Euroopan unionin digimarkkinasäädös tulee tuomaan merkittäviä muutoksia suurten teknologiajättien tarjoamiin palveluihin ja toimintamahdollisuuksiin niiden alustoilla.
Euroopan komissio on nyt julkaissut määritelmänsä mukaiset portinvartijayritykset, joille uusi sääntely tulee asettamaan muita tiukempia vaatimuksia.
Portinvartijayrityksiksi joukko määriteltiin niiden vahvan taloudellisen aseman ja merkittävän markkinavaikutuksensa kautta. Taloudellisten lukujen ohella sääntelyyn piiriin määriteltiin palvelut käyttäjämäärään perustuen: vähintään 45 miljoonaa käyttäjää EU-alueella tai 10 000 yritysasiakasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Portinvartijayrityksiksi näin päätyivät Googlen emoyhtiö Alphabet, Amazon, Apple, TikTokin omistaja ByteDance, Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin omistava Meta sekä Microsoft. Sääntelyn piiriin lukeutuvia niin sanottuja ydinalustapalveluja näillä portinvartijayrityksillä on 22 kappaletta.
Huomionarvoista on, että Applen palveluista iMessage ja Microsoftin palveluista Bing-hakukone, Edge-verkkoselain ja Microsoft Advertising -mainospalvelu eivät ainakaan toistaiseksi lukeudu määrittelyn alle, sillä yritykset väittävät etteivät ne täytä sääntelyn määrittelyjä. Tältä osin Euroopan komissio on kuitenkin aloittanut vielä lisätutkinnat.
Applen osalta komissio tutkii myös sitä, tulisiko Applen iPadien iPadOS-käyttöjärjestelmä nimetä portinvartijaksi, vaikka sen käyttäjämäärä jää alle määritellyn tason erikseen iPhonen iOS-käyttöjärjestelmästä laskettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi Googlen Gmail, Microsoftin Outlook.com ja Samsung Internet Browser -selain vapautuivat uuden sääntelyn vaatimuksista, koska niitä ei pidetty yhdyskäytävinä eikä niitä näin nimetty ydinalustapalveluiksi.
Määriteltyjen portinvartijoiden osalta digimarkkinasäädös tulee käytännössä muun muassa vaatimaan yrityksiä avaamaan alustansa kolmansille osapuolille ja mahdollistamaan yhteentoimivuus muiden palveluiden kanssa sekä olemaan suosimatta omia palvelujaan ohi muiden.
Merkittäviä muutoksia digimarkkinasäädöksen odotetaan tuovan muun muassa sovelluskauppojen osalta. Jo aiemmin raportoidulla tavalla digimarkkinasäädöksen vaatimukset ovat johtamassa sovelluskaupan vapautumiseen Applen laitteissa. App Storen lisäksi jatkossa sovelluksia Applen iPhoneihin pitäisi pystyä asentamaan muistakin lähteistä.
Digimarkkinasäädöksen soveltamisessa on vielä kuuden kuukauden siirtymäaikaa, joten esimerkiksi Applella – ja oman toimintansa osalta muilla portinvartjoilla – on vielä kevääseen 2024 asti aikaa tehdä vaadittavat muutokset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Digimarkkinasäädöksen vaatimusten rikkomisesta EU voi määrätä 10 prosentin sakot suhteessa maailmanlaajuiseen liikevaihtoon – ja toistuvista rikkeistä sakot voivat nousta jopa 20 prosenttiin. EU-komission mukaan se voi myös vaatia yrityksiä myymään osia toiminnastaan pois tai estää yritysostot tietyiltä osin, jos tämä on tarpeen kilpailun toteutumiseksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »