Sony on tehnyt älykelloja jo pidempään. Varhaisimmat mallit, kuten Sony Ericssonin MBW-100, muistuttivat oikeita kelloja, mutta sisälsivät pienen näytön ja Bluetooth-yhteyden, mikä mahdollisti tekstiviestien ja muistiinpanojen seuraamisen kellotaululta. Lisäksi jos omisti Sonyn puhelimen, pystyi kellosta kontrolloimaan myös puhelimen musiikkisoitinta.
Joitain vuosia MBW-100:n julkaisun jälkeen Sony päätti tuoda vastaavan tuotteen myös älypuhelimille. Laite ristittiin LiveViewiksi, mutta se ei koskaan noussut menestykseksi, kiitos täysin käyttäjävihamielisen käyttöliittymän. Huonosta vastaanotosta huolimatta Sony ei heittänyt pyyhettä kehään, vaan LiveViewin jälkeen tarina jatkui SmartWatch-älykellolla. Lopputulos oli huomattavasti LiveViewiä parempi ja teki monia asioita oikein, mutta sisälsi liian monia puutteita ollakseen todellinen menestys. SmartWatch sai kuitenkin jatkoa, ja viime vuonna julkaistu SmartWatch 2 eroaa kaikista edeltäjistään sillä, että se todella toimii.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony on ottanut SmartWatch 2:n kanssa oppia siitä, mitä Motorola teki oman MOTOACTV-kellonsa kanssa pari vuotta sitten ja tuonut mukaan fyysiset kosketuspainikkeet. Ratkaisu on tervetullut ja sen ansiosta SmartWatch 2 ei törmää samoihin käytettävyysongelmiin, jotka vaivaavat sen monia pelkkään kosketusnäyttöön luottavia kilpailijoita.
Kosketuspainikkeiden lisäksi Sony ei ole epäröinyt seurata Motorlan viitoittamaa polkua myös ulkonäössä. Vaikkei déjà-vu-vaikutelma ole muotoilun osalta yhtä selvä kuin kosketuspainikkeissa, tuli meille tunne, että tältä MOTOACTV 2 olisi melkein myös voinut näyttää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
SmartWatch 2 on muotoilultaan neliskanttinen, mikä johtuu pitkälti näytön muodosta. Perinteisiin kelloihin verrattuna ulkoasu näyttää tekniseltä ja hieman nörttimäiseltä, jonka takia monet kuluttajat todennäköisesti yhä karttavat älykelloja. Sonyn puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että muiden älykellojen joukossa SmartWatch 2:n muotoilu näyttää melko hienovaraiselta.
Toisin kuin hengellinen edeltäjänsä MOTOACTV tai Samsungin Galaxy Gear, omaa SmartWatch 2 myös yhden merkittävän edun: se näyttää jatkuvasti kellonajan. Tämä kuulostaa ehkä hämmentävältä, mutta verrattuna moniin muihin älykelloihin SmartWatch 2 näyttää aina ajan ilman, että sitä tarvitsee erikseen ravistaa tai painaa painiketta näytön herättämiseksi. Huolimatta siitä, että kello on jatkuvasti näkyvissä, Sony lupaa akkukestoksi käytöstä riippuen kolme tai neljä päivää, mikä osuu melko hyvin yhteen omien kokemustemme kanssa. Akkukesto ei ehkä ole optimaalinen, mutta jo huomattavasti parempi kuin se, että kelloa pitäisi ladata päivittäin.
Suuri plussa tulee myös siitä, että laite latautuu suoraan Micro-USB-portista, eikä tarvitse erillistä lataustelakkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaivattoman latauksen lisäksi toinen plussa tulee Sonyn puhelinpuolella jo tavaksi muodostuneesta IP57-suojauksesta, joka tarkoittaa, ettei kello kärsi kylvystä tai parista. Hyvä kestävyys yhdistettynä vahvaan puhelintukeen takaakin sen, että SmartWatch 2:n kanssa lähtee mielellään vaikka lenkille, jolloin suoritusta voi seurata esimerkiksi Runkeeper- tai Runtastic-sovellusten avulla.
Monenmoiset sovellukset
Yksi asia, joka yllätti positiivisesti jo ensimmäisessä SmartWatchissa, oli eri sovellusten monipuolisuus, mihin Sony on panostanut myös Smartwatch 2:ssa. Kello tukee suurinta osaa edeltäjänsä sovelluksista, ja vaikka sovellusten laatu vaihtelee laidasta laitaan, useimmat testaamistamme sovelluksista toimivat tyydyttävästi ja näyttävät sen informaation, jota niiden pitikin. SmartWatch 2:sta löytää kätevästi erilaiset ilmoitukset esimerkiksi Facebookista, Sonyn omasta sähköpostista tai Gmailista.
Lisäksi Sonyn kello tukee kaikkia Android 4.0:n tai uudemmalla versiolla varustettuja puhelimia, mikä on huomattavasti Samsungin Gearia paremmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurin osa Smartwatch 2:n asetuksista hoidetaan älypuhelinsovelluksen kautta, josta voi sekä asentaa sovelluksia että etsiä uusia. Asetukset vaativat jonkin verran muokkaamista, ettei kello esimerkiksi anna värinäilmoitusta aina, kun Facebookiin tulee uusi päivitys tai Twitter-ystäväsi twiittaa jotain uutta. Hetken säätämisen jälkeen ilmoitukset toimivat kuitenkin hyvin ja tarjolla on myös monia kolmansien osapuolten sovelluksia, jotka tarjoavat erilaisia ilmoituksia valmiiksi asennettuja sovelluksia monipuolisemmin.
Yhteenveto: hillitty kokonaisuus
Tulemme varmasti kaipaamaan Galaxy Gearista joitain keskustelun herättäjiä, kuten kameraa, hands-free-ominaisuuksia ja vastaavia, joilla Samsung ylpeilee. Samaan aikaan SmartWatch 2 tekee kuitenkin parempaa työtä ilmoitusten kanssa ja on selvästi hillitympi kuin kilpailijansa. Sony tekee myös parhaillaan työtä kolmannen sukupolven älykellonsa kanssa, mikä osoittaa, että älykellot ovat tulleet jäädäkseen, ja että niitä voi käyttää häpeilemättä.
Hyvää:
- Fyysiset kosketuspainikkeet
- Näyttää jatkuvasti kellonajan
- Monipuolinen sovellustarjonta
Huonoa:
- Hieman tekninen ja nörttimäinen ulkoasu
- Ei kameraa, tai muita erikoisuuksia
—
Tämä Daniel Hesselin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »