livenä paremmalta kuin aiemmin kuvissa.
- Vedenkestävyys mukavaa, mutta latausliitännän luukku on kyllä ärsyttävä. Yksi Galaxy S5:n uudistuksista on veden- ja pölynkestävyys, joka aiemmin oli erillisen Galaxy S4 Active -mallin heiniä. Galaxy S5 tarjoaa IP67-sertifikaatin mukaisen kestävyyden, eli se on upotettavissakin veteen metrin syvyyteen. Vedenkestävyys sinällään on mahtava juttu, mutta haittapuolena Galaxy S5:ssä(kin) lataukseen ja tiedonsiirtoon käytetyn USB-liitännän päällä on hankala luukku, mikä tekee päivittäisestä käytöstä hankalampaa. Jatkossa soisi valmistajien näkevän tekevän liitännöistään vedenkestäviä ilman luukkuja nanopinnoitteen avulla tai muin keinoin, jotta käytettävyyttä ei tarvitsisi uhrata kestävyyden vuoksi. Galaxy S5:n USB-liitäntä on muuten uutta 3.0-version Micro-USB-mallia Galaxy Note 3:n tavoin. Onneksi puhelinta voi ladata kuitenkin myös vanhanmallisella Micro-USB:lla.
- Samsungin lisäykset maltillisempia ja järkevämpiä. Samsung vaikuttaa Galaxy S5:ssä vähentäneen hieman omia lisäyksiään. Myös TouchWiz-käyttöliittymän ilmettä on kehitetty kaikkiaan hienostuneempaan suuntaan. Tämä kehitys saattaa olla myös yhä kesken, sillä esimerkiksi asetusvalikko on jo uudistunut järjestykseltään ja ilmeltään uusilla kuvakkeilla täysin, mutta vastaavat muutokset eivät ulotu koko käyttöliittymään. Ilahduttavaa on myös, että nyt mukaan tuodut uudet lisäykset vaikuttavat varsin järkeviltä. Näitä ovat esimerkiksi lapsitila, jolla voidaan rajoittaa tarjolla olevia mahdollisuuksia puhelin lapselle annettaessa sekä uusi korkean virransäästön tila, jota Samsung suomeksi nimittää hätätilaksi. Sillä voi halutessaan rajata merkittävästi virrankulutusta – muun muassa näyttö muuttuu mustavalkoiseksi ja taustayhteyksiä leikataan pois käytöstä.
- Sykkeen mittaus toimii – Geareissa hyvä, Galaxy S5:ssä turha? Galaxy S5:n laitteistouudistuksista ensimmäinen merkittävä uusi ominaisuus on sykemittari, jonka anturi löytyy puhelimen takaa kameran kuvausvalon vierestä. Käytännössä mittaus vaikutti toimivan varsin hyvin muutaman sekunnin odotuksella – tosin tänäisessä kokeilussa kerran mittaus ei ottanut toimiakseen. Sormen rasvaisuus tai likaisuus todennäköisesti vaikuttaa mittauksen onnistumiseen. Kuten aiemminkin on todettu, on sykkeen mittausmahdollisuuden hyödyllisyys puhelimessa kuitenkin kyseenalaista. Järkevämpää se sen sijaan on rannelaitteissa. Sekä Gear 2 -kelloista että Gear Fitistä löytyy myös sykemittari ja osana muuta liikkumisen seurantaa kätevästi ranteesta ilman erillistä sykemittarivyötä tapahtuva mittaus onkin mainio juttu. Kokeilemassamme Gear Fitissä sykkeen mittaus toimi myös mukavasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
- Sormenjälkitunnistin toimii hyvin kahdella kädellä, yhdellä kädellä käyttö mahdotonta. Sykemittarin ohella toinen Galaxy S5:n merkittävä laitteistouudistus on kotinäppäimen yhteyteen tuotu sormenjälkitunnistin. Tältä osin Samsung seuraa ensimmäisenä merkittävänä valmistajana Applen iPhone 5s:n mallia. Toteutus on kuitenkin erilainen ja ensikokemusten perusteella huonompi. Kun iPhonessa sormenjäljen tunnistus tapahtuu vain asettamalla sormi kotinäppäimen päälle, täytyy Galaxy S5:ssä tehdä sormella pyyhkäisyliike näytön alareunasta kotinäppäimen yli. Tämä tarkoittaa sormenjälkitunnistimen käytön olevan käytännössä täysin mahdotonta yhdellä kädellä, koska puhelimesta ei saa sopivaa otetta pyyhkäisyn tekemiseksi. Galaxy S5:tä toisessa kädessä pitäen ja toisen käden sormella pyyhkäisten tunnistus toimi kuitenkin ilman ongelmia. Sormenjälkitunnistusta voi Galaxy S5:ssä hyödyntää puhelimen lukitusnäkymän salasanan korvaajana, erillisen yksityistilan avaimena sekä PayPal-maksujen yhteydessä. Näistä lukituksesta avaaminen on käyttökohteena tietenkin selvästi yleisin. Kokonaisuutena Galaxy S5:ssä sormenjälkitunnistimen käyttöä tarvitsee erikseen ajatella, kun iPhonessa ylimääräiselle pohtimiselle ei ole tarvetta – sen kuin vain painaa kotinäppäintä näytön herättämiseksi ja puhelimen avaamiseksi lukituksesta saman tien.
- Galaxy S5:ssä paljon pinnan alla kaikkea uutta. Galaxy S5:ssä on myös paljon, paljon muuta uutta. Kyseessä lienee kokonaisuutena tämän hetken teknisesti edistynein älypuhelin. Esimerkiksi markkinoiden tehokkaimman Snapdragon 801 -järjestelmäpiirin, uuden 16 megapikselin ja myös uudenlaisella automaattitarkennuksella (Phase Detection Auto Focus -vaihetarkennus normaalin kontrastiautomaattitarkennuksen parina) varustetun, eri uusien kuvaustoimintojen, 4K UHD -videokuvauksen sekä luvatusti parannetun akunkeston tarkastelu jää täysin vasta myöhemmässä arvostelussa tehtäväksi.
- Gear 2 ei yllättänyt – nopea kehitys Samsungin vahvuus. Yllätyksettömintä antia Samsungin kevätuutuuksista ovat Gear 2 ja Gear 2 Neo -älykellot. Ne jatkavat siitä, mistä ensimmäinen Galaxy Gear aloitti ja parantavat monella eri tavalla jo vain alle puoli vuotta ensimmäisen sukupolven jälkeen. Uudistukset ovat järkeenkäypiä ja tervetulleita: Gear 2:ssa kamera löytyy nyt näytön viereltä rannekkeen sijaan, mikä tekee kokonaisuudesta myös huomattavasti solakamman. Näytön alta löytyvä kotipainike selkeyttää käyttöä. Suurin uudistus on tapahtunut täysin pinnan alla, kun Android on käyttöjärjestelmänä vaihtunut Tizeniin. Tämän pitäisi nostaa yhden latauksen toiminta-aika yhdestä päivästä kolmeen. Lisäksi esimerkiksi sykemittarien mukana olo ilahduttaa myös Geareissa. Gear 2:t kertovat Samsungin vahvuudesta: nopeasta parantamisesta ensimmäisen kokeilun jälkeen. Oikeastaan viime syksyn Gear olisi ehkä kannattanut jättää lanseeramatta kokonaan – uudet Gear 2:t ovat sellaisia kuin ensimmäisenkin olisi jo pitänyt olla. Jatko näyttää, kuinka paljon Geareille on nyt sovelluksia tulossa, kun Samsung avaa uuden sukupolven myötä kehitystyökalut kaikille halukkaille.
- Gear Fit mukava tuttavuus. Samsungin täysin uusi rannelaite Gear Fit vaikuttaa uutuuksista ainakin kokeilemisen ja uutuusarvon kannalta koukuttavimmalta. Sen kaareva Super AMOLED -näyttö näyttää tosi hyvältä ja myös laite vaikuttaa järkevältä kokonaisuudelta, jollaista voisi käyttää päivittäin. Ainakin itse poimisin ranteeseeni paljon mieluummin Gear Fitin kuin Gear 2:n. Gear Fit tarjoaa myös ilmoitusten näyttämisen, mediatoiston ohjaamisen, ajastimen ja sekuntikellon liikuntasuoritusten seurantaominaisuuksien, askelmittarin ja sykemittarin ohella. Tänäisessä tilaisuudessa Gear Fitiin tutustuminen jäi pintapuoliseksi, mutta odotan innolla laajempaa testimahdollisuutta myöhemmin.
- Hintaa liikaa? Samsung on kertonut jo uutuuksien suositushintatiedot Suomessa. Galaxy S5:n osalta hinta on 699 euroa, Gear 2:n 349 euroa ja Gear 2 Neon sekä Gear Fitin osalta 249 euroa. Ulkomailta on kuultu puheita, että Galaxy S5 voisi olla aiempia viime vuosien lippulaivamalleja edullisempi – näin ei kuitenkaan näytä olevan. Myös Gear 2:n 350 euron hinta tuntuu yhä varsin tyyriiltä ja hintaero Gear 2:n ja Gear 2 Neon välillä kookkaalta. Gear 2 Neohan eroaa Gear 2:sta vain puuttuvalla kameralla sekä muovipinnalla metallisen sijaan, mutta käytännössä ero on melko pieni.
- Mitä jos…? Kenties suurin kysymys uutuuksien osalta on se, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Ennen (ja myös jo jälkeenkin) Galaxy S5 -julkistuksen puhetta on ollut toisesta Galaxy S5 -versiosta, josta voisi löytyä kenties ainakin tarkempi näyttö sekä metallirakenne. Tällainen malli voisi olla tulossa kesällä tai ehkä syksyllä. Jokaisen tehtäväksi jää valinta, jäädäkö kenties odottamaan vielä uutta huippumallia vai ostaako Galaxy S5 heti. Sinällään Galaxy S5:kin jo mainio puhelin ja jos hakusessa on uusi Android-kärkipuhelin 600 euron hintaluokasta ei Galaxy S5:n hankkimallakaan kovin pahasti metsään voi mennä. Gear 2:tkin luultavasti saavat ainakin jonkin verran pidemmän elämän kuin ensimmäinen Galaxy Gear.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näin tällä kertaa – tarkempien arvioiden aika on myöhemmin. Lopuksi voidaan antaa vielä puheenvuoro Samsungille itselleen alta löytyvällä myös Helsingin Samsungin Experience Storessa kuvatulla Galaxy S5 -esittelyvideolla. Lisäksi Helsingin Citycenterin Samsung-myymälässä uutuudet ovat tästä eteenpäin myös kaiken kansan kokeiltavana. Jos matka ei ole liian pitkä, kannattaa mennä kokeilemaan ostopäätöstä miettiessä!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »